VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
.Duyu Organlarımız . Hilal Demiraslan 7/B 355.
Advertisements

VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER
BURUN (KOKU ALMA) Sağlık Slaytları
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
BAŞLIKLAR KULAK BURUN DERİ GÖZ DİL.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
Bizi hasta eden mikroorganizmalar neler? 1- Bakteriler 2- Virüsler 3- Mantarlar 4- Parazitler.
İLK YARDIM. Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
Virüs hastalıkları. Grip İ nfluenza ya da grip, viral bir hastalıktır.viral Sa ğ lıklı insanlarda ortalama bir haftada geçer.
SU HALDEN HALE GİRER. İŞTE YAĞMURUN OLUŞMASI! Yağmurun oluşmasında 2 işlem gerçekleşiyor. Yoğunlaşma ve buharlaşma. Güneş ışığının etkisi ile her gün.
Besinleri yuttuğunuzda bunlar midenize nasıl ulaşır, hiç düşündünüz mü?
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
Boşaltım sistemi.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
DUYU ORGANLARI.
BİLGİ ve VERİ GÜVENLİĞİ
GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ. GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM Bulutsuz bir gecede gökyüzünü gözlemlediğimizde irili ufaklı pek çok cisim görürüz.
Dünya engelliler günü. Engelli Olmak Bir Engel Mi?
Sözsüz İletişimin Özellikleri
YANIKLARDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
Çeşitli Ortamlarda Başkalarıyla İletişim Kurarken Hangi Duyulardan Yararlandığını Açıklar Başkalarıyla iletişim kurarkan hangi duyu organlarımızdan yararlanıyoruz?
1.GÖZ(GÖRME) 2.BURUN(KOKU ALMA) 3.DİL(TAT ALMA) 4.KULAK(İŞİTME) 5.DERİ(DOKUNMA)
KİŞİSEL HİJYEN.
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
ÖLÜMCÜL HASTALIK KANSER
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
KAVRAM HARİTALAMA Doç.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
DENİZ ÜZERİNDE YAĞIŞ ÖLÇÜMÜ
Solunum Sistemi Hastalıkları
Işık Işık kaynakları Işık ve madde Işığın yayılması Işığın yansıması
BESLENME VE DİYETETİKTE
Aile İçi İletişim İle Çocuğunuzun Sorunlarını Çözebilirsiniz!!!
DUYU ORGANLARI.
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
YETİŞKİNLİK DÖNEMİ İlk Yetişkinlik Orta Yetişkinlik Yaş
Süt Sağma Teknikleri.
1. KAZAZEDEYE YAKLAŞMA.
KANSER.
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
İş Sağlığı ve Güvenliği Çevre Güvenliği ve Kalite Müşteri Memnuniyeti
BÖLÜM 11 SES. BÖLÜM 11 SES SES DALGALARI Aşağıdaki şeklin (1) ile gösterilen kısmı bir ses dalgasını temsil etmektedir. Dalga ortam boyunca hareket.
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
Kırınım, Girişim ve Müzik
ŞEKER HASTALIĞI.
DUYU ORGANLARI Yrd. Doç. Dr. Gülşah SEZEN VEKLİ
KANAMALAR.
BAŞLIKLAR KULAK BURUN DERİ GÖZ DİL.
Gözde Görüntü Oluşumu ve Göz Kusurları
İSKELET SİSTEMİ MURAT AKYÜZ
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
Köpeklerde ise bu rakam 1.5 octave’ dır.
Bedensel Büyüme ve Psiko-Motor (devimsel) Gelişme
İŞİTME VE DENGE FİZYOLOJİSİ
Dokunma duyusu (DERİ) ÖĞR.GÖR.CEM SAMUT.
Doğum Öncesi Gelişim.
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 1.DERS
Gelişim ve Temel Kavramlar
DİL VE TAT ALMA İŞLEMİ Sağlık Sunumları:
Nitel araştırma soruları sorma ve soru formu oluşturma
SOLUNUM SİSYEMİ.
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
DUYUM Dr. Ege AKGÜN.
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
Sunum transkripti:

VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER Duyu Organları

Kazanımlar: 4.1 Çevremizdeki uyarıları algılamamızda duyu organlarının rolünü fark eder. 4.2Duyu organlarının yapılarını şekil ve/veya model üzerinde açıklar. 4.3 Duyu organlarının hangi tür uyarıları aldığını ve bunlara nasıl cevap verildiğini açıklar. 4.4Koku alma ve tat alma arasındaki ilişkiyi deneyle gösterir.

Soru??? Çevrenizdeki uyarıları algılamanızda, duyularınız ne kadar etkili olabilir?

Bunları Biliyor musunuz? Okuduklarımızın................................................ %10’unu, Duyduklarımızın ................................................ %20’sini, Gördüklerimizin ................................................ %30’unu, Hem görüp hem duyduklarımızın .................... %50’sini, Söylediklerimizin ……........................................... %80’ini, Hem söyleyip hem de davranışa dönüştürdüklerimizin .... %90’ını hatırlarız.

Duyu Organları Çevremizi algılamamızı sağlayan göz, kulak, burun, dil ve deri duyu organlarımızdır. Duyu organlarımızda çevremizdeki uyarıları dış ortamda alan ve duyu sinirlerine aktaran özel hücrelere duyu almaçları adı verilir. Duyu almaçları gözde ışık; burunda koku; kulakta ses; dilde tat; deride sıcaklık, ağrı, basınç dokunma uyarılarını alır. Tüm duyu organlarındaki duyu almaçları uyarıları duyu-sinir yolu ile beyindeki özel duyu merkezlerine iletilir. Duyu merkezleri kendilerine ulaşan uyarıyı değerlendirir ve oluşturduğu cevabı vücudun ilgili bölümlerine gönderir. Bu bölümlerin cevabın gerektirdiği işlemi yerine getirip getirmediğini de duyu merkezleri kontrol eder.

Göz

Göz, sert tabaka, damar tabaka ve ağ tabaka (retina) olmak üzere üç bölümden oluşur

Gözün Bölümleri Sert Tabaka: Gözün dışında bulunan beyaz renkli kısımdır ve gözü dış etkilerden korur.Gözün ön kısmında farklılaşarak saydam tabakayı oluşturur. Damar Tabaka: Sert tabakanın altında yer alır ve gözün beslenmesini sağlayan damarlardan oluşur. Damar tabaka irisi oluşturur. İris, gözümüze gelen ışığın şiddeti fazla olduğunda göz bebeğini daraltır, az ışıklı ortamlarda ise göz bebeğinin büyümesini sağlar. Ağ Tabaka (Retina): Duyu almaçlarından gelen sinirlerin birleşerek göz yuvarlağının arka tarafından çıkıp beyne gittiği kör nokta ağ tabakada bulunur. Kör noktanın üst kısmında ve göz bebeğinin hizasında bulunan çukur bölgeye sarı leke denir.

Nasıl Görürüz?

Görme Olayı

Göz Kusurları ve Bu Kusurların Tedavi Yolları Renk körlüğü (Daltonizm): Genellikle kırmızı ve yeşil renklerin birbirinden ayırt edilemediği kalıtsal bir hastalıktır.Tedavisi yoktur. Şaşılık: Gözü hareket ettiren kasları uyumsuzluğu sonucunda oluşur, ameliyatla giderilebilir.

Gözlük ve kontak lensler, bazı göz kusurlarının tedavisinde kullanılan teknolojik araçlardandır. Ayrıca teknolojik gelişmeler sayesinde gözün bozuk olan korneası da kornea nakli ile değiştirilebilmektedir. Kontak lens

Örnek:

Cevap:

Soru??? Şu anda etrafımızdan duyduğumuz sesler nelerdir? Bu sesleri duymamızı sağlayan kulağımızın yapısını ve nasıl işittiğimizi hiç merak ettiniz mi?

Kulak

İşitme Bozuklukları ve Tedavi Yolları Kulağımız, kulak yolundaki kıllar ile birlikte kulağa giren toz vb. maddelerin kulak zarına ulaşmasını engelleyen bir sıvı salgılar. Östaki borusu orta kulaktan yutağa açılır ve orta kulak ile dış ortam arasındaki basınç farkını dengeleyerek kulak zarının yırtılmasını engellemiş olur İşitme Bozuklukları ve Tedavi Yolları Kulak zarı sertleşmesi, orta kulakta kemik kaynaması ve iç kulaktaki zedelenmeler işitme kaybına neden olan doğuştan gelen bozukluklardır. Bir hastalık ya da yüksek şiddetteki ses, kulağa zarar verip işitme kaybına sebep olabilir.

İşitme kaybı olan insanlar aşağıdaki fotoğrafta gördüğümüz arkadaşımız gibi işitme cihazı kullanabilir.

Soru??? Niçin gıdıklandığınızı, cisimlerin sıcaklığını ya da eliniz kesildiğinde acıyı nasıl hissettiğinizi hiç düşündünüz mü? Sizce derimizin görevleri nelerdir?

Deri

Deri, en büyük duyu organımızdır ve vücudumuzun dışını tamamen kaplar. Derimiz vücudumuzun ısısını ayarlar, solunuma ve boşaltıma yardımcı olur ve vücudumuzu dış etkilerden korur. Derinin her yerinde aynı miktarda duyu almacı olmadığından duyuları derimizin her bölgesinde aynı oranda algılayamayız. Parmak uçları ve dudaklar gibi bölgelerde algılama daha fazladır.

Deri Hastalıkları ve Bu Hastalıkların Tedavi Yolları Deri hastalıkları, kesici, ezici cisimler ile kimyasal maddelerin verdiği zararlardan oluşabildiği gibi parazitler sebebiyle de ortaya çıkabilmektedir. Bazı mikroorganizmalar da derideki herhangi bir yaranın üzerine yerleşerek deri iltihaplanmalarına yol açabilir. Alerjik deri hastalıkları arasında ise kurdeşen ve egzama sayılabilir. Bazı deri hastalıklarının teşhisinde dermatoskop adı verilen cihaz kullanılır. Açık tene sahip ve vücudunda çok sayıda ben bulunan kimseler ile daha önce aile üyelerinden biri deri kanserine yakalanmış kişilerin cilt kanseri olma olasılığı yüksektir.

Örnek:

Cevap:

Koku ve Tat Alma Arasında Bir İlişki Olabilir mi? Nezle olduğumuzda kokuları ve yiyeceklerin tadını algılayabiliyor muyuz?

Koku ve tat alma organlarımız birbiriyle uyumlu olarak çalışır Koku ve tat alma organlarımız birbiriyle uyumlu olarak çalışır. Dilimiz bir besinin tadını, burnumuz da kokusunu algılar. Örneğin, nezle olduğumuzda kokuları tam olarak alamadığımız için besinlerin tadını da tam olarak alamayız. Besinlerin tadını tam olarak alabilmek için burnumuzun ve dilimizin birlikte görev yapması gerekir.

Burun Burun, kemik ve kıkırdakla desteklenen bir organımızdır. Burun boşluğunun duvarları, burnun nemli kalmasını sağlayan mukus salgısını üreten mukoza tabakasıyla kaplıdır. Burun boşluğunun üst tarafında koku almaçlarının yoğunlaştığı sarı bölge bulunur. Burun, soluduğumuz havanın temizlenmesini, ısıtılmasını, nemlendirilmesin ve çevremizdeki kokuların algılanmasını sağlar.

Bunları Biliyor musunuz? Sürekli aynı kokuyu aldığımızda bir süre sonra bu kokuyu hissedemeyiz. Ancak ortama farklı bir koku geldiğinde bu yeni kokuyu fark ederiz. Burnun aynı kokuyu uzun süre boyunca algılayamamasının nedeni duyu sinirlerinin duyarsızlaşmasıdır.

Bazı Burun Hastalıkları Sinüzit: Sinüslerin iltihaplanmasına sinüzit denir. Doktorun tavsiye edeceği ilaçlarla tedavi edilebilir. Saman Nezlesi: Saman nezlesi bir alerjidir. İlkbahar ve yaz aylarında polenler rüzgârlara kapılarak geniş alanlara yayılır. Aldığımız nefesle burnumuza yerleşen polenler şiddetli hapşırıklar eşliğinde burnun suya benzer bir akıntı salgılamasına sebep olur. İlaçlarla ya da aşı yapılarak tedavi edilebilir.

Bazı Burun Hastalıkları Burun Kanaması: Ergenlik döneminde büyümeye bağlı olarak orta yaşlarda ise tansiyon yüksekliğinden kaynaklanan burun kanamaları görülebilir. Burun kanamalarını durdurmak için yapılacak ilk yardımda hasta oturtulur, başı hafifçe öne doğru eğilir, iki kaş arasına buz konulur, burun kanatlarına baş ve işaret parmağı ile beş - on dakika kadar devamlı baskı yapılır. Bu sırada da ağızdan nefes alması ve yutkunması söylenir

Örnek:

Cevap:

Soru??? Yiyeceklerin bazılarının tadını severken, bazılarının tadını ise sevmeyiz. Biberin acı, limonun ekşi, çikolatanın ise tatlı olduğunu nasıl ayırt ettiğimizi açıklayabilir misiniz?

Dil Dilimizin ucunda, yanlarında ve arkasında tatları algılamaya yarayan tat alma tomurcukları bulunur. Dilimizin her bölgesi her tadı alabilir fakat bazı bölgelerde farklı tatları alabilen tat tomurcukları daha yoğundur. Tat tomurcukları içinde duyu hücreleri bulunur.

Bazı Dil Hastalıkları Tat Körlüğü: İnsanların bir kısmı bazı maddelerin tatlarını alamazlar. Kalıtsal olan bu duruma tat körlüğü denir. Dil İltihabı: Çürük dişler, diş eti iltihabı, sigara içmek, çok sıcak veya çok soğuk yiyecekleri yemeyi alışkanlık hâline getirmek, dil iltihabının başlıca sebebidir.

Kazanımlar 4.5 Duyu organlarındaki aksaklıklara ve teknolojinin bu aksaklıkların giderilmesinde kullanımına örnekler verir. 4.6Duyu organlarının sağlığını korumak amacı ile alınabilecek önlemlere günlük hayatından örnekler verir. 4.7Kendini, görme veya işitme engelli kişilerin yerine koyarak onları anlamaya çalışır.

Soru??? Kendinizi, görme veya işitme engelli birinin yerine koyarak onların duygularını, düşüncelerini anlayıp hissetmeyi hiç denediniz mi?

Soru??? Duyu organlarımızın sağlığını korumak amacıyla günlük hayatımızda ne tür önlemler alabiliriz?

Duyu Organlarımızın Sağlığı

Duyu Organlarımızın Sağlığı

Alper MOLLAOĞLU Fen ve Teknoloji Öğretmeni