IOSCO (International Organization of Securities Commissions)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tek Pazar Çoklu faaliyet rekabeti
Advertisements

İŞ KANUNUNDA ÜÇLÜ DANIŞMA KURULU VE EKONOMİK SOSYAL KONSEY AYŞE KÜÇÜK ZİYA AK MEHMET ÜSTBAŞ
Türk Oda ve Borsaları Akreditasyon Projesi 2009 John Lockett.
Kurumsal Yönetim Hüseyin GÜRER 9 KASIM 2005 f.
Mesleki Rehberlik kavramından ne anlıyoruz ?
İleri Denetim ve Muhasebe Düzenleme Programı Modül 12 – Bir Finansal Düzenleyici Perspektifinden Yasal Denetimin Kalitesinin Geliştirilmesi Sunan: Geraldine.
Doç. Dr. A.R Zafer SAYAR 18 Eylül 2014, Ankara
GÜVENLİK SEKTÖRÜNÜN PARLAMENTER GÖZETİMİ: BELÇİKA SİSTEMİ Yapısal ve Yasal Çerçeve.
Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu
11 11 Mayıs 2012 YATIRIM ORTAMINI İYİLEŞTİRME KOORDİNASYON KURULU (YOİKK) ÇALIŞMALARI.
FİNANSAL AMAÇ VE FİNANS FONKSİYONU
1 UFRS ve Basel 2 Ian Michael Muhasebe ve Denetim Politikası Dairesi Finansal Hizmetler Kurumu Contact:
RİSK YÖNETİMİ VE KARAPARA AKLANMA RİSKİ
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
EKONOMİK İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA TEŞKİLATI (OECD)
® International Accounting Standards Committee Foundation December World Bank—Advanced Program in Accounting and Auditing Regulation Uluslararası.
Yaşar Üniversitesi Finans, Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
Slide 1 Kurumsal Mali Sorumluluk ve Muhasebe Standartları « Dördüncü Yönerge » - yıllık hesaplar 1978 « Yedinci Yönerge » - konsolide hesaplar 1983 – Değişiklikler.
Finansal Piyasalar Genel Bakış
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
1 KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ EYLEM PLANI (Yapılan Çalışmalar, Mevcut Durum ve Planlanan Çalışmalar) Ender ÇOLAK Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı.
SERMAYE PİYASASI HUKUKUNA GİRİŞ
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
Bir REPARIS Sekreteryası Oluşturma Önerisi Viyana Mart 16, 2006.
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI (IMKB)
Bankacılığın Arka Planı
T.C. BAŞBAKANLIK SERMAYE PİYASASI KURULU (SPK)
Borsa İstanbul Piyasaları İşlem Görmeye Başlama ve Sonraki Süreçler
Türkiye’de Meslekî Eğitim ve Öğretimdeki Yeni Yaklaşımlar
Avrupa Birliğinin Kurumları
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
Menkul Kıymet Borsaları
ULUSAL VE ULUSLARARASI KURULUŞLAR
Ders 1 Hüseyin İlker Erçen
Slide 1 AVRUPA’YA GİDEN YOL – MUHASEBE RAPORLAMA VE KURUMSAL GÜÇLENDİRME PROGRAMI Avrupa Muhasipler Federasyonu (FEE) nasıl yardımcı olabilir? Henri Olivier.
GÖZETİM DENETİM ve FİNANSAL SİSTEM
AVRUPA BİRLİĞİ KURUMLARI
SPK Lisans Türleri ve Lisanslama Sınavları
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
Sermaye Piyasası ve Meslek İlişkisi DOÇ. DR. SERHAT YANıK İSTANBUL ÜNIVERSITESI SIYASAL BILGILER FAKÜLTESI.
YATIRIM FONLARI - Menkul Kıymet Yatırım FonlarıMenkul Kıymet Yatırım Fonları - Borsa Yatırım FonlarıBorsa Yatırım Fonları - Serbest Yatırım FonlarıSerbest.
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY 1. 2 FİNANSAL OLMAYAN PİYASALAR FİNANSAL OLMAYAN PİYASALAR REEL SEKTÖR ÜRETİM YAPAN SANAYİ, TİCARET VE HİZMET.
7. TÜRKİYE HAKSIZ REKABET KONGRESİ Mesleğimizde Haksız Rekabet Haksız Rekabetle Mücadelede; Hizmet Kalitesi ve Meslek Kararının Rolü ve Önemi Ali Kamil.
YÖNETİMDE YENİ GELİŞMELER KURUMSAL YÖNETİM (CORPORATE GOVERNANCE)
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
İSTANBUL ULUSLARARASI FİNANS MERKEZİ ÇALIŞMA GURUBU İMKB’YE İLİŞKİN SEKTÖR BİLGİLERİ HAZIRLAYAN MURAT BOLAT YMKP Müdürü.
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
TASARRUF, YATIRIM VE FİNANSAL SİSTEM
OECD : Yapısı, Amaçları ve Mali Piyasalardaki Rolü
Finans Sistemine Genel Bakış
Türkiye Sermaye Piyasaları
DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI
-2- Türev Araç İşlemleri
DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI
FİNANSAL SİSTEM VE FİNANSAL PİYASALAR
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY
PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETLERİ
Finans Nedir Finans, işletmenin gereksinim duyduğu fonların en uygun koşullarda ele geçirilmesi ve ele geçirilen fonların en etkin kullanımını sağlamaktır.
FİNANSAL SİSTEM.
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
BASEL – II ve KOBİLERE ETKİLERİ
İŞLETME BİLİMİ VE İŞLETMEYİ TANIYALIM
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜTÜN – ALKOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI. VİZYON: * Türkiye’de üretilen tütünlerin yurt içi ve dünya tütün kullanımı içindeki payının artırılmasına ve ülkemizin.
Türkiye Sermaye Piyasaları
Sermaye Piyasası Kanunu Çerçevesinde Gayrimenkul Değerleme
Sunum transkripti:

IOSCO (International Organization of Securities Commissions) Özer Erdoğan Murat Karayel

Tarihçe ve Amaçlar IOSCO, üye ülkelerin menkul kıymetlerle ilgili olarak düzenleme ve gözetim işlevini yerine getiren kurumları arasında, sermaye piyasaları konusunda uluslararası düzeyde işbirliği ve koordinasyon sağlamak amacıyla 1983 yılında kurulmuştur. Kuruluş yılı olan 1984'te yapılan yıllık genel kurul toplantısında örgütün kurumsal bir yapıya kavuşturulmasına ve merkezinin Montreal (Kanada) olmasına karar verilmiş ve örgüt 1986 yılında faaliyetlerine resmen başlamıştır.

Tarihçe ve Amaçlar Kurumun Genel Amaçları: Gerek ulusal ve gerekse uluslararası düzeyde piyasaların düzgün ve etkin işleyişini sağlamak için, rasyonel düzenleme sisteminin oluşturulması konusunda işbirliği, Ülkelerin mali piyasalarının geliştirilmesi konusunda, üyeler arasında karşılıklı işbirliği ve bilgi ve tecrübelerin değişiminin sağlanması,

Tarihçe ve Amaçlar Uluslararası menkul kıymet işlemleriyle ilgili standartların belirlenmesi ve etkin bir gözetim sisteminin oluşturulması konusundaki çabaların birleştirilmesi, Piyasaların uluslararası düzeyde güven ve istikrar içinde çalışması için, belirlenmiş olan standartların uygulanması ve uygulama sonuçlarının takibi konusunda taraflar arasında koordinasyonun sağlanması.

Üyelik ve Organizasyon Yapısı Asil üye: Ulusal düzenleyici kurumlar bu kategoridedir. Bir ülkede merkezi bir düzenleyici kurum bulunmuyorsa, borsalar gibi özdüzenleyici olan bir diğer kurum da bu kategoride üye olabilmektedir. Dolayısıyla, asil üye olarak Türkiye’yi temsilen bu örgütte yalnızca SPK yer almaktadır. Halihazırda, örgütün asil üye sayısı 109’dur (Dünya sermaye piyasalarının %90’dan fazlası). Yardımcı üye: Eğer bir ülkenin düzenleyici kurumu örgüte asil üye olmuş ise, menkul kıymetler konusunda düzenleme yapan bir diğer kamu kurumu yardımcı üye olabilmektedir. Bu kategoride 10 tane üye bulunmaktadır.

Üyelik ve Organizasyon Yapısı Gözlemci üye: Borsalar, aracı kuruluş birlikleri ve uluslararası örgütler gözlemci üye olabilmektedir. TSPAKB (Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği) ve İMKB bu statüde bir üyeliğe sahiptir. Örgütün 64 gözlemci üyesi bulunmaktadır. IMF, Dünya Bankası ve OECD de gözlemci üyeler arasındadırlar.

Üyelik ve Organizasyon Yapısı

Üyelik ve Organizasyon Yapısı Başkanlar Komitesi: Yılda bir kere yıllık konferans sırasında toplanan Başkanlar Komitesi, IOSCO'nun en üst düzey yetkilere sahip olan organıdır. Bu komiteye asil ve yardımcı üye kuruluşların başkanları katılmaktadır ve Komite organizasyonun amaçlarını gerçekleştirmek için gerekli ve uygun tüm yetkilere sahiptir. Yürütme Komitesi: Yürütme Komitesi örgütün amaçlarının gerçekleştirilmesi için gerekli kararları alan Başkanlar Komitesinin icra organı görevini üstlenmektedir. Komitenin, asil üyeler arasından seçilen 19 üyesi bulunmaktadır.

Üyelik ve Organizasyon Yapısı Teknik Komite: Uluslararası mali piyasaları düzenleyen dünyanın en büyük 15 kurumundan oluşmaktadır. Amacı, uluslararası işlemler ve vadeli işlemler hakkında temel düzenleme sorunlarını gözden geçirmek ve bunlar için geliştirilen çözüm önerilerini koordine etmektir. Gelişen Piyasalar Komitesi: Gelişen Piyasalar Komitesi, ilkeler ve standartlar belirleyerek, üye çalışanlarının eğitimini sağlayarak, bilgi alışverişini kolaylaştırarak ve teknoloji transferi sağlayarak, gelişen piyasaların etkinliğini artırmak üzere kurulmuştur.

Üyelik ve Organizasyon Yapısı Özdüzenleyici Kurum Danışma Komitesi: IOSCO’nun gözlemci üyelerinden oluşmaktadır. Bu üyeler spot ve türev borsalar ile diğer özdüzenleyici kurumlardır. TSPAKB ve İMKB bu komitede yer almaktadır. Komitenin görevi, ilgili kişilere, bu piyasaya girmeyi düşünen yabancılara, özdüzenleyici üyeler hakkında bilgi sağlamaktır.

Düzenleyici ve Denetleyici Kurum Olarak IOSCO’nun İşlevi Finansal Mimari Yapı ve Kurallar “Menkul Kıymet Piyasaları Amaç ve İlkeleri” (1998) Regülasyonun temel amaçları: Yatırımcıların korunması Piyasaların, adil, etkin ve şeffaf olmasının temin edilmesi Sistemik riskin azaltılması Regülasyonda temel prensipler (30 prensip): Düzenleyici ve Denetleyici (Regülatör) ile İlgili Prensipler Öz Denetim Prensipleri Sermaye Piyasası Araçları Regülasyon Uygulama Prensipleri Regülasyonda İşbirliği Prensipleri İhraççılara İlişkin Prensipler Kolektif Yatırım Planları Prensipleri Piyasa Aracılarına İlişkin Prensipler İkincil Piyasa İle İlgili Prensipler

Düzenleyici ve Denetleyici Kurum Olarak IOSCO’nun İşlevi Kurumun Aldığı Diğer Kararlara Örnekler: Sermaye yeterliliği standartları hakkında karar, Takas ve saklama hizmetleri hakkında karar, Kara para aklama hakkında karar, Spot ve türev piyasalar koordinasyonu hakkında karar, Uluslararası denetim standartları hakkında karar…

Düzenleyici ve Denetleyici Kurum Olarak IOSCO’nun İşlevi Kural ve Prensiplere Uyumun Tespiti “Amaç ve İlkelere Uyuma İlişkin Değerlendirme Yöntemleri” (2003) Üyelerin, IOSCO tarafından yayınlanan prensipleri, ilke ve amaçları uygulama derecesini değerlendirmeye araç olarak geliştirilen bir kılavuzdur.

Düzenleyici ve Denetleyici Kurum Olarak IOSCO’nun İşlevi Dolaylı Yaptırım “IOSCO prensipleri bağlayıcı nitelikte değildir, ancak kurumun küresel finansal camiada yüksek itibara sahip olması nedeniyle, bu prensipler regülatörler ve hükümetler nezdinde ciddi bir öneme sahiptir. Bu itibar, kurumun 31 yıllık geçmişinin, geniş uluslararası üyeliğinin, standartları belirlemedeki titizliğinin ve kurumun ilişkiler ağının yansımasıdır” (Jane Diplock, IOSCO Yürütme Komitesi Başkanı, 2006). Örnek; Dünya Bankası ve IMF “Finansal Sektör Değerlendirme Programı” kapsamında ölçü ve karşılaştırma kriteri olarak IOSCO prensiplerini kullanmakta, bu program kapsamında ülke bazında finans sektörünün güçlü ve zayıf yönleri ortaya konmaktadır.

Düzenleyici ve Denetleyici Kurum Olarak IOSCO’nun İşlevi İşbirliği “İşbirliği, Müzakere ve Bilgi Paylaşımına ilişkin Çok Taraflı Sözleşme” (2002) Yürürlüğe konulan düzenlemeler hakkında ülkeler arası işbirliği ve bilgi paylaşımını genişletmek amacıyla üye ülkelerin katılımını hedefleyen sözleşmedir. Şu ana kadar SPK dahil 34 asil üye imzalamış, diğer üyelerin son imzalama tarihi 2010 olarak belirlenmiştir.