VOLTAMETRİK YÖNTEMLER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kompozitler Farklı malzemelerin üstün özelliklerini aynı malzemede toplamak amacıyla iki veya daha fazla ana malzeme grubuna ait malzemelerin bir araya.
Advertisements

Mastarlar.
ÜNİTE : 7 IŞIK VE SES. IŞIK Işık, cisimleri görmemizi ve etrafın aydınlanmasını sağlayan bir enerji türüdür. Işık yayan cisimlere ışık kaynağı denir.
Prof.Dr.Mehmet Tunç ÖZCAN
Doç. Dr. Hüseyin UZUN – Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
SULAMA MEKANİZASYONU Prof.Dr.Mehmet Tunç ÖZCAN. İşletme Noktasının Grafik Yolla Bulunması.
YEDEKLEME NEDIR? Gülşen Güler. YEDEKLEME NEDIR? Yedekleme, en genel anlamıyla, bir bilgisayar sistemini işlevsel kılan temel birimlerin, üzerinde çalışan.
Tane Kavramının Öğretimi (Basamaklandırılmış Yönteme Göre)
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
KAYNAK TEKNİKLERİ VE UYGULAMALARI
JEOFİZİK ETÜTLERİ DAİRESİ
MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II:
Prof. Dr. M. Tunç ÖZCAN Tarım Makinaları Bölümü
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
Aktif Karbon Adsorpsiyonuyla Ağır Metal Giderimi ve Alevli AAS ile Tayin PEKER S1, KAŞ M.1, BAYTAK S.1  1Süleyman.
Ücret İktisadi anlamda, çalışanların üretimden aldığı paydır.
Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM)
KONDÜKTOMETRİ.
FİLAMENT İPLİK ÜRETİMİ
ELEKTROKİMYA Madde içinden elektriksel enerjinin kimyasal enerjiye dönüşümü veya kimyasal enerjinin elektriksel enerjiye dönüşümü ile ilgilenen kimya dalına.
PROTEİN TAYİN YÖNTEMLERİ BRADFORD YÖNTEMİ
POTANSİYOMETRİ.
KONU 2 (2. Hafta) ORGANİK elektroKİMYA
BÖLÜM 2 Elektrokimyasal hücreler : Elektrokimyasal hücrelere giriş, elektrotlar, çalışma elektrodu çeşitleri, referans elektrotlar, yardımcı elektrotlar.
SODYUM HEGZA METAFOSFAT REÇİNE VE ZİFT GİBİ BAĞALAYICILARIN REFRAKTERE KAZANDIRDIĞI ÖZELLİKLER ALİ SERCENK GÖBEL BUSE MOTER
ELEKTROKİMYA Elektrokimya: Maddenin elektrik enerjisiyle etkileşmesi ve sonucunda meydana gelen kimyasal dönüşümler ile fiziksel değişiklikleri ve kimyasal.
8.Hafta İşlemsel Yükselteçler 3
IR SPEKTROKOPİSİ.
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
Yükseltgenme-İndirgenme (Redoks) Tepkimeleri
Drama ile İlgili Terimler / Eğitim Öğretim Sürecinde Drama
TAŞKINLARIN ÖTELENMESİ
MODEL YETERSİZLİKLERİNİ DÜZELTMEK İÇİN DÖNÜŞÜMLER VE AĞIRLIKLANDIRMA
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Cam Membran İyon Seçici Elektrotlar
Bölüm 7 Polarografik ve voltametrik yöntemler
SarIyer beledİyesİ gençlİk eğİtİm merkezİ Aİle-eğİtmen buluŞmasI
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KARŞILAŞTIRMA ÖLÇÜTLERİ
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
ZEE ZİHİN ENGELLİLERE BECERİ VE KAVRAM ÖĞRETİMİ
İK MAKALESİ.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Pazarlama 3. Sınırlandırma Sorunu İnsan Kaynakları Reklam
Yrd.doç.Dr. H. Deniz GüllerOĞlu
Agregalarda Granülometri (Tane Büyüklüğü Dağılımı)
NeTIRail-INFRA Bilgilendirme Toplantısı, Ankara, Türkiye
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Polarografi Voltametri, bir indikatör veya çalışma elektrodunun polarize olduğu şartlarda uygulanan potansiyelin fonksiyonu olarak akımın ölçümüne dayanır.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ANA SONDAJ PROBLEMLERİ
Bölüm 1: Ohm Yasası ve Ohm Yasası ile Direnç Ölçümü
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
BÖLÜM 2 Potansiyometri.
Redox Teorisi Bir iyon atom veya molekülden diğerine elektron geçişi olan reaksiyonlara oksido redüksiyon adı verilmektedir. Yükseltgenme ve indirgenme.
Üç bileşenli sistemlerde uygulamalar
SIVILAR Sıvıların genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir.
EÜT 252 ÜRETİM YÖNTEMLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME.
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 1
SAĞLIK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ
SULAMA YÖNTEMLERİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
Mikrobiyal yakıt hücresinde elektrik üretimi
KYM 342 ENSTRÜMENTAL ANALİZ
KARIK SULAMA YÖNTEMİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
2. HAFTA BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAKLAŞIMLARI
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
Sunum transkripti:

VOLTAMETRİK YÖNTEMLER

Dengedeki bir elektrokimyasal hücreye dışarıdan denge geriliminden farklı bir gerilim uygulanırsa, sistem yeniden dengeye ulaşmaya çalışır ve bu sırada bir elektrot tepkimesi olur, yani akım geçer. Voltametri yönteminde hücreye alanı çok küçük olan bir mikro çalışma elektrodu ile bir karşılaştırma elektrodu arasına uygulanan ve değeri zamanla değiştirilen gerilime karşı hücrede çalışma elektrodu ile karşıt elektrot arasındaki akım ölçülür. Uygulanan gerilimin ölçülen akım değerine karşı çizilen grafiğine voltamogram denir. Kullanılan elektrot civa elektrot ise kullanılan yönteme polarografi, elde edilen gerilim-akım grafiğine ise polarogram denir.

Voltametri yöntemi döner elektrot sistemleri kullanılarak yapılabildiği gibi, karıştırılmayan çözeltilere de uygulanabilir. Elektroaktif bir madde içeren durgun bir çözeltide bir mikroelektrot ile karşılaştırma elektrodu arasına doğrusal olarak artan bir gerilim programı uygulanır ve bu sırada akan akım ölçülürse bu yönteme taramalı voltametri denir.

Taramalı voltametride elektroda uygulanan gerilim programı ve elde edilen voltamogram görülmektedir. Potansiyel Gerilim Programı t

Bir önceki slaytta uygulanan gerilim taraması ileri yönde belli bir gerilim değerine ulaştıktan sonra yine doğrusal olarak azalacak biçimde terse çevrilirse, bu yöntemin adı dönüşümlü voltametri olur. Gerilim Programı t

(polarografik metodu bulan kişi) Voltametride kullanılan mikroelektrot, iç çapı 0.03-0.05 mm olan cam bir kapiler borudan akarak büyüyen ve belli bir büyüklüğe geldiği zaman koparak düşen bir civa damlası ise, yöntemin adı polarografi ve elde edilen akım- gerilim eğrisinin adı ise polarogram olur. Jaroslav Heyrovski (polarografik metodu bulan kişi) 1959 da Nobel Ödülü kazandı.

Damlayan civa elektrodu için gözlenen maksimum sınır akımı, id, İlkoviç eşitliği ile verilir. id = 708.n.D1/2 . m2/3 . td1/6 . C M: Civanın mg/s cinsinden kapiler borudan akış hızı C: mM cinsinden derişim değeri Akım, µA 1M HCl içerisinde 5x10-4M Cd+2’nin indirgenmesine (B) ve 1M HCl çözeltisine ait polarogram Potansiyel, V, DKE’ye karşı

Polarografik yöntem damlayan civanın kolayca yükseltgenmesi nedeniyle daha çok indirgenme olaylarının, voltametri ise katı elektrotlar yardımı ile yükseltgenme olaylarının incelenmesinde kullanılmaktadır. Karbon elektrotlarla yapılan voltametri ise hem yükseltgenme, hem de indirgenme bölgesinde sulu ortamda geniş bir çalışma aralığına imkân tanımaktadır. (~ –1.8V - +1.8V)

rutenyum gibi inert metaller , pirolitik grafit ve camsı karbon, Voltametrik çalışmalarda kullanılan elektrotlar kısaca; platin, altın, rutenyum gibi inert metaller , pirolitik grafit ve camsı karbon, çinko oksit, iridyum oksit gibi yarı iletken elektrotlardır. Tel, levha, disk biçiminde olan katı elektrotların sabit, döner veya titreşen tipleri vardır.

1960’lı yılların ortalarında klasik voltametrik tekniklerle yapılan pek çok değişiklik, yöntemin duyarlılığını ve seçiciliğini büyük ölçüde arttırmış ve özellikle tıp, eczacılık, biyokimya ve çevre çalışmalarında yönteme geniş ve giderek artan bir uygulama alanı sağlanmıştır.