Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Safran (crocus sativus), süsengiller (Iridaceae) familyasından, sonbaharda çiçek açan, cm boyunda, çiğdem (Crocus) cinsinden soğanlı bir kültür.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Safran (crocus sativus), süsengiller (Iridaceae) familyasından, sonbaharda çiçek açan, cm boyunda, çiğdem (Crocus) cinsinden soğanlı bir kültür."— Sunum transkripti:

1

2 Safran (crocus sativus), süsengiller (Iridaceae) familyasından, sonbaharda çiçek açan, 20-30 cm boyunda, çiğdem (Crocus) cinsinden soğanlı bir kültür bitkisi ve bu bitkiden elde edilen baharata verilen isimdir.

3 Safran, sonbaharda çiçek açıp ürün verir. Toplanan her bir çiçekten ortasında bulunan üç lif (tepecik) alınır. Karanlıkta açan safranın toplanması gün doğmadan yapılır. Yarım kilo safran elde edebilmek için yaklaşık 75.000-80.000 çiçek toplamak gerekmektedir. Bu da bir futbol sahası büyüklüğündeki bir tarladan toplanabilir.

4 Kendi ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilme özelliğine sahiptir. Sıra dışı tadı ve yemeklere kattığı parlak sarı renk nedeniyle safran; Arap, Orta Asya, Avrupa, Hint, İran ve Fas mutfaklarında yaygın olarak kullanılır. Uçucu bir yağ olan safranal, safranın ayırt edici aromasının önemli bileşenlerinden biridir Safranal Molekülü

5 M.Ö. 2300 yıllarında, Mezopotamya'da Asur Krallığına ait olan, safran tarlalarıyla kaplı bölge belki de safranın işlendiği ilk yerdir. Kaşmir yaylalarından Ege denizi kıyılarına kadar olan bölgede, Ege adalarında, Mısır’da ve Girit’te asırlar boyunca safran yetişmektedir.

6 Girit’teki antik Minos sarayı Knossos’ta bulunan ve M.Ö. 1700 yıllarına tarihlenen bir freskte “safran toplayan maymunlar” resmedilmiştir İraklio müzesindeki bu fresk ve Santorini'de bulunan buna benzer başka bir fresk, safran kullanımının ne kadar eski olduğuna dair birer kanıttır.

7 Safran, Hititler döneminden beri Anadolu'da da ilaç olarak kullanılmaktadır. Sümerler safranı tedavinin yanı sıra sihirli iksir yapmak için kullanmıştır. Perslerin safranı uyuşturucu maddelerle birlikte ve afrodizyak olarak kullandığı da sanılmaktadır. Helenistik Mısır döneminin sonlarında Kleopatra'nın, sevişmelerinin daha zevkli geçmesi için banyosunda safran kullandığı bilinir.

8 14. Yüzyıldaki Avrupa’daki Kara Veba salgını sırasında safran bazlı ilaçlara olan talep çok yüksek miktarlara ulaşınca Venedik ve Ceneviz gemileri Rodos gibi Güney Akdeniz’de bulunan yerlerden safran getirdiler. Soylular tarafından böyle bir gemi yükünün çalınması nedeniyle on dört hafta süren "Safran Savaşı" çıktı.

9 Dünya çapındaki safran üretimi yıllık 300 ton civarındadır. Safran bitkisi daha çok İspanya, Fransa, İtalya ve İran'da yetiştirilir. Türkiye’de ise safran Safranbolu’da üretilmektedir. Botanik biliminin babası olarak kabul edilen Theophraste, safranı ilaçların kraliçesi olarak isimlendirmiştir.

10 1412277 SAFFRON WOODY Bergamut ve Okaliptus gibi keskin, Safran gibi seksi, Musk kadar sadık, Sandal Ağacı kadar kucaklayıcı Bergamut, Ananas, Okaliptus, Safran Lavanta, Adaçayı, Karanfil Sedir, Vetiver, Sandal Ağacı, Musk

11 1412278 SAFFRON SPICY Frenk Üzümü, Bergamut, Elma, Ananas, Safran Gül, Kuru Huş ağacı, Fas Yasemini, Paçuli Musk, Meşe yosunu, Amber, Vanilya Frenk Üzümü, Bergamut, Elma ve Ananas ile günümüzde iken; Huş Ağacı, Paçuli ve Musk ile geçmişten gelen bir masala dönüşüm…..

12 1412279 SAFFRON FRESH Bergamut, Galbanum, Helional, Safran Nane, Kakule, Karanfil, Ada Çayı Sedir Ağacı, Sandal Ağacı, Meşe Yosunu, Vetiver Sıcak bir Safran dokunuşu üzerinde Bergamut ve Nanenin çekici meltem tazeliği. Derinlerdeki Sandal Ağacı ve Vetiver sizi gizemlere hapsediyor.

13 1412280 JOYFUL SAFFRON Erik, Şeftali, Portakal Çiçeği, Menekşe, Safran Ylang Ylang, Yasemin, Sümbülteber, Frenk Üzümü Kaşmeran, Musk, Sandal, Vanilya Erik, Şeftali ve Portakal Çiçeği ile neşeli, Ylang Ylang ve Safran ile seksi Musk ve Kaşmeran ile bilge…

14 1413521 SAFFRON TRIO Gül ve Yaseminin baştan çıkarıcı ve yükselten etkisinin Safranla mükemmel birlikteliği Yasemin, Safran Gül, Ylang Ylang Musk, Amber

15 1617526 SAFFRON HONEY Bal, Safran, Portakal Çiçeği Karanfil, Ylang Ylang, Mimoza, Gül Vanilya, Musk, Amber, Tonka Fasülyesi «Ruh İyileştiren» bu karışım Balın yumuşaklığı ve Safranın sıcaklığı ile sizi kucaklıyor.

16 www.froma.com.tr Safranın büyüsünü bizlerle paylaşmak, numune ve bilgi taleplerinizi ulaştırmak için irtibata geçebilirsiniz. T: +90 212 623 02 90 F: +90 212 623 02 95 İstanbul-TR


"Safran (crocus sativus), süsengiller (Iridaceae) familyasından, sonbaharda çiçek açan, cm boyunda, çiğdem (Crocus) cinsinden soğanlı bir kültür." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları