UZMANLAR YUVA AİLE EĞİTİMİ 2 ÇOCUKLA İLETİŞİM 1.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANNE-BABA ÇOCUK İLİŞKİLERİ.
Advertisements

“OKULLAR HAYAT OLSUN” PROJESİ ÇERÇEVESİNDE UYGULAMAYA KONULAN 0-6 YAŞ AİLE EĞİTİMİ PROGRAMINA HOŞGELDİNİZ.
EĞİTİM BAŞARISINI ARTTIRMADA ANNE BABANIN ROLÜ
REHBERLİK SERVİSİ SUNAR
ÇOCUKLA İLETİŞİMDE KULLANILAN DİL.
EĞİTİM AİLEDE BAŞLAR.
SORUN ÇÖZME ve DİNLEME BECERİLERİ.
Okullarda Suç ve Şiddeti Önleme
öğretmen-öğrencİ İletİşİmİ ve etkİn dinleme
AİLE EĞİTİM SUNUSU 5.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
İLETİŞİM.
İLETİŞİM & HASTA MEMNUNİYETİ
İletişim Kaynak Mesaj Kanal Alıcı Kim Ne Söyledi Hangi Yolla Kime
SINIF YÖNETİMİ “ÇOCUK EĞİTİMİ Mİ ANNE-BABA EĞİTİMİ Mİ?”
DUYGU KUMBARAMDA DOSTLUK BİRİKİYOR!
İLETİŞİM   İletişim, dil kullanarak ya da kullanmaksızın insanlar arasındaki duygu, düşünce ve yaşantıların ifade edilme yöntemidir.
AİLE TUTUMLARI VE ÇOCUĞU ANLAMAK REHBERLİK SERVİSİ
SINAVA İLİŞKİN DUYGULAR
ÇOCUKLARDA DİKKAT EKSİKLİĞİ VE VELİLERE ÖNERİLER
Eğitim Psikolojisi Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Ailelere Ergen Gelişimi Hakkında Dipnotlar
Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN
AİLENİN OKUL BAŞARISINA KATKISI
DUYMAK MI, DİNLEMEK Mİ?.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük İLETİŞİM VE İNSANİ İLİŞKİLER
ÇOCUKLARDA SALDIRGANLIK VE ŞİDDET
Çocuğun Eğitiminde Disiplin ve Sınırlar
ANNE BABA TUTUMLARI VE ÇOCUKLA İLETİŞİM
Aile İçi İletişim.
İLETİŞİM BECERİLERİ KARATAY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ.
AİLE İÇİ İLETİŞİM VE AİLE YAKLAŞIMLARI
AİLE TUTUMLARI.
ANNE-BABA ÇOCUK İLİŞKİLERİ.
ETKİLİ İLETİŞİM.
İLETİŞİM BECERİLERİ.
ALKOL ve MADDE KULLANAN ÇOCUĞUN AİLESİNE YAKLAŞIM ALKOL ve MADDE KULLANAN ÇOCUĞUN AİLESİNE YAKLAŞIM ALİAĞA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Rehberlik ve.
ERGENLE İLETİŞİM.
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ
AİLE İÇİ ŞİDDET.
MİDYAT ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
ERGENLİK DÖNEMİ VE GENÇLERLE İLİŞKİLER
2. OTURUM İLETİŞİM KURMAK.
DUYGULARI İFADE EDEBİLME
BAŞKALARINI TANIMA VE EMPATİ
VE ÇOCUGUN GELİŞİMİNE ETKİLERİ
Mehmet Akif Ersoy İlkokulu Sunar. ÇOCUĞUN GELİŞİM DÖNEMLERİ 0 – 2 YAŞ BEBEKLİK DÖNEMİ 2 – 6 OYUN DÖNEMİ 6 – 12 OKUL DÖNEMİ 12 – 18 ERGENLİK.
ETKİN DİNLEME BEN DİLİ VE SEN DİLİ
Sağlıklı İletişimin Vazgeçilmez Öğeleri
FERAH ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ PSİKOLOJİK DANI$MA ve REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI.
Zülal şenlik DUYGULARıMı KONTROL EDIYORUM.  BUGÜN ANNEM BANA YENİ BİR ÇANTA ALDI ÇOK MUTLU OLDUM AĞZIM KULAKLARIMA VARDI.
"Bu proje T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığınca (Ulusal Ajans, yürütülen Erasmus+
AKLIMI SEVEYİM Hikmet SIRMA. Evimiz anne, baba, kardeş ve diğer yakınlarımızla birlikte içinde yaşadığımız, bizi her türlü tehlikeden koruyan yuvamızdır.
EĞİTİM BAŞARISINI ARTTIRMADA ANNE BABANIN ROLÜ
İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ TEST
ÇOCUKLARDA SALDIRGANLIK VE ŞİDDET
Anne Baba Tutumları ve Çocuğun Kişilik Gelişimine Etkileri.
İLETİŞİM ANA-BABA TUTUMLARI
EYVAH ÇOCUĞUM ARTIK ERGEN!
Ben Dili - Sen Dili.
ÇATIŞMA ÇÖZME.
AİLEM VE DİN.
İLETİŞİMİN TEMEL BECERİLERİ
ÇOCUK NE YAŞARSA ONU ÖĞRENİR Eğer bir çocuk sürekli eleştirilmişse, Kınama ve ayıplamayı öğrenir. Eğer bir çocuk alay edilip aşağılanmışsa, Sıkılıp, utanmayı.
GELİŞİM VE ÖĞRENME Ders 4
ALTIN KURALLARLA GÜVENDEYİM
EĞİTİM AİLEDE BAŞLAR.
Sunum transkripti:

UZMANLAR YUVA AİLE EĞİTİMİ 2 ÇOCUKLA İLETİŞİM 1

Çocuklar nasıl dinlenilmek isterler? Onları nasıl dinlemeliyiz? Bir sorun yaşıyorken karşınızdakinin sizi nasıl dinlemesini istersiniz? Çocuklar nasıl dinlenilmek isterler? Onları nasıl dinlemeliyiz?

ETKİN DİNLEMELİYİZ. Ayhan ın etkin dinleme oyunu-ek 6 3

ÇOCUKLARI DİNLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR Dikkatle can kulağı ile dinlemeliyiz. O anda bir işle uğraşıyorsak, onu bırakıp çocuğa yönelmeliyiz. O anda dinleyemeyecek durumda isek, onu ne zaman dinleyebileceğimizi söyleyip sözümüzde durmalıyız. Aynı hizada olup yüzüne bakmalıyız. Sadece bunları yapmak, beden dilimizle ve hareketlerimizle çocuğumuza onu dinlediğimizi göstermek bile ona yardımcı olmamızı sağlar. Çocuğunuza bırakabileceğiniz en büyük miras, O’na dinlemeyi öğretmektir.

Dinlemenin çocuğun gelişimine faydaları Dinlenen çocuk kendini ifade edebildiği için hırçın ve saldırgan olmaz. Dinlenen çocuğun konuşma yeteneği artar. Önemsendiğini hisseder. Öz güveni artar. Çocuk sorunlarını başkalarıyla değil ailesi ile paylaşır. Dinlenen çocuk dinlemeyi de öğrenir.

ÇOCUĞA KENDİMİZİ İFADE ETMEK . ÇOCUĞA KENDİMİZİ İFADE ETMEK

Para, zaman, emek, Sağlık, enerji kaybının KENDİMİZİ İFADE BEN DİLİ DAVRANIŞIN TANIMI ANNE BABAYA ETKİSİ DUYGUNUN İFADESİ Karşıdaki kişinin üzen, kızdıran, korkutan Davranışının yorum katılmadan Ne ise aynen ifade edilmesi Karşıdaki kişinin yaptığı davranışın sonucunda oluşan duygunun nedeni Para, zaman, emek, Sağlık, enerji kaybının İfade edilmesi Karşıdaki kişinin davranışı Sonucunda Hissedilen duygunun ifade edilmesi

