SEKONDER METOBOLİTLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Üreme, Büyüme ve Gelişme
Advertisements

doğal dengeyi bozmadan, çevreyi kirletmeden nesilden nesile sağlık
BİY 315 BİYOSİNYAL İLETİMİ
FARMASÖTİK KİMYA 1 (3 + 0) (4.5)
Proteinler.
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
ARI ÜRÜNLERİ.
GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ
MODİFİKASYON ve MUTASYON
gıda sanayinde kullanılan asitler
Doku Kültürü; Yeni doku, bitki veya bitkisel ürünlerin elde edilmesi amacıyla, bütün bir bitki ya da hücre, doku ve organ gibi bitki kısımlarının steril.
STRES FİZYOLOJİSİ Bitkilerde Stres: Olumsuz koşullar
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
BESİN MADDELERİ.
MUTASYON ve MODİFİKASYON
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
PROBİYOTİKLER VE MUHTEMEL ETKİ MEKANİZMALARI
Hazırlayan:K.Merve GÜNAY
BİYOSENSÖRLER.
Besinler Ve Dengeli Beslenme.
BİTKİLER(PLANTAE)ALEMİ
Şerbetçiotu.
Gıdalarda Renk Maddeleri
Karasineklerin Biyolojisi ve Savaşım Yöntemleri
Hazır Gıdalar Açlık, yalnızca yemeklerden önce duyulan sevimsiz bir duygu degildir, aynı zamanda dünyada her yıl yüz binlerce kisinin ölümüne yol açan.
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
ANA SORU: Bir bitki köklerden yapraklara suyu taşırken enerji harcamak zorunda mıdır?
VİTAMİNLER.
İnsektisit Seçiminde Dikkat Edilecek Konular
GIDA KATKI MADDELERİ LEZZET MADDELERİ.
Prof. Dr. Murat ERMAN Arş. Gör. Özge ÖNDER
BİTKİSEL HORMONLAR.
YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ KİMYA BÖLÜMÜ
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
HÜCRE KÜLTÜRLERİ ve SEKONDER METABOLİTLER
biyoteknoloji ve önemi
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
RADYOAKTİFLİK. GİRİŞ ◦ Radyoaktiflik özelliği bir maddenin radyasyonu yaymasını ifade etmektedir. Üç tip radyasyon çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan en.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
SEMA ÜNAL- NEZAKET GÖZÜN
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
SEKONDER METABOLİTLERİN EVRİMİ
Bitki Zararlıları ile Savaşım Yöntem ve İlaçları
FARMASOTİK ÜRÜNLER OLARAK TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER
Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Biyoteknolojik Uygulamalar
13. ZENOBİYOTİKLERLE MİKROBİYEL ETKİLEŞİMLER
Veteriner Hekimlikte Kullanılan Tıbbi Bitkiler
C- TİCARİ ÜRÜNLER VE BİYOTEKNOLOJİ
Tıbbi bitkilerin genel özellikleri
Bitkilerde Kemotaksonomi
Kemotaksonomik Verilere Dayalı Filogeniler
Azot İhtiva Eden Terpenler
SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KULLANILAN ANTİOKSİDANLAR Seval DERNEKBAŞI*, Ayşe PARLAK AKYÜZ, İsmihan KARAYÜCEL Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi.
Islah Yöntemleri ve Islahı ve ülkemizde geliştirilen bazı çeşitler Seleksiyon Doğal bitki populasyonları ve yerel (köy) çeşitleder genetik çeşitlilik.
Bitkilerde Kemotaksonomi
Transgenik Hayvanlar İlaç üretimi amacı ile düzenlenen hayvanlar (kan, idrar ya da süt içerisinde Genetik olarak düzenlenmiş biyoaktif moleküllerin-kan.
Yönlendirilmiş Mutasyonlar
ANTİBİYOTİK OLARAK TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
ALLELOKİMYASALLAR OLARAK TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER
Flavonoidler Doğada bir milyar yıldan beri bulunmaktadırlar.
Kozmetikler
İLAÇ VE BAHARAT BİTKİLER
İLAÇ VE BAHARAT BİTKİLER
Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1
Bitki Zararlıları ile Savaşım Yöntem ve İlaçları
BİTKİ BÜYÜME MADDELERİ
Sunum transkripti:

SEKONDER METOBOLİTLER Sekonder metabolitler, primer metabolitlerden biyosentetik yolla üretilmiş olup bitkiler âlemindeki dağılışı özel olan bir taksonomik grup (tür, cins, familya) ile sınırlandırılmıştır. Sekonder metabolitlerin, tozlaşmada, çevresel koşullara uyum, mikroorganizma, böcek ve diğer predatörlere (avcılara) karşı kimyasal savunma, diğer bitkilerle yarışma rollerinde yeralır. Özelleşmiş hücre tiplerinde ve bitkinin farklı büyüme evrelerinde sentezlendiklerinden dolayı ekstraksiyonları ile saflaştırılmaları zordur.

