HALK MİMARİSİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan : Dr. Murat KURUOĞLU
Advertisements

GEBZE ÇOBAN MUSTAFA PAŞA KÜLLİYESİ (1523)
AHŞAP SANATI Anadolu’da Selçuklu ile gelişen ve orijinal örneklerini veren ahşap sanatı ve işçiliği Beylikler döneminde de çeşitli örneklerin katkısı ile.
EŞME BELEDİYESİ KEMERKENT TOPLU KONUT PROJESİ
YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN TİP KONUT PROJESİ BURSA EVLERİ
Mohammed IV Futbol Akademisi. Proje Yeri: FasFas Proje Ofisi: Groupe 3 Architectes, SaléGroupe 3 ArchitectesSalé İşveren: Association Mohammed VI de.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE EVLER
.Her evin bir kaç girişi var .Her ev yüksek bahçe duvarları ile çevrili..Mahalle çevresi de yüksek duvarlarla çevrili. Duvarlar, düşmanlardan korunmak.
YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN TİP KONUT PROJESİ BALIKESİR EVLERİ
YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN TİP KONUT PROJESİ EDİRNE EVLERİ
Çelebi Grubu.
Tek ve Çok Ailelik Konutlarda Mekan Örgütlenmesi ve Plan Tipleri
SOĞUKÇEŞME SOKAĞI PPS: Cem Yurtsev Fotoğraflar : Cem Yurtsev Müzik: Enstrümantal BU SUNU SANALDUNYA GRUBU İÇİN HAZIRLANMIŞTIR. GRUP ÜYELİĞİ .
HAZIRLAYAN ÇİĞDEM ÇOLAK
ANITKABİR.
Hicret sırasında Hz. Peygamber’in üzerinde bulunduğu devenin çöktüğü alan, sahiplerinden alınarak öncelikle zemin düzenlemesi yapılmıştır. Daha sonra.
YAPININ TARİFİ VE SINIFLANDIRMASI
Tempietto Kilisesi, Roma
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Kağıt Sanatları Müzesi
SOĞUKÇEŞME SOKAĞI.
JAPONYA TOPLUMSAL KOŞULLAR
Restorasyon Projesi Nasıl Hazırlanır
BARBAROS ORTAOKULU BİRİFİNG DOSYASI
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE EVLER VE DEKORASYON
TABANLIOGLU MİMARLIK.
TOPKAPI SARAYI. TOPKAPI SARAYI Osmanlı sultanlarının ikametgahı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. Fatih Sultan Mehmed Han tarafından
ANADOLU KONUT MİMARLIĞI
‘ORDUNUN VAZGEÇİLMEZ BUZDOLABI’. Orta ve özellikle Doğu Karadeniz bölgesine özgü, tepesinde teker bulunan 1,5-2 metre yüksekliğindeki kazıkların üstüne.
TURGUT CANSEVER Betül ÜNAL
MÜZELER VE AKŞEHİR EVLERİ
1/500 Çizim Tekniği Topografya; arazinin eğim çizgilerinin gösterilmesi, eğim kotlarının yazılması, Ev/çok katlı bina ve bahçe girişlerinin gösterilmesi,
