TÜRKİYE’NİN OVALARI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
Advertisements

TÜRKİYE’DE DEPREMLER.
TÜRKİYE’DE BÖLGE SINIFLANDIRMASI
EGE BÖLGESİ TOPRAK TİPLERİ
TÜRKİYE’NİN TOPRAKLARI EROZYON,HEYELAN
TÜRKİYE’DE YERLEŞMELER
Yerleşme İklim Yerleşmeyi etkileyen en önemli faktördür. Nemli iklim bölgelerinde genellikle ahşap evler, kurak iklim bölgelerinde ise toprak ve kerpiç.
NECDET YILMAZ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ 2008 ISPARTA
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI SULARIMIZ
Hazırlayan: Tarık ÇETİN
Doğu Anadolu Bölgesi.
Kazanım 3. Yaşadığı bölgedeki insanların yoğun olarak yaşadıkları yerlerle coğrafi özellikleri ilişkilendirir.
KONYA COĞRAFYASI.
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım (Akdeniz)
MARMARA BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
YURDUMUZUN COĞRAFİ BÖLGELERİ
DIŞ KUVVETLER AKARSULAR
Harita Nedir? Yeryüzünün tamamının veya bir bölümünün kuşbakışı görünüşünün belli bir ölçeğe göre küçültülerek kağıt üzerine çizilmesine harita denir.
TÜRKİYE’NİN KIYI OVALARI
TÜRKİYE DE NÜFUSUN VE YERLEŞMENİN DAGILIŞINI ETKİYELEN FAKTÖRLER
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
Türkiye Ovalarının Genel Özellikleri
Türkiye'deki dağların dağılışı:
BAŞLICA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
TÜRKİYE’DE ARAZİ KULLANIMI
EGE BÖLGESİ.
EGE BÖLGESİ Coğrafi Konumu
İZMİR COĞRAFYASI Genel Bilgiler Yüzölçümü: km²
AKARSU AŞINDIRMA ŞEKİLLERİ
AŞINDIRMA VE BİRİKTİRME ŞEKİLLERİ
Güneydoğu Anadolu Bölgesi
..KARADENİZ BÖLGESİ...
TÜRKİYE’NİN OVALARI SEDANUR VAROL.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi
TÜRKİYE’NİN AKARSU VE GÖLLERİ
TÜRKİYE’DE ULAŞIM:.
NÜFUS : Belli bir yerde yaşayan insan sayısına denir.
DIŞ KUVVETLER Rüzgar aşınım ve birikim şekilleri
DOĞAL AFETLER 1-TÜRKİYE’DE DEPREM: Fay hatlarına bağlı olarak meydana gelen salınım ve titreşim hareketleridir. Ülkemiz genç oluşumlu bir arazi yapısına.
FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA FEYAZ BİLGİ
TÜRKİYE’DE DOĞAL AFETLER VE OLUŞTURDUĞU RİSKLER
Ülkemiz Akarsularının Özellikleri
COĞRAFYA.
TÜRKİYE.
EGE BÖLGESİ.
Yüzey şekilleri Yeryüzüne bakıldığında her yerin aynı yükseklikte olmadığını görürüz. Bu farklılıklar yüzey şekillerini meydana getirir.
KEPEZ ÇOK PROĞRAMLI ANADOLU LİSESİ UMUT AKBAŞ
 İsmini Karadeniz'den alan bölge, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanır. Büyüklük bakımından bölgelerimiz.
KARADENİZ BÖLGESİNİ TANIYALIM
Türkiye’de Arazi Kullanımı
Göller Tektonik Göller Dağ oluşum hareketleri Sonucunda kırılarak çö-
ADI : YİĞİT ATICI : SOYADI 2018 NO : 10\C SINIF :.
YAŞADIĞIMIZ BÖLGE.
KPSSOKULU.NET 101 SORUDA COĞRAFYA.
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
5.SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM ÜNİTESİ
DİKKAT!!! 5-Akarsularımızdan şu şekilde yararlanılır: -İçme suyu
TÜRKİYE’NİN PLATOLARI
EGE BÖLGESİ Ege Bölgesi adını komşu olduğu denizden almıştır.
BAŞLICA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
Coğrafya mekansal bir sentez:türkiye
Sosyal Bilgiler Bölgemizi Tanıyalım.
FOTOĞRAFLARLA GÜZEL TÜRKİYE'MİZ.
Sosyal Bilgiler Bölgemizi Tanıyalım.
BAŞLICA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
tarzlarının,inançların (Müslüman,Hıristiyan,Musevi,Ermeni,Rum vb.) binlerce yıldır bir arada barış içinde yaşadığı bir hoşgörü şehri ve kavimler kapısıdır.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN DOĞAL AFETLER
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
Sunum transkripti:

TÜRKİYE’NİN OVALARI

OVA Deniz yüzeyine göre değişik yüksekliklerde olan az eğimli yerlere verilen isimdir. Akarsuların taşıdığı alüvyonların birikmesi sonucunda oluşan geniş düzlüklerdir. Akarsularca yarılmamış olan ve genellikle üzerinde tarımsal faaliyetlerin yapıldığı düzlüklere denir.

Ovaların genel özellikleri Önemli tarım ve yerleşim alanlarıdır. Akarsu veya göl tortularıyla kaplı oldukları için verimli arazilerdir. Ovalar çok sayıda yerleşmelerin bulunduğu ve ulaşımın kolaylıkla sağlandığı sahalardır. Yakın çevrelerinde kendilerini sulayan akarsular vardır. Maden suları ve sıcak su kaynakları yönünden elverişlidir.

İhraç ettiğimiz tarım ürünlerinin çoğu bu ovalarda yetiştirilir. Ovaların genel özellikleri Yer kabuğunun hareketli zeminlerinde bulundukları için, deprem yönünden tehlikelidirler. Çevresine göre alçakta olmaları nedeniyle aynı zamanda havza tabanıdırlar. Kıyı ovalarımızın büyük bir bölümü delta ovasıdır. Bu yüzden çok verimlidir. İhraç ettiğimiz tarım ürünlerinin çoğu bu ovalarda yetiştirilir. Az eğimli olan delta ovalarımızda zaman zaman su taşkınları görülmektedir.

Oluşum Yerine Göre Ovalar 1. Kıyı Ovaları: Deniz kenarlarında meydana gelen (Deltalar) ovalardır. 2. İç Ovalar: İç kesimlerde değişik nedenlerle ve çeşitli yükseltilerde meydana gelen ovalardır.

KIYI OVALARI

Oluşumlarına Göre Türkiye’nin Ovaları 1) Tektonik (Çöküntü) Ovalar:  Fay hattına bağlı olarak ortaya çıkan çöküntü alanlarının alüvyonla dolması sonucu tektonik ovalar oluşmaktadır 2) ) Delta Ovaları:  Türkiye’nin deniz kıyılarında bulunan bu ovalar, akarsuyun aşındırarak taşıdığı alüvyal malzemelerin deniz kıyısına biriktirmesi sonucu oluşan ova çeşididir

3) Karstik Ovalar (Polye) Karstik arazilerin yaygın olduğu bölgelerde çözülmeye bağlı olarak bulunan ova çeşididir. Genellikle verimsiz olan karstik ovaların en fazla bulunduğu bölge Akdeniz bölgesidir. Karstik ovalara gölova da denilmektedir.

4) Eski Göl Yeri Ovaları:  Göl olan yerlerin sularının zamanla çekilmesiyle oluşan çanakların, sel ve akarsuların taşıdığı alüvyal malzeme ile dolması sonucu oluşmuştur. 5) Lav Örtüsü Ovaları:  Volkanizmanın hareketleri sonucu ortaya çıkan ovalardır.

6) Dağ Eteği Ovaları:  Dağlık bölgede taşınan malzemelerin dağın eğiminin azaldığı dağın eteklerinde olduğu yerlerde birikmesi sonucu ortaya çıkan ovalardır.

Mustafa Kemalpaşa Ovası, Bölgelere göre tektonik ovalar Marmara Bölgesi: Adapazarı Ovası, Balıkesir Ovası, Bursa Ovası, Mustafa Kemalpaşa Ovası, Ergene Ovası, İnegöl Ovası Marmara

Ege Bölgesi: Soma ovası, Bergama ovası, Turgutlu ovası, Salihli ovası, Bölgelere göre tektonik ovalar Ege Bölgesi:  Soma ovası, Bergama ovası, Turgutlu ovası, Salihli ovası, Akhisar ovası, tire ovası, Torbalı ovası, Alaşehir ovası, Söke ovası, Ödemiş ovası, Yeni Pazar ovası Koçarlı ovası

Bölgelere göre tektonik ovalar Akdeniz Bölgesi:  Amik ovası Kahramanmaraş ovası

Bölgelere göre tektonik ovalar Karadeniz Bölgesi:  Bolu ovası, Düzce ovası, Tosya ovası, Sulu ova, Taş ova, Merzifon ovası, Erbaa ovası, Niksar ovası, Turhal ovası, Zile ovası Artova ovası

Doğu Anadolu Bölgesi Malatya ovası, Elazığ ovası, Varto ovası, Bölgelere göre tektonik ovalar Doğu Anadolu Bölgesi Malatya ovası, Elazığ ovası, Varto ovası, Muş ovası Hınıs ovası, Karlıova, Iğdır ovası, Elbistan ovası, Erzurum ovası, Erzincan ovası, Yüksekova, Pasinler ovası

Bölgelere göre tektonik ovalar İç Anadolu Bölgesi:  Konya ovası, Kayseri ovası, Develi ovası, Aksaray ovası, Eskişehir ovası, Çubuk ovası

Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Bölgelere göre tektonik ovalar Güneydoğu Anadolu Bölgesi:  Ceylanpınar ovası, Suruç ovası, Birecik ovası, Harran Ovası

Bölgelere Göre Delta Ovaları Ege Bölgesi:  Balat ovası (Büyük Menderes ile), Selçuk – Efes ovası (Küçük Menderes ile), Menemen ovası (Gediz ile), Dikili ovası (Bakırçay ile) Akdeniz Bölgesi:  Çukurova (Seyhan ve Ceyhan ile) Silifke ovası Karadeniz Bölgesi: Bafra ovası (Kızılırmak ile) Çarşamba ovası (Yeşilırmak ile)

KARSTİK OVALAR Tefenni Ovası, Acıpayam Ovası, Korkuteli Ovası, Muğla Ovası, Kestel Ovası Elmalı Ovası

ESKİ GÖL YERİ (TABANI) OVALARI Konya- Ereğli Tuzgölü çevreleri

LAV ÖRTÜSÜ OVALARI Muradiye Ovası, Malazgirt Ovası Çaldıran Ovası

DAĞ ETEĞİ OVALARI Bursa Ovası, Akşehir Ovası ve İnegöl Ovası