DİLİMİZİ ÖĞRENİYORUM ADLAR(İSİMLER)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan :İ.Durak Sınıf Öğretmeni
Advertisements

Bu Sunu Aydın BOZAN tarafından hazırlanmıştır.
Küçük Mustafa Selanik ‘te yaşayan Ali Rıza Bey ve Zübeyde Hanım ‘ın bir oğulları olmuş. Adını Mustafa koymuşlar.Mustafa büyümüş . Önce Mahalle mektebine.
M.KEMAL ATATÜRK.
İSİM(AD) ÇEŞİTLERİ Eşi ve Benzeri olmayan varlıklara verilen isimlere denir. Örnek:Tekir,Ali,Ankara Cumhuriyet Bayramı vb. Aynı türden varlıkları belirten.
İSİM(AD) ÇEŞİTLERİ Eşi ve Benzeri olmayan varlıklara verilen isimlere denir. Örnek:Tekir,Ali,Ankara Cumhuriyet Bayramı vb. Aynı türden varlıkları belirten.
ATATÜRK HAFTASI (10 KASIM)
TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 1
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN HAYATI
ÖZEL İSİMLER CİNS İSİMLER
TÜRKİYE’NİN ÖZEL KONUMU VE SONUÇLARI
Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler
İSİMLER(ADLAR) Canlı ve cansız tüm varlıkların bir adı vardır.
BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER
ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR
ŞEHİT POLİS İSMAİL ÖZBEK ORTAOKULU KESTEL / BURSA
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER
NOKTALAMA İŞARETLERİ Tırnak İşareti (“ ”) Ünlem İşareti ( ! )
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
Mitat Zorlu 1 ALİ YALKIN İLKÖĞRETİM OKULU 2/A SINIFI ÇALIŞMA SAYFASI Adı ve Soyadı: ……….…………………………………..…… 14 Aralık 2009 Pazartesi Aşağıda modellenen.
KESME İŞARETİ
1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK.
YAZIM KURALLARI.
Mitat Zorlu 1 Adı ve Soyadı: ……….……………………………. 30 Nisan 2009 Perşembe Matematik Çocuklar, yapmanız gereken kavanozları ikili gruplara ayırıp, ayrı renklere.
ATATÜRK ( ).
BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER
İSİMLER VE ÇEŞİTLERİ Varlıklara verilişine göre
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
Öretmen:Yusuf ziya KINACI DERS:BİLİŞİM TEKLONOJİ
Atatürk’ün hayatı Atatürk T.C.NİN İLK KURUCUSU VE İLK CUMHURBAŞKANIDIR.Atatürk Halk tarafından sevilmiş ve seçilmiş bir devlet adamıdır.
ATATÜRK’Ü TANIYALIM Ayten IŞILDAĞ.
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
İSİMLER VE ÇEŞİTLERİ Varlıklara verilişine göre
CUMMHURİYET VE ATATÜRK
İZMİT ERENLER TOKİ İ.Ö.O 3/B SINIFI
ATATÜRK'ÜN HAYATI.
ATATÜRK'ÜN ÖĞRENİM HAYATI
CUMHURİYET VE ATATÜRK
DİLİMİ ÖĞRENİYORUM Anıtkabir AD BİLGİSİ.
Ek Olan de’nin Yazılışı Bağlaç Olan de’nin Yazılışı
BİLGİ YUVAMIZIN KUZUCUKLARI
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK.
ATATÜRKÜN ÖĞRENİM HAYATI
İSİMLER (ADLAR) Varlıkları veya kavramları karşılayan sözcüklerdir.
MUTLUCAN1 AD(isim) AD(isim) Ali MUTLU Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni
ATATÜRK’ÜN YAŞAMI.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN HAYATI HAZIRLAYAN: MURAT ÖZDEMİR HAKİMİYET İLKOKULU 3/B SINIF ÖĞRETMENİ.
ATATÜRK’ÜN HAYATI (1881 – 1938).
ÖZEL ADLARI VE TOPLULUK ADLARINI TANIYALIM DOĞRU YAZALIM
Kelime Türleri.
SINIF DÜZEYİ:1.SINIF ÜNİTE ADI:CUMHURİYET BAYRAMI VE ATATÜRK
İSİMLER(ADLAR). İSİM (AD):Varlıkları tanıtmak, onları öteki varlıklardan ayırmak amacıyla kullanılan kelimelere isim denir. Oda, ev, masa, akıl, yol,
. 25 SİHİRLİ FASULYE Bir zamanlar yoksul ve dul bir kadın varmış. Oğlu çok tembel bir delikanlı olduğu için paraları yok denecek kadar azmış. Bir gün.
İSİMLER VE ÇEŞİTLERİ Varlıklara verilişine göre
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
Atatürk Hakkında neler biliyorsunuz?
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK.
ATATÜRK’ÜN ÖĞRENİM HAYATI
Atatürk’ün Hayatı (Dinleme Metni)
ÖZEL ADLARI VE TOPLULUK ADLARINI TANIYALIM DOĞRU YAZALIM
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Koca Kasım Mahallesi, Islahhane Caddesi’ndeki pembe boyalı 2 katlı bir evde do ğ mu ş tur.Ve 10 Kasım 1938’de Dolmabahçe.
Cumhuriyetimizin Kurucusu… Mustafa Kemal ATATÜRK.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK  Mustafa Kemal Atatürk, 1881’de Selanik’te dünyaya geldi. Annesinin adı  Zübeyde Hanım, babasının adı ise  Ali Rıza Efendi’dir. İlkokulu,
RESİM Her gün, Enginlerden engin, Yücelerden yüce
Atatürk’ün Hayatı ∞  Rahmetle Anıyoruz..
ATATÜRK’ÜN HAYATI Atatürk, 1881( bin sekiz yüz seksen bir ) yılında Selanik’te, üç katlı, pembe boyalı bir evde dünyaya geldi.
Sunum transkripti:

DİLİMİZİ ÖĞRENİYORUM ADLAR(İSİMLER) Çevremizde gördüğümüz bütün varlıkların bir adı vardır.Varlıklar,adlarını söyleyerek belirtiriz. Canlı,cansız tüm varlıkları ve kavramları karşılıya sözcüklere ad(isim) diyoruz. Elma,armut,ağaç,toprak,taş,insan

VARLIKLARA VERİLİŞLERİNE GÖRE ADLANDIRMA Özel Adlar: Aşağıdaki yazıyı okuyalım,yazıda geçen kırmızı yazılmış sözcüklere dikkat edelim:

Atatürk, 1881 yılında Selanik’te doğdu.Babasının adı Ali Rıza Efendi, annesinin adı Zübeyde Hanım’dır. Atatürk’ün ilk adı Mustafa’dır. Daha sonra matematik öğretmeni kendisine Kemal adını vermiştir. Böylece adı Mustafa Kemal olmuştur. Atatürk, soyadıdır. Atatürk, 1938 yılında İstanbul ‘da Dolmabahçe Sarayı’nda ölmüştür. Anıt mezarı Ankara’dadır.

Yukarıdaki yazıda geçen Atatürk,Selanik,Ali Rıza,Zübeyde,Mustafa,İstanbul, Mustafa Kemal,Ankara adları özel adlardır. Taşıdığı özellikler yönünden dünyada bir eşi daha olmayan varlıklara verilen adlara özel ad diyoruz. Kişi ad, soyadları ve hayvanlara verilen adlar,özel adlardır. Selin, Ali’yi gezdiriyor. Şehir,bölge,il,kasaba,köy, adları özel adlardır. Teyzemler,Bartın’ın Amasra ilçesinde oturuyorlar.

Türkiye,Asya,Avrupa ve Afrika kıtalarının birbirlerine en çok yaklaştığı yerdedir. Semt,cadde,mahalle adları özel adlardır. Batıkent’in Kardelen Mahallesin ’ de, Gürbüz Sokağı’nda oturuyoruz. Gezegen,yıldız adları özel adlardır. Güneş, Dünya’mızı ısıtır. Ay,Dünya’mızın uydusudur.

Dergi,gazete,kitap adları özel adlardır. Bilim Teknik dergisi almak istiyorum. Değirmen’in Şarkısı adlı kitabı okundun mu ? Kurum,kuruluş adları özel adlardır. Kadıköy Halk Kütüphanesi Dağ,ova,deniz,göl,akarsu adları özel adlardır. Toros Dağları,Van gölü,Ege Denizi,Kızılırmak Özel Adların Yazılışı Özel adların ilk harfleri büyük yazılır. Ankara Türkiye’nin başkentidir.

Özel adlara gelen çekim ekleri kesme işareti ile ayrılır. Cengiz’in babası Trabzon’dan dönmüş. Özel adlara getirilen yapım ekleri ile (–ler,- lar) eki kesme işareti ile ayrılmaz. Selinler ayvalıktaymış. Babam İngilizce öğreniyor. Bu oyun Ilgınsız oynanmıyor. ETKİNLİK 1

Aşağıdaki şiirde geçen adları bulunuz. KİTAPLAR Bak ne güzel bir kitap, Kitabımı severim, İçi resimle dolu. Okurum gündüz gece. Çalışmak çalışmaktır, Hem bilgi Öğrenirim Adam olmamın yolu Hem masal Hem bilmece ETKİNLİK 2 Aşağıdaki özel adların ne adı olduğunu yazınız.

Kızılırmak ……………………………………… Toroslar ……………………………………….. Asya ………………………………………….. Akdeniz ……………………………………….. Aşağıdaki özel adları birer cümlede kulanınız. Çomar …………………………………………… Bursa ……………………………………………. Kemal …………………………………………… Türküye …………………………………………. Karadeniz ……………………………………….. İstanbul Bogazı …………………………………….

Kaynakca Etkinliklerle Türkçe Ögreniyorum İlkögretim 4 Morpa yayınları