ARAŞTIRMADA ETİK YAKLAŞIMLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hasta – Sağlık Çalışanı İlişkisinde Etik Yükümlülükler
Advertisements

BİLİMSEL ARAŞTIRMALARDA HASTA HAKLARI
HAYVAN ÜZERİNDE DENEY VE ETİK
Zinde İSG Etiği DRUZ.
“Doğruyu yalnız bırakma acizliğinden,
BİLİMSEL BİR MAKALE NASIL YAZILIR
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ PERSONEL DAİRE BAŞKANLIĞI
ETİK GÜNÜ VE HAFTASI Mayıs 2013
ETİK GÜNÜ VE HAFTASI Mayıs 2013
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
HASTA HAKLARI MUSTAFA ÇALIŞKAN.
KEÇİÖREN İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
30 Ekim-2 Kasım 2014 ANTALYA, TÜRKIYE
İŞ SAĞLIĞI HEMŞİRELİK UYGULAMALARINDA ETİK YAKLAŞIM
MESLEK ETİĞİ Öğr. Gör. Alev UYSAL.
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
HASTANE ETİK KURULLARI
HASTA HAKLARI GELİŞİMİ VE TEMEL İLKELERİ
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
SAĞLIK HİZMETİNDE GERÇEĞİN SÖYLENMESİNE İLİŞKİN ETİK SORUNLAR
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
STRATEJİK PLAN SUNUMU ME. Ü. SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU SAĞLIK PROGRAMLARI BÖLÜMÜ ANESTEZİ PROGRAMI STRATEJİK PLAN SUNUMU.
MAHREMİYET VE TIBBİ GİZLİLİK
İstanbul Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
MESLEK ETİĞİ Öğr. Gör. Alev UYSAL.
Slaytların Hazırlanması
ETİK ŞUBAT 2015 MESLEKİ ETİK Mehmet ERDEM.
ARAŞTIRMA ETİĞİ. BİLİM Bilimsel araştırma sonuçları bilimin kendi doğasından gelen geçicilik, değişebilirlik ve gelişebilirlik özelliklerini taşırlar.
Eğitim ve Hukuk.
Etik İle İlgili Temel Kavramlar
KLİNİK ARAŞTIRMALAR VE BİLİM ETİĞİ
BÖLÜM 4 İNSAN KATILIMCILARLA YAPILAN ARAŞTIRMALARHAYVANLARLA YAPILAN ARAŞTIRMALARDA ETİK KURALLARIBİLİMSEL ALDATMACAETİK UYGULAMALARININ İZLENMESİ.
ARAŞTIRMA ETİĞİ.
Etik Türleri.
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
İlkelerin Çatışması.
Klİnİk öğretİmde etİk.
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
H a s t a H a k l a r ı Y o l c u l u ğ u D r. H ü s e y i n Ç e t i n a l p İ z m i r İ l S a ğ l ı k M ü d ü r l ü ğ ü H a s t a H a k l a r ı İ l K.
20. KÖKENKÖKEN “Etik” terimi Yunanca ethos "töre" sözcüğünden türemiştir. Ancak tarihi süreç içerisinde töre sözcüğünden farklı anlamda kullanılmaya.
ETİKETİK «Neyin doğru ya da yanlış olduğunu ortaya koyan davranışsal kurallar topluluğu ya da ilkeler topluluğudur.» «Herhangi bir eylemin kabul edilebilir.
Kamu Yönetiminin Denetlenmesi
Serbest Muhasebeciler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Ve Yeminli Mali Müşavirlerin Mesleki Faaliyetlerinde Uyacakları Etik İlkeler Hakkında.
HEMŞİRELİK FELSEFESİ VE BAKIMDAKİ DEĞİŞİMLER
ETİK Davranış ve karakterle ilgili olarak neyin doğru ve iyi olduğunu araştıran sistematik bir çalışmadır ve ’’Ne yapmalıyız?’’,’’Bunu niçin yapmalıyız?’’
Sağlık Meslek Etiği İlkeleri
DÜNYA’DA VE TÜRKİYE’DE ÇOCUK SAĞLIĞININ DURUMU ÇOCUK HEMŞİRELİĞİ
Etik, TIP ETİĞİ, Deontoloji, Biyomedikal Etik
İNSAN HAKLARININ TARİHSEL SÜRECİ Prof. Dr. Ayten DEMİR
DEONTOLOJİ Eski Yunanca “deontos” “gereklilik, zorunluluk”
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
1.3 ETİK SORUNLAR ve ETİK KARAR VERME. Etik sorun, sorunun bilinmesine rağmen, çeşitli nedenlerden dolayı çözüm yolunun seçilemediği durumdur. Başka bir.
ARAŞTIRMA ETİĞİ Doç. Dr. Ender DURUALP.
BİSMİL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
SAĞLIK HİZMETİNDE GERÇEĞİN SÖYLENMESİNE İLİŞKİN ETİK SORUNLAR
Prof. Dr. Yasemin ışıktaç
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
Araştırma Yöntemleri Ders1: Bilimsel Etik.
KAMU YÖNETİMİNDE ETİK.
Sosyal Hizmet Mesleğine İlişkin Etik Sorumluluklar
Ders2: Akademik yayınlarda yapılan yanlışlar
ONKOLOJİ HEMŞİRELİĞİNİN ÖZENDİRİLMESİ için STRATEJİLER
HEMŞ.MELİKE ÇELİK DOÇ.DR.ÖZLEM UĞUR DOÇ.DR.EZGİ KARADAĞ
Test 1.
NİTEL ARAŞTIRMALARDA ETİK
HASTA HAKLARI H GAMZE DEMİRTEPE EĞİTİM HEMŞİRESİ.
İntihal Başka bir yazarın eserini çalarak, kendisinin gibi göstermek
Sunum transkripti:

ARAŞTIRMADA ETİK YAKLAŞIMLAR Öğr. Gör. Funda Veren

İÇERİK: Araştırma etiği ile ilgili temel kavramlar, Araştırma etiğinin dünyadaki tarihsel gelişimi, Araştırma etiğinin Türkiye’ deki tarihsel gelişimi, Bir araştırmanın etik açıdan özellikleri,

“İnsanları yasa ve ceza ile yönetirseniz, onlar bir daha yanlış yapmayacaklar, ancak şeref ve utanma duygularına da sahip olmayacaklardır. Fakat, insanları erdem ve ahlâk kuralları ile yönetirseniz, o zaman onlar hem şeref ve utanma duygusuna sahip olacaklar, hem de doğruyu yapmaya çalışacaklardır.” İşin doğrusu ne yalnızca yasa ve ceza, ne de yalnızca ahlak ve erdem toplumu tek başına yönetmeye kâfi değildir. Hem yasa ve ceza; hem de ahlak ve erdem olmalı ve bunlar dengeli olarak yürütülmelidir. Konfüçyüs

AHLAK - ETİK İLİŞKİSİ Ahlâk, toplumun en üst düzeydeki davranış standartlarıdır. Bireylerin meslekî ve kurumsal rollerinden bağımsızdır Toplumun tümü için geçerlidir.

AHLAK - ETİK İLİŞKİSİ “Etik”, insanlar arasındaki ilişkilerin temelinde yer alan değerleri, ahlaki bakımdan iyi ya da kötü; doğru ya da yanlış olanın niteliğini ve temellerini araştıran felsefe dalıdır. Yunanca ethos (töre,gelenek,alışkanlık) sözcüğünden türetilmiştir.

AHLAK - ETİK İLİŞKİSİ Etik, davranış kuralları, davranışın bilimidir. Toplumdaki belirli bir mesleğin, işin, kurumun veya grubun davranış standartlarıdır.

AHLAK - ETİK İLİŞKİSİ Etik davranışlar: Günlük davranışlarda etik ilkelere dikkat etmek Bir ikilem ile karşılaşıldığında etik karar verme sürecini kullanmak

Evrensel Etik İlkeler Yarar sağlama Zarar vermeme Otonomi Adalet Sadakat Dürüstlük Güvenilirlik

ETİK KARAR VERME ADIMLARI Etik ikilemin tanımlanması Bilgi toplanması Seçeneklerin tanımlanması Karar verme Eyleme geçme Değerlendirme

ARAŞTIRMA ETİĞİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ Tıp etiği ile yaklaşık 2400 yıl önce tıbbın babası olarak nitelendirilen Hipokrat’ın söylemleriyle tanışıyoruz. Önce zarar vermeme

ARAŞTIRMA ETİĞİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ 1933- 1945 yılları, Nazi Almanya’sında, Nazi rejimi programı kamplardaki tutuklu Yahudiler üzerinde yürütülmüştür.

ARAŞTIRMA ETİĞİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ 1933- 1945 yılları arasında Japon’ lar Antrax, Kolera, Tifo, Tifüs, Çiçek gibi hastalıkların etkenlerini kullanarak biyolojik savaş deneylerini insan denekler üzerinde yürüttüler .

ARAŞTIRMA ETİĞİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ 1932 yılında Amerika’nın Tuskegee kasabasında Amerika Halk Sağlığı Servisinde 400 genç erkek zenciler üzerinde sifilisle ilgili çalışmalar 40 yıl boyunca sürdürülmüştür.

