Kültürümüzde Hz. Muhammed Sevgisi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HACI BEKTAŞ,SEYYİD NESİMİ,HALLACI MANSUR VE PİR SULTAN ABDAL
Advertisements

TASAVVUF Tuğba Deniz 10-B 535.
YUNUS EMRE EYLÜL DAMLA OKTAY 4/C 546.
Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.
Konu : Yunus Emre Araştırması
İSLAMİYETİN KABULÜNDEN SONRAKİ TÜRK EDEBİYATI
Şah Hatayi (Şah İsmail) ( )
EHLİBEYT.
En eski ismi Kardu Gazarta, Persler Gazarta ve Bazibda, Abbasiler onların Şehir Yöneticisi Omar olduğundan Djasirat-ibn Umar (Cezire-i İbn-i.
Dİnİ tasavvuFİ Türk şİİRİ İslamiyet‘in temel ilkelerine dayanarak nefsi arıtıp, ahlâkı güzelleştirerek dini yaşama ve bu yolla allah'a ulaşma düşüncesine.
Alevîlik-Bektaşîlik Düşüncesi
Büyük düşünürler HZ.MEVLANA YUNUS EMRE İBNİ SİNA PİRİ REİS İÇİNDEKİLER.
İlköğretim DKAB Dersi 6. Sınıf 6. Ünite Sunusu
TÜRK HALK EDEBİYATI NAZIM ŞEKİLLERİ.
AHMET YESEVİ ve DİVAN-I HİKMET
ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ VE BEYLİKLER DÖNEMİNDE KÜLTÜR VE UYGARLIK
PEYGAMBERLERE VE İLAHİ KİTAPLARA İMAN
BİR ZİHİN JİMLASTİĞİNE NE DERSİNİZ
Hazırlayan:Ozan Doruk YAVUZ
ANADOLU BİLGELERİNİN AHLAK ANLAYIŞI
KAVRAM VE BİLGİ HARİTASI HAZIRLAMA 7. SINIF
ANADOLU TÜRK BEYLİKLERİ H.N.Y.
HOŞGÖRÜ.
HALK ŞAİRLERİ.
ŞEHİT VE GAZİLERİMİZİN ANISINA..
Anadolu’da “Beylikler Dönemi’nde (13. yy.) yaşamıştır. Kesin olmamakla birlikte ailesiyle Belh şehrinden Akşehir’e gelmişlerdir. Babası Şeyh Hasan Paşa’dır.
SEYYİD MAHMUT HAYRANÎ (?-1268)
Türklerin İslam Medeniyetine Katkıları
Mevlana Celaleddin-i Rumi
HOŞGELDİNİZ Tülay KIZILKUŞ
Sorumluluk Bilinci.
Yunus Emre:  Yunus Emre (d Sarayköy, Mihalıçcık, Eskişehir - ö. 1321), Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsü mutasavvıf ve filozof, Anadolu'da yaşamış.
Cem:  Alevi-Bektaşi ekolünde dede, pir veya mürşit denilen manevi liderler yönetiminde ve belli kurallar çerçevesinde yapılan dini tören.
Hacı Bektaş Veli.
SEVGİ -SAYGI.
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
DİNİ TASAVVUFİ (TEKKE) EDEBİYATI
20 Aralık Aralık 1936 İSTİKLAL MARŞIMIZIN MÜELLİFİ
Alevilik.
100. YIL MAŞI VE ANADOLUNUN SESİ
DİNİ-TASAVVUFİ TÜRK HALK EDEBİYATI
İslam Düşüncesinde Yorumlar
13 VE 14.YÜZYILDA ANADOLU’DA GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI
BİLGİ YARIŞMASI A Grubu B Grubu C Grubu D Grubu d i n e r s o y u . c
TASAVVUF NEDİR? İslamiyet'in temel ilkelerine dayanarak nefsi arıtıp, ahlâkı güzelleştirerek dini yaşama ve bu yolla Allah'a ulaşma düşüncesine tasavvuf.
VATAN SEVERLİK IRZ VE NAMUSTAN MAHRUM KALANLAR MİLLET VE VATAN HİSSİ TAŞIMAZLAR;BÖYLELERİNDEN SAKINMALILAR. MEVLANA GÖLHİSAR MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ.
On dördüncü yüzyılda yaşamıştır. Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman Han zamanında Isparta valisi Hızır Beyin dâveti ile Horasan’dan Anadolu’ya.
Behçet Gündüz İzmir Kur’an-ı Kerim Allah tarafından vahiy meleği cebrail’e, ondan peygamberimize ve onun şahsında tüm insanlık alemine.
D İ VAN-I H İ KMET EDEBıYAT PROJE ÖDEVI. DIVAN- ı HIKMET NEDIR ? K ı SACA TAN ı YAL ı M -> Ahmed Yesevi’nin söyledigi “hikmet” adlı siirleri bir araya.
Kuran-ı kerimin ilk ayeti 610 yılında hira sultanlığında inen Alak suresinin ilk beş ayetidir.
Oğuz Han Cerit 9-B / 150 Konu : Yunus Emre Araştırması.
DİNİ TASAVVUFİ HALK ŞİİRİ
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
Kültürümüzde Hz. Muhammed Sevgisi
TÜRKÇE METNİ.
YUNUS EMRE.
   Halk edebiyatı -Halk edebiyatı adı üzerinde halkın yaşayışı,hayata bakışı,edebi zevkini yansıtan bir edebiyattır.
Pir Sultan Abdal.
YUNUS EMRE HAYATI.
Bugün neler öğreneceğiz?
Yunus Emre ŞENEL 9-C / 233 Konu : Yunus Emre Araştırması.
KÜLTÜRÜMÜZDE H.Z MUHHAMMED SEVGİSİ. Kültürümüzde Hz. Muhammed Sevgisi: Bir çocuğa bir ad, çocuğun o adin manasını yasaması veya o ada sahip bir şahsin.
 Divan edebiyatı, Türklerin İslamiyet’i kabulünden sonra meydana gelen yazılı edebiyattır. Arap ve Fars edebiyatı etkisi altında gelişmiştir. Bu etki,
AŞIK MAHSUNİ ŞERİF.  Asıl ismiyle Şerif Cırık, mahlasıyla Âşık Mahzunî Şerif, 1940'ın başlarında Kahramanmaraş iline bağlı Afşin'in Berçenek Köyünde.
 Ahmed Yesevi, İslamiyet’in Türkler arasında yayılmasında önemli bir rol oynamış olan, büyük alim ve sufilerden; Türk illerinin manevi hayatında, asırlar.
HAZIRLAYAN: LEYLA ARICI
HAZIRLAYAN:Ö.ENSAR DURMUS İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUM.
MERAK, İLMİN HOCASIDIR..
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı 6. SINIF 1. ÜNİTE Ünite Konuları için tıklayınız.
Sunum transkripti:

Kültürümüzde Hz. Muhammed Sevgisi Milletimiz ilahilerle, güzel söz ve dileklerle Peygamberimizin adını anmıştır. Bu sevginin yansıması olarak camilerde Allah’ın isminin yanına Muhammed ismini levha olarak koymuştur.

Hz. Peygamberin adı anıldığında salavat getirilerek ona olan sevgi dillendirilmiştir. Yine milletimiz askere giden evlatlarına, Peygamberimizi çağrıştıran ‘Mehmetçik’ ismini vererek ona olan sevgisini yaşatmıştır.

Peygamberimizi doğum gününde anmak amacıyla mevlit törenlerinin resmi kutlama şeklinde olanlarına Osmanlılar döneminde ‘Mevlit Alayı’ denmiştir. Edebiyatımızda Peygamber sevgisiyle yazılan şiirlere naat adı verilir.

Türk Tasavvuf anlayışında gül deyince, Allah tarafından ve insanlar tarafından en çok sevilen Hz. Peygamber akla gelmektedir.

Canım kurban olsun senin yoluna Adı güzel kendi güzel Muhammed Gel şefaat eyle kemter kuluna Adı güzel kendi güzel Muhammed. Aşık Yunus

Kültürümüzde Ehl-i Beyt Sevgisi Ev halkı anlamına gelen Ehl-i Beyt kavramı, Kur’an’da üç ayette geçmektedir (Hud 73; Kasas 12; Ahzab 33). Ehl-i Beyt kavramıyla Hz. Peygamberin ailesi kastedilmektedir.

Peygamberimizin soyu Hz. Ali ile Hz. Fatıma’nın çocukları Hz Peygamberimizin soyu Hz. Ali ile Hz. Fatıma’nın çocukları Hz. Hüseyin ve Hz. Hasan ile devam etmiştir.

Milletimiz Ehl-i Beyt’e çok saygı göstermiş ve onların hatıralarını sürekli canlı tutmuştur. Onların isimlerini cami, medrese ve han duvarlarına en güzel hatla işlemişlerdir. Çocuklarına Hasan, Hüseyin, Ali, Fatıma gibi Ehl-i Beyt’in isimlerini vermişlerdir.

Alevi-Bektaşilere göre Hz Alevi-Bektaşilere göre Hz. Peygamber, ümmetini Ehl-i Beyt’ten en sevdiği Hz. Ali’ye emanet etmiştir. Ayrıca kızı Fatıma ile onu evlendirmiş ve daha sonra onu müsahip ilan etmiştir.

Milletimiz, Hz. Fatıma’dan ‘Fatıma Anamız’ diye söz ettiği gibi çok küçük yaşından beri Peygamber terbiyesinde yetişmiş olan Hz. Ali için “Allah’ın Arslanı”, “Şah-ı Merdan”, “Haydar-ı Kerrar”, “İlim Beldesinin Kapısı”, “Kerremallahu Vecheh” gibi övgü ifadeleri kullanmıştır. Hz. Ali’nin Türbesi

Hz. Ali’nin kılıcı Zülfikar kahramanlık hikayelerini süslemektedir Hz. Ali’nin kılıcı Zülfikar kahramanlık hikayelerini süslemektedir. Çünkü o alim, adaletli ve cesur bir kahramandı.

Hoca Ahmet Yesevi, Mevlana, Hacı Bektaşı Veli, Yunus Emre, Dede Korkut, Şah İsmail Hatayi, Pir Sultan Abdal, Kul Ahmet, Derviş Mehmet gibi birçok tekke edebiyatı şair ve halk ozanları; Hz. Ali, Hz. Hasan ve Hüseyin’in şehit edilmeleri karşısında Ehl-i Beyt’e duydukları derin sevgiyi dizelerinde en içten duygularla ifade etmişlerdir.

Muhammed gönlümüzün aynası Salavat vereniz nur olsun sesi On sekiz bin alemin Mustafa’sı Ya Muhammed sana imdada geldim. Kabe’nin yapısı bina yapısı İman etse asileri hepsi Beş vakit okunur ayetü’l-kürsi Pir Sultan Abdal (Pir Sultan Abdal Divanı, Ant Yay., İstanbul 1994 134).