Glokom Tanısı, Sınıflaması ve Tedavisi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Refraksiyon Kusurları
Advertisements

PSÖDOEKSFOLYASYON SENDROMU
BİRİNCİ BASAMAKTA HİPERTANSİYONA YAKLAŞIM
GLOKOM Hem. Sultan BAYRAM Hem. Nurgül BİLGİLİ Göz Kliniği
DUYU ORGANLARI.
ENGELLER Dr. Mehmet Kurt Farmakoloji ABD.
HİPOKSİ VE HİPERVENTİLASYON
İDRAR KAÇIRMA (ÜRİNER İNKONTİNANS).
Dr. Suzan GÜVEN Dr Esin Kırıkkaya Doç.Dr.Halil ATEŞ
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü
Hazırlayan: Dr Berge EDE Moderatör:Op.Dr.Turhan Pekiner
ANTİBİYOTİK KOMBİNASYONLARI
ŞOK.
LENS HASTALIKLARI Dr. Osman Ş. Arslan.
Doç. Dr. Halil Ateş Ege Üniversitesi
Kritik bacak iskemisi ve medikal tedavisi
HİPERTANSİYON NEDİR Kenan KARAKAŞLI Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Mediko Sosyal Merkezi Sağlık Slayt Arşivi:
Ecz.HİLAL ÖZNUR Uygulama Adı:AKILCI ANTİBİYOTİK KONTROLÜ
Kronik böbrek hastalığı-tanım
Yaşlılarda Üriner İnkontinans
SIK GÖRÜLEN GÖRME KAYBI NEDENLERİ -Katarakt -Trahom -Glokom -Kornea hastalıkları -Retina kaynaklı hastalıklar -Diabetik retinopati -Yaşa bağlı makula.
Göz modelinde görüntünün oluşması
LENS.
NONKARDİYOJENİK VE KARDİYOJENİK AKCİĞER ÖDEMİNDE TEDAVİ
KRONİK BÖBREK HASTALIĞI TANI ve YAKLAŞIM
PROSTATİK ARTER EMBOLİZASYONU
Klinik soru oluşturma Dr. Güzel Dişcigil.
UVEA.
DUYU ORGANLARI
ACİL SERVİSTE AKUT DEKOMPANSE KY YÖNETİMİ
LAKSATİF ve PURGATİF İLAÇLAR
BÖLÜM 12 Hücresel Bozukluklar (Onkoloji)
BÖLÜM 16 Göz Kulak Hastalıkları
BÖLÜM 3 Kalp Hastalıkları
TUBAL EKTOPIK GEBELIKLERDE METOTREKSAT TEDAVISI VE BHCG SEYIYELERI ILE KORELASYONU Dr. Aşkın DOĞAN
VAKA SUNUMU: AĞRISIZ KIRMIZI GÖZ
Doç. Dr. Tahsin Erman Ç.Ü Tıp Fakültesi Nöroşirurji Ab.D, Adana
Dr. Serbülent Gökhan BEYAZ
SIVI UYGULAMALARI. AMAÇLAR Acil sağlık hizmetlerinde kullanılan sıvıların içeriklerinin kavranması Acil sağlık hizmetlerinde kullanılan sıvıların içeriklerinin.
Göz Fizyolojisi ve Refraksiyon
AKUT AÇI KAPANMASI GLOKOMU PROF.DR.ÖZCAN OCAKO Ğ LU.
PRİMER AÇIK AÇILI GLOKOM
Dr. Maryo KOHEN. Aköz hümörün akışındaki bozukluk Glokom Geri dönüşümü olmayan görme azlığı Aköz hümör Trabeküler ağ Schlemm kanalı aköz vena episkleral.
NANOFTALMUS OLGU SUNUMU.
KURU GÖZ SENDROMU Serkan ASLAN.
Stj.Dr.Mürüvvet Gizem Kutlu
VTE PROFİLAKSİ ve TEDAVİSİNDE YENİ ANTİKOAGÜLAN AJANLAR
AĞRI test.
Her sistemin kendine özgü görevleri olmasına karşın bu görevleri diğer sistemlerden bağımsız olarak gerçekleştiremez. Egzersizle yukarıdaki açıklamanın.
POSTPARTUM KANAMALARDA HİPOGASTRİK ARTER LİGASYONU
Herediter Anjioödem Dr. Mehmet KILIÇ.
REFRAKSİYON KUSURLARI VE TEDAVİSİ
Nöro-Oftalmoloji Pupilla Refleks Anomalileri
Arş. Gör. Dr. Ayşegül ÖZSALİH YILMAZ
ONKOLOJİDE AĞRI TEDAVİSİ Dr.Mustafa Akel. Kanser Ağrısı Ağrıyı vücudun doku harabiyetine bağlı olan veya olmayan kişinin geçmiş deneyimleriyle de ilgili.
Dr Emre Karakoç İç Hastalıkları Yoğun Bakım Bilim Dalı
DİYABETES MELLİTUS ve BESLENME
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 7. HAFTA.
SOL KALP YETMEZLİĞİ Stj.Dr.Tayfun Özdemir. Sol kalp yetmezliği (Akut Kalp Yetmezliği) Nedir? Sol ventrikül, arterial kanı kullanılmak üzere vücuda gönderir.
ÖDEMLİ HASTAYA YAKLAŞIM
GÖRME DUYUSU ÖĞR.GÖR.CEM SAMUT.
Serebral Herniasyon Dr Vaner Köksal Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
BRONŞEKTAZİ.
Şükrü Sınıcı1, Selma Eroğlu2, Ümit Dündar2
Göz Küresi: Göz; ortalama 2,5 cm çapında küre şeklindedir. En dışta, beyaz sklera tabakasının tam ortasında saat camı şeklinde kornea (1) tabakası bulunur.
Sunum transkripti:

Glokom Tanısı, Sınıflaması ve Tedavisi Mehmet Can ERATA

Glokom Nedir? Glokom yüksek göz basıncının,optik siniri ve ganglion hücrelerini hasara uğrattığı bir optik nöropatidir. Tedavi edilmediği takdirde ilerleyici olan ve körlüğe yol açan bu hastalık gelişmekte olan ülkelerde DM dan sonraki ikinci en sık körlük nedenidir. Bütün kör insanların %20-25i görmelerini glokom sonucu kaybetmiş olurlar. Erken tanısı halk sağlığı açısından büyük önem taşır.

Humör Aköz Sirkülasyonu-1

Humör Aköz Sirkülasyonu-2 Pupiller dışa akımdaki her türlü direnç artışı, arka kamaradaki basıncın artmasına yol açar; iris bir yelken gibi öne doğru şişkinlik göstererek, trabeküler ağı sıkıştırır. Humör aköz sirkulasyonun bozukluğu açı kapanması gokomunun temelini kavramak için önemli bir patofizyolojik süreçtir.

Glokomun Sınıflandırılması (Primary) (Secondary) (Primary) (Secondary) Absolü glukom; ayrı bir glokom tipi olmayıp glokoma bağlı körlüğü ve gözün ağrılı durumunu ifade eder.

Glokomun Tedavisi Glokomun Tedavisi medikal, cerrahi ya da lazerle olmak üzere üçe ayrılır. Glokom medikal tedavisinde mevcut seçenekler; Humor aköz yapımının azaltılması, Trabeküler dışa akımın arttırılması, Uveoskleral dışa akımın arttırılması şeklindedir.

Glokomun Medikal Tedavisi-1 Parasempatikomimetik ajanlar Direk parasempatikomimetik ajanlar; Pilokarpin Karbakol Aseklidin Primer açık açılı glokomda humor aköz drenajınını arttırarak. Akut açı kapanması glokomunda pupillanın daralması ve irisin ön kamara açısından uzaklaşması ile göz içi basıncını düşürürler.

Glokomun Medikal Tedavisi-2 İndirekt parasempatomimetik ajanlar: Kolinesteraz inhibitöreleri: Neostigmin Direk Sempatomğmetik ajanlar: Dipivefrin (epinefrin deriveleri) Bu iki grup ajan da primer açık açılı glokomda humor aköz drenajını arttırarak etki ederler. Ayrıca Dipivefrin humor aköz üretimini de azaltır.

Glokomun Medikal Tedavisi-3 Klonidin: Özellikle primer açık açılı hastalarda kullanımı uygundur. Pupilla ve lensi etkilemeden vazokonstriksiyon ile göz içi basınç düşürülür. Aproklonidin: Dekompanse glokomda oldukça başarılıdır. Humör aköz yapımını azaltır. Brominidin:Yine dekompanse glokomda oldukça başarılıdır. Episkleral venöz basıncı düşürerek drenajı arttırmasının yanında siliyer cisim perfüzyonunu azaltarak humör aköz yapımını azaltır.

Glokomun Medikal Tedavisi-4 Sempatolitik ajanlar: Direk Sempatolitik ajanlar: Beta blokörler Timolol Betaxolol Carteolol Levobunolol Metipranolol Pupillanın çapını ve akomodasyonu etkilemeden humor aköz yapımını azaltarak etki eder. Bütün açık açılı glokomlar ve sekonder açı kapanması glokomunda kullanılabilirler.

Glokomun Medikal Tedavisi-5 İndirek Sempatolitik ajanlar: Guanetidin Humor aköz yapımını azaltarak göz içi basıncını hafifçe düşürür. Prostoglandin analogları: Latanoprost Bütün açık açılı glokom hastalarında kullanılabilirler. Uveoskleral humor aköz dranjını arttırılar.

Glokomun Medikal Tedavisi-6 Karbonik anhidraz inhibitörleri: Dorzolamid Asetazolamid Diklorfenamid Akut glokomlarda ve göz içi basıncını arttırabilecek cerrahi girişimlerde humor aköz yapımını azaltmak için kullanılabilirler

Glokomun Medikal Tedavisi-7 Osmotik ajanlar: Mannitol Gliserin Oluşturdukları osmotik basınç farkı sonucunda viteus ve humor aköz gibi su dolu boşlulardan sıvı çekerek göz içi basıncını düşürürler. Etkilerinin kısa sürmesi sebebiyle yalnızca akut basınç artışı durumlarında kullanılırlar.

Glokomun Cerrahi Tedavisi