BİY 440 Mİkrobİyal bİyoteknolojİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü.
Advertisements

Hat Dengeleme.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SEVDA GÜL Y MEME MR’ INDA KANSER TESPITI.
AHMET YİĞİTALP. Biyolojik Risk Etmenleri Tanımlar Sınıflandırma Risk Değerlendirmesi Bildirimler Kişisel HijyenÇalışan Eğitimi Tıbbi Kayıtlar Sağlık Gözetimi.
HÜCRE KÜLTÜRLERİ ve SEKONDER METABOLİTLER
CANLILAR ALEMİ VE ÖZELLİKLERİ
Isı Enerjisi Maddenin sıcaklığını artırmak için verilmesi gereken enerji çeşidine ısı enerjisi denir. Q ile gösterilir. Isı bir enerji çeşidi olduğundan.
Farmasötİk Teknolojİ VE Farmasötİk bİyoTeknolojİ
atık Üretim ve kullanım faaliyetleri sonucu ortaya çıkan, insan ve çevre sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı biçimde alıcı ortama verilmesi.
Hazırlayan: Musa Yıldız Hazırlayan: Musa Yıldız Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü.
1) Aşağıdakilerden hangisi canlıların ortak özelliklerinden değildir? A) Boşaltım B) Sindirim C) Oksijenli Solunum D) Üreme E) Metabolizma.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü
Aktif Karbon Adsorpsiyonuyla Ağır Metal Giderimi ve Alevli AAS ile Tayin PEKER S1, KAŞ M.1, BAYTAK S.1  1Süleyman.
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ
Mayalar ve maya ürünlerinin endüstriyel kullanımı
KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇORUM 2017
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
Multi-purpose center for adult education in clean environment
SAĞLIK MİKROBİYOLOJİSİ Doç. Dr. Arzu ÇÖLERİ CİHAN
CANLILIK ve ENERJİ
PLASMİDLER Bir çok bakteri, kromozomlarından hariç, plasmid olarak adlandırılan küçük non-kromozomal DNA moleküllerine sahiptir. Plasmidler, genellikle.
C- TİCARİ ÜRÜNLER VE BİYOTEKNOLOJİ
Çiftlik Hayvanlarında Yardımlı Üreme Teknikleri 1
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
B- GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve REKOMBİNANT ÜRÜNLER
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
Biyolojik Özellikleri, Yaşam Çizelgesi ve Zarar Oranı
Gıda Üretim Sürecinde Antibiyotik Dirençli Mikroorganizmaların Varlığı: Klasik Peynir Üretiminde GSBL üreten E.coli Varlığının Araştırılması Seda Özdikmenli.
Genetik mühendisliğinin pratik uygulamaları
GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE YAŞAMIMIZDAKİ YERİ
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
KATI MADDELER oC de buharlaştırma-kurutma sonrası geriye kalan maddelerin tümüne KATI MADDE denir. Yüksek konsantrasyondaki KATI MADDE içerikli.
S.MİS, B.B.KENANOĞLU, İ.DEMİR
YEŞİL KİMYA ECZ 297- Laboratuvar Güvenliği 13. Hafta
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
Kalıtsal madde (kalıtsal molekül, genetik materyal)
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Çevre konusunun gelişim süreci asıl olarak 1960'li yıllarda başlamıştır. 1960'lı yıllar bu nedenle bir dönüm noktasıdır. Bu yıllarda çevre sorunları ile.
Yatay Gen Transferinin Hesaplanması
Biyoinformatik.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
TÜRKİYEDE KİMYA ENDÜSTRİSİ
Erdem Danyer 1,2* , N.Gamze YÖRÜK 2
SOLUNUM.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Kimya Mühendisliği Mesleği ve İYTE Kimya Mühendisliği Bölümü
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
Eğitimde Hedefler Hedef Kaynakları
TÜRKİYEDE KİMYA ENDÜSTRİSİ
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ LİSANS EĞİTİMİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ turizm mevzuatı
Su Canlılarında Üreme Balık Biyolojisi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İcat, Buluş, Keşif, Endüstri ve Endüstri 4.0 Kavramlarını tanıyalım
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Hastalıkların Biyokimyasal Temeli
Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1
YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI
BATMAN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ( )
FOTOSENTEZ.
‘‘KARİYERİNDE BAŞARI SENİN ELİNDE’’
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TYS102 ÖLÇME BİLGİSİ Yrd. Doç. Dr. N. Yasemin EMEKLİ
Beslenme İlkeleri.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji AbD
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ile Terapötik Protein Üretimi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

BİY 440 Mİkrobİyal bİyoteknolojİ Doç.Dr. ARZU ÇÖLERİ CİHAN Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Moleküler Biyoloji ABD Bahar Yarıyılı Seçmeli Dersi E-posta: arzucoleri@gmail.com Telefon: 0(312) 2126720 / 1095

