Yoğurt sütüne uygulanan ön işlemler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SÜT SAĞIM EKİPMANLARININ TEMİZLİĞİ
Advertisements

Stratejik planlama sürecinde dikkat edilecek hususlar
Mobilite ile Gelen Rekabet Avantajı Sunum Öyküm Dizdar.
ÇEVRE İZİN VE LİSANSLARI
Sağlıklı ve Güvenli Tesisler
MODÜL 3 Ekipman Yönetimi.
BİYOLOJİK AZOT GİDERİM PROSESLERİ
TANKLARA ASEPTİK DOLUM VE ASEPTİK BAG-İN-BOX SİSTEMLERİ
HASTA ODAKLI KALİTE YÖNETİM STANDARTLARI VE HİZMET KALİTE STANDARTLARI İLİŞKİSİ Yrd. Doç. Dr. Ufuk Cebeci İTÜ Sağlık İşletmeleri Sertifika Program Koordinatörü.
MEYVE SUYU ÜRET İ M İ n İ n DENET İ M İ. G ıda kaynaklı sağlık riskleri; insanların, gıda endüstrisine ve ilgili otoritelerin kaliteli gıdanın sağlanması.
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
7.1 GENEL Kuruluş, güvenli ürünler gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan süreçleri planlamalı ve geliştirmelidir.
Bu proje Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti Tarafından finanse edilmektedir. IPPC (EKÖK) - “Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol” Teknik Yardımı EKÖK.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ DANIŞMANLIK (EVD) ŞİRKETLERİ
TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ
AŞI SONRASI İSTENMEYEN ETKİ (ASİE) İZLEME SİSTEMİ
2. Fiziksel aktivite Yapılan her hareket belirli miktarda enerji harcamasını gerektirir. Hareketin derecesi ve süresine göre enerji harcaması değişir.
Zeytinyağı Kalite Özellikleri
TIBBİ MALZEME YÖNETİMİ
YERLEŞTİRME DÜZENİ TİPLERİ
AMBALAJ ATIKLARI GERİ KAZANIMI Ve ÇEVRE EĞİTİMİ PROJESİ
Türkiye’de Metal Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği İçin Etkin ve Güvenilir Kaynakların Kullanımı Hollanda Hükümeti Matra Fonu tarafından desteklenmektedir.
TPM (Toplam Verimli Bakım)
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
İrem YILMAZ, Vildan UYLAŞER.  Akdeniz diyetinin vazgeçilmez parçası  Kendine özgü renk, tat ve koku  Rafinasyon.
Harcama Yetkilileri.
Modül 2: Su Bütçesi, Baskı ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu KALİTE GÜVENCE PROSEDÜRLERİ & AKREDİTASYON ARACILIĞIYLA.
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
Performans ölçme ve değerlendirme güz
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
Dağıtım Şirketleri ARGE Öncelikleri ve İşbirliği Beklentileri
TALEP KATILIMI VE TALEP TARAFI YÖNETİMİ Prof. Dr. Ramazan BAYINDIR
Erdemir Grubu İç Denetim Sistemi 9 Mayıs 2015.
GIDA GÜVENLİĞİ Esma KAYA
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ.
AB MALİ İŞBİRLİĞİ ULAŞTIRMA OPERASYONEL PROGRAMI
İhsan Kaan BERBEROĞLU Ülker Bisküvi San. A.Ş. Satınalma Direktörü.
YOĞURT TEKNOLOJİSİ Giriş.
AYRAN.
OKUL SÜTÜ PROGRAMI 2016/ANKARA GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GIDA KONTROL VE LABORATUVARLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
AMBALAJLAR ÜZERİNDEKİ SEMBOL VE İŞARETLER
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
Soğuk Çekme Özel Çelik Profiller Konu Başlıkları Firmamızı Tanıyın Üretimimiz Ürünlerimiz ve Teknik Özellikleri Nasıl Ulaşabilirsiniz?
ET VE ET ÜRÜNLERİNDE NİTRAT VE NİTRİT
FABRİKA VE PROSES TASARIMI
1- YOĞURT Isıl İşlem (Pastörizasyon)
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Evaporatif Klima Erdinç Klima Düşük Maliyet Enerji Tasarrufu Çevre Dostu Çok Kolay Montaj Tüm hakları saklıdır © Erdinç Klima 2009.
Gıda Endüstrisinde Kullanılan Ambalajların Sınıflandırılması
Ambalajların Üzerindeki İşaretlerin Anlamları
Depo Elleçleme Personel Eğitimi
BÖLÜM III. ÖRNEK ALMA Doç.Dr. Ebru Şenel.
SAP SE, merkezi Walldorf, Almanya'da bulunan, Avrupa'nın en büyük yazılım şirketidir.
Konu 3 Kalite kontrolünün amaçları
Yoğurt sütüne uygulanan işlemler
Gıda kalite sağlama sistemleri
Konu 6 Gıda Kalite Özelliklerinin Sınıflandırılması
1. İnsan kaynakları yönetimine giriş
ISO HACCP ve ISO22000.
Kalite ile ilgili kavramlar
Haşlama makine ve ekipmanları
Yeniliklerin ekonomik etkileri
KONULAR RİSK ANALİZİ ÜRETİM SÜRECİ (LIFE – CYCLE) DEĞERLENDİRMESİ
Nükleer Güvenlik ve Mevzuat
KALABALIK RİSK YÖNETİMİ VE ACİL DURUM PLANLAMASI
TEREYAĞ TEKNOLOJİSİ-2. TEREYAĞ TEKNOLOJİSİ-2 Kremanın Soğutulması Termodurik bakterilerin gelişimini inhibe etmek Olgunlaşmayı kontrol altına almak.
Sunum transkripti:

Yoğurt sütüne uygulanan ön işlemler

İnkübasyon Kısa süreli inkübasyon 3-4 saat 42-43 C-pH 4.6-4.7 Uzun süreli inkübasyon-12-18 saat 32-35 C- pH 4.6-4.7 Riskler Kok:basil dengesinin bozulması (1:1) Serum ayrılması riskinin artması Karbonil bileşiklerinin oluşumunda yavaşlama Enerji ve zaman kaybı

Termofilik sınırların dışında bakteriyel aktivite yavaşlar Asidifikasyon kinetiği İnkübasyon sıcaklığı Bakteri tür/suşu Su tutma kapasitesi Büyük ambalajlar geç soğur pH 4.8-4.9 Ambalaj materyali boyutu

Zayıf laktobasil gelişmi Yavaş asidifikasyon ve uzun inkübasyon Düşük inokülasyon (<%2) Yetersiz karbonil bileşiği oluşumu Zayıf tekstürel yapı

Proteinlerde hidratasyon kapasitsi azalması Hızlı asidifikasyon Yüksek inokülasyon (>%5) Zayıf tekstürel yapı ve serum ayrılması Ekonomik kayıp

Soğutma <10 C’de metabolik aktivitelerde yavaşlama Tek aşamalı soğutma (set tipi yoğurtlar için uygundur) İki aşamalı soğutma (stirred tipi yoğurtlar için uygundur) 1. aşama 20-24 C 2. aşama <5 C 8-12 saat soğutma süresi ideal Soğutma tünelleri, şoklama odaları (0.5 C), buzlu su havuzları

Ambalajlama AMBALAJ Kalite korunumu Ürün korunumu Seri doluma uygunluk Ürünle reaksiyon/ toksikoloji Etiket bilgileri AMBALAJ Etkin taşıma/ depolama Ürünü yansıtma Çevre dostu

Ambalaj Türk Gıda kodeksi Ambalajlama Tebliği’ne uygun olmalıdır Homojenize sütten üretilmiş ise etikette belirtilmelidir Ürün adı ve yağ içeriği belirtilmelidir Bileşenlerin % içeriği Üretici kimlik bilgileri Üretim izni ve tarihi Üretim tarihi, son kullanma tarihi, seri no

Ambalaj materyalleri Cam Plastik kaplı karton Sert kağıt * PP * PS * SB * PE * PVDC * Polilaktat (ilk kez Valio firması kullanmıştır)

Karışım plastik türevleri Sınırlı renk değişimi Sınırlı lipid oksidasyonu βkaroten ve ribo-flavin korunumu PLA avantajları Pürüzsüz üretildiklerinde ürüne zarar vermezler PP PP PS İnert özellik Karışım plastik türevleri PS/EVOH/PE/PP PVC/PE PVC/PVDC/PE PS/resilikat/PS TS 9700’e uygun üretilmelidir

Kesikli üretim ve ısı şekillendirme olmak üzere iki farklı ambalaj üretimi bulunmaktadır Stiren ve etilbenzen ambalajdan yoğurda geçen en yaygın bileşenlerdir. Tat bozuklukları için eşik değerler: Stiren : >2 µg/g, etilbenzen: >0.9 µg/g, o-ksilen: 7 µg/g, kumen 1 µg/g

Ambalaj sterilizasyonu

Meyveli yoğurt aseptik dolum hatti

Otomasyon ve mekanizasyon

Otomasyon kriterleri Sistem otomasyonunun amacının net tanımı Otomasyona bağlanan üretim hattı için anahtar performans indikatörleri Amaca ulaşabilmek için minimum otomasyon düzeyi Otomasyondan sorumlu personelin yetkilerinin tanımlanması Performans raporlarının hazırlanması ve değerlendirilmesi

İşletme içi otomasyon ile diğer otomasyon süreçlerinin entegrasyonu Otomasyon sisteminin uluslar arası uygunluğu Otomasyon sisteminin şirket standardlarına uygunluğu Otomasyon için eğitim koşulları Otomasyon sisteminin bakım-onarım işlerinin düzenlenmesi

Otomasyonun hedefleri Ürün kalitesi artışı İşçi güvenliği ve çevre korunumu ETKİN ve VERİMLİ ÜRETİM Kayıpların azaltılması İşletme içi alan optimizasyonu İşletme yönetiminin kolaylaşması

İlkeler Yasal gereklilikler Otomasyon karar süreci Ürün gereklilikleri İşleme gereklilikleri Ekonomik gereklilikler

Düzey II. CIP Düzey III. Fermentasyon tankı ile dolum uyumu Düzey I. Sütün üretime hazırlanması YOĞURT Düzey IV.Üretim planlaması

DeviceNet, ASI, CANbus, Profibus yazılımları yaygın olarak kullanılmaktadır Ayrıca, Invensys-APV ve Archestra entegre yazılımları süt endüstrisinde yaygındır Programlanabilir akıllı kontrol sistemleri-PLC ile üretim verimliliği üst düzey çıkmıştır