Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Sayı ve Kodlama Sistemleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Sayı ve Kodlama Sistemleri"— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Sayı ve Kodlama Sistemleri
BÖLÜM 2

2 ku

3 ASCII (American Standard Code for Information Interchange)
Bilgisayarda metin türü verilerin işlenebilmesi veya saklanabilmesi için büyük ve küçük harflerin, noktalama işaretlerinin ve klavyedeki diğer yardımcı karakterlerin ikili kodlar ile ifade edilmesi gereklidir. 50’li yıllarda her üretici firma farklı bir kodlama kullanırken, 1963 yılında yayınlanan ASCII standardı ile tüm bilgisayarların aynı kodlamayı kullanması sağlanmıştır. İlk etapta oluşturulan 7 bitlik kodlara sahip (128 farklı kod içeren) ASCII tablosuna, sonradan 1 bit daha ilave edilerek 256 kodluk «genişletilmiş ASCII tablosu» oluşturulmuştur.

4 Standart ASCII Tablosu
128 kodun 33 tanesi ekrana basılmayan, 95 tanesi basılabilen karakterden oluşur. 0-31 arasındaki sayılar, yazıcı gibi bazı çevresel aygıtlar için kullanılan denetim karakterlerine atanmıştır. Örn: 12 (hex C) form besleme/yeni sayfa (FF: Form Feed) işlevine ayrılmıştır. Bu komut yazıcıya bir sonraki sayfanın başına atlama bilgisi verir. Örn: ENTER tuşuna bastığımızda 10 (hex A) ve 13 (hex D) kodları üretilir. 10 satır başı (LF: Line Feed) 13 ise alt satır (CR: Carriage Return) karşılığıdır. İkisi de ekranda görünmez, alt satırın başına gitme işini gerçekleştirir.

5 Genişletilmiş Ascii Tablosu

6 ASCII Veri – Sayısal Veri Farkları
(106)10  ( )2 ku Metin 106 “106” 

7 Genişletilmiş (Extended) ASCII
Standart ASCII tablosu İngilizce için yeterli olsa da diğer dillerde olan bazı harfleri, matematiksel sembolleri ve tablo çizgileri oluşturan karakterler gibi özel simgeleri içermediği için bu tablo genişletilerek 256 koda çıkartılmıştır. Örneğin â, ä, Ä, Ç, ç, Ö, ö, Ü, ü gibi harfler, π, ,  gibi matematiksel semboller, ╚, ╩, └, ┘, │ gibi kutu çizim simgeleri aralığında (genişletilmiş kısımda) yer alır. Örn: Yandaki tablo karakterler ile çizilmiştir Tablo çizimini kapsayan sağ alt köşedeki metin kutusunun boyutlarını değiştirerek, tablonun nasıl bozulduğunu gösterebilirsiniz. Böylece tablonun karakterler ile üretildiği daha net görülür. ╔═══╦═══╦═══╗╟───╫───╢ ║ ╠═══╬═══╣ ║ ╚═══╩═══╩═══╝

8 0-127 Standart 128-255 Genişletilmiş
Türkçedeki Ğ, ğ, Ş, ş, İ ve ı karakterleri genişletilmiş kısımda da yer almamaktadır. Bu karakterler bu nedenle bazı yazı tiplerinde düzgün görüntülenemezler. Bak: iki slayt sonra Simge Ekleme.

9 Unicode 256 karakterlik ASCII kod tablosunda Yunan, Kiril, Arap ve Japon alfabesi gibi farklı alfabelere ait karakterlerin olmadığı (Türkçedeki Ş, ş, Ğ, ğ, İ ve ı karakterleri de yok) dikkatinizi çekmiştir. 90’lı yıllara kadar bu afabelere özgü farklı yazı tipleri (font) geliştirilerek bu soruna çözüm bulunmuş, yılında yayınlanan ve her elemanın 16-bit bir kod ile temsil edildiği farklı eleman içerebilen Unicode (Universal Code: Evrensel Kod) ile tüm dillere ait karakterleri, matematiksel sembolleri, vs. içeren ortak bir kod tablosu oluşturulmuştur.

10 Ses Verileri

11 Resim verileri

12 Video verileri

13

14


"BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Sayı ve Kodlama Sistemleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları