İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MİKROPLAR Mikroplar nasıl ve nerede yaşar ? Gülnur GÜR Sağlık Slayt
Advertisements

BİYOLOJİK RİSK ETMENLERİ
Restoran ve Lokantalarda Hijyen
Mikroplar Nelerdir?.
Mikro-organizmalar nelerdir?
“HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM”
İÇ RADYASYONDAN KORUNMA
GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
Alan ve personel dozimetrisi
CANLILAR 1.Bakteriler 2.protista 3. Mantarlar 4. Bitkiler 5. Hayvanlar.
ÜREME VE ÇEŞİTLERİ.
Mikroorganizmaların Çevreye Hizmeti
MERHABA ARKADAŞLAR ŞU ANDA BENİ GÖREMEZSİNİZ ŞİMDİ GELİYORUM.
MANTAR Patojen Saprofit ~ 100,000,000 tür ~ tür
SENCE ÇEVRENDEKİ CANLILAR SADECE GÖRDÜKLERİNLE Mİ SINIRLI? HADİ GEL CEVABINI BULALIM.
Küresel Isınma Nedir?.
Kimyasallar Tehlike Uyarı İsaretleri
SOLUNUM.
MİKROSKOBİK CANLILAR Çevremizde yaşayan gözle görülemeyecek kadar küçük canlılar, mikroskop yardımı ile görülebilir. Mikroskopla görülebilen canlılara.
Hazırlayan:K.Merve GÜNAY
MİKROSKOBİK CANLILAR SERRA NUR GÜRKAN.
TOPRAK CANLILARI VE TOPRAK KALİTESİNDEKİ ROLÜ
BAKTERİLERİN DOĞADAKİ YERİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
AQUA HİDROSAN KD; Hidrojen peroksit ve kolloidal gümüş içeren bir dezenfektandır. Konsantre dezenfektandır. Ekonomiktir. Renksiz; tatsız ve kokusuzdur.
BİTKİLER(PLANTAE)ALEMİ
Gıda Mühendisliği Bölümü
Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM VE TANIYALIM
4. Sınıf fen ve teknoloji dersi Canlıların dünyasını gezelim
FEN VE TEKNOLOJİ LABORATUVARINDA GÜVENLİK
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 01; Temel İlkeler.
HAVA KİRLİLİĞİ Tacettin İnandı. Kapsam Hava kirliği tanımlar Kirlilik nedenleri Önlem.
Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı LEGIONELLA BAKTERİSİNE YÖNELİK UYGULANAN DEKONTAMİNASYON YÖNTEMLERİ.
Adıyaman Güzel Sanatlar Lisesi
2 HİJYEN  Sözlük anlamı sağlık bilimi demektir.  Sağlığı koruma uygulamalarının tümü hijyeni kapsar.  Temizlik yoluyla sağlığı korumaya yönelik uygulamalar.
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ PAMUKOVA MESLEK YÜKSEK OKULU SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ KURUTULMUŞ VE ÖZEL SÜT ÜRÜNLERİ KONU SÜTTOZLARININ NİTELİKLERİ VE KALİTESİ.
BESİN KİRLİLİĞİ Sağlığınız için sağlıklı ve dengeli beslenmeniz gereklidir. Sağlıklı beslenmek için vücuda alınan besinlerin güvenilir olması gerekir.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi Gıda Mühendisliği Bölümü
BAKTERİ VE VİRÜSLER F.CANAN TAŞERİMEZ MİMAR SİNAN ANADOLU LİSESİ.
PROKARYOTLAR = MONERA ALEMİ
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
7. MİKROORGANİZMA HABİTAT TİPLERİ
Atık yağlar Günümüzde bitkisel yağ fiyatlarındaki hızlı artış, biyodizel üretiminde yemeklik yağlar yerine kızartma yağları gibi atık yağların kullanımı.
MİKROORGANİZMALAR VE SAĞLIĞIMIZ
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
TBS’DE HİJYEN.
Laboratuvar Güvenliği ve Temizliği
KORUNMA POLİTİKALARI. KORUNMA POLİTİKALARI Korunma politikalarının amacı işyerlerinde iş kazaları ve meslek hastalıklarını önlemek ve çalışanların.
Mikrobiyolojinin Tarihçesi ve Gelişimi
12. İNORGANİK VE ORGANİK KİRLETİCİLERLE MİKROBİYEL ETKİLEŞİMLER
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
BİYOLOJİK RİSK ETMENLERİ
ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ
Bakteri- Virus- Mantar
CANLILAR 1-Bitkiler;çiçekli bitkiler, çiçeksiz bitkiler. 2-Hayvanlar;omurgalı hayvanlar,omurgasız hayvanlar. 3-Mantarlar;şapkalı mantarlar,maya mantarları,kültür.
MESLEK HASTALIKLARI Hazırlayan:Erkan Günkaya Okul No: Meslek:Makine Mühendisi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MERHABA ARKADAŞLAR ŞU ANDA BENİ GÖREMEZSİNİZ ŞİMDİ GELİYORUM.
GIDA MUHAFAZA YÖNTEMLERİ
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
GIDA VE PERSONEL HİJYENİ DERSİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Mikroskobik canlılar Zararlı Mikroskobik Canlılar.
Sunum transkripti:

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Havadaki Bakteri, Küf ve Maya Konsantrasyonu Analizi Hakkında Genel Bilgi

HAZIRLAYANLAR 05130000573-AYŞENUR DENİZOĞLU 05130000497-UMUT ÖZYETKİN

İÇİNDEKİLER YÖNETMELİKTE KONU İLE İLGİLİ MADDE BAKTERİ NEDİR? KÜF NEDİR? MAYA NEDİR? BAKTERİ-KÜF-MAYA VE HAVA İLİŞKİSİ ÖLÇÜM YAPILMASI KAYNAKÇA

YÖNETMELİKTE KONU İLE İLGİLİ MADDE İş Hijyeni Ölçüm, Test ve Analizi: Çalışma ortamında bulunan, çalışanların sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek her türlü fiziksel (gürültü, titreşim, aydınlatma, iyonlaştırıcı olmayan radyasyon, vb.), kimyasal (toz, gaz, buhar vb.) ve biyolojik (virüs, bakteri, mantar, vb.) etkenlerin nicelik ve nitelik tayininin yapılması.

Konunun Genel Tanımı Mikroorganizmalar gözle görülemedikleri için varlıkları laboratuar ortamı dışında gıdaya verdikleri fiziksel, kimyasal ve biyolojik bozulmalar ile insanlarda neden oldukları hastalıklarla hissedilir. Mikroorganizmalar yine aynı sebeple halkın çoğu tarafından soyut bir kavram olarak algılanır.

BAKTERİ NEDİR? Tek hücreli mikroorganizma grubudur. Tipik olarak birkaç mikrometre uzunluğunda olan bakterilerin çeşitli şekilleri vardır, kimi küresel, kimi spiral şekilli, kimi çubuksu, kimi virgül şeklinde olabilir.

Yeryüzündeki her ortamda bakteriler mevcuttur Yeryüzündeki her ortamda bakteriler mevcuttur. Toprakta, deniz suyunda, okyanusun derinliklerinde, yer kabuğunda, deride, hayvanların bağırsaklarında, asitli sıcak su kaynaklarında, radyoaktif atıklarda büyüyebilen tipleri vardır.

Polimerleri ve tekstil ürünlerini bakteri ve mantar büyümelerine karşın korumak amacıyla biyosidal ürünler kullanılır. Son dönemde gelişen teknoloji ile birlikte daha kapsamlı ürünler elde edilmiştir.

KÜF NEDİR? Mantar türünden çok küçük canlı varlıklar. Çok sayıda olunca kadife gibi manzara arz ederler. Bozulmaya yüz tutan organik maddeler üzerinde nem ve ısı etkisiyle meydana gelirler. 

Bakteri ve mayalar tek hücreli olduğu halde küfler çok hücrelidir Bakteri ve mayalar tek hücreli olduğu halde küfler çok hücrelidir. Hemen bütün küfler aerobiktir, atmosfer oksijenine ihtiyaçları vardır. Geniş asidik ve sıcaklık sınırı içinde gelişebilirler.

Çoğalma genellikle sporlar ile olur Çoğalma genellikle sporlar ile olur. Bunlardan spor, bakterilerinkinin aksine olarak gerçek çoğalma organıdır. Bu sporlar mikroskobik boydadırlar. Sporlar, havaya yayıldıkları zaman beslenmeye elverişli bir yer bulduklarında oraya yerleşerek gelişirler.

MAYA NEDİR? Mayalar tek hücreli canlılardır ve ökaryot hücre yapısına sahiptirler. Mantarlar içinde yer almaktadırlar. Günümüzde birçok alanda mayaların kullanılabilir olduğu görülmektedir.

Mayalar ; toprak, su ve havadan izole edilebilirler Mayalar ; toprak, su ve havadan izole edilebilirler. Bunlar genellikle gıda bozucu mayalar olarak bilinirler. Ayrıca enfeksiyonlara sebep olan birçok maya türü de bulunmaktadır.

BAKTERİ-KÜF-MAYA VE HAVA İLİŞKİSİ Hava, içerisinde nefes alabilmemiz ve hayatta kalabilmemiz için gerekli bir takım maddeleri barındırırken, aynı zamanda, irili ufaklı partiküller halinde yabancı maddeleri ve mikroorganizmaları da içermektedir.

Hava içerisinde serbest halde veya maddelere bağlı şekilde bulunan bu mikroorganizmalar, Bioaerosol olarak da adlandırılırlar. Havanın, her yerde bulunduğu düşünüldüğünde, havadan meydana gelebilecek mikrobiyal kontaminasyon ürünler, çalışan kişiler için risk oluşturmaktadır.  

Bu mikroorganizmaların çeşitlerine ve yoğunluğuna bağlı olarak, üretim personeli veya tüketicilerde çeşitli enfeksiyonik hastalıklar oluşabilir. Bu nedenle, depolama alanlarında ortam havasının kontrolü çok önemlidir.

