BRUCELLA Prof. Dr. Akgün YAMAN Mikrobiyoloji AD

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KİST HİDATİK HASTALIĞI
Advertisements

OLGU.
TÜKÜRÜK YOLU İLE BULAŞAN HASTALIKLAR
VAN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ (Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürlüğü) SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDEN BULAŞAN HASTALIKLARDAN BRUSELLA HASTALIĞI.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
DERVİŞ MURAT ÇELİK Veteriner Hekim BRUCELLA VE TEŞHİS METODLARI.
KUŞ GRİBİ AVİAN İNFLUENZA.
KONJUKTİVAL ANTİBRUCELLA AŞILAMALARI
HANTA VİRÜS ENFEKSİYONU
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
T.C. Anadolu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Nurcan SAYDAM KENE KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ.
Bruselloz Bruselloz, Brucella cinsi bakterilerle oluşan, insan ve hayvanlarda belirli coğrafik bölgelerde yayılım gösteren ( endemik) bir hastalıktır.
Uzm. Vet. Hekim Güney GÖKÇELİK
Artvin Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) 1.
ŞARBON HASTALIĞI.

BRUCELLOZ.
BRUSELLOZ Dr. Can Murat BEKER.
Occupational infection duo to Brucella abortus S19 among workers invoolved in vaccine production in Argentina 2008 European Society of Climical Microbiology.
KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI
TULAREMİ.
BRUSELLOZ Akdeniz Ateşi, Malta Ateşi
06-12 OCAK VEREM HAFTASI HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Shigella.
BRUCELLA CİNSİ BAKTERİLER BRUSELLOZ
Tüberküloz .
DOMUZ GRİBİ.
OLGU 8 Prof. Dr. Hidayet SARI.
VİRÜSLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ
OLGU 9 Prof. Dr. Hidayet SARI.
ROTA VİRÜS.
BRUCELLOSİS.
HEPATİTLER. Hepatit A, Hepatit B ve Hepatit C farklı virüslerin yol açtığı hastalıklardır Bu tür virüslerden bir tanesiyle enfekte olma, diğer.
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI.
KOYUN VE KEÇİLERDE ÖNEMLİ YAVRU ATMA YAPAN HASTALIKLAR
Diffüz Progresif Döküntüsü Olan Bir Adölesan
Mutlu gülüşler İçİn sağlIklI dİşler
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA). KKKA ilk olarak 12.yüzyılda Tacikistan’da tanımlandı yıllarında Rusya’nın Kırım bölgesindeki Sovyet askerleri.
Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Adenovirüs çiDNA , Bahar, Trakya Üniv Tıp Fak 6. Kurul, Neşe Akış, PhD, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim.
Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Arbovirüsler , Bahar, Trakya Üniv Tıp Fak 6. Kurul, Neşe Akış, PhD, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim.
BRUCELLA Muhammed fatih Genç 2310.
Evaluation of Serum Levels of Interleukin (IL)–6, IL-10, and Tumor Necrosis Factor–α in Patients with Crimean-Congo Hemorrhagic Fever Nuh Mehmet ŞAHİN.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi Gıda Mühendisliği Bölümü
Campylobacter jejuni. Campylobacter jejuni Genel Özellikleri  Gram negatif  S veya virgül seklinde basiller  Polar monotrişiyöz flagellaları ile hareket.
Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Gastroenterit etkeni virüsler , Bahar, Trakya Üniv Tıp Fak 6. Kurul, Neşe Akış, PhD, Tıbbi Mikrobiyoloji.
Viral Ansefalitler.
DOMUZ GRİBİ BİLGİLENDİRME SUNUSU. 'H1N1 virüsü' neden domuz gribi olarak adlandırılıyor? Bu virüse 'domuz gribi' denmesinin nedeni, domuzlar arasında.
Difteri (Kuşpalazı) Çocukluk dönemi enfeksiyonlarından birisidir. Etkenin yerleştiği bölgede psödomembran (yalancı zar) ve salgıladığı toksin ile oluşan.
 Soluduğumuz hava ile akciğerlere giren Tbc basilinin yol açtığı, asıl olarak akciğerlerde yerleşen,fakat kan ve lenf yoluyla tüm vücuda dağılabilen.
Toxocara canis ve T.cati (visceral larva migrans)
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
Bruselloz.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
SAĞLIK BAKANLIĞI VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI
GRİP VE GRİP AŞISI   Grip nedir?
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
FRANCISELLA Prof. Dr. Süheyla SÜRÜCÜOĞLU. FRANCISELLA Francisella cinsinin 2 türü var – F. tularensis ve F. philomiragia F. tularensis tularemi etkenidir.
REPRODÜKTİF SÜRÜ SAĞLIĞI
BOĞMACA (Pertusis) NEDİR ?. Her ülkede ve her mevsimde görülen bakteri enfeksiyonudur. Çocukluk dönemi hastalığıdır. Hastalık geçirildikten sonra oluşan.
Zika Virüs Enfeksiyonu
Hazırlayan: Dr. Ayça Çitoğlu Abbott Laboratuarları İşyeri Hekimi
Sunum transkripti:

BRUCELLA Prof. Dr. Akgün YAMAN Mikrobiyoloji AD. 2015

Tarihçe 1861 Jeffery Allen Marston Brusellozun ilk tarifi 1887 Sir David Bruce Micrococcus melitensis buldu 1895 Bernhard Bang B.abortus’un sığırlarda düşük etkeni olduğunu keşfetti 1914 Traum düşük yapan domuzlarda B.suis izole etti.