Bu bölgedeki tarihi eserlerden en önemlilerinden biri “Zeugma”dır.Bu tarihi eser Gaziantep ilimizde bulunur.
Kesme taşlarla inşa edilmiştir. Kare plana sahiptir. Merdivenlerle çıkılır..Yüksekliği 30 m.dir.
ŞEHİT TEĞMEN AHMET ÇITAK İLKOKULU FAALİYET RAPORU.
BÜYÜKHAN TARİHİ(KURULUŞU).
Tarih Bilimi.
Türkiyedeki Müzeler.
7/… ANADOLU’DA TÜRK KÜLTÜRÜ Ad, Soyad, No
Eşrefoğlu Süleyman Bey Camii Anadolu’da ağaç çatı ve direkli düz tavanlı ulu camilerin en güzel örneklerden birisidir. Taçkapısı, mihrap ve minberi, üstün.
ADRES: 17 Eylül Mahallesi Servet Çırpan Caddesi No:74 TELEFON:
Yakutiye Medresesi - Erzurum
Burak ÜNSAL Tarih Öğretmeni
MANİSA İLİ KULA İLÇESİ KULA EVLERİ Tümata: Türk Musikisini Araştırma ve Tanıtma Grubu ile Bir Çobanla Anadolu´da Yolculuk CAN AKIN ŞAİR VE FOTOĞRAF SANATÇISI.
KÜLTÜR VE KÜLTÜRÜN ÖĞELERİ
HALK MİMARİSİ.
KARADENİZ BÖLGESİNİ TANIYALIM
Hayırsever Fahrettin YAHŞİ tarafından 12 derslikli okul inşaatı 31/05/2012 tarihinde başlamış olup, binanın dış cephe boya çalışmaları tamamlanmıştır.
Eser İncelemesi Edirne Selimiye Camii
GÜMÜŞTAY APARTMANI. BİNA ÖZELLİKLERİ  ADRES: İstanbul, Maltepe, Aydınevler Mahallesi, Amiralorbay Caddesi  Betonarme karkas, temel ve taşıyıcı sistemde.
GÜZEL ÜLKEM TÜRKİYE.
Sosyal Bilgiler Dersi 2. Ünite ADIM ADIM TÜRKİYE
SOĞUKÇEŞME SOKAĞI PPS: Cem Yurtsev Fotoğraflar : Cem Yurtsev Müzik: Enstrümantal BU SUNU SANALDUNYA GRUBU İÇİN HAZIRLANMIŞTIR. GRUP ÜYELİĞİ .
SANAT NASIL DOĞMUŞTUR ?.
YAK IN DOĞU Ü NİVERS İ T ES SICAK VE KURAK İKLİM DE TOPRAK EVLER
SAFRANBOLU EVLERİ.
Batı Karadeniz-2.
DERS YÜRÜTÜCÜSÜ: Esma MİHLAYANLAR HAZIRLAYAN: Almera MUKOVİÇ
KONYA SIRÇALI MEDRESE Konya Sırçalı Medrese ismini çini süslemelerinden almaktadır. Medrese II. Alaeddin Keykubad tarafından 1242 yılında inşa ettirilmiştir.
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ YAPILARIN SINIFLANDIRILMASI HAZIRLAYAN : YUSUF KOPAL E-posta:
PAGODA EVLERI ÇIN’IN FEODAL TOPLUMUNUN EKONOMIK VE KÜLTÜREL GELIŞIMININ TANG HANEDANı DÖNEMINDE DORUĞA ÇıKMASıNıN YANı SıRA MIMARLıK TEKNIĞI VE SANAT.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.C.1. Mimari Tasarım.
JAPONYA TOPLUMSAL KOŞULLAR
MÜZE EĞİTİMİ VE DÜNYADA MÜZE EĞİTİMİ UYGULAMALARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ
Sunum transkripti:

HALK MİMARİSİ

Halkın geleneksel yollardan öğrenerek uyguladığı her türlü konut, barınak ve benzeri yapıları inşa ediş yol ve yöntemine halk mimarîsi adı verilir. Halk mimarîsi, geleneksel olarak inşa edilenler yapıları, inşa ediş yollarını, yapıda kullanılan malzemeyi, inşaatla ilgili her türlü araç ve gereci de kapsar.

Geleneksel Türk halk mimarisinin özellikleri Yapıların usta-çırak ilişkisi içinde yetişen kişiler tarafından inşa edilmesi , yapı sahibinin inşa sırasında bizzat çalışması Sofa merkezli olması Sa'dullah Paşa Yalısı Üst kattaki kubbeli sofa www.dainst.org

Coğrafya ve iklime bağlı olarak malzeme tercihi ile tercih edilen bu malzemenin bölgenin dokusu ile bütünlük sağlaması Ahmet Kutsi TECER Evi - Kemaliye, Erzincan www.trekearth.com 

Kemaliye-Erzincan www.ajans.kemaliye.net

Gaziantep Evleri tayproject.org

Bahçe içerisinde bulunması, inanç değerleri, ev sakinlerinin büyük aile özelliği göstermesi ve buna bağlı olarak yaşam alanları oluşturması

www.tatilgezisi.com Amasya Evi

Yapı sahibinin ve bölgenin ekonomik uğraşılarına göre şekillenişi Komşuluk ilişkilerinin şekillendirmesi Kiler ve ambar gibi depolama ihtiyacı duyulan anlayışlar

Serander (Kiler) - Trabzon trabzonportal.tr.gg

Yapıların eğimli arazi üzerine kurulması Ana yapının ve yardımcı yapıların son derece fonksiyonel olması Sağlamlık ve estetiğin gözetilmesi Ahşap malzemenin ağırlıklı kullanılmasından dolayı esnek olmaları

Harput Evi - Elazığ dagakactim.blogspot.com

www.karadenizgezi.net Safranbolu Konakları

Paçacıoğlu Bağ Evi www.pacacioglubagevi.com

Isparta Evi www.isparta.bel.tr

AMASYA EVLERİ HAKKINDA AYRINTILI BİLGİLER "Hımış“ yapı tekniği Anadolu'dan Balkanlara kadar uzanan coğrafyada çokça kullanılmıştır. Bu tekniğe göre, ahşap çatkı arası kerpiç ile doldurulmakta,zemin kat çoğunlukla taştan örülmektedir. Amasya evlerinde de bu yapı tekniği gözlenmektedir.

AMASYA EVLERİ www.geziklubu.com

Amasya evleri daha çok birbiriyle yan yana ya da sırt sırta, bitişik nizam inşa edilmişlerdir. Bunun en iyi örneği Yalıboyu evleridir. www.geziklubu.com

17. Yüzyıl Osmanlı Evi Müzesi-Bursa Bodrum, zemin ve birinci kat olmak üzere üç kattan oluşan müze binasının avlusunda kesme taştan mermer yalaklı bir çeşme bulunur.Ahşap merdivenle, ahşap parmaklıklı geniş bir“sofa” ile iki yanında birer yatak odasının bulunduğu zemin kata çıkılır.Yine ahşap bir merdivenle çıkılan birinci katta;ortada konuk salonu, yemek ve harem odaları yer alır.  www.bursa.bel.tr 17. Yüzyıl Osmanlı Evi Müzesi-Bursa

17. Yüzyıl Osmanlı Evi Müzesi-Bursa www.bursa.bel.tr

Yeşil Efendi Konağı-Eskişehir MALZEME VE TEKNİK: ahşap karkas kerpiç dolgu olan duvarları ahşap doğramalar ve silmeler tamamlamaktadır. SÜSLEME: Ev sahibinin maddi durumuyla alakalı olarak oda tavanları ve dolapları zengin süsleme öğelerine sahiptir. Tavanlar ahşap malzemelidir. Süslemelerde çıtakari ve kündekari tekniği uygulanarak görsel bir hareket kazandırılmıştır. Dolaplarda selvi ağacı tasvir edilirken ahşap kapılar Eskişehir evlerinde karşılaştığımız “dolap kapı” şeklinde yapılmıştır.

www.odunpazari.bel.tr Yeşil Efendi Konağı - Eskişehir

Yeşil Efendi Konağı - Eskişehir www.odunpazari.bel.tr

Yeşil Efendi Konağı - Eskişehir www.odunpazari.bel.tr

KAYNAKÇA www.kulturelbellek.com www.trekearth.com tayproject.org www.dainst.org www.tatilgezisi.com trabzonportal.tr.gg dagakactim.blogspot.com www.karadenizgezi.net www.ajans.kemaliye.net

www.odunpazari.bel.tr www.bursa.bel.tr

Hazırlayan Erkan KILIÇ Sosyal Bilgiler Eğitimcisi