FİLAMENT İPLİK ÜRETİMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU.
Advertisements

Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
BÖLÜM 2: TEORİK MOTOR ÇEVRİMLERİ
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
SACLARIN VE PROFİLLERİN ŞEKİLLENDİRİLMESİ
MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ
TÜRBİNLER Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL.  Türbinler; su, buhar veya gaz gibi akışkanların enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelerdir. Türbinler;
PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ
PNÖMATİK SİSTEM.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Jominy (Uçtan Su Verme) Deneyi
YAKUP KAYA SABİT BAĞLANTILAR SABİT BAĞLANTILAR 1.MEKANİKSEL EKLER 1.MEKANİKSEL EKLER 2.FÜZYON EKLER 2.FÜZYON EKLER.
YANIKLARDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
Aktif Karbon Adsorpsiyonuyla Ağır Metal Giderimi ve Alevli AAS ile Tayin PEKER S1, KAŞ M.1, BAYTAK S.1  1Süleyman.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
DEPREMLER İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
İl Danışma Meclisi Formatı (Basına Açık Bölüm)
SU İTİCİ APRE TUĞBA DÜZAL.
Hİjyenİk El YIkama Normal sabunlar ve antiseptik özellikli sabunlar kullanılabilir. Bu şekilde geçici mikroorganizmalar uzaklaştırılır ya da öldürülür.
Stokiyometri, element ölçme anlamına gelen Yunanca, stocheion (element) ve metron (ölçme) kelimelerinden oluşmuştur. Stokiyometri, bir kimyasal reaksiyonda.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
GÜÇ TUTUŞURLUK VE BURUŞMAZLIK APRELERİ
Deneme Modelleri Neden-sonuç ilişkilerinin sorgulandığı araştırma türleridir. Deneme ve tarama modelleri arasındaki fark nedir? Deneme modellerinde amaçlar.
BARALAR.
1.DİJİTAL BASKI MAKİNESİNİ BASKIYA
PİGMENT BOYARMADDELERLE BASKI YAPMA
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
ETİKET.
. . AÇILAR ..
V. GRUP KATYONLAR (Mg2+, Na+, K+, NH4+)
BİTKİSEL LİFLER (Keten)
Tıkalı Boru Açma - Boru Açma - Tıkanmış Boru Nasıl Açılır?
Temel Haslık Testleri.
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
MADDE’NİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
Kırınım, Girişim ve Müzik
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YAKLAŞIMI
HİDROJEN ENERJİSİ: Hidrojen 1500'lü yıllarda keşfedilmiş, 1700'lü yıllarda yanabilme özelliğinin farkına varılmış, evrenin en basit ve en çok bulunan elementidir.
Madde ve Maddenin Özellikleri
MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
Maddeler doğada karışık halde bulunur
KAYNAR SULU ISITMA SİSTEMLERİ
MADDEYİ TANIYALIM.
Ölçü transformatorları
SES NEDİR? Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir.
PLASTİK İŞLEME YÖNTEMLERİ
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KARIŞIMLAR Karışım, birden fazla maddenin yalnız fiziksel özellikleri değişecek şekilde bir araya getirilmesiyle oluşturulan madde topluluğudur. Karışımın.
Oyun İçine Gömülü Öğretim
BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK. BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK.
Üç bileşenli sistemlerde uygulamalar
SIVILAR Sıvıların genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir.
EÜT 252 ÜRETİM YÖNTEMLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME.
ÖĞRETİM STRATEJİLERİ SUNUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM BULUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM
Metallere Plastik Şekil Verme
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Tane sınırları Metal ve alaşımları tanelerden oluşur. Malzemenin aynı atom dizilişine sahip olan parçasına TANE denir. Ancak her tanedeki atomsal.
Polimer Morfolojisi. Polimer Morfolojisi Kristallenme ve Kristallik Derecesini Artıran Parametreler Kristallenmenin doğası tam olarak anlaşılamamasına.
14. EKİPLE ÖĞRETİM İKİ KAFA TEK KAFADAN DAHA İYİDİR ( Two heads are better than one) ingiliz atasözü.
TYS102 ÖLÇME BİLGİSİ Yrd. Doç. Dr. N. Yasemin EMEKLİ
GÜNEŞ BASKI «CYNOTYPE BASKI HAZIRLAMA»
İnsan Kaynakları Yönetiminin
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
FEN BİLİMLERİ-6 5.ÜNİTE SES VE ÖZELLİKLERİ 3.Sesin Sürati HALİM GÜNEŞ.
Sunum transkripti:

FİLAMENT İPLİK ÜRETİMİ

FİLAMENT İPLİK ELDESİ Suni ve sentetik elyaf üç farklı yöntemle elde edilir. Kimyasal Elyafın Elde Edilme Şartları Kullanılan polimer sıvı olmalı ya da sıvı hâle getirilmelidir. Sıvı polimer ince deliklerden sabit basınç altında püskürtülmelidir. - Deliklerden çıkan sıvı polimerin, filament hâlinde katılaşabileceği bir orta bulunmalıdır.

Yaş Çekim Yöntemi - Polimer çözelti (1) - Pompa (2) - Spinneret (3) - Koagülasyon banyosu (4) - Lifler (5) - İletim silindiri (6) - Filament hâline gelmiş iplik (7) - Durulama işlemi (8) - Kurutma işlemi (9) - Filament iplik (10)

BU YÖNTEM NASIL GERÇEKLEŞİR ? * Yaş çekim yönteminde polimerin uygun bir çözücü içinde çözeltisi hazırlanır. * Hazırlanan çözelti, bir koagülasyon banyosu içinde bulunan düze (spinneret) başlığına uygun pompa yardımıyla sabit basınç altında iletilir. * Düze başlığının bulunduğu (polimeri katılaştıran kimyasal karışım) banyoya koagülasyon banyosu denir. Bunun sebebi, polimerin bu banyo içinde pıhtılaşması yani koagüle olmasıdır. *Polimer çözeltisi; ince deliklerden filament şeklinde çıktığından aynı şekilde pıhtılaşır ve çöker.

Kuru Çekim Yöntemi Polimer çözelti (1) Pompa (2) Spinneret (3) Hava girişi (4) Hava çıkışı (5) Lifler (6) Hava akımlı oda (7) Filament iplik (8) - Bobinlenmiş iplik (9)

*Geriye filament hâlini almış polimer madde kalır. BU YÖNTEM NASIL GERÇEKLEŞİR ? *Kuru çekim yöntemi ile iplik elde edebilmek için polimer çözeltisinin içinde öncelikle kullanılacak çözücü maddenin kolay uçucu yani kaynama noktasının düşük olduğu bir madde seçilmelidir. *Hazırlanan bu çözelti düzelerden sabit basınç altında ve içinden hava akımı geçen odalara püskürtüldüğünde çözücü çabucak buharlaşır. *Geriye filament hâlini almış polimer madde kalır.

Yumuşak Çekim Yöntemi

*Termoplastik özelliğe sahip olan ve herhangi bir çözücüde çözünmeyen polimerler yumuşak çekim yöntemi ile filament hâline getirilir. *Poliamid, polyester ve polipropilen lifleri yumuşak çekim yöntemi ile iplik hâline getirilir. Eriyik hâldeki polimer cipsleri basınçla düzelere ( spinneret ) pompa yardımı ile iletilerek filament telleri hâline getirilir. *Filamentler yüksek ısıda kapalı alandan dışarı çıktığında soğuk hava ile karşılaşır ve katılaşır. *Katılaşan lifler bu sertlikten dolayı birbirlerine yapışmaz. Daha sonra kalın demetler hâlinde bir arada sarılır. Ancak demetteki filamentlerin sayısı düzelerin meme sayısına ve meme deliklerinin çap genişliklerine göre değişik olur.

Germe-Çekme İşlemi Lifin yapısındaki kristalin (düzenli) bölgeleri artırmak, bunun sonucu olarak da filamente gerekli bazı özellikleri kazandırmak için germe-çekme işlemi uygulanır. Germe- çekme sonucunda filamentler, boylarının 3-10 katı (%300–1000) uzatılır. Germe-çekme işlemi uygulanmamış iki lifin boyuna kesitleri mikroskop altında incelendiğinde içyapıdaki polimer zincirlerin önce karmaşık ve amorf karakterde olduğu, germe-çekme işleminden sonra ise lif boyunca yönlenen kristalin alanların oluştuğu gözlenir. Bu uygulamadan sonra filamentin dayanımı da artar.