Kaptan Gemi ve Kabotaj Hakkı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kıyılardan yararlanma
Advertisements

Balıkçılıkta Gemi Adamları Mevzuat Uygulamaları KAYSERİ 2 Nisan 2013
İŞLETMELERİN HUKUKİ STATÜLERİ
SENDİKALAR MEVZUATININ İNCELENMESİ
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA VATANDAŞLIK VE BİREYSEL HAKLAR
İhaleye Fesat Karıştırma Kamu kurum veya kuruluşları adına; -Mal veya Hizmet İhalesi Yapan -Satım İhalesi Yapan -Kiralama İhalesi yapan -Yapım İşi İhalesi.
DENİZ ÇEVRESİNİN PETROL VE DİĞER ZARARLI MADDELERLE KİRLENMESİNDE ACİL DURUMLARDA MÜDAHALE VE ZARARLARIN TAZMİNİ ESASLARINA DAİR KANUN Kanun Numarası            
Anayasal Vergilendirme İlkeleri
HUKUKİ VE CEZAİ SORUMLULUK
MİLLİ GÜVENLİK Hazırlayan : Kudret Uğurlu EMİNSOY.
4703 SAYILI KANUN 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun 11/07/2001 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de.
İhalelere Katılmaktan Yasaklama Kararı Verilirken Uyulacak Hususlar Alattin ÜŞENMEZ Mali Hizmetler Uzmanı Alattin ÜŞENMEZ.
Doktor Doktor öncelikle insanların sağlığını koruma, meydana gelmiş hastalıkların ve sakatlıkların tedavi edilmesini sağlamak, sağlık durumunun geliştirilmesini.
HAFTA 8 OTEL MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ
DENİZ TİCARETİ SÖZLEŞMELERİ-TAŞIYANIN SORUMLULUĞU VE HAKLARI
Deniz Ticareti Hukuku 19-20/11/2012
Kurulun İnceleme ve Araştırması
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
Harcama Yetkilileri.
MUSTAFA KEMAL’ E SUİKAST GİRİŞİMİ BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK
Sertaç ATEŞ Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Gürçeşme Anadolu Lisesi
FOTOĞRAF & TCK.
METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DİLEKÇE ve BİLGİ EDİNME HAKKI
İŞ HUKUKUNUN TEMEL KAVRAMLARI
İŞ SÖZLEŞMESİNİN YAPILMASI
2709 sayılı TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI Anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğü MADDE 11 – Anayasa hükümleri;  Yasama,  Yürütme ve  Yargı organlarını,
TRANSİT REJİMİ.
INCOTERMS 4.) COST, INSURANCE AND FREIGHT ( CIF ) a.) Satıcının Yükümlülükleri b.) Alıcının Yükümlülükleri c.) Taşıma Sözleşmesi d.) Sigorta Sözleşmesi.
INCOTERMS 3) FREE ALONGSIDE SHIP ( FAS ) Satıcının Yükümlülükleri
 Lozan Barış Antlaşması’nda çözüme kavuşmayan sorunlardan birisi de Musul sorunu ve Irak sınırıydı.Misakımilli sınırları içinde yer alan ve halkının.
MARMARA DENİZİNDE RİSK YÖNETİMİ VE ACİL MÜDAHALENİN PLANLANMASI
Satıcının Yükümlülükleri Alıcının Yükümlülükleri
İDARİ DAVALAR Tam Yargı Davaları.
ÇATMA.
Kurtarma ve Yardım.
YOLCU GEMİLERİ KALABALIK YÖNETİM VE TEDBİRLER
VESAYET VESAYET İLE VELAYET ARASINDAKİ FARKLAR VESAYET ORGANLARI
GEMİ ÇEŞİTLERİ GEMİ SİCİLİ GEMİ BANDIRASI BATUHAN TÜRK 25 11/B.
İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Bana “Özel”, Başkalarına “Gizli”
ÇOCUĞUN HUKUKİ KİMLİK ÖZELLİKLERİ
FİNANSAL MUHASEBE I Prof. Dr. Kerim BANAR
Öğr.Gör.İdil YILDIRIM ARI
DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME TÜZÜĞÜ
AİLE DANIŞMANLIĞI PROGRAMI AİLE HUKUKU DERSİ
Prof. Dr. Emine Yazıcıoğlu
Kanun Değişiklikleri.
Anlatmacı: Adnan Hadzimusiç
MEDENİ HUKUK.
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
YARARLANILABİLECEK KİTAPLAR
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
Dernek, kazanç paylaşma dışında belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek için bir araya gelen kişi topluluğudur. Derneğin unsurları şunlardır: Kişi.
Kişiler Hukuku-15. Hafta.
Sendikaların Faaliyetleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ turizm mevzuatı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ turizm mevzuatı
FİKRİ VE SINAİ HAKLAR MAHKEMELERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KURULMASI YASAK OLAN DERNEKLER VE YASAK FAALİYETLER
1982 TARİHLİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI’NDA İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ Prof. Dr. Yasemin KARAMAN KEPENEKCİ Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Spor Faaliyetleri Dolayısıyla İşlenen Suçlar
DÖH II PRATİK MUSTAFA ALPER ENER.
T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ AYAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
Sorumluluk:.
MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.
VII. Yasama yetkisi Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. Bu yetki devredilemez.
III. Bireysel Başvurunun Kapsamı ve Nitelikleri
HUKUK BAŞLANGICI 12.
Sunum transkripti:

Kaptan Gemi ve Kabotaj Hakkı

KAPTAN, GEMİ VE KABOTAJ HAKKI Deniz Hukuku’nun donatandan sonra en önemli Şahsı kaptandır. Seferde geminin tek hakimi odur Kaptan, donatan veya temsilcisi tarafından tayin olunur. Kaptan olabilmek için denizde belirli bir süre hizmet gördükten sonra bir ehliyet sınavı süreci geçirerek yetkili makamlardan yeterlilik belgesi alınmalıdır.

Kaptanın Görev ve Yetkileri Kaptanın kamu ve özel hukuk çerçevesinde tanımlanmış görev ve yetkileri bulunmaktadır Kaptanın Kamu Hukuku’nda belirtilen görev ve sorumlulukları şunlardır ; Kaptanın emrine aykırı olarak kimse gemiye giremez. Donatan, gemi müdürü ve kamu hizmeti yapan görevliler dışında kişilerin gemiye girmelerini yasaklamak kaptanın yetkisindedir

Kaptanın bilgi ve izni olmaksızın gemiye yük konulamaz ya da çıkarılamaz. Yük diğer yükler için tehlike oluşturması durumlarında ise yükü denize atmaya veya imha etmeye yetkilidir.

 Kaptanın gemideki Şahıslar üzerinde “Disiplin Yetkisi” Gemi adamı, verilen işi hizmet sözleşmesi veya çalışma saatleri dışında olsa da yapmaya mecburdur. Belirtilen şekilde tutum göstermeyen gemi adamı, yetkili yargı organınca cezalandırılır

Kaptanın gemide “Kovuşturma Yapma Yetkisi” Açık denizlerde, yabancı karasularda ya da limanlarda bulunduğu sıralarda, gemi adamı yada gemideki kişilerden birinin suç işlemesi hâlinde kaptan, suç delillerini tam ve doğru olarak tespit etmek, toplamak, kaybolmalarını önlemek, kişilerin üzerlerini ve eşyalarını aramak gibi olayı aydınlatıcı tespitleri yapmak zorundadır.

Suçlunun delilleri toplamasına engel olmak, delilleri yok etme ya da kaçma olasılığının varlığında gerekirse tutuklama yapabilir. Kaptan, kovuşturma yetkisini tamamen veya kısmen gemi zabitleri ya da güvendiği diğer kimselere verebilir.

Kaptanın Özel Hukuk Kapsamındaki Görev ve Sorumlulukları Kaptan, geminin sevk ve yönetiminde, donatanın yetkili temsilcisi olarak deniz taşıma sözleşmelerini hukuken ve fiilen yerine getirir. Ayrıca donatanla gemi adamları arasındaki ilişkiyi kurup devamlılığını sağlar.

