Mikrobiyolojinin Tarihçesi ve Gelişimi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MİKROPLAR Mikroplar nasıl ve nerede yaşar ? Gülnur GÜR Sağlık Slayt
Advertisements

Mikroplar Nelerdir?.
Mikro-organizmalar nelerdir?
Mikroplar bizim için faydalı da olabilirler!?!
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
VİRÜSLER.
Gözle Görülmeyen Canlılar Mikro Dünya.
BİYOLOJİ BİLMİNE GİRİŞ VE BİLİMSEL YÖNTEM BASAMAKLARI
Mikroskobi Teknikleri
MANTARLAR.
İLKER YİĞİT ÜZEYİR GARİH DOSTLUK İLKOKULU 4-C SINIFI
GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
MİKROBİYOLOJİNİN DALLARI :
MERHABA ARKADAŞLAR ŞU ANDA BENİ GÖREMEZSİNİZ ŞİMDİ GELİYORUM.
BİTKİ VE HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME
CANLININ KENDİNE BENZER CANLILAR OLUŞTURABLMESİ-ÜREME
PROTİSTA ALEMİ Konu süresi: 3 Ders saati.
CANLILARI TANIYALIM Hz:İSMAİL BAŞPINAR.
MANTARLAR ALEMİ Konu süresi: 3 Ders saati.
HAZIRLAYAN : ARKIN KURT Fen ve Teknoloji/Fen Bilgisi Öğretmeni
MİKROSKOBİK CANLILAR Çevremizde yaşayan gözle görülemeyecek kadar küçük canlılar, mikroskop yardımı ile görülebilir. Mikroskopla görülebilen canlılara.
Hazırlayan:K.Merve GÜNAY
MİKROSKOBİK CANLILAR SERRA NUR GÜRKAN.
TOPRAK CANLILARI VE TOPRAK KALİTESİNDEKİ ROLÜ
HÜCRE Sağlık Slaytları
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
BİYOLOJİYİ KEŞFETMEYE HAZIR MISINIZ?
MİKROSKOBİK CANLILAR.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
BİYOLOJİNİN ALT BİLİM DALLARI
Canlıların Çeşitliliği
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM VE TANIYALIM
Objektif tablası REVOLVER.
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM.
4. Sınıf fen ve teknoloji dersi Canlıların dünyasını gezelim
MİKROSKOBİK CANLILAR.
biyoteknoloji ve önemi
SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ Ekoloji Tür Biyotop Habitat Popülasyon
HAYVAN HÜCRESİNİ TANIYALIM….
PROKARYOTLAR = MONERA ALEMİ
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
MİKROORGANİZMALAR VE SAĞLIĞIMIZ
MANTARLAR VE GENEL ÖZELLİKLERİ
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ 6\F ECEM POLAT SİNEM GÖKDERE BUSE BAŞKURT
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Dersin Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Ercan TURAL
C- TİCARİ ÜRÜNLER VE BİYOTEKNOLOJİ
MEDİKAL BİYOLOJİ.
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
A- Hücre Zarı:  Hücreyi Dış Etkilere Karşı Korur. Esnek Bir Yapısı Vardır, Üzerinde Geçitler (Por) Bulunur. Porlar Aracılığı İle Madde Alışverişi Yapar,
Gözle görülmeyecek kadar küçüktürler. Yalnızca mikroskopta görülebilirler Mantarlar gibi zararlı olanları ve yararlı olanları da vardır. Mikroskobik canlılar.
Bakteri- Virus- Mantar
BİYOTEKNOLOJİ.  Biyoteknoloji; hücre ve doku biyolojisi kültürü, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, genetik, fizyoloji ve biyokimya gibi do ğ a bilimlerinin.
CANLILAR 1-Bitkiler;çiçekli bitkiler, çiçeksiz bitkiler. 2-Hayvanlar;omurgalı hayvanlar,omurgasız hayvanlar. 3-Mantarlar;şapkalı mantarlar,maya mantarları,kültür.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
EKOSİSTEM VE MÜHENDİSLİK İLİŞKİSİ Hazırlayanlar ve sunanlar : Mustafa ÜLGEN Yunus AKBAŞ.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. EKOLOJİK KAVRAMLAR Ekoloji: Canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileşimim inceleyen bilim dalıdır. Populasyon: Belirli.
LABORATUVAR GÜVENLİĞİ ve STERİLİZASYON
ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ
Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MERHABA ARKADAŞLAR ŞU ANDA BENİ GÖREMEZSİNİZ ŞİMDİ GELİYORUM.
MANTARLAR ALEMİ ÖMER YANIK BURSA ANADOLU KIZ LİSESİ 2018
Mikroskobik Canlılar.
Hayatın Başlangıcı Bu konuda birçok görüş ve hipotez vardır.
Sunum transkripti:

Mikrobiyolojinin Tarihçesi ve Gelişimi

Genel olarak gözle net olarak görülemeyecek kadar küçük canlıları inceleyen ve onları konu olarak ele alan bilim dalıdır. Gözle ayırt edilemeyen canlılar; Virüsler, bakteriler, mantarlar (mayalar ve küfler), algler ve protozoonlar mikrobiyolojinin temel materyalini oluşturur. Mikrobiyoloji nedir?

