Balıkesir de Gazi Ece Amca Ve Ben BÖLÜM: BALIKESİR TÜLÜKABAKLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAMZA KOÇAKOĞLU Speakers On Gençler bazısı liseyi bitirmiş bazıları ise henüz liseyi birtirmek üzere, dersleri her şeyi bırakmışlar, hazırlanıyorlar…Haziran.
Advertisements

Sosyal Bilgiler Öğreniyorum
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN
Atatürk’ün Çocukluk Anıları
PARALARIMIZ.
“YAZARLAR OKULLARDA’’ PROJESİ NİSAN MUSTAFA AKGÜN.
Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim ve Orta Öğretim
RASYONEL SAYILARDA İŞLEMLER
HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ
YAS 5 Anne ve babamın birbirlerine bağırmalarının beni ne kadar korkuttuğunu öğrendim. YAS 7 Meşrubat içerken gülersem içtiğimin burnumdan geleceğini.
“ Hayatın Ortağı Olmak …” ''günümüz ergenleri” ile erişkinler arasındaki uzaklık daha da artacaktır. Günümüzün ''ergen dünyası'' nı, bu dünyada geçerli.
HAZIRLAYAN:Mustafa K. Demır
Bir dilim pasta ya ne dersiniz?
Kesirler Kesirler kaça ayrılır?.
SAYILARIN ŞARKISI. SAYILARIN ŞARKISI Benim adım bir, Yaşım küçüktür ama Birinciyim her yarışta. Çok sevsem de birdir biri Oynayamam tek başıma.
Cümlede Anlam.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
YARDIM ETME Amaç : Öğrencilerin yardım etme duygularının geliştirilmesi Düzey : 1. sınıf ve üstü Materyal: Yazı tahtası,kalem,fon kağıdı Süre.
(Slayt geçişleri otomatik değildir, kendiniz tıklayınız)
Oturum aç butonuna tıklayın.
SABIR Değerler Eğitimi.
GELECEKTEKİ SINIFLAR.
Türkiye’nin en büyük mail grubu
BUGÜN.. BİRAZ DA MATEMATİKLE UĞRAŞALIM BUGÜN..
İçindekiler; Orantı Çeşitleri Ters Orantı Doğru Orantı Örnekler
Tam Sayılar.
Türkiye’nin en büyük mail grubu Lütfen slaydı tüm sediklerinizle paylaşınız Hayat paylaştıkça güzeldir.
COMENIUS PROJESİ «WORDS DON’T COME EASY» BELÇİKA KASIM 2013.
MATEMATİK DERSİ TOPLAMA İŞLEMİ (Toplamları 10’a kadar olan sayılar)
Cem Yurtsev Yazılar: itiraf.com dan BU SUNU SANALDUNYA GRUBU İÇİN HAZIRLANMIŞTIR. GRUP ÜYELİĞİ
Kaybetsem de Vazgeçmem
VURUR YÜZE İFADESİ TEOG ZAMANI GELMİŞ BİTANESİ
OKUL AİLE BİRLİĞİ Eğitim- Öğretim; öğrenci – öğretmen ve velilerin birlikte hareket etmesi suretiyle gerçekleştirilmesi gereken bir faaliyettir.
SOSYAL BİLGİLER.
SİZCE KÜLTÜRÜ OLMAYAN TOPLULUK VEYA MİLLET VAR MI ?
“"Where Is The Love?" ” “ AŞK NEREDE “ SESLİDİR Black Eyed Peas.
KÜSTAH FRANSIZ SPİKERİNE
Sulu Oyunlar. Birbirinden e ğ lenceli ve güzel oyunlarımızı sizlerle payla ş mak istiyoruz. Sulu ş ekerler Diyarı Şekerler diyarını sular altında görevimiz.
Atatürk, yaşamı boyunca tüm sevdiklerine "Çocuk" diye seslenirdi. Çocuk sözcüğünü çok severdi. Bu sözde bir sevgi, bir yaşam ve bir canlılık bulurdu.
KIRMIZI ÇİZGİ Can AKIN ŞAİR VE FOTOĞRAF SANATÇISI.
BİR GÜN BENDE GİDECEĞİM CAN AKIN ŞAİR VE FOTOĞRAF SANATÇISI SESLİDİR…
İzmir’in işgâl edildiği 15 Mayıs 1919’dan Balıkesir’in işgâl edildiği 30 Haziran 1920 tarihine kadar saldırganları kendi bölgelerinde engelleyen ve böylece.
Sevimli kahramanımız Pinokyo, her zamanki gibi yalan söylemekten kendini alamıyor. Pinokyo, her yalan söylediğinde burnu 20cm uzuyor. Pinokyo 1 tane yalan.
Metinleri Okuyalım.
Foto: CAN EGYPT GİZEMLİ KEOPS PRAMİDİ BİLİYORMUSUNUZ…
AİLEM.
DÖRT İŞLEM PROBLEMLERİ
Balıkesir Parkında ( Hatırla Sevgilim) CAN AKIN ŞAİR VE FOTOĞRAF
BAŞKOMUTANLIK MEYDAN SAVAŞI (30 AĞUSTOS 1922)
EĞİTİM ÖĞRETİMDE ÇEVRE İMKANLARINDAN YARARLANMA
Seni Benim Gibi CAN AKIN ŞAİR VE FOTOĞRAF SANATÇISI SESLİDİR.
AYRILDIK, GÖREMİYORUM GÖZLERİNİ
Atatürk’ün Çocukluk Anıları
DÖRT İŞLEM PROBLEMLERİ
Arkamdan Bir Silah Sesi,
BUGÜN SİYASET, ŞİİR, RESİM YOK.. YALNIZCA MATEMATİK VAR BUGÜN..
Ah! Ne Güzeldir Beypazarı
Beklerim Seni Urla’ya Geleceksin Diye
Evlenir misin? ( Hadi Koş Gel… )
YENİ SINAV SİSTEMİ YAMAN DEDE İMAM HATİP ORTA OKULU REHBERLİK SERVİSİ
ÖĞRETMENİM ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN.
BİR GÜN BEN DE GİDECEĞİM
TÜRK BEŞLERİ.
ÜÇ ÖĞÜT M.Fatih Derleyen ve slayt tasarım:.
Cumhuriyetimizin Kurucusu… Mustafa Kemal ATATÜRK.
Balık Pasaportu Hatice Kütük 2008
YAS 5 Anne ve babamın birbirlerine bağırmalarının beni ne kadar korkuttuğunu öğrendim. YAS 7 Meşrubat içerken gülersem içtiğimin burnumdan geleceğini.
Sunum transkripti:

Balıkesir de Gazi Ece Amca Ve Ben BÖLÜM: BALIKESİR TÜLÜKABAKLARI Can AKIN ŞAİR VE FOTOĞRAF SANATÇISI SESLİDİR

Balıkesir'i işgal eden düşman kuvvetleri Gece devriyesine çıktıklarında tabakhanede çalışan işçilerden korktuklarını gören Balıkesir Kuvâ-Yi Milliyesi gece devriyelerini korkutmalarını ister ve böylece gizlice toplantılar yapılır ve kararlar alınırdı... Balıkesir'in kurtuluşunda çok önemli yer almıştır...

Her altı Eylül günü Balıkesir in kurtuluş gününde özellikle tülükabak ( tülü tabak ) ları ve deve gösterisi için halk meydanları doldurur... Halkın üstüne doğru saldıran onları kovalayan tülükabaklar, halkın neşe kaynağı olmuştur... Can Akın

Okul yolunun iki kilometrelik kısmı benim için çok eğlenceli geçerdi Okul yolunun iki kilometrelik kısmı benim için çok eğlenceli geçerdi. Sırasıyla önce Demirdöküm fabrikasındaki Tülükabaklar, arkasından Balıkesir Mezbahası ve askeriyenin Ordu Donatım isminde bakım ve tamir fabrikası yer alırdı. Bu yol şiddet içinde geçen çocukluğumun dışında en eğlenceli anılarını yaratırdı.

Önce beni fabrikanın yanına yaklaşınca görür görmez ellerini havaya kaldırıp tıpkı bir aslan gibi pençe yaparak "böööööö" diye korkutan Tülükabaklara rastlardım. Ve her seferinde de çok korkardım. Onlara "Tülükabaklar" ismini beni korkuttukları ve gerçekten simsiyah oldukları için takmıştım.

Çünkü Demirdöküm fabrikasında her sabah büyük fırını yakarlar ve onu oldukça kızgın hale getirirlerdi. Sonrada fırının içine attıkları büyük demir parçalarını, kor haline gelince alırlar ve büyük silindirler arasından geçirerek on metre uzunluğunda ince inşaat demiri yaparlardı. Bu işlemi yaparken vücutlarının her tarafı, büyük fırının önünde çalışmaktan is olurdu.

Ben de kapkara adamlardan korkardım Ben de kapkara adamlardan korkardım. Ve onların karalığı bende sanki tüylülermiş gibi bir izlenim yaratırdı ve onları görünce korkudan tabanlarımı yağlayarak kaçmaya çalışırdım. Fakat her seferinde beni tutarlar ve bana bir matematik problemi sorarlardı. Beni tipimden Kızılderili bir çocuğa benzettiklerinden kendi aralarında adımı "Beyaz Kartal" koymuşlardı.