SEKONDER METOBOLİTLER Bitkiyi herbivor, bakteriyal ve fungal patojen saldırılarına karşı korur, aynı ortamdaki diğer bitkilerle rekabet güçlerini artırır, Tozlanmada faydalı organizmaları (özellikle böcekleri) çeker, Simbiyotik ilişkilerde görev alır, Bitkiyi sıcaklık değişimleri, su, ışık, ultraviyole ve mineral madde gibi abiotik stress faktörlerine karşı korur, Hücre düzeyinde bitki büyüme düzenleyicileri, gen ekspresyon düzenleyicileri ve transdüksiyon mekanizmalarında görevlidirler (Sökmen A., Gürel E. 2002.)

Bitkilerde primer ve sekonder metabolizma arasındaki ilişkiler Sekonder ürünlerin bitkideki görevleri farklılık gösterse de mikrobiyal patojenlere karşı sitotoksik etkili olanlar tıpta “antimikrobiyal madde” olarak kullanılmaktadır. Herbivorlara karşı etkileri merkezi sinir sistemi üzerine nörotoksik şekilde olup, bunlardan “anti-depresant”, sakinleştirici, kas gevşetici olarak ya da anestetik ilaçların eldesinde yararlanılmakta, Merkezi sinir sistemi ile endokrin sisteme karşı etkili ilaçların elde edilmesinde kullanılmaktadır (Sökmen A., Gürel E. 2002.)

Sekonder metabolitler DOĞAL ÜRÜNLER Primer metabolitler büyüme gelişme üreme Sekonder metabolitler Herbivorlara, mikroplara, virüslere karşı savunma, Pollinatörler için sinyal bileşikleri, Çiçek pigmentleri, Hormon Sekonder Metabolitler Alkaloitler Fenilpropanoidler Poliketidler Terpenoidler

Sekonder Metabolitler Alkaloitler, düşük moleküler ağırlıklı, bazik karakterli, amino asitlerden biyosentezlenen heterosiklik nitrojen bileşikleridir. Bitki sekonder metabolitlerinin yapısal çeşitliliği

Alkaloitler Biyolojik ve ekolojik aktivitelerine, kimyasal yapılarına, biyosentez yollarına göre sınıflandırılabilirler. Monoterpenoid indol alkaloitleri Tropan alkaloitleri ve nikotin Pürin alkaloitleri Pirolizidin alkaloitleri Quinolizidin alkaloitleri Benzilizokinolin alkaloitleri (BIA)

Sekonder metabolitlerin üretildiği biyosentetik yol izleri

Sekonder Metabolitlerin Ekonomik Önemi 1 Sekonder Metabolitlerin Ekonomik Önemi 1. İlaç olarak kullanılan sekonder metabolitler İlaç Etken Maddesi Elde Edildiği Bitki Tedavi İşlevi Atropin Atropa belladona Antikolinerjik Digoksin Digitalis lanata Kardiatonik Digitoksin Digitalis purpurea Kardiovasküler Emetin Cephaelis spp. Amipli dizanteri tedavisi Efedrin Ephedra sinica Bronş açıcı Filokarpin Pilocarpus jaborandi Kolinerjik Hiyosiyamin Hyoscyamus niger Kinin, Kinidin Cinchona ledgeriana Sıtma tedavisi Kodein Papaver somniferum Öksürük kesici, analjezik Reserpin Rauwolfia serpentina Antihipertensif Vinkristin, Vinblastin, Aymalisin Catharanthus roseus Kanser tedavisi Sökmen A., Gürel E. 2002.

2. Besin katkı maddeleri olarak kullanılan sekonder metabolitler Tat ve koku verici maddeler de besin endüstrisinde önemli yer tutmaktadır. Sentetik katkı maddelerinin mutajenik, karsinojenik ve teratojenik etkilerinin ortaya çıkışı ile birlikte; et, süt, meyve, sebze, deniz ürünleri ve meşrubat sektörlerinde doğal ürünlere duyulan talep giderek artırmaktadır.  

3.Parfümeri ve zirai mücadelede kullanılan sekonder metabolitler Endüstride kullanılan bitkisel kökenli diğer doğal ürünler Ürün İşlevi Elde Edildiği Bitki Besin Kinin   Acılaştırıcı Cinchona ledgeriana Monellin Tatlandırıcı Dioscorephyllum cumminsii Mirakulin Synsepalum dulcifilum Glisirrizin (Meyan) Glycyrrhiza glabra (Mey) Krosetin Renklendirici Crocus sativa Betalain Reklendirici Beta vulgaris Likopein Lycopersicum esculentum Humulon, Lupulon Acı ve koku verici Humulus lupulus Vanillin Koku verici Vanilla plenifolia Parfüm ve kozmetik Yasemin yağı Parfüm Jasminum spp. Gül yağı Rosa damascena Lavanta yağı Lavandula officinalis Zirai Mücadele Piretrin, Sinerin, Yasmolin İnsektisit Chrysanthemum cinerariaefolium Nikotin Nicotiana tabacum Anakardik asit Molluskusit Anacardicum occidentale Sökmen A., Gürel E. 2002.