HAZIRLAYAN : Gökçe Erdo ğ du SINIF: 10-A NUMARA: 15 SÜLFİRİK ASİT (H 2 SO 4 )

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SÜLFÜRİK ASİT.
Advertisements

TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
ÜNİTE : 7 IŞIK VE SES. IŞIK Işık, cisimleri görmemizi ve etrafın aydınlanmasını sağlayan bir enerji türüdür. Işık yayan cisimlere ışık kaynağı denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
BETONDA B İ YOLOJ İ K ETK İ LENMELER ve Ç İ ÇEKLENME.
Sağlık Gözetimi ve Çalışma Ortamı Gözetimi
ELLE YÜK KALDIRMA VE TAŞIMA İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Fatma ÇANKA KILIÇ, Durmuş KAYA, Süleyman SAPMAZ, Muharrem EYİDOĞAN, Volkan ÇOBAN, Selman ÇAĞMAN Uluslararası Enerji ve Güvenlik Kongresi Umuttepe / Kocaeli.
PNÖMATİK SİSTEM.
TEKNİK SERVİSTE BULUNMASI GEREKEN ARAÇ VE GEREÇLER.
YANIKLARDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
BİLGİ TEKNOLOJİSİ VE TOPLUM KAVRAMLAR  Bilgi Toplumu: Bilgi üretimi ve etkileşiminin olduğu toplumdur.  Bilgi Otoyolu: Birçok bilgisayarın bağlı olduğu.
ÇEVRE E Ğİ T İ M İ. HAZIRLADIĞIM ÇEVRE KİRLİLİĞİ SUNUMUNDA ASIL AMACIM İNSANLARIN ÇEVREYE OLUMSUZ ETKİLERİNDEN BAHSEDEREK BU KONUDA TOPLUMU BİLİNÇLENDİRMEK.
Asitler ve Bazlar. Bu maddelerden ekşi olan ve turnusol kâğıdını kırmızı renge dönüştürenler asit özelliği taşır. Tadı acı olan, kayganlık hissi veren.
ÇEVRE BİLGİSİ Çevre: İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir. Çevre koruma: Çevre kirliğini önlemek amacıyla yapılan çalışmalara denir.
LABORATUVAR TEKNİĞİ Doç. Dr. Ebru ŞENEL
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
KİMYASAL RİSK ETMENLERİ
10. METALLERİN VE PETROLÜN MİKROBİYEL YOLLA GERİ KAZANIMI
3. ÜNİTE.
MUTFAKTA ARANAN FİZİKSEL ÖZELLİKLER
ENERJİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
SU İTİCİ APRE TUĞBA DÜZAL.
Yangın ve patlama tehlikeleri
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
REDOKS TİTRASYONLARI PERMANGANİMETRİ.
GÜÇ TUTUŞURLUK VE BURUŞMAZLIK APRELERİ
1.DİJİTAL BASKI MAKİNESİNİ BASKIYA
28 ŞUBAT SİVİL SAVUNMA GÜNÜ
ATIK YÖNETİMİ.
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
BÜTÜNLEŞİK ÖĞRETİM MATERYALİ TASARIMI STEM İLİŞKİLENDİRMESİ
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
Prof.Dr. Hülya Yavuz Ersan
Bilgi? Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek,
Madde ve Maddenin Özellikleri
Fİzİksel ve Kİmyasal Değİşİmler
Yükseltgenme sayısı veya basamağı
İstanbulUzman Mesleki Genitoüriner Sistem Hastalıkları İSTANBULUZMAN.
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
KAZIM KARABEKİR EĞİTİM FAKÜLTESİ KİMYA EĞİTİMİ ANABİLİMDALI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
3.ÜNİTE TEMAS GEREKTİRMEYEN KUVVETLER MIKNATISLARLA OYNAYALIM
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
Doğum Öncesi Gelişim.
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÇEVRE SORUNLARI.
ASİTLER VE BAZLAR Asitler ve Bazların Genel Özellikleri ve Günlük Yaşamdan Örnekleri Asitlerin Genel Özellikleri Bazların Genel Özellikleri Günlük Hayatta.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİklerİ
YEŞİLAY HAFTASI 1-7 MART.
ATIK ve ATIK YÖNETİMİ LABORATUVAR ÇALIŞANLARI İÇİN BİYOLOJİK TEHLİKELERE KARŞI TEMEL BİYOGÜVENLİK KURALLARI Keep Lab Safety Keep You Healthy ( TR01-KA )
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
MEVSİMLER VE İKLİM Son Tekrar Tarık ÖLMEZ LGS’de MASTER olma zamanı
Sunum transkripti:

HAZIRLAYAN : Gökçe Erdo ğ du SINIF: 10-A NUMARA: 15 SÜLFİRİK ASİT (H 2 SO 4 )

SÜLFÜRİK ASİT NEDİR? Sülfürik Asit (H 2 SO 4 ), sanayide önemi büyük, güçlü ve son derece a ş ındırıcı bir AS İ Ttir. Zaç ya ğ ı veya zaç asidi olarak da bilinir. Ya ğ kıvamında renksiz bir sıvıdır.

Canlı dokulardan metallere ve ta ş lara kadar bir çok farklı malzemeyi a ş ındırabilir. Bu yüzden vücudun bir yerine temas etti ğ i zaman, anında orayı birkaç dakika bol miktarda suyla yıkayıp, sonra yanık tedavisi yapmalıdır.

SU İLE REAKSİYONU Asitin üzerine su ilave edilmez ! Suyun üzerine asit eklenir. Sülfürik asitin hidrasyon reaksiyonu oldukça ekzotermiktir(ısı veren). Güvenlik nedeniyle, büyük miktardaki asit üzerine su dökmektense, su üzerine ufak miktarlarda asit dökülmesi tavsiye edilir. Asit ile su bir araya geldi ğ i zaman ekzotermik bir reaksiyon gerçekle ş ir. Hızla gerçekle ş en reaksiyon sonucu açı ğ a çıkan ısı eklenen suyun buharla ş masına ve buharla ş an suyun da dı ş arı çıkma iste ğ i sonucu etrafa asitin saçılmasına neden olur. Ama su üzerine azar azar asit ilave etmek ki kimya bilimciler buna “asiti suda bo ğ mak“ da derler; reaksiyonu yava ş latarak olu ş abilecek etkiyi de azaltır.

ÜRETİMİ Kükürt ya da kükürt içeren madde, kükürt dioksit (SO2) vermesi için kuru havayla yakılır. Sülfür dioksit (S02) filtre edilir ve dönü ş türücüye (konverter) gider. Burada daha fazla hava ile platin ya da vanadyum pentoksit katalizörlü ğ ünde kükürt trioksite (S03) dönü ş ür. Bu kükürt trioksit (SO3) suya eklenerek, sülfürik asit (SO3 + H2O ----> H2SO4) elde edilebilir.

KULLANIM ALANLARI Akü sektöründe, Gübre, Pigment, Boyar madde, İ laçlama, Patlayıcı madde, Metal, Metalurji, gibi sektörlerde kullanılır.

ÖNLEM Bu bile ş ik; son derece tahri ş edici ve tehlikeli olabilir. Yutulması veya solunulması halinde solunum sisteminde ciddi yanıklara sebep olur. Buna ek olarak cilde veya göze temas halinde de ciddi yanıklara sebep olabilir. Bu kimyasal ile çalı ş ırken çeker ocak veya iyi havalandırılmı ş bir alanda çalı ş manız ve uygun koruyucu giysi ve gözlük kullanmanız tavsiye edilir.