GIDA GÜVENLİĞİ Hazırlayan: Doç.Dr.Gökhan Durmaz

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GIDALARDAKİ PESTİSİT KALINTILARI
Advertisements

KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
KANSER VE BESLENME.
HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
Restoran ve Lokantalarda Hijyen
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
GIDA GÜVENLİĞİ ve GIDA KAYNAKLI HASTALIKLAR
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
SWING 2011 SUNUM.
Beslenme ve Kanser Riski
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
Prof. Dr. METİN ATAMER F. ŞEBNEM ÖZTEKİN
KONU: BESİNLERİN İŞLENMESİ VE SAKLANMASI
HİJYEN VE SANİTASYON TEMEL EĞİTİMİ
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
Gıda mikrobiyolojisi Gıdada bulunan parazitler
11-17 MART TUZA DİKKAT HAFTASI
GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ 11. Hafta

BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ ERGEN (ADOLESAN) Çocukluktan erişkinliğe geçiş olarak kabul edilen dönemdir Ergenlik çağı 10.
Besinler Ve Dengeli Beslenme.
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Türkiye’de Yetiştirilen Tarım Ürünleri
Canlı Ve Enerji İlişkisi
PROJESİ.
1. Giriş.
İhsan Kaan BERBEROĞLU Ülker Bisküvi San. A.Ş. Satınalma Direktörü.
İnsektisit Seçiminde Dikkat Edilecek Konular
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
II. KISIM.
BESİN İÇERİKLERİ İlayda ASİL 9/E 416.
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 01; Temel İlkeler.
Sağlıklı Ulusal Yemekler konusunda öğrencilerin eğitilerek, onların fast food’un zararlarından korunmalarını sağlamak.
GIDA ZEHİRLENMELERİ.
ET VE ET ÜRÜNLERİNDE NİTRAT VE NİTRİT
Sağlıklı Beslenme.
Gıda Güvenliği Açısından Geleneksel Gıdalarda Fiziksel, Kimyasal Ve Biyolojik Riskler 2015.
BESİN KİRLİLİĞİ Sağlığınız için sağlıklı ve dengeli beslenmeniz gereklidir. Sağlıklı beslenmek için vücuda alınan besinlerin güvenilir olması gerekir.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
RADYOAKTİFLİK. GİRİŞ ◦ Radyoaktiflik özelliği bir maddenin radyasyonu yaymasını ifade etmektedir. Üç tip radyasyon çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan en.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
Toprak kirliliği. Toprak kirliliği nedir Toprak kirliliği, katı, sıvı ve radyoaktif artık ve kirleticiler tarafından toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin.
Tarımsal üretimde yüksek verim elde etmek için gübre uygulamaları zorunluluk olarak görülmektedir. Ancak uygulanan gübrelerin miktarları, çeşitleri ve.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
TBS’DE HİJYEN.
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
MONOSODYUM GLUTAMATIN ENDÜSTRİYEL ÜRETİMİ
L-KARNİTİN ELİF KELOĞLU
Yönlendirilmiş Mutasyonlar
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
İki temel sorun  Gıda güvenliğinin yetersizliği  Gıda güvencesizliği.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EVİNİZDE SAĞLIKLI GIDA TÜKETİMİ.Gıdalar hazırlanmadan önce eller yıkanmalı ve hazırlama esnasında yıkama sık sık tekrarlanmalıdır..Gıda hazırlamada kullanılan.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Sunum transkripti:

GIDA GÜVENLİĞİ Hazırlayan: Doç.Dr.Gökhan Durmaz İnönü Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü

Gıda güvenliği nedir? Gıdaların üretim, işleme, saklama, taşıma ve dağıtım aşamalarında gerekli kurallara uyulması ve önlemlerin alınması Gıdalarda oluşabilecek fiziksel, kimyasal, biyolojik ve her türlü zararların yok edilebilmesi için alınan önlemler bütünüdür

Sunum içeriği Mikrobiyal riskeler Kimyasal riskler Alerjenler Antinütrientler GMO

Nasıl gıda? GIDA Güvenli Yeterli Dengeli

Mikrobiyolojik gıda riskleri Enfeksiyon İntoksikasyon Enfeksiyona dayalı intoksikasyon

Gıda kaynaklı hastalıklar Yılda yaklaşık 2.2 milyon insan (ağırlıkla çocuklar) gıda ve su kaynaklı hastalıklardan ölmektedir. Bakteriyel (Clostridium botulinum, Salmonella) Viral (Rota virüsü, Hepatit A) Parazitik (Giardia, Trichinella)

Mikrobiyolojik riski azaltmak için Temiz elde etmek Pişmiş ve çiğ gıdayı ayrı tutmak İyi pişirmek Gıdayı uygun bir sıcaklıkta tutmak Temiz su ve katkılar kullanmak

Mikrobiyolojik riski azaltmak için Temiz tutmak Pişmiş ve çiğ gıdayı ayrı tutmak İyi pişirmek Gıdayı uygun bir sıcaklıkta tutmak Temiz su ve katkılar kullanmak