İçlerinden birisi beni yakalayarak; "Söyle bakalım Beyaz Kartal! Beşi beş kuruştan beş yumurta kaç para yapar" diye sorar cevabı, bilsem de bilmesem de Kızılderililerin yaptığı gibi burnumun iki tarafına ters "V" şeklinde isli parmaklarıyla işaret çekerdi. "Haydi şimdi okula git. Doğrusunu yap Beyaz Kartal. URG öğren de gel " derdi. Daha önceden yazıp hazırladıkları matematik sorusunun yazılı olduğu kağıdı cebime iliştirir ve beni yere bırakırlardı.

Sonradan öğrendiğime göre matematik sorusunu kağıda yazabilmek için ev ile demirdöküm fabrikasının arasındaki yarım saatlik mesafede düşünür ve bana soracakları probleme karar verirlermiş. Sonra içlerinden okuma yazma bilen birisine yazdırır ve kağıdı hazır ederlermiş. Ben üçüncü sınıftayken içlerinden birisi bu olayı anlattığında çok etkilendim. Senelerce benim için problem hazırlamışlar.

O anda benimle ne kadar çok ilgilendiklerini ve bana bir şeyler öğretmeye çalıştıklarını anladım. Ve onlara minnettarlık duydum. Ben okula yüzümde isin karasıyla çizikleştirilmiş işaretlerle gider, okulda öğretmenimin verdiği peçetelerle temizlenmeye çalışırdım. O zamanlar Tülükabaklara çok kızardım. Ve ne zaman acaba bilebileceğim bir soru soracaklar diye düşünürdüm.

Öğretmenim de her seferde bana kahkahalarla güler; "Gene mi bilemedin Can?" Gel soruyu beraber yapalım derdi.

TÜLÜKABAKLARI VALİ, BELEDİYE BAŞKANI, GARNİZON KOMUTANI SELAMLIYOR

TÜLÜKABAKLAR, VALİ, BELEDİYE BAŞKANI, GARNİZON KOMUTANINI KARŞILARINDA BALIKESİR ÇİFTETELLİSİ İLE SELAMLIYORLAR…

TÜLÜKABAKLAR, VALİ, BELEDİYE BAŞKANI, GARNİZON KOMUTANINI KARŞILARINDA BALIKESİR ÇİFTETELLİSİ İLE SELAMLIYORLAR…

BALIKESİR TÜLÜKABAKLARI Can AKIN FOTOĞRAF SERGİSİ                  Köy seyirlik oyunlarından biri olan Tülükabak Balıkesir'de şehrin kurtuluş günü olan altı eylülde kutlamalarda yer almaktadır.                  Kuvâ-yi Milliyenin başlangıç noktası olan Balıkesir'de Türk İstihbaratı şehri işgal eden düşman kuvvetlerini gece devriyesine çıktıklarında tabakhanede çalışan işçilerden korktuklarını tespit ederler. Bunun üzerine Balıkesir Kuvâ-yi Milliyesi gizli toplantılar yapar ve tabakhane işçilerinden düşman devriyelerini korkutmalarını ister, Tülükabakların bu göreviyle Balıkesir'in kurtuluşunda önemli bir yeri vardır.                   Her altı eylül günü Balıkesir in kurtuluş gününde özellikle Tülükabak ( Tülü Tabak ) gösterisi için halk meydanları doldurur... Halkın üstüne doğru saldıran onları kovalayan Tülükabaklar, halkın neşe kaynağı olmuştur...                   Balıkesir ve kültürünü Türkiye ve Dünyaya tanıtmak amacıyla çekilen fotoğraflar sergilenmektedir…                                                                                                               Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Açılış: 06 Eylül, Saat: 13.00 Balıkesir'in kurtuluş töreni ardından açılacaktır… Kapanış: 15 Eylül, Saat: 16.00 ADRES: Balıkesir Devlet Güzel Sanatlar Galerisi                Balıkesir Saat Kulesi Yanı TEL: 0 541 440 43 47 http://www.turklider.org/TR/EditModule.aspx?tabid=1038&mid=8373&ItemID=16919&ItemIndex=0

AVRUPADA 8 ÜLKE TV GÖSTERİLEN KLİBİ ŞAİR VE FOTOĞRAF SANATÇISI VIDEO AVRUPADA 8 ÜLKE TV GÖSTERİLEN KLİBİ RESMİ TIKLAYINIZ Can AKIN ŞAİR VE FOTOĞRAF SANATÇISI mr_canakin@yahoo.co.uk mr_canakin@hotmail.com