BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MATLAB’İN SAYI YUVARLAMA FONKSİYONLARI
Advertisements

Algoritma.  Algoritma, belirli bir görevi yerine getiren sonlu sayıdaki işlemler dizisidir.  Başka bir deyişle; bir sorunu çözebilmek için gerekli olan.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 2: Algoritma ve Akış Şemaları
PROGRAMLAMA ve YAZILIM Sayısal Analiz Yrd.Doç.Dr. Zekeriya PARLAK.
HİPOTEZ TESTLERİNE GİRİŞ 1. Şu ana kadar örneklemden elde edilmiş istatistiklerden yararlanarak, kitle parametresini kestirebilmek için nokta tahmini.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 11: İşaretçi (Pointer) Kullanımı Yrd. Doç. Dr. Altan MESUT Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği.
Örnek 1 Kullanıcının girdiği bir sayının karesini hesaplayan bir program yazınız.
TC Windows Editörü DevC++. KURULUM PROGRAMIN KURULACAĞI YER BURADA BELİRLENİYOR.
O R T L G İ M A A Ve Problem çözme.
9. HAFTA 25 Nisan2016. Fonksiyon M-Dosyaları Fonksiyon dosyaları ilk satırda “function” kelimesi bulunan “.m” uzantısı bulunan dosyalardır. MATLAB içinde.
HİPOTEZ TESTLERİNE GİRİŞ Şu ana kadar örneklemden elde edilmiş istatistiklerden yararlanarak, kitle parametresini kestirebilmek için nokta tahmini.
Bölüm 5 Döngü Komutları while Komutu while Komutu Diğer Operatörler (Bileşik atama, artırma ve azaltma operatörleri ) Diğer Operatörler (Bileşik atama,
Doç. Dr. Cemil Öz SAÜ Bilgisayar Mühendisliği Dr. Cemil Öz.
ÇOK BOYUTLU SİNYAL İŞLEME
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ
Excel 2007.
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
BM-103 Programlamaya Giriş Güz 2016 (3. Sunu)
BM-103 Programlamaya Giriş Güz 2016 (8. Sunu)
EETE233 Mikrodenetleyiciler ArduIno ile Programlama
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
TAM SAYILAR.
Proje Oluşturma ve Yönetimi
BM-103 Programlamaya Giriş Güz 2016 (5. Sunu)
Vize Sorusu Klavyeden girilen N adet sayıyı List1 nesnesinde gösteren ve bu sayıların toplamını ve ortalamasını Text1 ve Text2 nesnesinde yazdıran.
Problem Çözme ve Algoritmalar
Yapay Sinir Ağı Modeli (öğretmenli öğrenme) Çok Katmanlı Algılayıcı
CEBİRSEL İFADELER.
C Programlama Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK BMM211-H05
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 5: Döngüler
DOĞAL SAYILAR TAM SAYILAR
İleri Algoritma Analizi
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
RESİM VE RESİM DÜZENLEME İŞLEMLERİ
GELECEK PİYASASI İŞLEMLERİ
PROBLEM ÇÖZME VE ALGORİTMALAR
Bilgisayar Programlama
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
DÖNGÜLER.
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Benzetim 11. Ders İmalat Yönetimde Benzetim.
Arduino Programlama Dili
SAYI ÖRÜNTÜLERİ ANAHTAR KAVRAMLAR MODELLEME ÖRÜNTÜ SAYI ÖRÜNTÜSÜ ÜS
YAPISAL PROGRAMLAMA Hafta-4
Doğrusal Mantık Yapısı İle Problem Çözme
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
Örnek: Dışarıdan rast gele girilen 10 tane sayıdan kaç tanesi tek ve kaç tanesi çift ayrıca tekleri ve çiftleri ayrı ayrı toplayan programı yazınız. var.
Bilgisayar Bilimi Koşullu Durumlar.
Lagrange İnterpolasyonu:
1.) Bellekteki A= , B=0.01, C= değerleri WRITE (6 ,10) A,B,C 10 FORMAT (1X,E11.5,5X,E8.2/1X,e13.6) ile yazdırılırsa çıkış görüntüsü nasıl.
Bilgisayar II 8 Mart Mart
Bölüm 4 Seçme Komutları Koşul İfadesi if Komutu Bileşik Komut
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
6. DÖNGÜ (TEKRARLAMA) DEYİMLERİ
Bilgisayar Bilimi Fonksiyon Yazma.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bilgisayar Bilimi Programlama Yapısı.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-10 Diziler
BLM113 Bilgisayar Bilimlerine Giriş
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MTM216 GÖRSEL PROGRAMLAMA
Kesikli Olay benzetimi Bileşenleri
Bölüm 4 Seçme Komutları Koşul İfadesi if Komutu Bileşik Komut
İleri Algoritma Analizi
BLP 4210 PLATFORM BAĞIMSIZ PROGRAMLAMA
8. Ders Tüm ikililer arasında en kısa yollar
RASTGELE DEĞİŞKENLER Herhangi bir özellik bakımından birimlerin almış oldukları farklı değerlere değişken denir. Rastgele değişken ise tanım aralığında.
Sunum transkripti:

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ 5. DERS NOTU Konu: Döngü Yapıları

DÖNGÜ YAPILARI Birçok uygulamada bazı işlemlerin tekrar tekrar gerçekleştirilmesi gerekir. Bizlere bu imkanı sağlayan programlama yapılarına döngü denir. MATLAB’de döngü oluşturmak amacıyla kullanılan for ve while adında 2 tekrarlama deyimi bulunmaktadır. Birinci Bölümü Hatırlayınız: Bardak hacminin %90’nı dolana kadar su doldurma işlemine devam et.

Döngü Oluşturma Kuralları: Döngü değişkeninin başlangıç değeri belirlenir. Döngü değişkeninin bitiş değeri belirlenir. Döngü değişkeninin bitiş değerine ulaşıp ulaşmadığı test edilir. İstenen işlem gerçekleştirilir. Döngü değişkeni, döngü içinde adım miktarı kadar artırılır yada azaltılır. Birinci Bölümü Hatırlayınız: Bardak doldurma işleminde sayaç değişkeni bir döngü değişkeni olarak tanımlanabilir. Sayaç değeri başlangıçta 0 olarak alınırken bitiş değerinin 4 olması istenebilir. Su doldurma işlemi esnasında sayaç değeri test edilir. Sayaç değeri 4’e ulaştığında işlem bitirilir (Döngüden çıkılır).

Matlab’de Otomatik Sayaç Oluşturma sayac= başlangıç:bitiş (Artış miktarı otomatik olarak 1 atanır.) sayac= başlangıç:artış miktarı:bitiş

for DÖNGÜSÜ for döngü değişkeni = başlangıç:bitiş komutlar end Döngü değişkenini başlangıç değerinden bitiş değerine kadar birer adımlarla artır ve her artımda komutları gerçekleştir. Döngü değişkenini başlangıç değerinden bitiş değerine kadar artış miktarı kadar artır ve her artımda komutları gerçekleştir. for döngü değişkeni = başlangıç:artış miktarı:bitiş komutlar end

Uygulama 1: input komutuyla kullanıcıdan aldığı sayı kadar kullanıcı ismini ekrana yazan bir Matlab programı yazınız.

Uygulama 2: 1’den 20’ye kadar sayıların toplamını bulan bir Matlab programı yazınız.

Uygulama-3: 1 sayısı ile klavyeden girilen herhangi bir sayı arasındaki ardışık sayıların toplamını for döngüsü kullanarak hesaplayan ve ekrana yazan bir MATLAB programı yazınız.

Uygulama-4: Ekrandan girilen bir sayıya kadar olan sayıların toplamını ve çarpımını bulan bir Matlab programı yazınız.

Ekrana ‘𝑥’ ve ‘𝑓’ değerlerini yazdır Başla Uygulama-5: 𝑓 fonksiyonunun değeri 𝑥'in aldığı değerlere göre aşağıda verilmiştir. 𝑥'in değeri 0-20 arasında 0.5 aralıklarla arttığına göre her bir 𝑥 değeri için 𝑓 fonksiyonunu hesaplayan bir Matlab programını yazınız. 0<= x <= 2 f=x 2< x <= 3 f=x-x3-22 3< x <=4 f=x2-2x+13 4< x f=x4-3x2-43 𝑥=0 0≤𝑥≤2 Evet 𝑓=𝑥 Hayır 2<𝑥≤3 Evet 𝑓=𝑥− 𝑥 3 −22 Hayır Evet 3<𝑥≤4 𝑓= 𝑥 2 −2𝑥+13 Hayır 𝑓= 𝑥 4 −3 𝑥 2 −43 Ekrana ‘𝑥’ ve ‘𝑓’ değerlerini yazdır 𝑥=𝑥+0,5 𝑥≥20 Hayır Evet Bitir

while Döngüsü Önceden belirlenmiş belli bir durum gerçekleşinceye kadar gerekli sayıda tekrar yapan döngüdür. while koşul işlem_1 işlem_2 işlem_n end Koşul doğru (Mantık 1) iken işlem_1’ i, işlem_2’ yi … işlem’n’ i yap.

Uygulama-1: Ekrana adınızı ve soyadınızı 10 kez yazan bir MATLAB programını while döngüsü kullanarak oluşturunuz.

Matematiksel olarak problemin çözümü: Uygulama: Klavyeden girilen bir sayının faktöriyelini hesaplayan bir Matlab programı yazınız. Bölüm-1 Hatırlatma Matematiksel olarak problemin çözümü: 𝑛!= 𝑘=1 𝑛 𝑘 Örneğin n=5 ise 5!= 𝑘=1 5 𝑘 =1∗2∗3∗4∗5=120 Bu problemin çözümü için aşağıdaki mantıksal yaklaşımı kullanalım. Yukarıdaki örnekte gösterildiği gibi; faktöriyel işlemi bir serinin elemanlarının çarpımı yöntemiyle gerçekleştirilmektedir (𝑛!= 𝑘=1 𝑛 𝑘 ). k değişkeni faktöriyeli hesaplanacak olan n sayısına ulaşana kadar kendisini bir artırmakta (sayaç) ve her artım işleminin ardından bir önceki değeriyle çarpılmaktadır. Dolasıyla faktöriyeli hesaplanacak olan sayıya n değişkeni adı verelim. Sayaç kullanmamız gerektiğinden bir sayac değişkeni tanımlayalım ve değeri ise başlangıçta 1 olsun. Son olarak hesaplama sonucunda ortaya çıkacak değişkene ise sonuc değişkeni adı verelim ve başlangıçta değeri 1 olsun. sayac=1 ve sonuc=1

Adım4: Eğer n<0 ise 3. adıma git 𝑠𝑜𝑛𝑢𝑐=𝑛!= 𝑠𝑎𝑦𝑎𝑐=1 𝑛 𝑠𝑎𝑦𝑎𝑐 Adım1: Başla Adım2: sonuc =1; sayac =1 Adım3: n’yi gir Adım4: Eğer n<0 ise 3. adıma git Adım5: Eğer sayac>n ise adım 8 e git Adım6: sonuc=sonuc*sayac Adım7: sayac =sayac+1 yap ve adım 5 e git Adım8: sonuc degerini ekrana yaz Adım9: Bitir

Uygulama: 𝑎=2 ve 𝑏=3 olarak veriliyor Uygulama: 𝑎=2 ve 𝑏=3 olarak veriliyor. Bu sayıların toplamı 20’den büyük olana kadar 𝑎 sayısı sürekli olarak iki katı alınıyor. 𝑎 sayısının kaç kez iki katı alındığını ekrana yazan programı kodlayınız.

break komutu FOR ve WHILE döngülerine ilaveten bir program akışını kontrol edebilmenin diğer bir yolu break ifadesini kullanmaktır. Break ifadesini döngü gövdesi içerisinde kullanmak, döngünün durmasını ve döngüden sonra gelen ilk ifade veya komutun işletilmesini sağlar. Programı Durdurmak İçin

break ifadesiyle programı sonlandırmak

Bu program çalıştırıldığında ekran çıktısı ne olur Bu program çalıştırıldığında ekran çıktısı ne olur? (Programı Matlab’e yazmadan zihninizde çalıştırınız.)

İç içe olan for döngüleri Bu program çalıştırıldığında ekran çıktısı ne olur? (Programı Matlab’e yazmadan zihninizde çalıştırınız.)

Ödev: Çarpım tablosunu ekrana aşağıdaki gibi yazacak bir MATLAB programı yazınız.

Kaynaklar: Ahmet Dumlu ders notlari