Algoritma ve Akış Şemaları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BPR151 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - I
Advertisements

Ayrık Yapılar Matlab Notları
Algoritma ve Akış Diyagramları
Problemi Çözme Adımları
AKIŞ DİYAGRAMLARI Yard.Doç.Dr. Cihad DEMİRLİ
BPR151 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - I
ALGORİTMA VE AKIŞ ŞEMALARI.
Algoritma ve Akış Diyagramları
ALGORİTMA ve PROGRAMLAMA
AKIŞ ŞEMALARI 2.DERS.
ALIŞTIRMALAR - 1 Sunu 1 ve Sunu 2 İçeriği
Görsel C# ile Windows Programlama
Bilgisayar Programlama
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II
Bilgisayar Programlama Güz 2011
BPR151 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - I
Algoritmalar (Algoritms)
Temel tanımlar ve işleyiş
Algoritmalar (Algoritms)
Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi
ALGORİTMA VE AKIŞ ŞEMASI
Algoritma ve Akış Diyagramları
Problem Yaklaşım Temelleri, Algoritma ve Akış Şeması
ALGORİTMA.
ENF 204 Bilgisayar Programlama Algoritma ve Akış Diyagramları
TEK Mİ ÇİFT Mİ? TOPLA YA DA ÇIKAR.
Problem Yaklaşım Temelleri, Algoritma ve Akış Şeması
BİL 102 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERS 1. PROGRAM GELİŞTİRME AŞAMALARI 1- Probleme ilişkin veriler nelerdir? 2- Çözüm yöntemi nasıl olacaktır? 3- Çözüm sonucunda.
PROGRAMLAMA 2. Hafta TEMEL KAVRAMLAR.
Algoritmalar ve Programlama I Ders 2: Akış Diyagramları
ALGORİTMA VE AKIŞ ÇİZELGELERİ
Algoritma Mantığı ve Akış Diyagramları
Döngü Komutları. for deyimi bir alt limitten, bir üst limite kadar programın belirli bir parçasını tekrar eder. for deyiminde sayaç artış oranı da verilmelidir.
Adım Adım Algoritma.
ALGORİTMA NEDİR? İster bilgisayarda, ister matematikte, isterse günlük hayatta karşımıza çıkan her problemin çözüm yolu vardır. Örneğin yemek yerken farkında.
SAYISAL ANALİZ Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ.
Doç. Dr. Cemil Öz SAÜ Bilgisayar Mühendisliği Dr. Cemil Öz.
Ders 2 Algoritma İfade Şekilleri
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
Bilgisayar Programlama Dersi KTÜ Harita Müh. Böl. 2015/2016Bahar Dönemi Doç. Dr. Oğuz Güngör Yrd. Doç. Dr. Emine Tanır Kayıkçı Yrd. Doç. Dr. Esra TUNÇ.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 5: Döngüler
PROGRAMLAMA MANTIĞI, ALGORİTMA PROBLEM ÇÖZME
Akış Diyagramları - 1. Akış Diyagramı  Algoritmalar doğal dille yazıldıklarında herkes tarafından aynı biçimde anlaşılmayabilir.  Ancak, akış diyagramlarında.
BÖLÜM 3 AKIŞ DİYAGRAMI.
ALGORİTMA DERS 3 AKIŞ ŞEMALARI.
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
O R T L G İ M A A Ve Akış şemaları.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ 4. DERS NOTU Konu: M-dosya yapısı ve Kontrol Yapıları 1.
PROGRAMLAMA TEMELLERİ Burak UZUN Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Burak UZUN.
Algoritma Örnekleri.
Algoritma ve Programlama
T.C. ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR VE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİMDE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ – 2 DERSİ ALGORİTMALAR.
ALGORİTMA VE AKIŞ ŞEMASI
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 5: Döngüler
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
PROGRAMLAMA VE KODLAMAYA GİRİŞ
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
Algoritmanın Hazırlanması
Örnekler.
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ FORTRAN 77.
Algoritma Nedir? Algoritmayı, herhangi bir problemin çözümü için izlenecek yolun adımlar halinde yazılması olarak tanımlayabiliriz. Algoritma, bir problemin.
Problemi Çözme Adımları
Akis diyagramı Örnekleri
Bilgisayar Bilimi Döngüler.
Algoritma ve Akış Diyagramları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Algoritma ve Akış Şemaları Algoritma özellikle matematik ve bilgisayar biliminde kullanılır. Bir işi yapmak için net bir şekilde tanımlanan, belli bir başlangıcı ve sonu olan işlem basamakları kümesidir.

Önemli Algoritmalar karşılaşılabilecek tüm ihtimalleri ele alabilecek kadar genel olmalıdır. Her adım son derece belirleyici olmalıdır. Hiç bir ihtimal şansa bağlı olmamalıdır. Belirli bir sayıda adım sonunda algoritma sonlanmalıdır. İşlemlerin sıralanmasında, işlem öncelikleri göz önünde bulundurulmalıdır.

Uyarı Algoritma bir programlama dili değildir. (Programlama dillerine yol gösteren bir yöntem dizisidir) İşleri yapmak, kolaylaştırmak ve hızlandırmak için algoritma kullanılır.

Örnek: Verilen iki sayının toplamını ekrana yazdıran algoritma aşağıdaki gibi yazılır. Adım 1 – Başla Adım 2 – Birinci Sayıyı Oku Adım 3 – İkinci Sayıyı Oku Adım 4 – İki Sayıyı Topla Adım 5 – Toplamı Ekrana Yazdır Adım 6 – Dur

Akış Şemaları Akış şemaları, algoritmanın şekil ve sembollerle ifade edilmesidir. Akış şemasında her adım birbirinden farklı anlamlar taşıyan şekillerden oluşur ve adımlar arasındaki ilişki oklar ile belirlenir. Kodlanacak programın akış şemasının oluşturulması, sürecin daha kolay çözümlenmesine yardımcı olur.

Algoritmanın başladığını ya da sona erdiğini belirtmek için kullanılır. Araç belirtemeden giriş ya da çıkış yapılacağını gösterir. Ekran çıktısı yazdırmak için kullanılır. Oklar işin akış yönünü gösterir. Hesaplama ya da değerlerin değişkenlere aktarımını gösterir. Yapılacak işler birden fazla sayıda yinelecek İse, diğer bir deyişle iş akışında çevrim (döngü) var ise bu sembol kullanılır. Aritmetik ve mantıksal ifadeler için karar verme ya da karşılaştırma durumunu gösterir.

Akış şemaları içerik ve biçimlerine göre genel olarak üç grupta sınıflandırılabilirler. Doğrusal Akış Şemaları Mantıksal Akış Şemaları Döngüsel Akış Şemaları

Doğrusal Akış Şemaları İş akışları giriş, hesaplama, çıkış biçiminde olan akış şemaları bu grup kapsamına girer. Örnek: Klavyeden girilen İki sayının toplamını hesaplayıp ekrana yazdıran algoritma ve akış şemasını hazırlayınız. (X: Birinci sayı, Y: İkinci sayı, Z: toplam) A1 : Başla A2 : Klavyeden oku X A3 : Klavyeden oku Y A4 : Hesapla Z = X + Y A5 : Yaz Z A6 : Dur

Örnek – Akış Şeması Başla Birinci sayıyı giriniz (X) İkinci sayıyı giriniz (Y) İki sayıyı topla Z=X+Y Toplamı (Z) ekrana yazdır Bitir

Mantıksal Akış Şemaları Geniş ölçüde mantıksal kararları içeren akış şemalarıdır. Hesap düzenleri genellikle basittir. Örnek: Klavyeden girilen bir sayının pozitif, negatif veya sıfıra eşit olma durumunu hesaplayıp ekrana yazdıran algoritma ve akış şemasını hazırlayınız. (S : Sayı) A1 : Başla A2 : Oku S A3 : Eğer S > 0 ise “Pozitif” yaz, A4 : Eğer S < 0 ise “Negatif” yaz, A5 : Eğer S = 0 ise “Sıfıra eşit” yaz, A6 : Dur

Örnek – Mantıksal Akış Şemaları Başla Sayı giriniz (S) S=0 S > 0 S < 0 Ekrana Negatif yazdır Ekrana pozitif yazdır E Ekrana Sıfıra Eşit yazdır Bitir

Döngüsel Akış Şemaları Sorunun çözümü için, çözümde yer alan herhangi bir adım ya da aşamanın birden fazla kullanıldığı akış şemalarına denir. İş akışları genel olarak giriş ya da başlangıç değeri verme, hesaplama, kontrol biçiminde olmaktadır.

Döngüsel Akış Şemaları Örnek: Klavyeden girilen bir karakteri 5 kez ekrana yazdıran algoritma ve akış şemasını hazırlayınız. A1 : Başla A2 : Karakteri Giriniz A3 : Sayaç=0 A4 : Karakteri Ekrana Yaz A5 : Sayaç = Sayaç + 1 A6 : Eğer Sayaç < 5 ise A4 e git A7 : Eğer Sayaç >= 5 ise, A8 : Bitir

Örnek – Döngüsel Akış Şemaları Başla Karakter giriniz (K) Sayaç=0 Karakteri Ekrana yazdır H S>=5 E Sayaç=Sayaç+1 Bitir