DÜNYADA TIBBİ BİTKİLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE ORMAN ÜRÜNLERİ Egzotik Ağaçlar.
Advertisements

ORGANİK TARIM.
LİLİUM SP..
Taze Otlar & Baharatlar.
BÜTÜN PEYGAMBERLERİN SÜNNETİ Koku sürünme, bütün peygamberlerin tabi olageldikleri sünnetlerdendir. (Tirmizi )
ÜLKEMİZDE MEYVE SUYU TÜKETİMİ VE İHRACAT ORANLARI
TÜRKİYE’DE SANAYİ SEKTÖRÜ
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ Tarım Ekonomisi
TÜRKİYE’NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ
SU VE SAĞLIK Dr.Mustafa Sülkü
EKONOMİK BOTANİK Yard.Doç. Dr. Hasan AKGÜL.
ITRÎ VE TIBBİ BİTKİLER İLE BOYA BİTKİLERİ ÜRETİMİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ 1.
KEREVİZ.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 19 Mart DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ BÜYÜKBAŞ ARALIK ARAŞTIRMASI BÜYÜKBAŞ ARALIK ARAŞTIRMASI.
Tıbbi Cihaz Üreticileri Derneği
Bitkisel Drog ne demektir?
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 29 Ağustos 2013.
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 13 Nisan DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ BÜYÜKBAŞ HAZİRAN ARAŞTIRMASI BÜYÜKBAŞ HAZİRAN ARAŞTIRMASI.
Arıcılığın Yeri ve Önemi
2014/15 SEZONU ÖNCESİ KARADENİZ BÖLGESİ DURUM DEĞERLENDİRMESİ
Dünya’da ve Türkiye’de zeytinyağı gündemi
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 27 Ağustos 2015.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 6 Kasım DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ BÜYÜKBAŞ HAZİRAN ARAŞTIRMASI BÜYÜKBAŞ HAZİRAN ARAŞTIRMASI.
GIDA KATKI MADDELERİ LEZZET MADDELERİ.
ÜRÜN PORTFÖYÜ. PARFÜM MUTLULUK GİBİDİR, ÖNCE KENDİNE SÜRERSİN SONRA ETRAFA YAYILIR… James Van Der Zee.
İlçe/KöyÜrün Kullanım şekli Üretim alanı (da) Ürün statüsü Eşme/ YeleğenCevizMuhtelif1876Geçiş 1 Eşme/ YeleğenHıyarTurşuluk23604Geçiş 1 Eşme/İstasyonBademMuhtelif12.56Geçiş.
Tükiyenin Dış Ticareti. Ülkelere, bölgelere ve mal grupuna göre dağılımı.
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARIM ALANI.
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
BATMAN İL EKONOMİK RAPORU. İÇİNDEKİLER 1.Türkiye Ekonomisi Genel Değerlendirme 1.1.Büyüme 1.2.İstihdam 1.3.İhracat 1.4.Enflasyon 2.Batman İli Ekonomik.
Tıbbi - Aromatik Bitkiler
TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERİN GIDA SANAYİSİNDE KULLANIM ALANLARI
TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER -II kısım -II kısım.
Safran (crocus sativus), süsengiller (Iridaceae) familyasından, sonbaharda çiçek açan, cm boyunda, çiğdem (Crocus) cinsinden soğanlı bir kültür.
İSVEÇ KRALLIĞI (2017 YILI SUNUMU)
Drog nedir? Eczacılık Bilimlerinin içinde geçen droglar, genel anlamda tedavi amacıyla kullanılan her türlü doğal ve sentetik maddeyi ifade eder. Başka.
Tıbbi Bitkileri Tarihi
DÜNYADA TIBBİ BİTKİLER
Toprak istekleri Oğul otu Melissa officinalis Kültür
TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERDE HASAT SONRASI İŞLEMLER VE DEPOLAMA
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
Dünya’da ve Türkiye’de Halı Üretimi
TEB Tarım Bankacılığı.
Ülkemizde Tıbbi Bitkiler
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU
FARMASOTİK ÜRÜNLER OLARAK TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER
Tıbbi bitkilerin genel özellikleri
İKLİM FAKTÖRLERİ Fesleğen Ocimum basilicum Kültür
SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KULLANILAN ANTİOKSİDANLAR Seval DERNEKBAŞI*, Ayşe PARLAK AKYÜZ, İsmihan KARAYÜCEL Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi.
Islah Yöntemleri ve Islahı ve ülkemizde geliştirilen bazı çeşitler Seleksiyon Doğal bitki populasyonları ve yerel (köy) çeşitleder genetik çeşitlilik.
ANTİBİYOTİK OLARAK TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER
ALLELOKİMYASALLAR OLARAK TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
TÜRKİYE'DE ORGANİK ÜRÜN PAZARLARI
Dünya Kömür Rezervleri:
ÜRÜN PORTFÖYÜ.
 Son yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda ülkemizde yaklaşık civarında bitki ve civarında hayvan türü olduğu tespit edilmiştir. Üstelik.
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
KOCAELİ SANAYİ ODASI VE SANAYİ GELİŞİMİ
BAHARAT BİTKİLER Prof. Dr. Mustafa YILDIZ.
Hollanda Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Meşruti Krallık Başkenti:Amsterdam Önemli şehirleri :Rotterdam, Groningen, Eindhoven Dili:Hollandaca.
İLAÇ VE BAHARAT BİTKİLER
İLAÇ VE BAHARAT BİTKİLER
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
Tarım sektörünün önemi
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
TEB Tarım Bankacılığı.
Sunum transkripti:

DÜNYADA TIBBİ BİTKİLER Tıbbi bitkilerin iki kaynağı vardır a) doğal b) kültür Tıbbi bitkilerin büyük kısmı doğadan elde edilmektedir. Dünyada ki 270 bin bitkiden 20 bin adedi tıbbi bitki olarak Dünyada yaklaşık olarak 20.000 çeşit bitki türünün tıbbi amaçlı Avrupa’da 2.000 kadar bitkisel drog ticareti Dünya çapında popüler olan tıbbi bitki sayısının 4-6 bin ticareti yapılan tür sayısının da 3 bin civarında 900 kadar tıbbi bitki türünün kültürü yapıldığı Dünyada ilaç pazarı hacmi 2014 yılında 950 milyar dolar civarında olup, biyoteknolojik ürünlerinde bu sektöre girmesi ile bu pazarın giderek büyüyeceği tahmin edilmektedir (Arslan N. Vd. 2015.)

Dünyada Tıbbi Bitkiler Dünya pazarları, ileriye yönelik planlamaya imkan veren bir üretim tarzı ile etken madde miktarı ve kalitesi yüksek “standart” ürün talep etmektedir. Ancak bu talebi bugüne kadar yapıldığı gibi doğadan toplayarak karşılamamız ve pazarda kalıcı bir yer edinmemiz mümkün değildir. Doğal bitki dokusunda mevcut ıtrî ve tıbbi bitkilerin çok az bir kısmı kültüre alınmıştır. İç ve dış piyasada değerlendirilen bitki türlerinin önemli bir kısmı doğadan toplanmaktadır. Son yıllarda doğal tedavi yöntemleri ile ilgili bu konuya ağırlık verilmesi tıbbi bitkileri tekrar gündeme getirmiştir. Bugün kullanılan tıbbi bitkilerin tahmini olarak %70’inin doğadan toplandığı, %30’unun ise kültürünün yapıldığı tahmin edilmektedir. İşte bu nedenle yoğun ve kontrolsüz toplamalar nedeniyle tıbbi bitki türleri arasında %20’den fazlasının geleceği tehlike altında olduğu bildirilmektedir. Sadece Almanya pazarında alınıp satılan tıbbi ve aromatik bitki sayısı 1,500’ün üzerindedir. Ancak dünya genelinde tıbbi ve aromatik bitkilerin %1’den daha azının ekonomik anlamda kültürü yapılmaktadır. Örneğin 2,000 kadar tıbbi ve aromatik bitkinin pazarlandığı Avrupa’da kültürü yapılanların sayısı en fazla 150’dir. Çok köklü bir tıbbi ve aromatik bitki üreticisi olan Macaristan’da dahi bu sayı 40 kadardır.  

BİTKİSEL ÜRÜNLER-GLOBAL PAZAR PAYI (BİTKİSEL KATKI VE TEDAVİ EDİCİ ÜRÜNLER)

Ülkemizde Tıbbi Bitkiler Türkiye,174 familyay aait 1,251 cins ve 12,000’den fazla tür,alttür, Bu bitkilerin 3.649’ u yöreye özgü iklim ve toprak şartlarında yetişen endemik tür ve çeşitler Yaklaşık 1.000’ i de ülkemizde veya dünyada ıtrî ve tıbbi bitki olarak İç piyasada ticarete konu olan bitki sayısı ise 350 olup bu bitkilerden yaklaşık 100 bitkinin ihracatı, Bir başka kaynağa göre ise ülkemizdeki türlerin en az 1.000 kadarından çeşitli şekillerde yararlanıldığı ve tıbbi aromatik bitkilerin ihracatından yıllık 140 milyon dolar civarında bir gelir 30 türün kültürü yapılıyor. Tıpbi bitkilerin ticareti Tıbbi bitki ihracatı yapan 110 ülke arasında Türkiye 18. sırada bulunmaktadır. Türkiye, Doğu ve Güney Doğu Avrupa ülkeleri arasında ise ihracatta 5. sırada iken, ithalatta 8. sırada (Arslan N. Vd. 2015) )

Dışalımı ve Dışsatımı yapılan türler Türkiye’nin ihraç ettiği öneml itıbbi, aromatik ve baharat bitkileri; adaçayı, anason, biberiye, çemen, çörekotu ,dağçayı, defne, kapari, kekik, kırmızı biber, kimyon, kişniş, mahlep, meyankökü, nane, oğulotu, rezene ve sumak ile salep, kardelen ve lale gibi bazı soğanlı ve yumrulu bitkilerdir. Kekik, adaçayı, defne yaprağı, anason, kimyon ve rezene Türkiye’ni en önemli dış satım ürünleridir ve bu ürünlerin tıbbi ve aromatik bitki ihracatındaki payı yaklaşık %90’dır. Türkiye yukarıda sayılan ham drog dış satımından başka morfin, gülyağı, kekikyağı ,defneyağı, adaçayı yağı, ıtır çiçeği yağı, sığlayağı, kimyon yağı, anason yağı, lavanta yağı, limon yağı, portakal yağı, mersin yağı, biberiye yağı reçine, terebentin, oleoresin, sığla, kitre, sakız ve zamk gibi işlenmiş tıbbi ve aromatik bitki ekstre ve ekstarkatları ile ile orman tali ürünlerinin ihracatındanda önemli gelir sağlamaktadır. Türkiye'nin tıbbi, aromatik ve baharat bitkileri ithalatında ise en fazla kakule, karabiber, karanfil, muskat, vanilya, yenibahar, zencefil ve zerdeçal gibi tropikal kökenli oldukları için Anadolu’da yetişmeyen ve kültürü yapılmayan bitkiler yeralmaktadır (Arslan N. Vd. 2015). )

Kokulu Ve Tıbbi Bitkiler Üretim Verileri (2014) ÜRÜN ADI EKİLEN ALAN (DEKAR) ÜRETİM (TON) Kimyon 224421 15570 Nane 10652 14700 Kekik 92959 11752 Gül (Yağlık) 28359 10831 Anason 140506 9309 Rezene 15848 2289 Şerbetçiotu 3530 1832 Çörekotu 1717 140 Oğulotu (Melissa) 505 238 Lavanta 2189 297 Adaçayı 130 19 Kişniş 11 1 Kaynak: TÜİK (2015)  

Doğadan toplanarak veya üretilerek yurt içinde kullanılan ve yurt dışına ihraç edilen bazı türler ADAÇAYI, OĞULOTU, KEKİK, LAVANTA, SALEP ORKİDESİ, NANE, GÜL(Yağlık), REZENE, ANASON, KİMYON, KİŞNİŞ, ŞERBETÇİOTU, SAFRAN, ÇÖREKOTU