ARAŞTIRMA ETİĞİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ 1960’larda Brooklyn’deki Jewish Kronik Hastalıklar Hastanesi’nde yaşlı hastalarda canlı kanser hücresi enjeksiyonuna karşı bireylerin yanıtı değerlendirilmiş.

ARAŞTIRMA ETİĞİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ 1947 yılında Nazi liderler Nüremberg Mahkemelerince yargılanmışlardır. 1948 Nüremberg kodu, araştırmalarda insan denekleri ile ilgili resmi etik standartların oluşturulduğu ilk uluslararası çabalardan biridir.

ARAŞTIRMA ETİĞİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ Nuremberg Kodlarına göre, araştırmaya katılacak kişilerin öncelikle gönüllü olması, açıklamalı onamlarının alınması, araştırmaların bilimsel açıdan yeterli ve uzman kişilerce yürütülmesi gerekmektedir.

ARAŞTIRMA ETİĞİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ Helsinki Bildirgesi İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi Hasta Hakları Belgesi Belmont Raporu Uluslar arası Hemşireler Birliği Etik Kodları

TÜRKİYE’DEKİ GELİŞMELER Tıbbi Deontoloji Tüzüğü Hasta Hakları Yönetmeliği İlaç Araştırmaları Hakkında Yönetmelik Hemşireler İçin Etik İlke ve Sorumluluklar (THD)

BİR ARAŞTIRMANIN ETİK AÇIDAN ÖZELLİKLERİ - ARAŞTIRMA TASARIMI Konunun seçimi: Araştırmanın “gerçekten yapılmaya değer ” olup olmadığı öncelikle tartışılmalıdır. Finansman: Araştırma Önerisinin İlgili Birimlerin İncelemesine Sunulması:

BİR ARAŞTIRMANIN ETİK AÇIDAN ÖZELLİKLERİ ARAŞTIRMA VERİLERİNİN TOPLANMASI Araştırmaya Katılım: Araştırmalarda araştırmacıların, insan deneklere ait insan haklarını bilmeleri, korumaları etik sorumluluklarıdır. Bu haklar şunlardır:

ARAŞTIRMA VERİLERİNİN TOPLANMASI Aydınlatılmış Onam, Gizlilik ve gizliliğin Korunması Hakkı, Özerkliğe Saygı, Doğru Davranılma, Zarar Vermeme / Yararlılık, Araştırma Projesine Zarar Verse Bile, Deneğin Hiçbir Korku ve Baskı Duymaksızın Araştırmaya Katılmaktan Vazgeçme Hakkı, Araştırmaya Katılma Yanı Sıra, Hizmet Alma Hakkı.

BİR ARAŞTIRMANIN ETİK AÇIDAN ÖZELLİKLERİ Verilerin yazımı ve yayınlanması

Bilimsel yanıltma (scientific misconduct) araştırmanın değerini veya güvenirliğini azaltan her türlü girişimdir.

BİLİMSEL YANILTMA VEYA YALANCILIK (SCIENTIFIC FRAUD) Bilimsel korsanlık (piracy) : Başka araştırıcıların verilerini (yazı, şekil, grafik, v.b.) kendi izni olmadan almak, ve kişinin kendi çalışmasının herhangi bir bölümüne yerleştirmesidir.

BİLİMSEL YANILTMA VEYA YALANCILIK (SCIENTIFIC FRAUD) Plagiarism (Bilimsel Aşırma): Başkalarının fikir, yazı ve çalışmalarının bir kısmını veya tamamını kaynak kişilere gereken şekilde atıf yapmadan (sitasyon kullanmadan) bireyin kendisininki gibi göstermesi, sunması, söylemesi veya yayınlamasıdır.

BİLİMSEL YANILTMA VEYA YALANCILIK (SCIENTIFIC FRAUD) Uydurma, Yalan Yazma veya Yoktan Var Etme (masa başı üretim): Verilerin "saptırılması" veya var olmayan bilgilerin/verilerin "yoktan var edilmesi" (İngilizce'de fabrication, falsification "desk - research" veya "dry - lab", olarak isimlendirilir).

Bilimsel yalancılığın önlenmesinde üç genel yaklaşımın yararlı ve önemli olduğu üzerinde durulmaktadır : I. Araştırıcıların eğitimi ve öğretimi II. Araştırıcılar üzerinde baskıları azaltmaya yönelik tedbirlerin alınması, III. Araştırıcılar üzerinde mali baskıların azaltılması.

Sağlık Yasalarımızda Klinik Araştırmalara Yönelik Etik Klinik Araştırmalar Hakkında Yönetmelik (2008) Sayı : 27089 Bir Araştırmanın Etik Açıdan Değerlendirilmesi

TEŞEKKÜRLER…………