FSHMD’Lİ OLGULARDA SOL VENTRİKÜLER DOKU DOPPLER BULGULARI Hakan GELİNCİK1, Çağlar Emre ÇAĞLIYAN2, Aziz İnan ÇELİK2, Aslıgül CÜREOĞLU2 , Filiz KOÇ3 1Çukurova.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOĞUMSAL KALP HASTALIKLARI
Advertisements

KENDİLİĞİNDEN İYİLEŞMİŞ HORİZONTAL KÖK KIRIĞI: ÜÇ VAKA RAPORU YAMAN Y 1, ÜNGÖR M 1, AYDIN Ü 2 1. ENDODONTİ ANABİLİM DALI 2. AĞIZ, DİŞ VE ÇENE RADYOLOJİSİ.
Elektrokardiyografi nedir?
UYKU APNE SENDROMU KLİNİĞİ Olgunun Değerlendirilmesi
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
TEKHARF Alkol İçimi.
Yasemin Çırak1, Sema Savcı2, Zehra Karahan3
Pediatrik Kardiyoloji BD Olgu Sunumu
Nurhak Merkez Sağlık Ocağına Başvuranlarda Proteinüri Risk Faktörleri
Kezban ÖZMEN SÜNER, Ali Nihat ANNAKKAYA,
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
Türk Hipertansiyon Prevalans Çalışması PatenT2
KALP KAPAKLARI VE KALP SESLERİ
Serebral palsi Yrd.Doç.Dr. Bülent ÜNAY.
VENÖZ BASINCIN VENÖZ HASTALIĞIN GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ
ACİL TORAKS RADYOLOJİSİ
13. DEÜ Pediatri Günleri 5-6 Nisan 2012
Arş.Gör.Dr. Coşkun YÜKSEK Kasım 2014
Mehmet UZUN1, Harun AKAR1, Alev GÜRGÜN2
Patent Foramen Ovale Kapatılması
AORT KOARKTASYONUNDA GİRİŞİMSEL TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
YENİ DOĞAN BEBEKLERİN YOĞUN BAKIMA ALINMASINDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
KAS HASTALIKLARI: klinik ve patoloji
Betül GÜLEBENZER, Berivan KARATAŞ, Merve ERDOĞAN
ADENOTONSİLLEKTOMİ SONRASI KARDİYAK FONKSİYONLARDAKİ DEĞİŞİMİN MİYOKARDİYAL PERFORMANS İNDEKSİ VE TRİKÜSPİT ANÜLER DÜZLEM SİSTOLİK HAREKET İLE DEĞERLENDİRİLMESİ.
PULMONER REHABİLİTASYON ve EVDE BAKIM MERKEZİ
Hipertansif kalp hastalığı
YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE SOLUNUMUN MONİTÖRİZASYONU
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Doç. Dr. Mehmet Ünlü Afyon Kocatepe Üniversitesi,
Miyokard ve perikard hastalıkları
Pediatrik ve Konjenital Kardiyolojide Girişimsel Tedaviler
1 HAVA YOLU OBSTRÜKSİYONU TANISINDA FEV 1 /FEV 6 ORANININ YERİ İlknur Başyiğit 1, Haşim Boyacı 1, Serap Argun Barış 1, Cavit Işık Yavuz 2, Füsun Yıldız.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Myokardiyal hastalıklar
ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER
PEDİATRİK REHABİLİTASYON
Serum sT4 düzeyleri obez kadınlarda kilo verme tedavisinin etkinliği ile ilişkilidir Dr. Ceyhun YURTSEVER KTÜ Aile Hekimliği ABD Aralık 2015.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Polikliniği Olgu Sunumu 19 Şubat 2016 Cuma Ar. Gör. Dr. Hüseyin Salih.
KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK. DİĞER TANISAL TESTLER 1)Holter monitörizasyon -Hastaların kalp ritimlerinin 24 saat boyunca gözlemlenmesidir.
Çocuklarda Kardiyak Transplantasyon: İki Olgu Sunumu
Kas ve Kemik hastalıklarının Genetiği
DOWN SENDROMU YENİ DOĞAN YOĞUN BAKIM HEMŞİRE: SEVDE KARAÇIRAK OKTAY
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Tek-gen Hastalıkları.
Pedİgrİ Dr. Atıl Bişgin Cukurova Universitesi Tıp Fakültesi,
Kan Transfüzyonunda yenilikler
BAYRAKLI HİPERTANSİYON PREVALANS VE FARKINDALIK (BAYHİP) ÇALIŞMASI
3 BOYUTLU YÜKSEK FREKANSLI ENDOVAGİNAL ULTRASONOGRAFİ İLE STRESS ÜRİNER İNKONTİNANSLI VE SAĞLIKLI KONTROL OLGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
EKG’DEN LOKALİZASYONA - WPW Sendromu -
. Op.Dr. Aşkın E. GÜLER Yrd. Doç. Dr. Melahat ATASEVER
Dermatomiyozit                                                                                                                                         
İLK TRİMESTERDE ABORTUS İMMİNENS TANISI ALMIŞ VE SUBKORYONİK HEMATOM ALANI SAPTANMIŞ HASTALARIN MS-AFP DEĞERLERİNİN VE ÜÇLÜ TARAMA TESTİ SONUÇLARINA.
KAS HASTALIKLARI: klinik ve patoloji
Dr. Şafak özdemirci Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları EAH/ANKARA
Ekstra Derivatif Kromozom 22 Taşıyan Bir Olgu: Emanuel Sendromu
KALP ve PERİFERİK VASKÜLER SİSTEM
FSHMD ;SEMPATİK HİPERAKTİVASYON VE ARİTMİ Hakan GELİNCİK1, Çağlar Emre ÇAĞLIYAN2, Aziz İnan ÇELİK2, Aslıgül CÜREOĞLU2 , Filiz KOÇ3 1 Çukurova Üniversitesi.
Özgür Aldemir (1), Serdar Ceylaner (2).
MÜSKÜLER DİSTROFİ (KAS DİSTROFİSİ) Zeliha IŞIK
İlaç Uygulamalarında Hemşire İzleminin Önemi: X İlaç Uygulaması
Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
SOLUNUM ACİLLERİ DR.RAŞİT CEVİZCİ. Sağlık ve Hastalıkla İlgili Temel Kavramlar.
Şükrü Sınıcı1, Selma Eroğlu2, Ümit Dündar2
Transforaminal Epidural Steroid Enjeksiyonlarına %10'luk Hipertonik Saline Eklenmesinin Sonuçları; Prospektif Randomize Çalışma Barış Özöner Erzincan Üniversitesi.
Kronik Omuz Ağrısı Olan Hastalarda Ultrasonografi Eşliğinde Uygulanan Omuz Eklem içi Steroid + Supraskapuler Sinir Bloğu ile Supraskapuler Pulsed Radyofrekansın.
Sunum transkripti:

FSHMD’Lİ OLGULARDA SOL VENTRİKÜLER DOKU DOPPLER BULGULARI Hakan GELİNCİK1, Çağlar Emre ÇAĞLIYAN2, Aziz İnan ÇELİK2, Aslıgül CÜREOĞLU2 , Filiz KOÇ3 1Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem VI Öğrencisi 2 Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji A.D 3 Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji A.D

Tarihçe FSHD ilk kez 1884 yılında Fransız hekimler Louis Landouzy ve Joseph Dejerine tarafından tanımlanmış 1886’da yazdıkları makalede hastalığın ailesel doğasına dikkati çekmişler 1952 yılına kadar klinik özellikleri tam tanımlanmayan hastalık geniş bir UTAH ailesinde çalışıldı 1980’lerin başında hastalığın genetik ve patofizyolojik özellikleri anlaşılmaya başladı 1990’ların sonunda hastalığın 4. kromozom ile ilişkili olduğu gösterildi.

Tarih içinde sırasıyla hastalığın isimlendirilmesi Landouzy-Dejerine Landouzy-Dejerine syndrome Erb-Landouzy-Dejerine syndrome Landouzy-Dejerine dystrophy or atrophy[ Faciohumeroscapular müsküler distrofi

Prevalans 1/20,000, 2008 -Orpha.net 7/100,000 May 2014 - 4/100,000

Hastalık her yaşta, en sık olarak ikinci onyılda belirti verir. OD kalıtılır (% 70-90) Moleküler fizyopatolojisi net olarak bilinmemekte 4q35 ve 10q26 kromozom bölgelerinde polimorfik lokuslar ve delesyonların gösterilmesi tanıda önemli Hastaların %95’inde 4q kromozomun D4Z4 makrosatellit tekrarı kopya sayısında azalma mevcut (FSHD1)

Klinik Bulgular I-Kas zaafı zaaf ve atrofinin genellikle ilk başladığı ve en belirgin olduğu kas grupları yüzün mimik kasları, skapula çevresi kaslar ve humerus çevresi kaslar kaslardaki tutulumun genellikle asimetrik olarak başlar Yüz kaslarının tutulumu nedeni ile hastada göz kapatma veya sıkma zaafı, alt yüz kaslarında atrofi, buna bağlı olarak dudaklarda belirgin ve dolgun duruşu, orbikülaris oris kasının tutulmasına bağlı olarak üfleme veya ıslık çalma işlevlerinde bozulma Skapula çevresinde tutulan kaslar nedeniyle omuzda pelerin görünümü (humping) Deltoid kası en azından başlangıçta, kavşak tipi miyopatilerin tersine, az tutulur veya hiç tutulmaz. Buna karşılık triseps ve biseps, öncelikle ve genellikle asimetrik olarak tutulan kaslardır. Bazen yalnızca, tek taraflı pektoral kas atrofisine bağlı göğüs kafesinde asimetri

Klinik Bulgular Trunkal kaslarda zayıflık (alt abdominal kaslar)-Beevor sign(+) Ayak dorsifleksörlerinde zayıflık 2- İşitme kaybı - % 75 - bazı hastalarda, yalnız odiyometrik testlerle ortaya konabilen, yüksek frekanslı tonlara karşı işitme azalması. 3- Kalp ritm bozukluları - % 5 4- Retinal telenjiektazi - %60 5- Restriktif pulmoner hastalık - %1 6- Mental retardasyon 7- Obstrüktif uyku apne sendromu 8- Nöbet

Pek çok hastalıkta olduğu gibi nöromüsküler hastalıklarda da Doppler EKO diyastolik disfonksiyonun bulunup bulunmadığı ve semptomların olası bir sebebi olup olmadığının belirlenmesinde en iyi yöntemdir. Diyastolun başlangıcında mitral kapağın açılmasıyla birlikte, ventriküler doluşun çoğu, diyastolün ilk 1/3 luk kısmında oluşur ve E dalgası olarak adlandırılır. Hızlı erken doluşla birlikte sol ventrikül kanının içeriye akımına uyum sağlamak için genişlediğinden mitral anulusunun benzer canlı hareketi eşlik eder. Doku doppler kullanarak e’ olarak kaydedilir.

Diyastazis sonrasında küçük miktarda ek doluş ile katkıda bulunan atriyal ekstrasistol izler ve A dalgası kaydedilir. Böylece A dalgası pik hızı ve eğrinin altındaki alan (hız zaman integrali) E dalgasından daha küçüktür.

Duchenne-Becker MD’li olgularda kardiyak doku doppler çalışmaları yapılmasına karşın FSHMD’li olgularda literatürde kardiyak doku doppler çalışması bulunmamaktadır. AMAÇ FSHMD tanılı olgularda miyokardiyal fonksiyonu değerlendirmek GEREÇ ve YÖNTEM Nöroloji kliniğinde takip altında olan, genetik olarak tanısı kesinleştirilmiş FSHMD hastaları ve bunlarla yaş ve cinsiyet yönünden benzer olan sağlıklı gönüllüler çalışmamıza alındı.

Parametre FSHMD (n=14) Kontrol (n=14) p Hasta sayı Kadın Erkek 14 5 (35,7) 9 (64.2) (28.5) 10 (71.4) 0,383 Yaş (yıl) Hastalık başlangıç yaşı 31,8±7,6 16.1 ± 3.7 30,4±5,6 0,537

Hastalara, ekokardiyografi ve doku doppler inceleme (TDI) yapıldı Hastalara, ekokardiyografi ve doku doppler inceleme (TDI) yapıldı. Doppler incelemede mitral erken doluş (E) ve atriyal kontraksiyon (A) dalgaları ölçüldü.

Doku doppler incelemede, sol ventrikül mitral annuler düzeyde septal ve lateral bölgelerden erken doluş (e), atriyal kontraksiyon (a) ve sistolik dalgalar (s) ölçüldü. E/A, E/e ve e/a oranları hesaplandı. Ayrıca, her iki bölgeden yapılan ölçümlerle miyokardiyal performans indeksi (MPI) hesaplandı. İstatistiksel olarak gruplar arası karşılaştırmalar için Mann-Whitney-U testi kullanıldı.

BULGULAR Toplam 28 kişi (14 hasta ve 14 kontrol) çalışmaya alındı. Sol ventriküler E/A, E/e ve e/a oranları ve sistolik s dalgası her 2 grupta da benzer olup istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (Sırasıyla p=0,543, p=0,874, p=0,114, p=0,982). Ayrıca, doku MPI ölçümleri de her 2 grupta benzer olarak izlendi (p=0,701).

SONUÇ Mevcut bulgular, miyokardiyal doku doppler sistolik ve diyastolik parametrelerinin FSHMD grubundaki hastalarda, sağlıklı kontroller ile benzer olduğunu ve belirgin bir patoloji izlenmediğini düşündürmektedir. FSHMD’nin nadir görülen bir hastalık olması nedeniyle, çalışma popülasyonumuz kısıtlı olup, daha kesin ve sağlıklı sonuçlara varmak için geniş hasta katılımlı prospektif çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

TEŞEKKÜRLER…