ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Büyük Nutuk

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan :İ.Durak Sınıf Öğretmeni
Advertisements

KAZANIMLAR 25. Onuncu Yıl Nutku'ndan hareketle yapılan inkılapları, Atatürk'ün geleceğe yönelik hedeflerini ve Türk milletinin özelliklerini değerlendirir.
BAYRAMLARIMIZ Biz Türk’üz.Geleneklerimize bağlı bir milletiz.
CUMHURİYET BAYRAMI HAZIRLAYAN VE SUNAN TALAT TANJU ŞENTÜRK
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
KAZANIMLAR 14.Atatürkçü düşünce sisteminden yola çıkarak Atatürk ilke ve inkılaplarını oluşturan temel esasları belirler. 15.Atatürk ilkelerinin modern.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük HER ŞEY GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE İÇİN
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
BAYRAMLARIMIZ.
CUMHURİYET BAYRAMI.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
Hazırlayan: Şenel Akbaş
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
ATATÜRK İLKELERİ.
Dr. Cengiz ÖZDİKER.
KAZANIMLARIMIZ Bireyde var olan adalet bilincini geliştirebilme.
MUSTAFA KEMAL’ E SUİKAST GİRİŞİMİ BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
Benim naçiz vücudum elbet bir gün kara toprak olacaktır
Atatürk’ün Hayatı 1881’de Selanik’te doğdu.
İNKILAP PERFORMANS ÖDEVİ
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ -I
HARF İNKILABINDAN MİLLET MEKTEPLERİNE MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ AYDINLANIYOR
‘’……eski dönemin hurafelerinden ve doğuştan var olan özelliklerimizle hiç de ilişkisi olmayan yabancı fikirlerden, doğudan ve batıdan gelebilen etkilerden.
MİLLİ BAYRAMLARIMIZ.
 Taha DİNDAR 9/G  Berkay ACER 9/G  M.Berk BERKTAŞ 9/G
M.KEMAL’İN SAMSUN’A ÇIKIŞI
GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ
ATATÜRKÇÜLÜK.
29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI.
GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI
MİLLİ (ULUSAL ) BAYRAMLARIMIZ
 Büyük bir komutan ve devlet adamı olan Mustafa Kemal Atatürk, aynı zamanda son derece inançlı ve kararlı bir insandır. Örneğin 13 Kasım 1918’de İstanbul.
  Egemenlik yönetme yetkisidir. Ulusal egemenlik; yönetme yetkisinin ulusta olmasıdır. Osmanlı imparatorluğu döneminde egemenlik padişahta idi. Padişah.
BAYRAMLARIMIZ Biz Türk’üz.Geleneklerimize bağlı bir milletiz.
Özgür GÜVERCİN. KISA KISA BAŞARI ANAHTARLARI - Konu eksiğiniz olmasın. - Mutlaka düzenli tekrar yapın. - Günlük 100 soru ile başlayıp toplamda 200 soruya.
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
ATATÜRK İLKE VE İNKILAPLARI
ATATÜRK'ÜN HAYATI.
AİT Ders çalışma soruları.
CUMHURİYET HALK YÖNETİMİ HÜRRİYET ÇAĞDAŞLIK UYGARLIK DEMOKRASİ EŞİTLİK
KURTULUŞ SAVAŞI.
ATATÜRK’ÜN GÖREV ALDIĞI SAVAŞLAR
HEPİMİZİN BİR AİLESİ VAR. AİLEMİZ BİZİM GEÇMİŞE TANIKLIK YAPMAMIZDA EN ÖNEMLİ ETKENDİR… AİLEMİZ BİZİM GEÇMİŞE TANIKLIK YAPMAMIZDA EN ÖNEMLİ ETKENDİR…
Niçin Bayram Yapıyoruz ? Cumhuriyet ilan edilmeden önce devletimizin adı Osmanlı Devleti’ydi. Osmanlı Devleti padişahlar tarafından yönetiliyordu. Bazı.
ATATÜRK’ÜN HAYATININ KRONOLOJİSİ 1893:Askeri Rüştiye'ye girdi ve Kemal adını aldı.1893:Askeri Rüştiye'ye girdi ve Kemal adını aldı. 1895:Selanik Askeri.
BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK
TOPRAKLARIMIZIN PAYLAŞILMASI
1)31 Mart Ayaklanması’nı bastıran buna bu adı mustafa kemal vermiştir. HAREKET ORDUSU.
Biz Türk’üz.Geleneklerimize bağlı bir milletiz. Vatanımızı,milletimizi çok severiz. BAYRAMLARIMIZ.
MİLLİ BAYRAMLARIMIZ YUNUS EMRE ÇAY YUNUS EMRE ORTAOKULU ESRA KABADAYI Yunus Emre ÇAY1.
EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR.
ATATÜRK’ÜN YAPTIĞI HİZMETLER
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Harf İnkılabı
ÇELTİKÇİ İLKÖĞRETİM OKULU ATATÜRK'ÜN HAYATI.
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
Cumhuriyet’e Nasıl Kavuştuk ?
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE
Cumhuriyet Bayramınız
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
ATATÜRK'ÜN HAYATI KRONOLOJİK SIRALAMA
Cumhuriyetimizin Kurucusu… Mustafa Kemal ATATÜRK.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK  Mustafa Kemal Atatürk, 1881’de Selanik’te dünyaya geldi. Annesinin adı  Zübeyde Hanım, babasının adı ise  Ali Rıza Efendi’dir. İlkokulu,
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
1914 yılında Dünya üzerinde bir çok devletin katıldığı 1. Dünya Savaşı başladı.Osmanlı Devleti istemese de Almanya ile birlikte katılmak zorunda.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI – ATATÜRK ve İLETİŞİM 1.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı. Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?  Eskiden devletimizin adı OSMANLI devletiydi.  Osmanlı devleti zamanın en güçlü devletiydi.
Sunum transkripti:

ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Büyük Nutuk

ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Büyük Nutuk Mustafa Kemal Atatürk’ün tarihçi kişiliğini ortaya çıkartarak, 19 Mayıs 1919’dan başlayarak, 1927 yılına kadar olan icraatlarını belgelerle anlattığı eseridir. Mustafa Kemal Atatürk, Nutkunda Kurtuluş Savaşı’nın nasıl kazanıldığını, cumhuriyeti ilan etmek için ne tür uğraşların verildiğini ve 1919-27 arasındaki yenilikleri anlatıyordu. Nutuk’ta neler anlatılmaktaydı? Nutuk nedir? Nutuk ne zaman okunmuştur? Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk adlı eserini Cumhuriyet Halk Fırkası’nın 2. Kurultayı’nda yani 15-20 Ekim 1927 tarihinde okumuştur. Eserin bu tarihler arasında 36 saat 33 dakikada okunmuştur.

M. Kemal nutkunda nelerden yararlanmıştır? ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Büyük Nutuk 1919-1927 tarihleri arasındaki olayların nedenleri anlatılıyor, hesaba çekiliyor ve sonuçları anlatılıyordu. Ayrıca Mustafa Kemal bu eserini okurken birçok belgeden yararlanmıştır. Kişisel Yazışmalar 2 Kongre Tutanakları M. Kemal nutkunda nelerden yararlanmıştır? TBMM Kayıtları Gazete Arşivleri

ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Büyük Nutuk Mustafa Kemal, Nutuk’ta Kurtuluş Savaşı’nın askeri ve politik yönlerini belgelerle analiz edip Osmanlı Devleti’nin çöküşünü ve cumhuriyetin doğuşunu sebep ve sonuçlarıyla anlatmıştır. Mustafa Kemal, ‘‘1919 senesi Mayısının 19’uncu günü Samsun’a çıktım.’’ sözleriyle başladığı Nutuk’u Türk gençliğine seslenişle bitirmiştir. Türk milletinin var olma mücadelesini anlatan bu eser, aynı zamanda inkılaplara yöneltilen eleştirilere de bir cevap ve uyarı niteliğindedir. Nutuk, millet olma bilincini kuvvetlendiren çok özel bir kaynaktır. Milli varlığımızın dününe, bugününe ve geleceğine ışık tutar. Milli Mücadeleyi askeri ve siyasi yönleriyle ele alır. Türkiye Cumhuriyeti’nin korunması noktasında iç ve dış tehditlere karşı Türk gençliğine yol gösterici niteliktedir.

ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Büyük Nutuk 19 Mayıs 1919’tan 23 Nisan 1920’ye kadar olan dönem … Bu söylevimle, ulusal varlığı sona ermiş sayılan büyük bir ulusun, bağımsızlığını nasıl kazandığını; bilim ve tekniğin en son ilkelerine dayanan ulusal ve çağdaş bir devleti nasıl kurduğunu anlatmaya çalıştım. Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcından 1927 yılına değin yaşanan olayları halk ile paylaşmak ve Türk halkını doğru bilgilendirmek amaçlanmıştır. 23 Nisan 1920’den 29 Ekim 1923’e kadar olan dönem 29 Ekim 1923’ten 1927’ye, Nutkun okunduğu tarihe kadar olan dönem

Bağımsızlık ve çağdaşlaşma için örnek bir ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Büyük Nutuk Mustafa Kemal Atatürk’ün, Nutuk adlı eseri Türkiye ile sınırlı kalmadı. Eser, ilk kez ortaya çıktıktan sonraki iki yıl içersinde üç dünya devi ülke Almanya, Fransa ve İngiltere’de basıldığı senenin en çok satan kitapları arasına girdi. Geçtiğimiz yıllarda Kazakça, Kırgızca, Türkmence, Farsça ve Rusça baskıları yapılan Nutuk’un Çince, Güney Korece, Japonca ve Arapçası da hazırlandı. Nutuk İngilizce Nutuk Fransızca Nutuk Almanca Nutuk Rusça Nutkun diğer dillere çevrilmesi hangi özelliğini gösterir? Bağımsızlık ve çağdaşlaşma için örnek bir kitap olduğu için evrensel bir özellik taşımaktadır. Nutuk Türkmence Nutuk Urduca Nutuk Kazakça Nutuk Farsça