Barış ÇİÇEK1, Fulya BAYINDIR BİLMAN2, Revasiye KAYALI 3 İzmir’de Bir Fabrikanın Çalışanlarında Meydana Gelen Toplu Besin Zehirlenmesi Bu posteri değiştirmek için örnek içeriğimizi kendi içeriğinizle değiştirin. Ayrıca, sıfırlanmış durumdan başlamak isterseniz, yeni sayfa eklemek için Giriş sekmesinde Yeni Slayt düğmesine basın. Artık metninizi ve resimlerinizi boş yer tutuculara girebilirsiniz. Başlıklar, alt konu başlıkları veya gövde metni için daha fazla yer tutucuya gerek duyarsanız, ihtiyacınız olan öğenin bir kopyasını oluşturup yerine sürüklemeniz yeterlidir. Barış ÇİÇEK1, Fulya BAYINDIR BİLMAN2, Revasiye KAYALI 3 1İzmir Menemen Devlet Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği, İzmir 2İzmir Menemen Devlet Hastanesi, Mikrobiyoloji Bölümü, İzmir 3Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Ulusal Enterik Patojenler Referans Laboratuvarı, Ankara AMAÇ BULGULAR Bir hastanın kan kültüründe inkübasyonun 2. gününde sinyal oluştuğu için Kanlı agar ve EMB Agara (Salubris, Türkiye) yapılan ekimlerde laktoz negatif görünümde Gram negatif basil üremiştir. Aynı hastanın gaita kültüründe de SS Agarda merkezi siyah çevresi şeffaf görünümde Gram negatif basil üremesi saptanmıştır. Ayrıca 10 hastanın gaita kültüründe de SS Agarda aynı morfolojide üreyen Gram negatif basil tespit edilmiştir. Bu 12 Gram negatif bakterinin identifikasyonu laboratuvarımızda Api 20E (bioMerieux, Fransa) testi kullanılarak Salmonella enteritidis olarak yapılmıştır. İlaveten İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarı, hastanemize başvuran hastaların gaita örneklerinden numune istemiş ve kültür testi sonucunda S.enteritidis üremesi tespit etmişlerdir. Ankara’da Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Ulusal Enterik Patojenler Referans Laboratuvarına gönderdiğimiz izolatların 9 tanesinde serotipleme S.enteritidis (9,12;g,m;-) olarak yapılmıştır. Gıda zehirlenmelerinin çoğu bakterilerin ürettiği toksinlerden ve bakteri miktarından kaynaklanır. Bu çalışma, İzmir’de Temmuz 2014’de bir fabrikanın çalışan personelinde, öğlen yemeğinden sonra meydana gelen besin zehirlenmesi salgınının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. YÖNTEM İzmir Menemen Devlet Hastanesi'ne yakın yerleşimde olan bir fabrikadan, 09 Temmuz 2014 tarihinden itibaren iki gün boyunca acil servise başvuran 257 hastada, gerekli muayene ve tüm incelemeler yapılmıştır. Hastalarda kusma veya günde üç defadan fazla olan ishal ile birlikte, ateş, karın ağrısı, baş ağrısı, kas-eklem ağrısı şikayetlerine sahip 48 hastanın yatışı yapılmıştır. Hastalardan gaita örnekleri ve kan kültürleri alınmıştır. Resim 1. S.enteritidis izolatlarının api 20E ile identifikasyonu SONUÇ Vakaların aynı işyerinde çalışanlar olması, kaynağın ortak yenen tabldot yemeğindeki et ve yumurta kullanılarak hazırlanmış yemekler olabileceğini düşündürmüş ve bunun toplu besin zehirlenmesi olduğu sonucuna varılmıştır. Toplu yemek üretimi ve dağıtımı sırasında gıda güvenliği ve hijyen kurallarına uyulması salgınların önlenmesi bakımından önemlidir.