Bakteriler Tek hücreli basit canlılardır Bakteriler Tek hücreli basit canlılardır. Yararlı, zararlı, patojen ve bozucu pek çok etkileri vardır. Mantarlar Küfler (küf mantarları)(sporlanma yoluyla üreyen, çok hücreli canlılar) Mayalar (tomurcuklanma yoluyla üreyen tek hücreli canlılar) Virüsler Bilinen en küçük canlıdır. Basit ışık mikroskobunda görünmezler, hücre içi parazittirler; ancak yaşayan bir hücre içinde faaliyetlerini sürdürüler. Algler Klorofil ihtiva eden, fotosentez yapan tek hücreli canlılardır. Protozoonlar Tek hücreli mikroskobik canlılar. Mikrobiyolojinin temel konusunu teşkil eden mikroorganizmalar gerek yapıları ve boyutları gerekse doğadaki fonksiyonları bakımından çok fazla çeşitlilik gösterir. Birçok özellikleri bakımından aralarında önemli farklılıklar bulunur.

Mikrobiyolojinin çalışma konuları nelerdir? Mikroorganizmaların tanımlanması ve kendilerine özgü özelliklerinin belirlenmesi, Mikroorganizmaların morfolojileri, fizyolojileri, çoğalma şekli ve aşamaları, taksonomi (sınıflandırma) ve genetik yapılarının araştırılması, Diğer bilimlerle olan ilişkileri, insan ve diğer canlılar için önemleri, Yaşam için yararlı ve zararlı olan etkileri (çevre, insan, hayvan, su ve hava için); yol açtıkları fiziksel ve kimyasal değişimler. Mikrobiyolojinin çalışma konuları nelerdir?

Çizelge 1. İncelediği konulara göre mikrobiyolojinin çalışma alanları. Genel Mikrobiyoloji Özel Mikrobiyoloji Hijyen Açısından Ekonomik Açıdan Enfeksiyon Hastalıkları Çevre Kirliliği Fermantasyon Mikrobiyolojisi Ziraat Mikrobiyolojisi Morfoloji Fizyoloji Sistematik Üreme Genetik Simbiyozlar ve parazitler Islah ve mücadele Işık biyolojisi İnsanlarda Hayvanlarda Bitkilerde İçme suyu Gıda Kontrolü Salgınlarla savaş Çöplerin yok edilmesi Fermantasyon Ekmekçilik Gıdaların fermantasyon yoluyla dayanıklı hale getirilmesi Antibiyotikler Tekstil bitkileri atıkları Toprak Silo yemleri Süt Zararlılarla mücadele Organik gübre Otlar

Mikrobiyolojinin Bölümleri Mikroorganizmaların tipi dikkate alınarak yapılan sınıflandırma: Bakteriyoloji: Bakterileri konu alır. Fikoloji: Algleri inceler. Mikoloji: Maya ve küfleri (mantarları) inceler. Protoozoloji : Protzooları inceler. Viroloji: Virüsleri inceler. Mikroorganizmaların çevre ile olan ilgisi dikkate alınarak yapılan sınıflandırma: Toprak mikrobiyolojisi Hava mikrobiyolojisi Su mikrobiyolojisi Deniz mikrobiyolojisi Gıda mikrobiyolojisi Mikrobiyolojinin Bölümleri

Mikrobiyolojinin Bölümleri Mikroorganizmaların bulunduğu veya kullanıldığı alan dikkate alınarak oluşturulan bölümlere göre sınıflandırma: Klinik mikrobiyoloji Patojenik Mikrobiyoloji Endüstriyel Mikrobiyoloji Ziraat Mikrobiyolojisi Mikrobiyal Ekoloji Mikrobiyal Genetik Gıda Mikrobiyoloji Mikrobiyolojinin Bölümleri

Mikroorganizmaların kaynağı Toprak Çoğalmaları için en uygun ortam topraktır. Topraktaki mikro floranın türü, cinsi ve sayısı toprağın besin madde çeşitliliği, fiziksel ve kimyasal yapısı, nem miktarı, toprağı kaplayan bitki örtüsü, iklim ve meteorolojik faktörlere bağlı olarak değişim gösterir. Su Suyun kirliliği oranında mikroorganizma sayısı artar. Hava Mikroorganizma sayısı havanın kirlilik oranına göre değişir. Genel olarak havadaki mikroorganizmalar atmosferik hava hareketlerinin etkisi ile havada yüzer durumda bulunurlar. Kontaminasyonun önemli kaynağını oluşturur. Mikroorganizmaların kaynağı

