ITIL,COBIT VE BT DENETİM UZMANLIĞI Eren ANAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLGİ YÖNETİMİ GÜLCİHAN AKGÜL BÜRO YÖNETİMİ-2.
Advertisements


e-FATURA UYGULAMASINDA ÖZEL ENTEGRASYON YÖNTEMİ
Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı
Kurumsal Kaynak Planlama ( Enterprise Resource Plannning)
Amaçlar  Verinin üretildiği yerden ve üretildiği anda elektronik ortamdan alınması  İnsan emeği ve hataların en aza indirilmesi  Birbirine bağlı süreçlerde.
DERSİN AMACI: - Çeşitli öğretim teknolojilerinin özellikleri, öğretim süreçlerindeki yeri ve kullanımı, öğretim teknolojileri yoluyla kendi branşınızla.
Laboratuvarlarda Kalite Yönetim Sistemi: Giriş
BT Denetimi Uygulama Başarısı
20. Yaşını kutlayan İnterpro 18.yılını kutlayan BThaber 7. yılındaki BThaber Platform etkinlikleri 3. kez Kamuda BT Yönetimi Platformu. Rakamlarla İnterpro.
BÜLENT DURLANIK BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI
Türk Oda ve Borsaları Akreditasyon Projesi 2009 John Lockett.
T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI İç Denetim Başkanlığı TAŞINIR İŞLEMLERİNDE SİSTEM DENETİMİ UYGULAMASI Ahmet SANDAL, İç Denetçi (KİDES) Mehmet KURU,
Yrd. Doç. Dr. Fevzi ENGİN A.İ.B.Ü.İ.İ.B.F
Finans ve Bankacılık Etkinliği
SÜLEYMAN ŞAH ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ
Başbakanlık e-Kurum Projesi 18 Ocak 2010 Dr. Nihat YURT Başbakanlık EKG.
S+S Incubation Center ve Sunduğu Fırsatlar
TİDE XI. Türkiye İç Denetim Kongresi - 9 Kasım 2007
ISO 9001:2008 Değişiklikleri Mart Madde No ve Değişiklikler Madde 1.2 “ürünün veya kuruluşun yapısı gereği bu standardın bir veya birkaç maddesinin.
Yazılım Proje Yönetimi
İZLEMEİZLEME Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
KONTROL FAALİYETLERİ Defterdarlık İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı.
ISQC 1 Quality Control for Firms that Perform Audits and Reviews of Historical Financial Information, and Other Assurance and Related Services Engagements.
GİRİŞ Günümüzde Hizmet Yönetim Sistemi; kuruluşlarda alınan ve verilen hizmetlerin yönetilmesi anlamında hemen her sektörde ihtiyaç haline gelen bir yönetim.
Windows Server 2008’e Genel Bakış Microsoft Windows Server 2008, bilgi teknolojileri (BT) uzmanlarının altyapıları üzerindeki kontrollerini maksimum seviyeye.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
İdari kesimde yönlendirme sistemi Visa Paajanen.
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
Kurumsal Kaynak Planlama ( Enterprise Resource Plannning)
AB Altıncı Çerçeve Programı Türkiye Açılış Konferansı İstanbul 25 Nisan 2003 İŞ ÇEVRELERİ 6. ÇERÇEVE PROGRAMINDAN NE BEKLİYOR? Doç. Dr. Yalçın Tanes Arçelik.
KOBİ’LERE YÖNELİK TEMEL İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ İÇİN
Bağımsız Denetime (ve TMS’ye) geçişte Tecrübe Paylaşımları
Bilişim Güvenliği Hazırlayan: Ümüt EZER. Bili ş im Güvenli ğ i : Sahip oldu ğ umuz bili ş im altyapısının sadece i ş süreçleri için tanımladı ğ ımız amaçlar.
Türk Hava Kurumu Üniversitesi
İçindekiler Ar-Ge Faaliyetleri ve Ar-Ge Yönetimi
İşletmelerde Bilişim Sistemleri
Kalite Yönetimi Genel Tanımlar.
Bulut teknolojisi.
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
Bölümün Amacı Bu bölüm, bilişim teknolojisinin evrimini incelemektedir. Bölüm, örgütsel işlemlere uygulanan bilişim teknolojisi sistemlerine göz atarak.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERS KİTAPLARI
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
Ulusal Bilgi Sistemleri Güvenlik Programı Bilge KARABACAK 8 Haziran 2007, Ankara.
Bölüm 8: KKP Proje Yönetimi Kurumsal Kaynak Planlaması Prof. Mary Sumner Çeviren Sinan Berkdemir Şubat
YONT 409 PROJE YÖNETİMİ.
Coğrafi Bilgi Sistemi Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) : Dünya üzerindeki karmaşık sosyal, ekonomik, çevresel vb. sorunların çözümüne yönelik mekana/konuma.
Bekir Sami NALBANTOĞLU
Modern Taşımacılık Yönetimi Yaklaşımları 3PL 4PL ŞEVVAL OLGAÇ.
CobiT Yaz Bilgi Sistemleri A.Ş. Aysel DOĞAN Yasemin TAYFUR Levent BALİ.
Bilgi Teknolojileri Denetimi Bilgi Teknolojileri (BT) denetimi ve denetim sürecinin oluşturulması; Bilgi Teknolojileri ile ilgili unsurların güvenlik altında.
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
BİLGİSAYARDA DONANIM ve YAZILIM
BT Denetim, güvenlİk ve DanIşmanlIk
TKY UYGULAMASI.
BİLGİ İŞLEM YAPILANMASI
YEDİNCİ BÖLÜM GÜNCEL DENETİM YAKLAŞIMLARI
BÜTÜNLEŞİK KAMU MALİ YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMİ
Bölüm 2 ÖRGÜTLERDE BİLGİ YÖNETİMİ, KARAR VERME VE BİLİŞİM SİSTEMLERİNDEKİ HİYERARŞİK YAPININ MİMARİSİ Kısım 2.
1. isgsis Nedir ? 2. isgsis Özellikleri 3. Kurumunuzda İSGSİS.
ITIL/COBIT/BT DENETİM UZMANLIĞI
Intercomp.com.tr İşinizi büyütmenin en hızlı yolu | Bilişimde doğru çözüm ortağınız.
DENETİM YAKLAŞIMININ BELİRLENMESİ
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜK VE BAĞLI BİRİMLERİN KALİTE YOLCULUĞU
İçerik Tarihçe Hizmetlerimiz ve Çözümlerimiz Organizasyon Yapısı
YBS 4004 Sistem Güvenliği.
2018 YILI DRAGOS HASTANESİ FAALİYET SUNUMU
TEST.
Sunum transkripti:

ITIL,COBIT VE BT DENETİM UZMANLIĞI Eren ANAR 1131602021

BT DENETİMİ NEDİR ? Bilgi teknolojileri altyapı ve süreçlerinin beklenen faydaları sağlayıp sağlayamayacaklarını garanti etmeyi hedefler.Bu faydalar;etkililik,etkinlik,güvenlik olarak sınıflandırılabilir. *Etkililik İş ihtiyaçlarını karşılama gücü *Etkinlik Kaynakların verimli kullanımı *Güvenlik Bilgilerin gizliliğinin,bütünlüğünün korunması olarak açıklanabilir. **BT denetimi genel denetim prensiplerine uygun olmalıdır.Risk tabanlı denetim birimlerine örnek olarak;veritabanı yönetimi,ağ yönetimi,BT proje yönetimi verilebilir.

Denetlenecek BT kontrollerinin belirlenmesinde kullanılabilecek en iyi uygulamalar çerçeve ve standartları bulunmaktadır. Bunlardan başlıcaları COBIT, ITIL, ISO27001’dir. BT denetiminde mülakat,gözlem,inceleme ve yeniden gerçekleştirme teknikleri kullanılır. Genel olarak açıklamak gerekirse BT Denetim Uzmanlığı bilgi paylaşımının yüksek olduğu şirketlerde risk yönetimi için mükemmel bir araçtır.

COBIT NEDİR ? CobiT, “Control Objectives for Information and Related Technology”(Bilgi ve ilgili teknoloji için kontrol hedefleri) olarak tanımlanabilir. BT yönetiminde ulaşılmak istenilen hedefleri ortaya koyar. En büyük özelliği tüm BT fonksiyonlarını kapsamasıdır. Denetim,süreç yönetimi,karşılaştırma gibi farklı kulanım amaçları vardır. *CobiT süreçleri 4 ana başlıktan oluşur(34 tanedir) Planlama ve organizasyon,Edinim ve kurulum,Hizmet ve Destek,İzleme ve Değerlendirme. CobiT 4.1 ile hedefler ile süreçler ilişkilendirildi.

CobiT 5

ITIL NEDİR ? ITIL “Bilişim teknolojileri altyapı kütüphanesi” olarak açıklayabiliriz. ITIL , BT Servis Yönetimi framework’ünün(Çatı-iskelet) uygulanmasını sağlamak ve kolaylaştırmak için kullanılan belgeler dizisidir. Bu özelleştirilebilir iskelet, bir Organizasyon içerisine servis yönetiminin nasıl uygulanacağını tanımlar.

ITIL’ı seçmek demek; Bütün Dünyada 20 yıllık BT Servis Yönetim tecrübesinin paylaşılması Eğitim ve sertifikasyon itSMF Forum (kullanıcı grupları) Test edilmiş ve onaylanmış süreçlerin uyarlanmasında zaman kazandırması Süreçler Yönetim kuralları İş tanımları Gibi olayların bağlantılarını sağlamaktır.

Kaynaklar https://www.pwc.com.tr/tr/risk-surec-teknoloji-hizmetleri/ http://www.cozumpark.com/blogs/cobit- itil/archive/2010/11/21/cobit-nedir.aspx http://searchsecurity.techtarget.com/definition/COBIT http://www.btrisk.com/BT-Denetimi-Nedir.aspx http://www.mshowto.org/itil-nedir-surec-haritalari-versiyon- farkliliklari-ve-standardizasyon.html https://www.cozumpark.com/forums/thread/172055.aspx