ALİ CANİP YÖNTEM (1887-1967).

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YİRMİNCİ YÜZYIL TÜRK EDEBİYATI
Advertisements

İSLAMİYETİN KABULÜNDEN SONRAKİ TÜRK EDEBİYATI
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI (EDEBİYAT-I CEDİDE)
TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
SERVET-İ FÜNUN DÖNEMİ.
Dİnİ tasavvuFİ Türk şİİRİ İslamiyet‘in temel ilkelerine dayanarak nefsi arıtıp, ahlâkı güzelleştirerek dini yaşama ve bu yolla allah'a ulaşma düşüncesine.
Ziya Gökalp (23 Mart Ekim 1924).
KEREM GUVENTURK CAN DIVITOGLU 11/C
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ 1.ETKİNLİK EŞLEŞTİRME.
Parnasizm Realizmin şiire yansımış biçimine Parnasizm denir. Fransa'da 1860'ta "Çağdaş Parnas" adlı şiir dergisinin çevresinde toplanan sanatçılara "parnasyen" adı.
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ Meşrutiyet (1908) ten sonra memlekette başlayan ve o devirde “Türkçülük” adı verilen milliyet hareketi, “edebiyatta milli kaynaklara.
FECR-İ ATİ EDEBİYATI(1909)
Hazırlayan: Yasin tunç
5N 1K Değerlendirme Aracı
GARİP AKIMI (I. YENİ).
DESTAN, HALK HİKAYESİ, MESNEVİ
PEYAMİ SAFA.
ÖZELİKLERİ VE TEMSİLCİLERİ
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
HAZIRLAYAN SERPİL ÖZDEMİR
ŞİİRDE AHENK.
Orhun abideleri / göktürk yazıtları
Servet-i Fünun Dönemi Türk Edebiyatı
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU VE YABAN
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
İSLAMİYET  ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI (GEÇİŞ DÖNEMİ EDEBİYATI ) ( yy)
Nedim’in Hayatı.
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
BESNİ ANADOLU İMAM HATİP VE İMAM HATİP LİSESİ TURK DİLİ VE EDEBİYAT DERSİ ÖĞRETMENİN ADI SOYADI:AHMET KURT HAZIRLAYANLAR; SEYDİ EMRE MEHMET SEVİNDİ.
Yahya Kemal Beyatlı HAYATI.
ÖMER NASUHİ BİLMEN A.İ.H.L SENANUR BEKTAŞ 10/E ARSLAN KÖSE.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ DESTAN DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
ORHAN VELİ KANIK MEHMET ALİ SEL.
11 Mart 1891'de İstanbul'da doğdu, 18 Ekim 1949'da Ankara'da yaşamını yitirdi. Hecenin Beş Şairi'nden biri. Selanik, Üsküp ve İstanbul idadilerinde öğrenim.
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ
Garip Akımı Birinci Yeniciler
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR ( ) Naturalizm’in temsilcisidir. Ahmet Mithat geleneğini sürdürür. Dili sadedir. Kahramanlarını çevrelerinin.
Mehmet Akif Ersoy Bilgi Yarışmasına Hoş Geldiniz… Türkçe Zümresi.
Servet-İ fünun edebİyatI
FECR-İ ATİ DÖNEMİ (GELECEĞİN IŞIĞI)
1 2. YENİ HAREKETİ 1940 Sonrası Şiiri LÜTFİ BAŞDAŞ 12/D 1789 İSMAİL MALAZGİRTLİ 12/D 1694.
 Osmanlının yıkılı ş ına do ğ ru devleti ve milleti kurtarmak için birtakım fikir akımları olu ş mu ş tur.  Bunlar Osmanlıcılık, İ slamcılık, Batıcılık.
GARİPÇİLER(GARİP AKIMI)
Ahmet Kutsi Tecer.
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU ( )
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
ZİYA GÖKALP ( ).
Hisarcılar (HİSAR GRUBU)
GENÇLERDE UYUM.
   Halk edebiyatı -Halk edebiyatı adı üzerinde halkın yaşayışı,hayata bakışı,edebi zevkini yansıtan bir edebiyattır.
( ).  1904 yılında İstanbul’da doğmuştur.  Bahriye Mektebi, İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünde öğrenim gördü.  17 yaşında ‘’İstanbul.