Mikroorganizmaların varlığı ancak mikroskobun keşfi ile ortaya konulmuş ve bundan sonra önemli mesafeler kaydedilmiştir. «Mikroskop» kelimesi ilk kez 1625 yılında kullanılmıştır. Lister 1830 yılında modern mikrobun prensiplerini ortaya koymuştur. Antony van Leeuwenhoek (1632-1723) mikroskobik canlıları mikroskop altında gören ve çizen ilk kişi. Robert Koch (1843-1910) mikroorganizmaları saf halde üretebilmek için katı besiyeri geliştirmiş ve bunları katı besiyerinden izole etmiştir. Bakterileri boyama tekniklerini ve verem hastalığının nedeni olan mikrobun (Mycobacterium tuberculosis) özelliklerini bulmuştur. Tarihsel Gelişim

Louis Pasteur (1822-1895) şarap ve biranın bozulma nedenlerinin mikroorganizmalar olduğunu bunun da engellenmesi için ortamların mutlaka Pastörize edilmesi gerekliliğini ortaya koymuştur. Kuduz hastalığının mikrobunu izole etmiş ve kuduz aşısını bulmuştur. 1889 yılında Cohn tarafından süt teknolojisinde bugünkü anlamda starter olarak bakterilerin kullanımı gerçekleşmiş ve yararlı etkileri ortaya konmuştur. 1933 yılında ilk elektron mikroskobu yapılmıştır. Bu sayede bakteriyofajlar görüntülenmiş ve çalışmalar yapılmıştır. Tarihsel Gelişim

Tarihsel Gelişim Abiyogenezis Teorisi (Canlı ile başlamayan canlılık teorisi) Cansız yapıların kimyasal yollarla bir araya gelerek canlı bir organizmaya dönüşmesini açıklamaktadır. Fransız biyolog Louis Pasteur, evrime temel oluşturan bu inancı kesin olarak çürüttü. Biyogenezis Teorisi Her canlı daha önce var olan bir başka canlıdan meydana gelmiştir görüşüdür. Tarihsel Gelişim

Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük cisimlerin birkaç çeşit mercek yardımıyla büyütülerek görüntüsünün incelenmesini sağlayan bir alettir. İnsan gözü çapı 200-250 µm den daha fazla olan cisimleri görebilir. Mikroorganizmaların boyutları ise 0.1-10 µm’dir. Mikrometre (µm)= 10-6 m MİKROSKOP

Oküler: Tüpün üst ucunda yer alan mercek sistemi Oküler: Tüpün üst ucunda yer alan mercek sistemi. Objektifler: Oküler gibi mercek ihtiva eden bir parça. Büyütme bunlar sayesinde olur. Her objektifte büyütme oranlarını bildirilen 10X, 40X, 100X gibi değerler bulunur. Diyafram: Işığın geldiği deliktir. Ayar kolu sayesinde gelen ışığın şiddeti değiştirilebilir. Kondansör: Işığı obje üzerinde toplar. Kaba ayar düğmesi: Görüntüyü ayarlamakta kullanılır. İnce ayar düğmesi: Daha hassas ayarlar sağlar. Görüntü kaba ayarla bulununca bu düğme sayesinde en net görüntü bulununcaya kadar ayar yapılır.

Basit ışık mikroskobu: 1000-3000 büyütmelidir. Çapları yaklaşık 0 Basit ışık mikroskobu: 1000-3000 büyütmelidir. Çapları yaklaşık 0.2 µm olan canlılar görülebilir. Karanlık saha mikroskobu: Işık mikroskobunda görülmeyen bazı ince yapılı mikroorganizmaları (spiroketler gibi) incelemek ve mikroorganizmaların hareket muayenelerini için kullanılır. Bu mikroskopta mikroorganizmalar, karanlık zemin üzerinde parlak görüntü verirler. Fluoresan mikroskobu: Işık kaynağı olarak ultraviyole ışınları kullanılır. Bazı mikroorganizmalar fluoresans veren boyaları özel olarak alırlar bu mikroskop ile incelendiğinde fluoresans verirler. Fluoresans veren boyalar antikor gibi bir aracıya bağlanarak da klinik örneklerde mikroorganizma aranır. Mikroskop çeşitleri

Faz-Kontrast Mikroskobu: Mikroorganizmaların hücre iç yapılarının görülmesini sağlar. Bu amaçla kullanılan mikroskopların, ışık mikroskobundan iki önemli farkları vardır. Bunlar, özel kondansatör ve özel faz objektiflerin kullanılmasıdır. Elektron mikroskobu: ≥50.000 büyütmelidir. Çapları 0.001 µm olan mikroorganizmaları (virüsler gibi) görme olanağı verir. Elektron mikroskobunda ışık kaynağı yerine dalga boyu çok kısa olan elektronlar ve cam mercekler yerine elektromanyetik kondansatörler kullanılır. Mikroskop çeşitleri