Bölüm 2 C Dilinin Temelleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri
Advertisements

Bölüm 2 C Dilinin Temelleri Genel Kavramlar
C++ Temelleri C++ genel amaçlı, nesne tabanlı, yüksek seviye programlama dilidir.
C ile Programlamaya Giriş
Doç. Dr. Cemil Öz SAÜ Bilgisayar Mühendisliği Dr. Cemil Öz.
Bölüm 3 Atama ve Girdi/Çıktı Komutları Bölüm 3 Atama ve Girdi/Çıktı Komutları Atama Komutu Operatörler İsim Sabitleri Veri Tipi Dönüşümü Çıktı Fonksiyonu.
Algoritma.  Algoritma, belirli bir görevi yerine getiren sonlu sayıdaki işlemler dizisidir.  Başka bir deyişle; bir sorunu çözebilmek için gerekli olan.
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
Dosya Yönetimi Dosya, Klasör ve Sürücüler HÜSEYİN ALİOSMANOĞLU.
YAZIM KURALLARI.
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri Genel Kavramlar Yazım ve Noktalama Kuralları C Kütüphaneleri C Dilindeki Sözcükler Değer Sabitleri Veri Tipleri Değişkenler.
ÖTÖ 451 Okul Yönetiminde Bilgisayar Uygulamaları R. Orçun Madran.
BÖLÜM 4 PROGRAMLAMA DİLLERİ. PROGRAMLAMA DİLLERİNDE KULLANILAN VERİ TİPLERİ Bilgisayarda işlenen veriler iki türdür: Sayısal Alfasayısal.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 11: İşaretçi (Pointer) Kullanımı Yrd. Doç. Dr. Altan MESUT Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA MATLAB Yrd.Doç.Dr. Cengiz Tepe.
NOKTALAMA İŞARETLERİ. 1.NOKTA(.) 1.NOKTA(.) Bitmiş cümlenin sonunda kullanılır: Okula geldim. Bitmiş cümlenin sonunda kullanılır: Okula geldim. İsimlerin.
TC Windows Editörü DevC++. KURULUM PROGRAMIN KURULACAĞI YER BURADA BELİRLENİYOR.
BSE 207 Mantık Devreleri Sayı sistemleri Sakarya Üniversitesi.
9. HAFTA 25 Nisan2016. Fonksiyon M-Dosyaları Fonksiyon dosyaları ilk satırda “function” kelimesi bulunan “.m” uzantısı bulunan dosyalardır. MATLAB içinde.
PHP Nedir? ● Bir web sayfası oluşturabilmeniz için: ● HTML kullanmalısınız. ● Sayfadaki etkileşimi artırmak için ● JavaScript/VBScript ● Görselliği bütün.
Örnek Sorular Bilgisayar Programlama BIL 107. Soru 1: Ekran çıktısında 66 yazması için boşlukları doldurunuz ______ i = 'A'; printf(____, i__); CEVAP:
Bölüm 5 Döngü Komutları while Komutu while Komutu Diğer Operatörler (Bileşik atama, artırma ve azaltma operatörleri ) Diğer Operatörler (Bileşik atama,
Doç. Dr. Cemil Öz SAÜ Bilgisayar Mühendisliği Dr. Cemil Öz.
ÇOK BOYUTLU SİNYAL İŞLEME
1 Bölüm 2 C Dilinin Temelleri Alıştırmalar Bu bölümdeki problemler “C Dersi Çözümlü Problem Kitabı”, N. E. Ça ğ ıltay, C. E. Selbes, G. Tokdemir, ve Ç.
Programlamaya Giriş-I Bölüm-1. Algoritma Algoritma günlük yaşamımızda yaptığımız işler sırasında sıklıkla kullandığımız bir yöntemdir. Algoritma, bir.
Excel 2007.
Bölüm 3 Atama ve Girdi/Çıktı Komutları
FONKSİYONLAR.
Printf Bu komut ekrana çıktı veren komuttur. Pascalda kullanılan writeln komutuyla aynı anlamdadır.
C Programlama Dili Bilgisayar Mühendisliği.
C Programlama Dili Çağdaş Hakan Aladağ.
Algoritma ve Programlamaya Giriş
METOTLAR.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 3: C ile Programlamaya Giriş
C Programlama Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK BMM211-H03
C Programlama Diline Giriş
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 5: Döngüler
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 11: İşaretçi (Pointer) Kullanımı
BİLİŞİM SİSTEMLERİ GÜVENLİĞİ (2016)
Algoritma ve Programlamaya Giriş
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
Algoritma ve Programlamaya Giriş
Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Ve Teknoloji Yüksek Okulu
C PROGRAMLAMA DİLİNE GİRİŞ
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 4: Koşula Göre İşlem Yapma
Klavye Kullanımı.
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri
Bölüm 3 Atama ve Girdi/Çıktı Komutları
Temel Bilgisayar Bilgileri
PROBLEM ÇÖZME VE ALGORİTMALAR
3.hafta METODLAR.
BİLGİSAYAR programlama II
BİLGİSAYAR programlama II
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Fortran Proglama Dili’nin Esasları
Bölüm 3 Atama ve Girdi/Çıktı Komutları
?: KARŞILAŞTIRMA OPERATÖRÜ
Fonksiyonlar ve Alt Programlar
Bilgisayar Bilimi Fonksiyon Yazma.
Değerler ve Değişkenler
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri
GRAFİK Basit grafik işlemlerinin gerçekleştirilmesi
BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-10 Diziler
C ile Programlamaya Giriş
MTM216 GÖRSEL PROGRAMLAMA
BLP 4210 PLATFORM BAĞIMSIZ PROGRAMLAMA
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Sayı ve Kodlama Sistemleri
Sunum transkripti:

Bölüm 2 C Dilinin Temelleri Genel Kavramlar Yazım ve Noktalama Kuralları C Kütüphaneleri C Dilindeki Sözcükler Değer Sabitleri Veri Tipleri Değişkenler

Genel Kavramlar int main(void) { program_komutları return(0); } Ana Fonksiyon: main( ) int main(void) { program_komutları return(0); }

Genel Kavramlar return( ): Fonksiyonun çağrıldığı yere geri dönmesini sağlar. main( ) fonksiyonu içinde kullanılan return() komutu programın sonlandırılarak işletim sistemine geri dönülmesini sağlar.

Genel Kavramlar #include <stdio.h> int main (void) Örnek Program #include <stdio.h> int main (void) { printf("Merhaba Dunya"); return(0); } Çıktı: Çıktı:

Genel Kavramlar printf(“format_dizgisi”); #include <stdio.h> printf(): çıktı fonksiyonu ekrana çeşitli çıktıların yazılması printf(“format_dizgisi”); Bu fonksiyonun programımız tarafından kullanılması için <stdio.h> kütüphanesinin program başında tanımlanması gerekir. #include <stdio.h>

Genel Kavramlar #include <stdio.h> int main(void) { Örnek Program Ekranda “Bu benim ilk programim.” cümlesini görüntüleyecek programı yazınız. #include <stdio.h> int main(void) { printf(“Bu benim ilk programim. “); return(0); } Çıktı: Bu benim ilk programim.

Yazım ve Noktalama Kuralları Noktalı Virgül: Her komutun bittiği yer ‘;’ işareti ile belirtilir. Ayraç İşaretleri: C dili bloklardan oluşur. Bloklar ‘{‘ ve ‘}’ ayraç işaretleri içinde belirtilen komutların bir araya gelmesi ile oluşur. Açıklama Satırları: Program içindeki açıklamanın başlangıç ve bitiş noktaları “/*” ve “*/” işaretleri ile belirlenmelidir. #include <stdio.h> int main(void) { printf(“Ilk program“); return(0); }

Yazım ve Noktalama Kuralları include <stdio.h> int main (void) { /*Bu program bilgisayarinizin ekranina Merhaba Dunya kelimelerini yazar.*/ printf(“Merhaba Dunya”); return(0); /*Burasi programin sonudur*/ }

Yazım ve Noktalama Kuralları Bir bloğu oluşturan tüm komutlar ve açıklama satırları ayraç işaretlerine göre daha içeride yazılır. Böylece blokların birbirinden ayrılması ve yazılan program kodunun daha anlaşılır bir hale gelmesi sağlanır. include <stdio.h> int main (void) { /*Bu program ekrana Merhaba kelimesini yazar.*/ printf(“Merhaba”); return(0); /*Burasi programin sonudur*/ }

C Kütüphaneleri Yapılan işin özelliğine göre programa dahil edilir. Kodu daha önce yazılmış, programcının kullanımına hazır fonksiyonları içerir. Bu fonksiyonların her defasında tekrar tekrar yazılması engellenmiş olur ve daha standart bir yapıda yaygın olarak kullanımı sağlanır. Standart girdi/çıktı: <stdio.h> Matematiksel işlemler: <math.h> Dizgiler: <string.h>

C Dilindeki Sözcükler Özel amaçlı sözcükler Tanıtıcı isimleri (değişken) Tanıtıcı isimleri (fonksiyon)

C Dilindeki Sözcükler Özel Amaçlı Sözcükler

C Dilindeki Sözcükler Tanıtıcılar: Özel amaçlı sözcüklerin dışında yapılan tanımlamalardır. Tanıtıcı isimleri içinde harf (a ..z, A.. Z), sayı (0..9) veya alt çizgi (underscore ‘_’) bulunabilir. bir harf ya da alt çizgi ‘_’ işareti ile başlamalıdır. içinde özel karakterler ( #, $, &, ö, ş “ v.b. ) bulunamaz. C dilindeki özel amaçlı sözcüklerden biri olamaz. büyük-küçük harfler farklı (case-sensitive) algılanır. Örnek: ogrenci_yasi _06_yili_ucreti ucret Short

Değer Sabitleri Tamsayılar: 0-9 rakamlarından oluşan, ondalık değerleri olmayan sayılardır. Örnek: 3 5 Reel Sayılar: tam ve ondalık kısımları olan sabitlerdir. Örnek: 5.7 4.2 Karakterler: tek tırnak işareti arasında bulunur. Örnek: ‘A’ ‘k’ Dizgiler: Çift tırnak işareti “ ” ile tanımlanırlar ve birden fazla karakterin bir araya gelmesinden oluşurlar. Örnek: “Merhaba” “2” “aa12aa”

Veri Tipleri

Değişkenler Program içinde kullanılan temel nesnelerdir. Farklı tipteki verilerin (int, double, char) bellekte tutulması için kullanılır. Bu isimler ile bellek hücrelerine veri aktarabilir ve bu hücrelerde saklanan veriler program içinde kullanılabilir. toplam Bellek görüntüsü Örnek: char cinsiyet; double maas; int x,y;