Kaptanın Sorumluluğu Kaptan bütün yaptığı işlerde tedbirli bir kaptan gibi hareket etmeye mecburdur Aksi takdirde kusurlu hareketinden doğan zararlardan sorumludur.

Kaptanın sorumluluk vasıfları şunlardır; Kaptan, donatandan sonra değil, birinci derecede ve doğrudan doğruya sorumludur. Sorumluluğu sınırsızdır; sevk ve idare kusurlarından da sorumludur. Hâlbuki donatan, gemi adamlarının teknik kusurlarından dolayı yükle ilgili şahıslara karşı sorumlu değildir. Brüksel ve 1976 Londra Konvansiyonlarında kaptanın da sınırlı (şahsi) sorumluluğu öngörülmüştür.

Kabotaj Hakkı Lozan anlaşmasının bir ulus olarak ülkemize sağladığı yararlardan biri de kabotaj hakkıdır. Önceleri karasularımızda, yabancı uluslara ait gemiler serbest bir şekilde deniz ticaretine ilişkin faaliyetleri yapabiliyorlardı. Bu hak kendilerine bir imtiyaz olarak verilmişti. Bu imtiyazlar, Lozan Sözleşmesi ve daha sonra düzenlenen Kabotaj Yasası ile tamamen kaldırılmıştır.

Kabotaj Hakkı Tanımı Bir devletin kendi karasularında deniz ticaretini yapabilme hakkının kendi vatandaĢlarına ve kendi bayrağını taĢıyan gemilere özgü bir hak olarak tanınmasına “Kabotaj Hakkı” denir. Bu hakkın nedenleri arasında ulusal güvence, ülke ekonomisi ve ulusal özgürlük sayılabilir

Kabotaj Hakkı Kanunu Kapsamı Türkiye karasularında; limanda yada limanlar arasında mal ve yolcu taşımak, çekme (cer), kılavuzluk ve ne şekilde olursa olsun her türlü liman hizmetlerini ancak Türk Bayrağını taşıyan gemiler yapabilir. Yabancı gemiler, yolcu ve yük taşımayı, cer ve kılavuzluk işlemini sadece Türk limanlarından yabancı limanlara yada yabancı limanlardan Türk limanlarına doğru yapabilirler

Kabotaj Kanunu 2.Maddesi; “Nehir ve göller, Marmara Bölgesiyle boğazlarda, bütün karasularıyla, kara sularına dâhil bulunan istimbot, mavna, salapurya, sandal, kayık, her türlü makine, yelken, kürekle hareket eden bütün deniz araçları, tarak, prizma, maçuna, algarina, şat ve her çeşit nakliye ve su dubaları, limbo tahlisiye vasıtaları ve benzerleri ile şamandıra gibi duran ve yüzen araç bulundurmak, sefer ve nakliye yapmak suretiyle ticaret hakkı Türk vatandaşlarınındır.” körfez, liman, koy vb. yerler vapur, römorkör,

Kabotaj Kanunu’nun 3.Maddesinde ise karasuları içerisinde Türk vatandaşlarının tekelinde olan ve yabancıların yapmasına izin verilmeyen iĢler belirtilmiştir. Bunlar; Deniz mahsulleri olarak; balık, istiridye, midye, sünger, inci, mercan, sedef ve benzerlerinin avlanması, kum, çakıl ve benzerlerinin çıkarılması Türk vatandaşları tekelindedir. Kazazede gemiler konusunda ise, deniz altında ve üstündeki gemilerin çıkarılması ile ilgili operasyonlar Türk vatandaşlarının tekelindedir. Sadece Türk vatandaşlarının yapabilecekleri meslekler; dalgıçlık, arayıcılık, deniz bakkallığı, kaptanlık, gemi mühendisliği, kâtiplik, tayfalık, amelelik ve benzeri işlerin icrası, iskele, rıhtım hamallığı ve her türlü deniz esnaflığıdır.