ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bölüm 2: Akışkanların özellikleri
Advertisements

MADDELERİN AYRIŞTIRILMASI
ATIK KAHVE TELVELERİNDEN DOĞAL GÜNEŞ KORUYUCU LOSYON HAZIRLANMASI
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Süperkritik Akışkanların Özelikleri
KARIŞIMLAR Karışım: Birden çok element veya bileşiğin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir.
YEMLERDE HAM BESİN MADDE ANALİZLERİ 1
GAZ ABSORPSİYONU SİSTEMLERİ TASARIMI
A) Saf Madde : Kendine özgü fiziksel ve kimyasal özellikleri olan, ayırt edici özellikleri bulunan ve bu ayırt edici özellikleri sabit olan maddelere.
Lipitler Balıkesir Universitesi
Madde ve Maddenin Özellikleri
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNABİLİR
Bölüm 13: Sıvılar, Katılar ve Moleküller Arası Kuvvetler
MADDE TANIMI Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan bütün varlıklar maddedir. Çevremizde gördüğümüz hava, su, toprak, masa her şey maddedir. MADDENİN SINIFLANDIRILMASI.
KOLLOİDLERİN SINIFLANDIRILMASI VE UYGULAMA ALANLARI
MADDELERİN AYRILMASI.
Petrolden elde edilen sıvı yakıtların sınırlı rezervlerine rağmen, dünyada otomotiv sektörü hızla gelişmektedir. Bu gelişmeye paralel olarak oto yakıtlarının.
HAZIRLAYANLAR Kurtuluş BULUT M.Selim ÖNER Taner AKÇAY Tolga KEÇECİ.
Kromatografi nin dayandığı temel olaylar Adsorpsiyon Dağılma
9.SINIF KİMYA BÖLÜM-5 HAYATIMIZDA KİMYA.
Fiziksel ve Kimyasal Değişmeler
KARIŞIMLAR.
FUNDA DEMİRTAŞ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
Katılar, Sıvılar ve Moleküllerarası kuvvetler
Termodinamik. Termodinamiğin 0. ve 1. yasaları. Hess yasası.
KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLAR.
Katılar, Sıvılar ve Moleküllerarası kuvvetler
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLERİ
PETROL NASIL OLUŞUR ?.
Madde ve özellikleri.
ÇÖZELTİLERDE ÇÖZÜNMÜŞ MADDE ORANLARI
KAHVE TELVELERİMİZİ ATMAYALIM !
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
TEREYAĞI 3.6. Tereyağının tuz içeriği  
Materials and Chemistry İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Döküm Prensipleri.
ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Yağlar (lipidler).
ORGANİK LABORATUVAR TEKNİĞİ Yard.Doç.Dr. Belma Hasdemir.
Yrd. Doç. Dr. Mehmet Oğuz GÜLER
SIVI METAL GİRİŞİ İÇİN YOLLUK.
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
BÖLÜM I1. LABORATUVAR GENEL BİLGİLERİ
Mikrobiyel yağların biyodizel üretiminde kullanımı
SUDAN HİDROJEN ÜRETİMİ VE EKONOMİDE HİDROJEN
SICAKLIK ARTIŞINA BAĞLI OLARAK AZALAN
Madde ve özellİklerİ SEZEN DEMİR.
Alkanlar ve Alkenler.
İKLİMLENDİRME SOĞUTMA EĞİTİM DANIŞMA VE ARAŞTIRMA DERNEĞİ
ÇÖZELTİLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
Maddenin Halleri.
BÖLÜM-3.3 EVAPORATÖRLER.
MADDENİN ÖZELLİKLERİ.
GENEL KİMYA Çözeltiler.
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
KOLLOİDLERİN SINIFLANDIRILMASI VE UYGULAMA ALANLARI
 Fosil yakıtlar, mineral yakıtlar olarak da bilinir. Hidrokarbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji kaynaklarıdır.
Isı Pompaları ve Uygulamaları
KONULAR Maddenin Ayrıt Edici Özellikleri Suyun Serüveni.
KAYNAMA ve SÜBLİMASYON
TEMİZLİK MADDELERİ. Pek çok temizlik ürünü çeşidi vardır.Sabun ise eskiden beri temizlikte kullanılmaktadır. Günümüzde ise ; sabun, kireç giderici, yağ.
SÜPERKRİTİK KARBONDİOKSİT EKSTRAKSİYONU Selinay Özel.
POLİMERLERİN ANALİZİ VE KAREKTERİZASYONU
LİPİTLER(YAĞLAR). LİPİTLER(YAĞLAR) LİPİTLER Aynen karbonhidratlarda olduğu gibi lipitlerde; Hidrojen Oksijen Elementlerinden oluşmuş bileşiklerdir.
Katılar, Sıvılar ve Moleküllerarası kuvvetler. Molekülleri birarada tutan kuvvetlere moleküllerarası kuvvet denir. iyon –iyon etkileşimi iyon –dipol kuvvetleriİyonik.
PERMEABİLİTE Bir rezervuar kaya için porozitenin yanısıra permeabilite (geçirimlilik) de son derece önemli bir özelliktir. Darcy formülüne göre K (P1-P2)
Sunum transkripti:

ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ

Vitis vinifera çekirdek yağı zengin içeriği nedeniyle özellikle besin destekleyicisi olarak, kozmesötik preparatlarda yer almakta ve aromaterapide taşıyıcı yağ olarak kullanılmaktadır. Bu yağ aynı zamanda çeşitli biyolojik etkilere de sahiptir.