Kendimizi İfade (Ben Dili) Oynadığın malzemeleri yerine koymadığında ( ) ben toplamak zorunda kalıyorum, yoruluyor ( ), sinirleniyorum ( ) Yazı yazman gereken defteri yırttığında ( ), yeni deftere para vermek zorunda kalıyorum ( ) üzülüyorum ( ). Çikolatanı koltuğun üzerine koydun ve lekelendi ( ). Yeniden silmek zorunda kalacağım ( ) çok kızdım ( ). Ben bir şeyler anlatırken gözüme bakmadığında ( ) dinlemediğini düşünüyorum( ). Çok üzülüyorum ( ). Ben bir arkadaşımla konuşurken sözümü kestiğinde ( ) öfkeleniyorum( ). Çünkü önemsenmediğimi düşünüyorum ( ). Geç kaldığın zaman ( ), kötü bir şey oldu diye ( ) korkuyorum( ). Hırkanı çıkarınca ( ), üşüyüp hasta olacaksın diye( ) kaygılanı - yorum ( ).

BEN DİLİ Mİ, SEN DİLİ Mİ? Yeter artık. Yapma şunu -SEN DİLİ- Kardeşine vurduğun zaman canı acıdığından ağlıyor.Ben de onu teselli ederken ne yapacağımı şaşırıyorum. Bu durum beni üzüyor. -BEN DİLİ- Terbiyesizlik yapma. Bilgisayarı kapatmanı istiyorum. Notlarını böyle düşük görünce başarısız olacağını düşünerek kaygılanıyorum. Grup İçinde Konuşma Ve Dinlemeyi Kolaylaştırmak İçin Öneriler; Aile içinde belirli bir konu konuşulurken, bir toplantı yapılırken küçük bir eşya ile sözün kimde olduğunu belirleyebilirsiniz. Bu bir oyuncak, tuzluk, kalem vb. olabilir. Eşya kimin elindeyse o konuşur, diğerleri onu dinler. Cevap vermek ya da söz almak isteyen bu eşyayı eline alır ve konuşur. Ailede her bireyin, yaş, konum ve cinsiyet ayırımı yapılmaksızın eşit konuşma hakkına sahip olduğu unutulmamalıdır. Yaşları ne olursa olsun her çocuğun kendine özgü düşünceleri ve bu düşüncelerini ifade etme hakkı vardır.

KİŞİLİĞİ DEĞİL DAVRANIŞI ELEŞTİRİN DDDDDDDDDDDDDDDDDD DDDDDDDDDDDDDDD D DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD DDDDDD DAVRANIŞ TANIMI ALIŞTIRMASI EK -7. NE SAYGISIZ ÇOCUKSUN MİSAFİRLERE HOŞGELDİN DEMEMENE ÜZÜLDÜM.

KENDİNİ İFADE EDEREK KONUŞMANIN YARARLAR Duygu ve düşünceleri anında ilettiği için konuşan kişi rahatlar. Öfke birikimini önler. Duyguların ifade edilmesini sağlar. Durumun daha iyi anlaşılmasını sağlar. Çocuk karşısındakinin neye kızdığını anlar. Çocuğun kendi davranışlarının sonucunu görmesini sağlar. Kendini ifade etmek kişiye değil, davranışa yöneliktir. Anne – Baba ile çocuk arasındaki yakınlığın artmasını sağlar.

Kendini ifade etmeyi nerelerde kullanabiliriz? Çocuğumuzun beğenmediğimiz bir davranışını ona anlatırken: Davranış + etki + duygu olarak. Çocuğumuzun beğendiğimiz bir davranışını takdir ederken: Davranış + duygu ’ da yeterli olabilir. Önlem almamız gerektiğinde: Davranış + etki + duygu Başka biriyle/durumla ilgili sorun yaşadığımızda: “Bu gün yemeği yetiştiremedim, bir kişinin hatası yüzünden toplantı uzadı çok sinirlendim” 12

Suçlayıcı ifadelerle konuştuğumuzda çocuklar bizi dinlerler mi acaba?

DEĞERLENDİRME ZAMANI Çocuğunuzla yaşadığınız problemleri düşünün Sizce dinleme ve doğru ifade etme ile neler değişebilir ? Aklınıza gelen yaşadığınız problemleri sizin verdiğiniz cevabı ve olması gereken cevaplar üzerine düşünelim. 14

Ailenizle birlikte mutlu ve sağlıklı yıllar dileriz…