MİKROORGANİZMALAR VE SAĞLIĞIMIZ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlık ve Hijyen.
Advertisements

EL TEMİZLİĞİ FATMA KURT.
DESTEK HİZMETLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kurum Tabipliği
TÜKÜRÜK YOLU İLE BULAŞAN HASTALIKLAR
MİKROPLAR Mikroplar nasıl ve nerede yaşar ? Gülnur GÜR Sağlık Slayt
Canlı nedir?Cansız nedir?
CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM
Mikroplar Nelerdir?.
Mikro-organizmalar nelerdir?
Mikroplar bizim için faydalı da olabilirler!?!
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
VİRÜSLER.
BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI
BAKTERİ BİLGİSİ EĞİTİMİ
VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
VİRÜSLER
TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
HİJYEN
MİKROP NEDİR ? Gözle görülemeyecek kadar küçük, her yerde
CANLILAR 1.Bakteriler 2.protista 3. Mantarlar 4. Bitkiler 5. Hayvanlar.
ÜREME VE ÇEŞİTLERİ.
MANTARLAR.
İLKER YİĞİT ÜZEYİR GARİH DOSTLUK İLKOKULU 4-C SINIFI
TC. MARMARA ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ 186 İLKNUR BEKTAŞ 201 SELDA AKAY 3-C CANLILARIN ÇEŞİTLİLİĞİ.
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
MERHABA ARKADAŞLAR ŞU ANDA BENİ GÖREMEZSİNİZ ŞİMDİ GELİYORUM.
TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
SENCE ÇEVRENDEKİ CANLILAR SADECE GÖRDÜKLERİNLE Mİ SINIRLI? HADİ GEL CEVABINI BULALIM.
BİTKİ VE HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME
CANLININ KENDİNE BENZER CANLILAR OLUŞTURABLMESİ-ÜREME
HAZIRLAYAN: NESLİHAN ERGÜZEL İPEKNUR AYVAZOĞLU
PROTİSTA ALEMİ Konu süresi: 3 Ders saati.
CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM, TANIYALIM
CANLILARI TANIYALIM Hz:İSMAİL BAŞPINAR.
Canlıları tanıyalım.
MANTARLAR ALEMİ Konu süresi: 3 Ders saati.
MİKROSKOBİK CANLILAR Çevremizde yaşayan gözle görülemeyecek kadar küçük canlılar, mikroskop yardımı ile görülebilir. Mikroskopla görülebilen canlılara.

Hazırlayan:K.Merve GÜNAY
MİKROSKOBİK CANLILAR SERRA NUR GÜRKAN.
TOPRAK CANLILARI VE TOPRAK KALİTESİNDEKİ ROLÜ
BAKTERİLERİN DOĞADAKİ YERİ
BAKTERİLER BAKTERİLERİN DOĞADAKİ YERİ
CANLILAR ARASINDAKİ ETKİLEŞİM VE BESLENME
CANLILAR DÜNYASINI TANIYALIM
HİJYEN TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
MİKROSKOBİK CANLILAR.
HİJYEN.
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM VE TANIYALIM
HÜCRE powered by helldorado. YAPI ve ÇEŞİT Hücrenin Kimyasal Bileşimi  % >>>>>SU  % 15 >>>>>>>>PROTEİN(protein,enzim,a.a.)  % 3 >>>>>>>>YAĞ.
4. Sınıf fen ve teknoloji dersi Canlıların dünyasını gezelim
Kamçılılar Kök Ayaklılar Silliler Sporlular Algler Cıvık Mantarlar
MİKROSKOBİK CANLILAR.
VİRÜSLER.
 Çoğu bir hücreli olmakla birlikte koloni halinde yaşayanları da vardır.  Çekirdek zarı ve zarlı organelleri bulunduğu için prokaryotlardan ayrılırlar.
DERS: FEN BİLİMLERİ ÜNİTE: 5 CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM.
SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ
BAKTERİ VE VİRÜSLER F.CANAN TAŞERİMEZ MİMAR SİNAN ANADOLU LİSESİ.
PROKARYOTLAR = MONERA ALEMİ
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ 6\F ECEM POLAT SİNEM GÖKDERE BUSE BAŞKURT
D- İNSANDAN İNSANA BULAŞAN MİKROBİYAL HASTALIKLAR
Canlıların Ortak özellikleri.
A- Hücre Zarı:  Hücreyi Dış Etkilere Karşı Korur. Esnek Bir Yapısı Vardır, Üzerinde Geçitler (Por) Bulunur. Porlar Aracılığı İle Madde Alışverişi Yapar,
Gözle görülmeyecek kadar küçüktürler. Yalnızca mikroskopta görülebilirler Mantarlar gibi zararlı olanları ve yararlı olanları da vardır. Mikroskobik canlılar.
CANLILAR 1-Bitkiler;çiçekli bitkiler, çiçeksiz bitkiler. 2-Hayvanlar;omurgalı hayvanlar,omurgasız hayvanlar. 3-Mantarlar;şapkalı mantarlar,maya mantarları,kültür.
Kişisel Hijyen Ne Demektir? Bireylerin yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürmek için yaptıkları uygulamalardır!!!
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MERHABA ARKADAŞLAR ŞU ANDA BENİ GÖREMEZSİNİZ ŞİMDİ GELİYORUM.
MANTARLAR ALEMİ ÖMER YANIK BURSA ANADOLU KIZ LİSESİ 2018
Mikroskobik Canlılar.
Sunum transkripti:

MİKROORGANİZMALAR VE SAĞLIĞIMIZ JALE YÜKSEL/ 160301039 HASAN BAYSAL/ 160301026 İLKNUR TURAN /160301016 BÖLÜM:OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ

NEDEN MİKROORGANİZMALAR? Yaşamımızda önemli roller üstlenirler. Hastalık ve ekonomik kayıplara yol açarlar. Faydalı ve zararlı amaçlar içinde kullanılabilir.

Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük canlılardır. MİKROORGANİZMA NEDİR? Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük canlılardır. Ancak mikroskopla görülebilir. Mikroorganizmalarda büyür, çoğalır ve ölür. Bitki ve hayvanlarda da olduğu gibi mikroorganizmalarında çeşitleri vardır.

MİKROORGANİZMA ÇEŞİTLERİ Virüsler Bakteri Parazit Mantar Maya Küf Virüs Alg protozoa

MİKRORGANİZMALAR NASIL YAŞARLAR? Çeşitli kaynaklardan beslenirler. Yaşamak için suya ihtiyaç duyarlar. Büyük kısmı yaşamak için havaya ihtiyaç duyar. Belli sıcaklıkta yaşar ve ürerler. Bazı maddelere karşı duyarlıdırlar. Hareketsiz veya çok az hareketlidirler.

NEREDE BULUNURLAR? Her yerde bulunurlar. Dışkı Atık ve artıklar Canlılar Toprak Su Hava

VİRÜSLER Mikroorganizmalar içinde en küçük boyuta sahiptir.Yaşamak için mutlaka Konakçı bir organizmaya ihtiyaç duyarlar.Pek çoğu bulaşıcı ve öldürücü hastalıklara sebep olur.

Bazı virüsler ısıya ve soğuğa oldukça dayanıklıdır Bazı virüsler ısıya ve soğuğa oldukça dayanıklıdır.Gıdalara bulaştıklarında çoğalmazlar ancak gıda virüsün bir yerden başka bir yere taşınmasına aracı olabilir.Gıdalar yoluyla canlı organizmaya bulaştığında çabucak çoğalırlar ve hastalığa sebep olurlar.

BAKTERİLER Çekirdeklerinin ve organellerinin etrafında zar olmadığı için belirgin bir çekirdekleri yoktur. Hastalık yapan ve yapmayan çeşitleri vardır. 1.000.000 adet bakteri bir araya geldiğinde bir toplu iğne başını ancak oluşturabilmektedir. Büyümeleri için nemli yada ıslak koşullara ihtiyaç duyarlar. Bazıları peynir yoğurt turşu gibi gıdaların yapımında kullanılır.

PARAZİTLER Yaşamak için canlı bir konakçıya ihtiyaç duyan ve konakçıdan beslenerek hayatını devam ettiren organizmalardır. Yerleştikleri canlının besinlerine ortak olarak, o canlının güçsüz ve besinsiz kalmasına sebep olurlar.

MANTARLAR Mantarlar spor adı verilen üreme hücreleriyle de üreyebildikleri gibi bölünme ve tomurcuklanma ile de çoğalırlar.Karanlık ve nemli yerlerde yaşarlar.ölü bitki ve hayvan kalıntılarının çürütülerek toprağa karışmasını sağlamaları mantarların azot döngüsünde yer almalarının nedenidir.

Virüslerin neden olduğu hastalıklar Çocuk felci Nezle Kızamıkçık Kabakulak Uçuk AİDS Grip kuduz Bakterilerin neden olduğu hastalıklar Verem Difteri Tetanos Beta hemolitik Boğmaca Kolera Zatürree Bir hücreli hayvanların neden olduğu hastalıklar Amipli dizanteri Sıtma Uyku hastalığı Trahom

ETKİNLİK Deneyin adı: Sim deneyi Deneyin amacı: El temizliğinin önemi Malzemeler: Sim, sabun, el kremi, kağıt havlu, ıslak mendil,su Kazanımlar: Su ve sabunun el temizliğindeki önemi kavratılmış olunur.

DENEYİNYAPILIŞI Çocuklara öncelikle el temizliğinin önemi anlatılır. Elimizdeki mikropları göremediğimizden mikropları mikroskop yardımı ile görebileceğimizden bahsedilir. İlk olarak çocukların ellerine krem sürülür. Daha sonra simleri mikrop olarak düşündüğümüzden bahsedilir ve ellerine dökülür. Çocuklardan ellerini temizlemeleri istenir. Kağıt havlu verilir. Kağıt havlunun mikropları temizlemediği gözlenir. Islak mendil dağıtılır ve ellerinin temizlenmesi istenir. Islak mendilinde elleri tam temizlemediği gözlenir. Sonra su ile yıkamaları istenir ve su ile yıkanan ellerinde yeterli temizlenmediği gözlenir. Ne ile mikropları temizleyeceğiz diye sorulur. Ve en son olarak bol su ve sabun ile ellerimizi yıkayalım denir. Yıkandıktan sonra bütün simlerin gittiği gözlenir.

ETKİNLİK Deneyin adı:Karabiber deneyi Deneyin amacı:El temizliğinin önemi Malzemeler:Su,kap,karabiber,sıvı sabun Kazanımlar:Su ve sabunun el temizliğindeki önemi kavratılmış olur.

DENEYİN YAPILIŞI Bir kaba su konulur daha sonra suyun içine bir miktar karabiber eklenir.çocuklardan önce ellerinde sabun olmadan kaptaki karabiberli suya parmağını batırması istenir ve suyun içinde hiçbir değişiklik olmadığı gözlenir.Daha sonra çocuğun parmağına sıvı sabun damlatılarak kaptaki karışıma parmağı sokması istenir ve sonucunda karabiberlerin hepsinin sabunlu sudan kaçıştığı gözlenir.Sonuç olarak çocuklara mikropların sabunu hiç sevmediği ve sabunla güzelce yıkanan eller sonrası mikropların ellerimizden kaçtıklarının önemi vurgulanır.

TEŞEKÜRLER