Diyarbakır bombalı saldırısı: bir afet deneyimimiz

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
 1 Ekim 2010 ile 1 Kasım 2010 tarihleri arasında İ stanbul Haydarpa ş a Numune E ğ itim ve Ara ş tırma Hastanesi Acil Servisine ba ş vuran toplam 985.
Advertisements

DÜŞME RİSKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Beyin Ölümünde Hukuk ve Etik Vaka Tartışmaları
HASTA TRANSFERİ: AMERİKAN HASTANESİ ÖRNEĞİ
CRYSTALİN® Yara Bakımında Yenilikçi Teknoloji
KBRN Ajanı Maruziyetinde Acil Tıbbi Müdahale Prosedürleri
İzmir Tepecik EAH. Acil Tıp Kliniği Uzm. Dr. Deniz Oray
 Hastane Yönetimi.  İzdihamın önlenmesi ve sağlık personelinin emniyeti için gerekli güvenlik tedbirleri alınır,  Sağlık Bakanlığı ve Emniyet Teşkilatı.
ŞEYHMUS BAYTAK KALİTE YÖNETİM BİRİMİ SRM.
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
HASTA ODAKLI KALİTE YÖNETİM STANDARTLARI VE HİZMET KALİTE STANDARTLARI İLİŞKİSİ Yrd. Doç. Dr. Ufuk Cebeci İTÜ Sağlık İşletmeleri Sertifika Program Koordinatörü.
Bingöl Kamu Hastaneleri Birliği
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
 TRAVMA HASTALARI ACİL SERVİSE BAŞVURULARIN BÜYÜK BİR KISMINI OLUŞTURUR  BU HASTALARA BÜYÜK BİR ÖZEN GEREKTİRİR.  FİZİK MUAYENE CİDDİ BATIN TRAVMALARINDA.
Plansız ekstübasyon gerçekleşen hastalarda re-entübasyon için risk faktörleri Pınar Çimen, Dursun Tatar, Cenk Kıraklı, Özlem Edipoğlu, Emel Özden, Ayşe.
AFETLERDE YÖNETİM Prof.Dr. Recep AKDUR.
HASTANIN TRANSFERİ Giriş : Acil Serviste ilk müdahalesi yapılan ve acil servisten, hastane içindeki bir başka birime veya hastane dışında bir sağlık kurumuna.
TSK TIBBİ KBRN SAVUNMASI Dr.Hv.Tbp.Bnb.Sermet SEZİGEN
Son üç yılda pulmoner emboli seyrinde ne değişti?
Toplum Kökenli Pnömoniler
Olay Komutanı. Olay Komutanı Planlama Bölümü Şefi Operasyon Bölümü Şefi Lojistik Bölümü Şefi Finans/ Yönetim Bölümü Şefi.
Travmalı hasatalara yaklaşım
Yanıklı Hastaya Yaklaşım
T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK YÖNETİMİ YÜKSEKLİSANS 1.PROGRAM SAĞLIK HUKUKU ÖDEVİ-II HAZIRLAYAN Dr Beytullah ŞAHİN AKADEMİK DANIŞMAN.
Amaç: Organ yetmezliği insidansı (toplumdaki hastalık sayısı oranı) tüm dünyada artmakta olup, organ nakli olmayı bekleyen hastalar da uygun organ beklerken.
ÜROLOJİK ACİLLER.
Karın travmalarına yaklaşım
Sağlık Bakanlığı Hastanelerinin Yönetim ve Organizasyonu
Dr. Türkay ESİN Acil Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı
Kistik Fibrozlu Hastalarda Noninvaziv Ventilasyon Kullanımının Etkileri RE Şenay, ZS Uyan, S Öktem, B Karadağ, R Ersu, F Karakoç, E Dağlı Marmara Üniversitesi.
KRİTİK HASTA ÇOCUĞUN NAKLİ
Hastane Odası Tefrişi
Hazırlayan: Uzm. Nazan TORUN
BASINÇ YARASI PREVALANSI
ELEKRİK SEKTÖRÜNDE EĞİTİM DÜZEYİ İLE İŞ KAZALARININ İLİŞKİSİ GÜTF HALK SAĞLIĞI ABD EPİDEMİYOLOJİ PROJE ÖDEVİ.
Giriş ve Amaç: Sigara kullanımı dünyadaki önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Bu ölümlerin çoğu düşük ve orta gelirli ülkelerde oluşmakta,
KBRN ORTAMINDA TIBBİ HAREKAT ESASLARI, TRİYAJ VE TAHLİYE
DİYARBAKIR EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ GENEL BİLGİLER
1.  2  Afet durumları için uluslar arası bir tıbbi ağı organize etme ihtiyacı bulunmaktadır.  Bu ağda yer alacak sağlık servislerinin çeşitli tıbbi.
Ankara 112 Acil Sağlık Hizmetleri Ankara 112 Komuta Merkezi Çamlıca Sağlık Ocağı İçi 2.Kat 4.Cadde 8.Sokak No:2 Demetevler ANKARA Tel /3010.
SAĞLIK HİZMETLERİNDE KRİZ VE AFET YÖNETİMİ
1. 2  Acil bir olayın bildirilmesinden kesin tedavi verilinceye kadar yerinde  En iyi acil bakımı en kısa zamanda  Güçlü acil servislerin kılavuzluğu.
ANKARA TREN GARI TERÖR SALDIRISI
PROSTAT KANSERİ TANISI KONMUŞ HASTALARDA KEMİK SİNTİGRAFİSİNİN SAĞ KALIM SÜRESİNİ ÖNGÖRMEDEKİ DEĞERİ Elif Marangoz, Doğangün Yüksel, Olga Yaylalı, Suna.
GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KAMPÜSÜNDE EĞİTİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN TEMEL AFET BİLGİ DÜZEYLERİNİN ÖLÇÜLMESİ Uğur YAYLA, Nurçin KÜÇÜK KENT, Ünal YAPRAK,
AFETLERDE TRİAJ HEMŞİRELİĞİ
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Acil Servisine İş Kazası Nedeniyle Başvuran Kazazedelerin Sosyodemografik Özellikleri, İş Kazası Nedenleri, Oluşum.
İçerik Kriz rehberinin hazırlanma süreci
Zırhlı Polis Aracının Devrilmesi İle Oluşan Yaralanmaların İncelenmesi Investigation of the Injuries Caused by the Overthrow of Armored Police Vehicle.
AFETE HAZIRLIK VE BİLGİ DURUM DEĞERLENDİRMESİ
Dr. Canan SATIR ÖZEL TCSB MEDENİYET ÜNİV GÖZTEPE EAH, KHD
ÇUBUK SÜNLÜ KÖYÜNDE HORTUM OLAYI
Karabük Şirinevler Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği6
Tiroid Kanseri Tedavisi
Ankara 112 Acil Sağlık Hizmetleri
Hatice Şimşek Keskin***
ÇOCUK YOĞUN BAKIMIN YAPILANDIRILMASI
2 Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD. , Antalya
ÖZÜRLÜLERİN SOSYO DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİ (Ankara, 2004)
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
Vücut Kitle İndeksinin Osteoartrit Cerrahisi Sonrasında Fonksiyonel Diz Verilerine Etkisi A. Meriç Ünal1, Sabriye Ercan2 1Süleyman Demirel Üniversitesi,
BASINÇ YARASI PREVALANSI. Basınç yarası, kemik çıkıntılarının dış yüzeylerindeki deri ve subkütan dokunun uzun süreli basınca maruz kalması ve sürtünmenin.
Hasta ve Çalışan Güvenliği. HASTA GÜVENLİĞİ Hasta güvenliği; sağlık hizmeti sunumu sırasında bu hizmetlerden dolayı oluşabilecek zararları önleme eylemleridir.
HEMŞ.MELİKE ÇELİK DOÇ.DR.ÖZLEM UĞUR DOÇ.DR.EZGİ KARADAĞ
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
İlaç Uygulamalarında Hemşire İzleminin Önemi: X İlaç Uygulaması
Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
Sunum transkripti:

Diyarbakır bombalı saldırısı: bir afet deneyimimiz DÜTF ACİL TIP ANA BİLİM DALI Dr. Mustafa İçer 2016

Sunum Planı Giriş Amaç Gereç Ve Yöntem Bulgular ve Acil Servis yönetimi Sonuç

Giriş Bombalama eylemi dünyadaki siyasi isteklerine zemin hazırlamak ve gündeme oturmak için teröristler tarafından sıklıkla kullanılır. Bu günlerde sıklaşan bu eylemler önemli derecede yaralanmalara ve ölümlere neden olmaktadır. Patlama yaralanmaları genelde dört mekanizma ile açıklanır.

Yaralanma Sırası Yaralanma Mekanizması İlişkili Yaralanmalar Birincil blast dalgası yaralanmalar timpanik membran rüptürü ve blast akciğeri yaralanması İkincil doğrudan parçacıklarla olan yaralanmalar genelde penetran yaralanmalar Üçüncül blast dalgasının çevre yapıları ve kurbanı yerinden etmesiyle olan genelde künt yaralanmalar genelde künt yaralanmalar Dördüncül diğer yaralanmalar yanık, toksin, inhalasyon ve radyasyon kontaminasyonu ile olan yaralanmalar

Amaç Bir bombalı saldırı sonrasında transfer edilen hastaların acil servisteki yönetim planını ve hastaların analizini sunmak.

Gereç Ve Yöntem Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastanesi acil servisine 5 Haziran 2015 tarihindeki patlama sonrası gelen hastalar retrospektif incelendi ve acil servis yönetimi analiz edildi. Tüm hastalar acil serviste görüldü ve ATLS (Advanced Trauma Life Support) programına göre resüsite edildi. Mevcut protokollere göre tanı ve tedavi işlemleri yapıldı.

Yaş, cinsiyet, ilk bakı ve resüsitasyon alanlarında bakılan hastalar, sistem yaralanmaları, hipotansiyon, kan transfüzyonu, entübasyon, yoğun bakıma yatış, cerrahi tedavi, ampütasyon incelendi.

Mortalite üzerine etkili faktörler araştırıldı. Çalışmanın istatistiksel değerlendirmesinde ‘’SPSS 18.0 for Windows’’ istatistik paket programı kullanıldı. Hipotezler çift yönlü olup, p<0.05 ise istatistiksel olarak anlamlı sonuç kabul edildi.

Bulgular ve Acil Servis yönetimi Diyarbakırda 5 Haziran 2015 tarihinde yerel saatle 17:55'de istasyon meydanındaki seçim mitinginde bir bombalı patlama meydana geldi.

Haber alınır alınmaz hastane afet komuta merkezi kuruldu. Acil servis ve hastanenin tüm birimleri plana göre harekete geçirildi ve personel hastaneye geri çağrıldı. Ameliyathaneler aktif hale getirildi. Hastane içi ve dışındaki araç ve insan trafiği güvenlik ekiplerince düzenlendi. 112komuta merkezi ile sürekli koordinasyon sağlandı.

Meydana gelen bombalı saldırıda 5 kişi öldü, 400'ün üzerinde kişi de yaralandı. Dicle Üniversitesi Hastanesi acil servisine bu patlamadan 105 yaralı getirildi. Hemodinamisi stabil olan yaralılar acil ilk bakıda, anstabil olanlar acil resüsitasyon odasında değerlendirildi.

acil resüsitasyon acil ilk bakı

Yaralıların 86’sı erkek, 19’u kadındı. Yaralıların yaş ortalaması 29,88 idi. Gelen yaralıların 84’ü acil ilk bakıda, 21’i acil resüsitasyon odasında değerlendirildi. Yaralıların 101’i yaşadı, 4’ü öldü. Organ yaralanmaları incelendiğinde 23 kafa, 7 göğüs, 2 batın, 10 üst ekstremite, 53 alt ekstremite, 1 pelvis ve 2 vertebra yaralanması vardı.

Yaralıların 15’ine yoğun bakımda tedavi, 15’ine kan transfüzyonu, 7’sine entübasyon, 24’üne cerrahi tedavi, 8’ine ampütasyon yapıldı. Amputasyon yapılan hastaların 4’ü öldü. Resüsitasyona alınan yaralılar, hipotansiyon, kan transfüzyonu, entübasyon, yoğun bakımda tedavi, cerrahi tedavi ve ampütasyon yapılması mortalite ile ilişkiliydi(p<0,05).

Sonuç Hastanenin ilgili tüm birimlerini üst düzeyde kullanacak uygun, hızlı ve etkili bir yönetim yapılmalı. Bir bombalama eyleminin ardından acil servislerde hızlı ve etkili bir triaj sistemi uygulanmalı. ATLS programına göre yaralılar resüsite edilip, tanı ve tedavi işlemleri yapılmalı. Bombalama sonucu resüsitasyona alınan yaralılar, hipotansiyon, kan transfüzyonu, entübasyon, yoğun bakımda tedavi ve ampütasyon yapılması mortalite ile ilişkiliydi.