Yardımcı Kaynaklar Endüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş, Ed. İ. Turhan, (Industrial Microbiology: An Introduction, Waites, M.J. Morgan N.L., Rockey, J.S., Higton G. (2015). John Wiley and Sons Limited, UK) Palme Yayıncılık, Ankara, 2015. (Bölüm 4: Endüstriyel Mikroorganizmalar) Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi, Ed. C. Çökmüş, (Brock Biology of Microorganisms, Madigan, M.T., Martinko, J.M. (2006) 11th edition. Prentice Hall, USA) , Palme Yayıncılık, Ankara, 2010. Brock Biology of Microorganisms, Madigan, M.T., Martinko, J.M. (2012) 13th edition. Prentice Hall, USA.

DERS İÇERİĞİ Atık su arıtımı ve arıtım tesisleri Atık suların mikrobiyal yolla arıtımı Endüstriyel mikroorganizmaların özellikleri ve onların primer ve sekonder metabolitleri Endüstriyel boyutta fermentasyon ve scale-up Antibiyotiklerin izolasyon ve karakterizasyonları (Penisilin ve Tetrasiklin) Vitamin, amino asit ve enzimlerin endüstriyel boyutta üretimi ile biyodönüşüm Vinegar (Sirke), Sitrik Asit ve diğer organik asitlerin endüstriyel boyutta üretimi Mayalar ve endüstriyel yönden önemleri Alkolve alkollü içeceklerin üretimi: Şarap, bira ve distillenmiş içecekler Şapkalı mantar üretimi Genetik mühendisliğinde kullanılan rekombinant DNA temelli yöntemler Vektör sistemleri ve konaklar Gen klonlama basamaklar Genetik mühendisliğinin pratik uygulamaları

Terimler Biyoteknoloji: Endüstriyel uygulamalarda kullanmak amacıyla GDO’lu organizmaların belrli kimyasal işlemleri yürütmek için kullanılmasıdır. Moleküler Biyoloji: Prokaryotik ve Ökaryotik canlı hücrelerindeki olayları, hücre yapısı ile işlevini ve hücreler arasındaki etkileşimi moleküler seviyede laboratuvar ortamında inceleyerek ortaya çıkaran bir bilim dalıdır. Genetik Mühendisliği: Gen gruplarının veya tek tek genlerin, seçici olarak genomdan çıkarılması, genoma dahil edilmesi veya özelliklerinin değiştirilmesi yoluyla, bireylerin ya da hücrelerin genetik yapılanmalarının değiştirildiği tekniklerdir. Endüstriyel Mikrobiyoloji: Ticari önemi olan ürünleri üretmek için mikroorganizmaların büyük ölçekli kullanımıdır. Mikrobiyal Biyoteknoloji: Mikroorganizmalar tarafından pek çoğu doğal olarak üretilmeyen yeni mikrobiyal ürünlerin üretimi için gen manipülasyon yöntemlerini kullanır.

Biyoteknoloji: Bitki, hayvan ve mikroorganizmaların yani canlıların, ya da onların hücre yapılarının veya ürünlerinin; üretim, dönüşüm veya hizmet amacıyla (sağlık, gıda, tarım sektörleri vs.) kullanılmasıdır. Tıp Eczacılık Enerji ve çevre Biyoteknoloji Kozmetik Tarım Hayvancılık Gıda

A- ATIKSU ARITIMI VE SU SAFLAŞTIRMASI

Atık su: Arıtılmamış halde göllere veya nehirlere deşarj edilemeyen evsel kanalizasyon suyundan veya endüstriyel kaynaklardan gelen sudur. Arıtılmamış (ham) su: Hiçbir arıtım işlemine tabi tutulmamış yüzey veya yer altı suları Arıtılmış su: Bir atıksu arıtım tesisinde işlenerek mumamele görmüş su İçilebilir su: İnsan tüketimi için güvenli içilebilen su İçme suyu: Arıtıldıktan sonra dağıtım sistemine verilen içilebilir su

Biyokimyasal Oksijen İhiyacı (BOI) BOİ = Biyokimyasal Oksijen İhiyacı’nın azalması, arıtımda etkinliğin belirtecidir. Atıksuda mikroorganizmalarca okside edilebilen daha yüksek organik ve inorganik materyaller bulunduğundan, BOİ’si yani çözünmüş oksijen miktarı yüksektir. Örn: Kanalizasyon ve evsel atık sular 200 BOİ Fabrikalar gibi endüstriyel atık sular 15000 BOİ

Koliform grubu bakteriler Koliformlar EMS testi ile belirlenir. Su kaynaklı hastalıklar ve su saflaştırma süreci ile ilişkisi