KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GENEL KİMYA II LABORATUVARI Prof. Dr. Baki Hazer
Advertisements

ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR
Asitler, Bazlar Ve Tamponlar: pH Ölçülmesi Ve Önemi (1 saat)
Nötralleşme Titrasyonları
Asitler ve Bazlar.
Asitler, Bazlar ve Temel Özellikleri
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
ATK KİMYA İHTİSAS DAİRESİNDE ATOMİK ABSORBSİYON SPEKTROFOTOMETRİSİ İLE ANALİZİ YAPILACAK NUMUNELER VE NUMUNELERİN HAZIRLANMASI Kasım-2008 Hazırlayan :
ASİT_! BAZLAR_!.
ASİTLER, BAZLAR VE TUZLAR
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
ASİT_! BAZLAR_!.
NÖTRALİZASYON TİTRASYONLARI
KANTİTATİF ANALİTİK KİMYA PRATİKLERİ
BÖLÜM 18: Asit-Baz Dengeleri, Ek Konular
Deney No: 10 Tuz Çözeltilerinde Kimyasal Denge
BEŞİNCİ HAFTA Gravimetrik ve volümetrik analiz. Eşdeğer kütle ve normalite. Denklem denkleştirme. 1.
ASİTLER VE BAZLAR.
ASİTLER & BAZLAR.
Deney No: 9 Asit Baz Titrasyonu
ASİTLER VE BAZLAR.
UMMAHAN YILMAZ Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi
ASİT VE BAZLARIN ÖZELLİKLERİ
KAHVE TELVELERİMİZİ ATMAYALIM !
ASİTLER-BAZLAR VE TUZLAR SU ARITIMI
Yrd. Doç. Dr. Aysel KÜÇÜK TUNCA
Yrd. Doç. Dr. Aysel KÜÇÜK TUNCA
YÜZDE ÇÖZELTİLER VE HAZIRLANMALARI
ÇÖZELTİ İki veya daha çok maddenin birbiri içerisinde serbest moleküller veya iyonlar halinde dağılarak meydana getirdiği homojen bir karışıma çözelti.
Bölüm 14. Nötralleşme Titrasyonlarının İlkeleri
ASİT-BAZ TİTRASYONLARI
9-10 HAFTA Titrimetrik Yöntemler; Çöktürme Titrimetrisi
Proteinlerin Kalitatif Tayini
Asitler & bazlar.
BÖLÜM I1. LABORATUVAR GENEL BİLGİLERİ
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
KİM 221 ANALİTİK KİMYA (3 0 0) Prof. Dr. Abdülkadir AKAY Prof. Dr
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
KOMPLEKSOMETRİK TİTRASYONLAR EDTA TİTRASYONLARI
EDTA ile kalsiyum tayini
ASİT-BAZ TİTRASYONLARI
13 HAFTA NötralleşmeTitrasyonlarının Uygulamaları
İYOTLA YAPILAN TİTRASYONLAR
Novaljin miktar tayini
REDOKS TİTRASYONLARI PERMANGANİMETRİ.
Fosforik Asit Titrasyonu
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
Çözünürlük Çarpımı (Kçç)
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
Ni2+, Al3+, Mn2+, Cr3+, Zn2+, Fe3+, Co2+,
Çözünürlük Çarpımı (Kçç)
ORGANİK KANTİTATİF ANALİZ LABORATUVARI
Bu maddelerin çoğunun nispeten sadece küçük bir kısmı farmasötik örneklerin (ilaç formülasyonlarının) hazırlanmasında kullanılır: çoğu gıda ve kozmetik.
Titrimetride Hesaplamalar
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
Al(OH)3, Cr(OH)3, Fe(OH)3, NiS, CoS, MnS, ZnS
II. GRUP KATYONLARI SÜZÜNTÜ A: AsO3-3, AsS3-3, SbO2-, SbS2-, SnO2-2
Çok az miktarda Sr2+ içerebilir
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
H3BO3 (Borik asit) tayini
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
ASİTLER VE BAZLAR Asitler ve Bazların Genel Özellikleri ve Günlük Yaşamdan Örnekleri Asitlerin Genel Özellikleri Bazların Genel Özellikleri Günlük Hayatta.
NÖTRALİZASYON TİTRASYONLARI
ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR
Analitik Kimyada Hesaplamalar
2. GRUP KATYONLARI As+3, As+5, Sb+3, Sb+5, Sn+2,
Sunum transkripti:

KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği) Kimya Mühendisliği öğrencilerine 2. Sınıfta haftada 4 saat olarak verilen KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı’nda aşağıdaki kaynaklar kullanılarak laboratuvar uygulanmaktadır. Kantitatif Analiz Laboratuvar Kitabı, Prof. Dr. Turgut Gündüz Analitik Kimya Temel İlkeler 8. Baskı Cilt I; Skoog, West, Holler, Crouch, Çeviri Editörleri: E. Kılıç ve H. Yılmaz, Bilim Yayıncılık, 2004. Modern Analytical Chemistry, David Harvey Depauw University McGraw-Hillcompany, 2000

2-3-4 Hafta Nötralimetri: Hidroklorik asit (HCI) çözeltisinin hazırlanması Hidroklorik asit (HCI) çözeltisinin ayarlanması Kabartma tozunda sodyum bikarbonat (NaHC03) tayini Sodyum hidroksit (NaOH) çözeltisinin hazırlanması Sodyum hidroksit (NaOH) çözeltisinin ayarlanması Sirkede asetik asit (CH3COOH) tayini

ASİT-BAZ TİTRASYONLARI HCl Ayarlanması: Ayarlanacak HCl bürete doldurulur. 0,04 – 0,05 g Na2CO3 + 50 mL saf su + 3 damla metil kırmızısı → Sarı çözelti Çözelti, soğan kabuğu rengi görülene kadar titre edilir. Bu renk görüldüğünde çözelti tekrar sarı olana dek ısıtılır. Çözelti soğutulur ve ikinci kez soğan kabuğu rengi görülene kadar (~1 mLHCl) titrasyona devam edilir.

Ayarlı HCl ile NaOH Tayini: Ayarlı HCl bürete NaOH numunesi + 20 mL saf su + 3 damla metil kırmızısı → Sarı çözelti Çözelti, soğan kabuğu rengi görülene kadar titre edilir.

NaOH Ayarlanması: Ayarlanacak NaOH bürete 4-5 mL ayarlı HCl çözeltisi + 20 mL saf su + 3 damla fenolftalein→ Renksiz çözelti Çözelti, pembe rengin ilk görüldüğü noktaya kadar titre edilir.

Ayarlı NaOH ile HCl Tayini: Ayarlı NaOH bürete doldurulur. HCl numunesi + 20 mL saf su + 3 damla fenolftalein→ Renksiz çözelti Çözelti, pembe rengin ilk görüldüğü noktaya kadar titre edilir.

Sodyum Bikarbonat Tayini: GERÇEK NUMUNELER Sodyum Bikarbonat Tayini: Ayarlı HCl bürete doldurulur. Numune + 50 mL saf su + 3 damla metil kırmızısı (gerekiyorsa ısıtma yapılacak) Sarı çözelti → Soğan kabuğu

Sirkede Asitlik Tayini: GERÇEK NUMUNELER Sirkede Asitlik Tayini: Ayarlı NaOH bürete doldurulur. Sirke numunesi 1:4 oranında seyreltilir. 6 mL numune + 20 mL saf su + 3 damla fenolftalein → Renksiz çözelti Çözelti, pembe renk görülene kadar titre edilir (~8 mL). Şişeden direkt alınan 1,5 mL sirkenin titrasyonu için 8 mL 0,1 M NaOH

Gerekli Çözeltilerin Hazırlanması   Standart HCl Çözeltisinin Hazırlanması: 10,5 mL derişik HCl alınır ve son hacim saf su ile 1 L’ye tamamlanır. Standart NaOH Çözeltisinin Hazırlanması: 4,5 g NaOH alınır ve 1 L kaynatılıp soğutulmuş saf suda çözülür. Yıkama (kromik asit) Çözeltisinin Hazırlanması: 15 gK2Cr2O7 (turuncu renkli)veya Na2Cr2O7 üzerine 500 mLderişik H2SO4ilave edilir ve 100 °C’ye kadar ısıtılır (kaynatılmayacak). Çözünürlüğü az olduğu için K2Cr2O7 kullanımı tercih edilmez. Na2CO3 Hazırlanması: 150 °C’lik etüvde yaklaşık 2 saat kurutulur.