Hazırlayan:Ayşe Ulusoy
İBRAHİM ŞİNASİ.
Hazırlayan ÖMER ÇAKIR.
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI
HÜSEYİN SUAT YALÇIN. ■Hüseyin Cahit Yalçın'ın ağabeyi. Tıbbiye'yi bitirdikten sonra (1886), bir süre Midilli ve İstanbul'da hekimlik yaptı. Uzmanlık.
Edebiyat,sanat,siyaset,ticaret,spor gibi alanlarda başarılı olan; insanlık adına faydalı işlerde bulunan insanların hayatlarının.
ZIYA GÖKALP (23 MART EKIM 1924). Ziya Gökalp, özellikle Milliyetçilik ve Türkçülük üzerine kaleme aldı ğ ı eserleri ile ünlenmiştir. 18 yaşında.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ Adı:Ömer Soyadı:Koca No:284 Sınıf:10/H.
ÖMER SEYFETTİN[ ]. Ömer Seyfettin 11 Mart 1884 tarihinde Balıkesir'in Gönen ilçesinde doğdu. Yüzbaşı Ömer Şevki Bey ve Fatma Hanım'ın ikisi küçük.
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ Meşrutiyet (1908)'ten sonra memlekette başlayan ve o devirde "Türkçülük" adı verilen milliyet hareketi, "edebiyatta millî kaynaklara.
Ahmet Kutsi Tecer 1901 yılında Kudüs'te doğdu. İlköğrenimine Kudüs'te başladı ve Kırklareli'nde devam etti. Lise öğrenimini Kadıköy Sultanisi'nde tamamladıktan.
FECR – İ ÂTİ TOPLULUĞU ( 1909 – 1912)
TÜRK EDEBİYATI EVRELERİ
Alt Başlık. ELEŞTİRİ NEDİR?  Şiir, tiyatro, hikâye, roman, resim, heykel, film gibi bir sanat veya düşünce eserinin, zayıf ve güçlü yönleri göz önünde.
( ) HAYATI Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1889 yılında Mısır’ın Kahire şehrinde doğmuştur. Sanat hayatına Fecriati topluluğunda başlayan sanatçının,
Sunum transkripti:

ALİ CANİP YÖNTEM (1887-1967)

Öğretmenlik ve milletvekilliği yapmıştır. Aruzla yazdığı ilk şiirleri, Fecr-i Aticilerce takdirle karşılanmıştır. Ancak 1911’de Selanik’te Ömer Seyfettin’le birlikte Genç Kalemler dergisini çıkararak Milli Edebiyat akımını başlatmıştır.

Genç Kalemler dergisinin başında bulunmuştur. Genç Kalemler hareketinin şair, yazar ve tarihçisidir. Hece ölçüsüyle ve sade dille şiirler yazmıştır.

Tek şiir kitabı Geçtiğim Yol’dur. 1913’ten sonra oldukça az sayıda yeni şiir yayımlamış, yaşı ilerledikçe ilmi araştırmalara yönelmiş ve zamanla şiiri bırakmıştır. Lise edebiyat programlarının düzenlenmesinde çalışmış ve ders kitapları hazırlamıştır.

Divan edebiyatını çok iyi bilmesine, hatta bu konuda güzel örnekler de vermesine karşın, Servet-i Fünun şairlerinin mutlu bir azınlığa seslenen şiirlerine karşı çıkmıştır. Yeni Lisan hareketini savunmuş, bu yüzden Cenap Şehabettin’le ciddi bir tartışmaya girişmiştir.

Ali Canip, şairin dört duvar arasında kendi kendine şiirler yazmasını değil, toplum içinde toplum için bir yaratıcı olması gerektiğini savunmuştur. Şairliğinden çok Genç Kalemler’de yayımladığı edebiyat tarihine ilişkin makaleleri ve eleştirileri ile tanınmıştır.

ESERLERİ: ŞİİR: Geçtiğim Yol MAKALE: Milli Edebiyat Meselesi ve Cenap Bey’le Münakaşalarım İNCELEME-ARAŞTIRMA-DERLEME: Epope, Türk Edebiyatı Antolojisi, Ömer Seyfetttin- Hayatı ve Eserleri, Edebi Nevilerle Mesleklere Dair Malumat

Hazırlayan: Süleyman Kara Edebiyatsultani.com