GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KAMPÜSÜNDE EĞİTİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN TEMEL AFET BİLGİ DÜZEYLERİNİN ÖLÇÜLMESİ Uğur YAYLA, Nurçin KÜÇÜK KENT, Ünal YAPRAK,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Olaylarda Mağdurların Ruh Sağlığı Boyutu
Advertisements

4. Uluslararası Hastane ve Sağlık Yönetimi Kongresi
İLKÖĞRETİM OKULU MÜDÜRLERİNİN VİZYONER LİDERLİK ÖZELLİKLERİNE SAHİP OLMALARI İLE ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜTSEL ADANMALARI ARASINDAKİ İLİŞKİ Fatma BABİL Eskişehir.
HEMŞİRELERİN SÜREKLİ EĞİTİM ETKİNLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Gülşen Güner Üzel* , Resmiye Özdilek**,Nihal Öztürk***, Sevim Ulupınar Alıcı****
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ERZURUM
Tıp Fakültesi Birinci ve İkinci Sınıf Öğrencilerinin Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Yöntemleri Hakkında Bilgi, Tutum ve Davranış Farklılıkları  Hazırlayanlar:
TIP FAKÜLTESİ VE SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN BİRBİRLERİNE BAKIŞ AÇILARI.
Semptom Alt Boyutu Puanı Yaşam Kalitesi Puan Ortalaması
Hastane Çalışanlarında Tüberküloz Bilgi Düzeyi ve Risk Algılanması
VEHBİ KOÇ VAKFI HEMŞİRELİK ARAŞTIRMALARI FONU ERZURUM İLİ 7-11 YAŞ OKUL ÇOCUKLARINDA OBEZİTE PREVALANS ÇALIŞMASI.
TEMEL TIP BİLİMLERİ ÖĞRENCİLERİ İLE KLİNİK BİLİMLER ÖĞRENCİLERİ ARASINDA MESLEĞE BAKIŞ AÇISINDAN FARK VAR MIDIR? SUNANLAR: Batuhan TAVEL, Recep KAPLAN,
Üniversite öğrencilerinin video oyunlarına olan alışkanlıkları
5.GRUP Şule Şahin Tuğba Karakuş Gizem Osan
Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu 29 Aralık Şubat 2012 Prof. Dr. A. Haydar Demirel.
Amaç: Organ yetmezliği insidansı (toplumdaki hastalık sayısı oranı) tüm dünyada artmakta olup, organ nakli olmayı bekleyen hastalar da uygun organ beklerken.
  İLKÖĞRETİM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ Hasan KARAL a*; İlknur REİSOĞLU b; Ebru GÜNAYDIN a a Karadeniz Teknik Üniversitesi,
Cinsiyete Göre Sınav Dönemi Kaygı Düzeyi
İki Ortalama Farkının Test Edilmesi
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARISINDA
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ ARASINDA BESLENME BİLGİ DÜZEYLERİ VE VÜCUT KİTLE İNDEKSİ AÇISINDAN FARK VAR MIDIR? İbrahim N. I. Abuawad1, Muhammed Abdullayev1,
STRATEJİK PLAN SUNUMU ME. Ü. SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU SAĞLIK PROGRAMLARI AMBULANS ACİL BAKIM TEKNİKERLİĞİ PROGRAMI STRATEJİK.
Neden İki Faktörlü Anova Yapıyoruz?
Tanecikler Ararsı Etkileşmeler Seher DEMİRAY 2013 Materyal Metot Yapılandırmacı tabanlı etkileşimli doğrudan öğretim(YÖTEDÖ) metodu, geleneksel öğretime.
Gözde Ocak, Yasemin Koçak Usluel, Günnur Uzunbeycan, Galip Kaya
ERDEP Ergenlik Dönemi Değişim Projesi Tanıtım Toplantısı
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ MEMNUNİYETİ ARAŞTIRMASI
SULUOVA FEN (ANADOLU ÖĞRETMEN ) LİSESİ
ORTAK SINAVLAR ÖĞRENCİ ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU SINAV YÖNETİMİ, MORAL MOTİVASYON VE REHBERLİK DAİRE BAŞKANLIĞI OCAK 2015.
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Hacettepe Üniversitesi – Eğitim Fakültesi STRATEJİK AMAÇLARIMIZ Vizyon ve misyonumuza dayalı olarak oluşturulan.
İÇERİK Akademik Birimler Bazında Stratejik Plan’da Yer Alan Amaçlara Yönelik Eylemler Devlet Konservatuvarı Fakülteler Meslek Yüksekokulları Enstitüler.
TRİATLON SPORCULARININ DOPİNGİN KULLANIM NEDENLERİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİN FARKLI DEĞİŞKENLER IŞIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ Cemal GÜNDOĞDU* Evrim ÇELEBİ**

Bölüm Dili İngilizce ve Türkçe Olan Öğrencilerin İnternet Ortamında İngilizce Kullanma Alışkanlıkları ve Tutumları.
Grup Kaygısızlar Fevzi Yeni Ahmet Karamermer. LİTERATÜR Melikşah Üniversitesi orta anadoluda olduğu için bu çevredeki öğrenciler genelde üniversite hayatında.
Grup Adı: ZAMBAK Sümeyra Nur Beştepe Merve Okandan
Araştırma Başlığı: İlköğretim öğrencilerinde matematik kaygısı ile matematik başarısı arasında bir ilişki olup olmadığının incelenmesi Grup Adı: M&M’S.
İletişim Fakültesi Bilişim A.B.D.
Araştırmanın Konusu Melikşah Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğrencilerinin Yaşlı Bireylere Karşı Tutumları ve Onlar ile Birlikte Yaşama Düşünceleri.
POLATLILILAR FER İ YA NUR TA Ş KAYA-EZG İ M İ HR İ BAN TARHAN.
Grup 101 Berat Duman Salih Yartunç.   Bu çalışmanın temel amacı Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin sosyal kaygı düzeyleri, kaygı duyarlılıkları ve.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL AĞ KULLANIM DÜZEYİYLE YALNIZLIK DÜZEYİ ARASINDAKİİLİŞKİ MİNYONLAR MERVE ÜÇOK SELMA DURU.
MOR FETHİYE ALATAŞ MAHAMAT MAHAMAT MOUSTAPHA. ÜNİRVESİTE ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA STİLLERİ İLE POZİTİF VE NEGATİF DUYGU ARASINDAKİ İLİŞKİ.
Araştırmanın Başlığı Kayseri Melikşah Üniversitesi psikoloji bölüm öğrencileri ile diğer bölüm öğrencilerinin empati yapma eğilimlerinin incelenmesi.
Öğrencilerin Utangaçlık Düzeylerinin Benlik Saygılarına Etkisi
YURTTA KALAN ÖĞRENCİLERİN KAYGI DÜZEYİNİN DEPRESYONA ETKİSİ NEDİR ?
Adem Göleç Doç.Dr. Katılımcılar: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Senato Üyeleri 2015 KTMÜ ÖSYM Sınavı Aday Değerlendirme Anketi Sonuçları.
Doç.Dr. FİKRET RAMAZANOĞLU Hazırlayanlar ELİF OFLU & K.TANYA ŞAMDAN
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TÜBİTAK ARDEB PROJELERİ ARAŞTIRMA SUNUMU (Ağustos -2016)
DİLEK DİKEÇ Matematik Öğretmeni
KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ
Sibel KARABULUT Acil Yardım ve Afet Yönetimi
ACİL SERVİSTE KOSTİK BİLEŞİKLER İLE ZEHİRLENMELER
PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI9
Uygun örneklem SayISI hesaplama Power (güç) analİzİ
AFETE HAZIRLIK VE BİLGİ DURUM DEĞERLENDİRMESİ
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
Hatice Şimşek Keskin***
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
ÇALIŞAN ve ÖĞRENCİ MEMNUNİYETİ ARAŞTIRMASI SONUÇLARI Ocak, 2009
PANSİYONLU OKULLARDA ÇALIŞAN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLERİNİN KARAR VERMEDE ÖZ SAYGI ve KARAR VERME STİLLERİ Yasin DEMİRCAN, Vedat AYAN Tekışık Anadolu.
Tıp Fakültesi UYGULAMA 2
Mevlana Değişim Programı Bilgilendirme Toplantısı
Abdullah Alper ERTEM Enver AYDOĞAN
60x90 cm Title of the congress paper Author(s) Name Surname Özet
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans

İlaç Uygulamalarında Hemşire İzleminin Önemi: X İlaç Uygulaması
Ortaöğretim Matematik Konularındaki Güçlük Düzeylerinin Belirlenmesi
1.Hafta Haftalık Çizelge Temel Kavramlar SPSS’ e giriş
Bu poster 70X110 cm olarak hazırlanmıştır.
Sunum transkripti:

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KAMPÜSÜNDE EĞİTİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN TEMEL AFET BİLGİ DÜZEYLERİNİN ÖLÇÜLMESİ Uğur YAYLA, Nurçin KÜÇÜK KENT, Ünal YAPRAK, Eyyüp YİLDİZ, Hikmet AKYOL, Melikşah TURAN, Saime ŞAHİNÖZ Gümüşhane University Faculty of Health Sciences Department of Emergency and Disaster Management Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü

Amaç Bu araştırma Gümüşhane Üniversitesi merkez kampüsünde eğitim almakta olan öğrencilerin temel afet bilincine ilişkin bilgi düzeylerini ölçmek ve afetlere hazırlıklı olma durumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır.

Materyal ve Metod Bu araştırma tanımlayıcı türde bir araştırmadır. Gümüşhane Üniversitesi merkez kampüste öğrenim gören öğrenci sayısı 2015-2016 eğitim- öğretim yılında toplam 15000’dir. Olayın görülüş sıklığı incelenecek ise evrendeki birey sayısı biliniyorsa örnekleme alınacak birey sayısını belirlemek için kullanılan formül aracılığı ile örneklem büyüklüğü belirlenmiştir. Temel afet bilinci eğitimi alma düzeyi değişik araştırmaların ortalaması olan p=0,26 olarak alınmış ve bu düzeyden d=0,10 sapma öngörülerek hesaplanan en düşük örneklem büyüklüğü 74 olarak hesaplanmıştır. Araştırmaya katılmayı kabul eden 153 kişi araştırmaya dahil edilmiştir.

Bulgular Araştırma grubundaki öğrencilerin %43,8’i erkek, %56,2’si kadındır. Öğrencilerin %29,4’ü 1. sınıf, %15,0’ı 2. sınıf, %25,5’i 3. Sınıf, %30,1’i 4. sınıfta okumaktadırlar. Öğrencilerin %48,4’ü Sağlık Yüksekokulunda (SYO), %25,5’i Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinde ve %26,1’i de İletişim Fakültesinde okumaktadırlar.

Öğrencilerin %22,2’si Acil Yardım ve Afet Yönetimi (AYAY) bölümünde, %8,5’i Beslenme ve Diyetetik bölümünde, %5,9’u Hemşirelik bölümünde,%5,9’u Sağlık Yönetimi bölümünde, %5,9’u Sosyal Hizmetler bölümünde, %25,5’i Harita Mühendisliği bölümünde, %26,1’i Halkla İlişkiler bölümünde okumaktadır.

Araştırmaya katılan öğrencilerin okudukları bölüme göre temel afet bilgi puanı ortalamarı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,005). Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümünde okuyan öğrencilerin diğer bölümlerde okuyanlardan daha yüksek puan aldıkları tespit edilmiştir.

Araştırmaya katılan öğrencilerin temel afet bilinci eğitimi alma durumuna göre temel afet bilgi puanı ortalamarı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,005). Temel afet bilinci eğitimi alanların almayanlara göre daha yüksek bilgi puanı ortalaması aldıkları saptanmıştır.

Araştırmaya katılan öğrencilerin ilkyardım eğitimi alma durumuna göre Temel Afet Bilgi Puanı ortalamarı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,005). İlkyardım eğitimi alanların almayanlara göre daha yüksek bilgi puanı ortalaması aldıkları saptanmıştır.

Araştırmaya katılan öğrencilerin temel afet bilinci eğitimi alma durumuna göre afet hazırlık planı yapma durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,0005). Temel afet bilinci eğitimi alanların almayanlara göre daha yüksek oranda afet hazırlık planı yaptıkları saptanmıştır.

Araştırmaya katılan öğrencilerin temel afet bilinci eğitimi alma durumuna göre kişisel acil durum çantasına sahip olma durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,005). Temel afet bilinci eğitimi alanların almayanlara göre daha yüksek oranda kişisel acil durum çantasına sahip oldukları saptanmıştır.

Sonuç İlkyardım ve temel afet bilinci eğitimi alanların almayanlara göre daha yüksek bilgi puanı ortalaması aldıkları saptanmıştır. Bu bulgular bize üniversite öğrencilerine afet bilinci kazandırmak için bu konuları (temel afet bilinci ve ilkyardım) içeren eğitimler verilmesi gerektiğini düşündürmüştür. Dolayısıyla, afetler konusundaki toplumsal bilinç düzeyini yükseltmek ve farkındalık oluşturmak için tüm üniversite öğrencilerine temel afet bilinci eğitimi ve ilkyardım eğitimi verilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.

TEŞEKKÜRLER ugryyl24@gmail.com