Üretim yapılan veya depolama alanlarında dışarıdan hava girişi çeşitli yollarla azaltılabilir veya içeriye temiz hava girmesini sağlayacak önlemler alınabilir. Bu arada içeride var olan havanın da mikrobiyal yükünü düşürebilmek için yapılabilecek çalışmalar vardır.

Ortam havasının mikrobiyel kontrolü manuel olarak veya cihaz yardımı ile yapılabilir. Cihaz yardımı ile yapılan mikrobiyolojik ölçümler, cihazdan her seferinde geçen hava miktarı standart olacağından, daha doğru sonuçlar verecektir.

Havada bulunan mikrobiyal kaynaklı kontaminantlar bakteriler, mantarlar (küf-maya), virüsler, bakteriler vb canlılardır. Hepsinin içerisinde en büyük çoğunluğu bakteriler ve mantarlar oluşturur. Özellikle fungal etkenler; yani mayalar ve küf sporları, hava kontaminasyonu açısından çok önemlidir.

Bu etmenler iç ve dış ortamlarda, özellikle nemli ortamlarda rahatlıkla yaşar ve çoğalırlar. Yaşamaları ve üremeleri için gereki pH ve su aktivitesi aralığı da oldukça geniştir. Genel yaşam alanlarında oda sıcaklığı olarak kabul edilen 18-25°C’lik ısı, fungal etmenlerin gelişimi için oldukça uygun sıcaklıklardır.

İç ortam havasında bulunan küf konsantrasyonu için bir standart olmamakla birlikte, 150-1000 kob/m3 miktarında koloni tespit edilmesi, insan sağlığı için zararlı olabilir. Yine ortamda yoğun olarak bulunan küflerin sporları, maddeler üzerinde salgıladıkları sindirici enzimler ve mikotoksinler yoluyla bozulmalara yol açabilirler.

Mikotoksin olarak bilinen bu toksik metabolitler, solunum veya ağız yoluyla yüksek dozda alındıklarında, akut toksik etki sonucunda, kısa sürede ölümle sonuçlanabilecek rahatsızlıklar gelişebilir. Düşük dozda uzun süre mikotoksinlere maruz kalındığında ise, iç organlarda kronik hastalıklar görülebilmektedir.

ÖLÇÜM YAPILMASI Havanın mikrobiyal yoğunluğunu ölçmek için kullanılan çeşitli sistemler mevcuttur. Test cihazları ile mikrobiyel yükün ölçülmesi, açık petri yöntemi ile mikrobiyel olarak ölçülmesi, mikroorganizma hücrelerinin kimyasal bileşenlerini (ATP, DNA, enzim) m3 hacimde ölçme ve mikroskop altında sayım yapmak gibi yöntemler kullanılmaktadır.

Havanın yük ölçümleri yapıldıktan sonra, kullanılan her yöntemin gerektirdiği şekilde sayımlar yapılır ve m3 hacimdeki yoğunluk belirlenir. Daha sonra bu yoğunluğu düşürmek ve havanın kalitesini yükseltmek için gerekli uygulamalar yapılmalıdır. Her uygulama sonrasında tekrar hava örneklemesi yapılması önerilmektedir.

İç ortamlarda tespit edilen hava yoğunluğu için bir standart olmamakla birlikte, genel üretim alanlarında standart alınan toplam canlı bakteri ve küf-maya yoğunluğu en fazla 1000 kob/m3 olarak kabul edilmektedir. Bu durum genel üretim ve depolama alanları için geçerli olup, özel koşullar ve hava şartları gerektiren bölüm veya depoların standardı ayrıca oluşturulabilir.

Hava ölçümünü takiben yapılan inkübasyon sonucunda sayılan koloniler ile m3 hacimdeki bakteri sayısı hesaplanır. Sonraki aşamada, bakteri yoğunluğuna göre havanın dezenfeksiyonu gerçekleştirilir.

Uygulanacak dezenfeksiyon işlemi hem havanın, hem de temas ettiği yüzeylerin mikrobiyolojik yükünü azaltabilen, kullanımı kolay, en uzak ve ulaşılması güç noktalara bile nüfuz edebilen, insanlarda yan etkisi olmayan, kalıntı bırakmayan, etki spektrumu geniş bir ürün olmalıdır.

Gerek kimyasal, gerekse doğal dezenfeksiyon ürünleri mevcuttur Gerek kimyasal, gerekse doğal dezenfeksiyon ürünleri mevcuttur. Kimyasal ürünlerin kanserojen etkileri ve kalıntı bırakma riski vardır. Bu sebeple, son yıllarda ortam ve yüzey dezenfeksiyonunda doğal çözümlere yönelme başlamış ve çeşitli ürünler piyasaya sürülmüştür.

KAYNAKÇA http://www.diatek.com.tr/Makale-Yontem/Mikrobiyolojik-Analiz/Havanin-Mikrobiyal-Yuku-ve-Ortam-Havasi-Dezenfeksiyonu-Nedir_256.htm http://www.nonwoventechnology.com/tr/this-is-a-test/ http://biyolojikmucadele.dergipark.gov.tr/download/article-file/208600