Vitis vinifera L.’ nin Etken Bileşikleri Fenolik Bilesikler Organik Asitler Vitaminler ve Mineraller Enzimler Ozlar ve Türevleri Azotlu Bileşikler Terpenik Bileşikler Lipitler

Vitis vinifera L. Çekirdek Yağı Elde Etme Yöntemleri Sıkma Yöntemi Çözücü Ekstraksiyonu Süperkritik Sıvı Ekstraksiyonu 

Sıkma Yöntemi Almanya’ da Patent ve Marka Belgesi almış olan bir çalışma, üzüm çekirdeği yağının soğukta presleme yöntemiyle elde edilme konusundadır. Bu yöntemde üzüm çekirdeklerinin özenle temizlenmesi gerekir. Sonra dikkatlice kurutulmakta, özellikle de içinde bulunan metal artıklar cihazda bulunan mıknatıslar yardımıyla ayrıştırılmaktadır. Temizlenmiş üzüm çekirdekleri cihazın presleme ünitesine doldurulup, basınç uygulanmaya başlanır.

Düzeneğin alt kısmında bulunan küvet içine yağ akmaya başlar Düzeneğin alt kısmında bulunan küvet içine yağ akmaya başlar. Elde edilen yağın verimi ve kalitesini etkileyen iki faktör vardır. Üzüm çekirdeklerinin temizliği ve çöplerinden, kabuklarından arındırılmasıdır. Sıkma basıncının ayarlanmasıdır.

Bükaş Üzüm Çekirdeği Yağı soğuk pres yöntemiyle elde edilmiş.

  çözücü ekstraksiyonu Çözücü ekstraksiyonu da üzüm çekirdeği yağı eldesinde sıkça kullanılan bir yöntemdir. Çözücü olarak; petrol eteri, hekzan, diklorometan, dietileter, asetik asit, kloroform, etanol, metanol veya bu çözücülerin belirli oranlarda karışımları kullanılmaktadır. İşlem, Soxhlet apareyi yardımıyla yapılmaktadır.

Süperkritik Sıvı Ekstraksiyonu Süperkritik sıvı ( akışkan ), aslında gazdır. Gazlar, yüksek basınç altında sıvı veya süperkritik evre bölgesinde çözücü özellik kazanırlar. Bu şekilde sıkıştırılmış gazlar çeşitli yöntemlerle birçok maddenin taşıyıcı materyalden fraksiyonlarına ayrılmasında veya madde karışımlarının rafinasyonunda kullanılabilir. Sıvı- gaz evre çizgisi üçlü noktadan başlayarak kritik noktaya kadar gelmekte ve burada sıvı ve gaz evrelerinin özellikleri aynı değerleri almaktadır. Sıvı ve gaz evrelerinin aynı özellikler gösterdiği bu bölgeye Süperkritik bölge adı verilir.

Süperkritik bölge kritik nokta üzerindeki sıcaklık (TK) ve basınçlarda (PK) bulunmaktadır. Süperkritik özellik gösteren akışkanlar, bağıl olarak yüksek yoğunluklarından dolayı iyi birer çözücüdürler. Düşük viskoziteleri ve difüzyon özellikleri nedeniyle katı matrikslere iyi bir penetrasyon yeteneği gösterirler. Bu özellik, süperkritik akışkanlara önemli bir kütle transferi kapasitesi vermektedir. Böylece bundan doğal kaynaklardan güç ekstre edilen maddelerin ekstraksiyonunda yararlanılmaktadır.  

Süperkritik sıvı değeri kullanılan sabit bir değer değildir , kullanılan maddeye göre değişir. En yaygın olarak kullanılan süperkritik sıvı CO2’dir. CO2 zehirsiz olup, yanıcı değildir, ucuz temin edilir.

Süperkritik sıvı ekstraksiyonu sistemi 1. Sıvı kabı 2. Pompa 3. Vana 4 Süperkritik sıvı ekstraksiyonu sistemi 1. Sıvı kabı 2. Pompa 3. Vana 4.Ekstraksiyon kabı 5. Fırın 6. Vana 7.Bağlayıcı 8. Toplama kabı

Vitis vinifera L. Çekirdek Yağı’nın Biyolojik Etkileri   Antihiperlipidemik Antioksidan Antihepatotoksik Antiaterosklerotik İnsektisit Fungusit Antitümoral İskemiden koruyucu etki Saç büyümesi üzerine etki

Fragonard’ın üzüm çekirdeği yağından üretilmiş sabunları mevcuttur