Mikrobiyolojik riski azaltmak için Temiz tutmak Pişmiş ve çiğ gıdayı ayrı tutmak İyi pişirmek (uygun ısıl işlem) Gıdayı uygun bir sıcaklıkta tutmak Temiz su ve katkılar kullanmak

Mikrobiyolojik riski azaltmak için Temiz tutmak Pişmiş ve çiğ gıdayı ayrı tutmak İyi pişirmek Gıdayı uygun bir sıcaklıkta tutmak Temiz su ve katkılar kullanmak

Mikrobiyolojik riski azaltmak için Temiz tutmak Pişmiş ve çiğ gıdayı ayrı tutmak İyi pişirmek Gıdayı uygun bir sıcaklıkta tutmak Temiz su ve katkılar kullanmak

Parazitler Toprak, su, hayvanlar ve diğer insanlardan geçen parazitler Protozoolar ve şerit solucanlar en önemli parazitlerdir Özellikle iyi pişmemiş balık, tavuk ve çiğ tüketilen sebze meyveler en önemli parazit kaynaklarıdır

Kimyasal riskler Doğal toksinler Kalıntılar Metaller Gıda proseslerinde oluşan toksinler

Kimyasal riskler Doğal toksinler Mikotoksinler Siyanoglikozitler (Acı badem) Akut siyanid zehirlenmesi Lektinler (kırmızı fasulye) DNA sentezinin baskılanması Hidrazinler (Mantar) Zehirlenme Alkoloidler (Patates) zehirlenme Biyojenik aminler (fermente gıdalar) Alkol varlığınta toksik Guatrojenler (Şalgam) Guatr hastalığı

Kimyasal riskler Mikotoksinler Yok edebiliyor muyuz? Aflatoksin (Pul biber, fındık, incir vs.) 2004 Kenya olayı Akut hepatoksik, kanserojen Okratoksin (pirinç, kuru üzüm) Patulin (Elma suyu, küflü ekmek) Fumonisin (Mısır) Yok edebiliyor muyuz?

Kimyasal riskler Katkı ve Kalıntılar Gıda katkıları Renklendiriciler Koruyucular Emülsifiyerler Tatlandırıcılar Topaklanmayı önleyiciler Aroma maddeleri vs. Tarım/veteriner ilacı kalıntıları Bitki gelişim düzenleyiciler Gübre kalıntıları Diğerleri

Dioksin 1994 yılında Amerikan çevre koruma ajansı dioksini halk sağlığı için net bir tehlike olarak tanımladı (grup 1 karsinojen) 100 kadar bileşiğin ortak adı Klor içeren bileşiklerin hidrokarbonlarla birlikte yakılmasıyla ortaya çıkıyorlar PVC ve pestisit üretiminde ortaya çıkıyor

Bisfenol A (BPA) Endokrin bozucu ve birçok açıdan toksik Plastik şişe, PVC ve termal kağıt imalatında kullanılıyor Türkiye’de 2011’de biberonların imalatında kullanımı yasaklandı

Kimyasal riskler Metaller Kurşun Kadmiyum Civa Arsenik Aluminyum

Kimyasal riskler Gıda prosesinde oluşan toksinler Furanik bileşikler Isıl işlem gören gıdalar Akrilamid Patates kızartması Polisiklik aromatik hidrokarbonlar Dumanla temas eden etler N-Nitrozo bileşikler Sucuk, salam Heterosiklik aminler Izgara etler 3-MCPD (Kloropropanoller) Soya sosları, yağlar 4-Metil imidazol (risk net değil) karamel

Alerjenler Vücudun yabancı materyallere karşı göstermesi gereken savunma reflekslerini gıdalara karşı göstermesi

Antinütrientler Proteaz, lipaz ve amilaz inhibitörleri (Baklagiller) Fitik asit (tohum ve kuruyemiş kabukları) Okzalik asit (Ispanak, kuzu kulağı) Tanenler (Çay) Süt proteinleri

GMOs Yeni bir özellik kazandırmak veya belli bir özelliği geliştirmek için yapılıyor Islah çalışmalarının yerini almaya başladı Bilimsel zeminde tartışılmıyor Çevresel etkileri daha büyük risk taşıyor (kişisel görüşüm ☺ )

Gıda güvenliği sistemleri ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi 2005 yılında uygulamaya konulmuş uluslararası bir sistem Tedarikçiler, kullanıcılar, yasal otoriteler, tüketiciler ve tüm ilgili birimler arasında iletişimi ve bu sayede güvenli gıdanın her basamakta izlenebilirliğini sağlamayı esas almaktadır.

Gıda güvenliği otoriteleri WHO (World Health Organisation) ve FAO (Food and Agricultural Organisation) Codex Alimentarius European Food Safety Authority (EFSA) Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Türk gıda kodeksi yönetmeliği

Şehir efsaneleri Doğalsa iyidir! Glukoz ! Fruktoz toksik mi? E kodları Pastörize, UHT süt & sokak sütü Yağlarda plastik

Teşekkürler…