Brucella  0,5-0,7 μm x 0,6-1,5 μm  Kok, kokobasil, kısa çomak  Gr (-)  Tek tek, ikili, küçük kümeler  Kapsül (-)  Hareket (-)  Zorunlu aerop  Bazı türlerin(B abortus) üremesi %5-10 CO 2 ile artar

Motilite

b  48. saatten sonra,şeffaf, yüzeyden kabarık,konveks, parlak yüzeyli koloniler  Optimal üreme 37 ºC ( ºC)  Optimal Ph (6,6 – 7,4)  Katalaz (+), oksidaz (+)  Basit BY üremez  56 ºC de ölürler  Sterilizasyon için 85 ºC gerekli Brucella

 İndol ve sitrat (-)  Üre: (+) (B ovis hariç)  Hemoliz oluşturmaz

Koyun kanlı agar da 24 saatlik üreme Koyun kanlı agar da saatlik üreme

B Brucella alt türleri  B.abortus ( 7 biyovar)  B.melitensis ( 3 biyovar)  B.suis ( 5 biyovar)  B.canis  B.bovis*  B.neotomae*  B.pinnipediae  B.cetecae *B.bovis ve B.neotomae dışındakiler insan için patojen

Antijen  IgG yanıtı konağı enfeksiyona karşı korumaz  Aşısı yoktur  Ekzotoksin (-)  Endotoksin enterik basillerinkine benzer biyolojik etki gösterir

Direnç  Isıtılmaya dirençsiz  Dezenfektanlara dirençsiz  Pastörizasyon ile ölürler  Toprakta 10 hafta  Keçi sütünden yapılmış peynirde 6 aya kadar canlı  Soğukta

Epidemiyoloji  Bruselloz bir zoonozdur  Hücre içi yerleşim gösterir  Dünyanın en fazla yayılım alanına sahip zoonozu olarak tarif edilir.  B. abortus sığır  B. melitensis koyun, keçi  B. suis evcil / yabani domuz  B. canis köpek

Epidemiyoloji  Bruselloz hayvanlarda kronik bir enfeksiyondur ve yaşam boyu sürebilir.  Kısırlık ya da düşük etkeni  İnsan insan nadir bulaş -Doku nakli ve cinsel temas  Kontamine süt ve süt ürünleri en önemli kaynak

Epidemiyoloji

NASIL BULAŞIR ? Çiğ, kaynatılmamış veya pastörize edilmemiş sütten yapılmış; Tereyağı, peynir Krema Kaymak Dondurma yenmesi ile BRUSELLA HASTALIĞI OLAN HAYVANLARIN

NASIL BULAŞIR ? Hastalığı taşıyan hayvanların; Eti Salyaları İdrarı Dışkısı çıplak elle temas edilmesi sonucu bulaşır

NASIL BULAŞIR ? Hayvanların dışkı ve idrarlarının bulaştığı sebze ve meyvelerin çiğ yenmesiyle bulaşır !!

NASIL BULAŞIR ? Kontamine yiyecekler ve inhalasyonla Hasara uğramış deri ve mukozaya direkt temas Yaygın olarak laboratuvar kaynaklı olabilir Korumasız örnekler plakların koklanması, ağız pipetleri, enfeksiyöz aerosollerle göze, ağıza veya buruna bulaşabilir.

KİMLER RİSK ALTINDA?  Hayvancılıkla uğraşanlar  Kaynatılmadan veya pastörize edilmeden yapılmış peynir, tereyağı, kaymak ve krema tüketenler  Mezbahane çalışanları ve kasaplar  Veteriner hekimler  Laboratuvar çalışanları  Hastalık her yaşta görülebilir

Epidemiyoloji  Gelişmekte olan ülkelerde önemli bir sağlık sorunu !  WHO  / yıl. yeni olgu

Bruselloz Dünyada hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar arasında en yaygın olanıdır. ÜLKEMİZ GENELİNDE YAYGIN OLARAK GÖRÜLMEKTEDİR  Sığırlarda (% 1,43) Sığır ürünlerinde (%11,5)  Koyunlarda (% 1,97) Koyun ürünlerinde (% 15)

Patogenez  B. melitensis pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri ile sindirim yolundan alınır.  Mide asidine B. abortus’a oranla daha dayanıklıdır.  Kuluçka dönemi yaklaşık hafta  Alınan bakteri sayısı ve vücuda giriş yoluna göre değişebilir  Lenf kanalı ile bölgesel lenf bezlerine Kana Bakteriyemi  KC, dalak, lenf bezleri, Kİ, böbrek, RES yerleşir.

Patogenez  Normal insan serumu bazı brusella türlerine karşı bakterisit etki gösterir ve PNL’ler tarafından fagosite olmaları için opsonize eder.  B. melitensis serumun bakterisit etkisine dirençli  Diğer türlere göre daha virülan olma özelliği  Brusella’lar fakültatif hücre içi parazitlerdir.  Konağın fagositik hücrelerinde canlı kalır hatta çoğalırlar

Patogenez  Brusellada virulans faktörlerinden birisi de hücrelerdeki lipopolisakkarit  Brusella enfekte ettiği dokuda  Hücresel ve humoral yanıt meydana getirir.  Hücresel immüniteye klasik patolojik yanıt  Granülomlar  Akut enfeksiyonda  ilk önce IgM, hastalığın 2. haftasında IgG artış gösterir

Patogenez  IgG  Tedavi edilemeyen olgularda en az 1 yıl yüksek kalır  Tedaviye yanıt veren olgularda 6. aya doğru kaybolur  IgM  Bazı olgularda düşük titrede aktif enfeksiyon olmaksızın aylar ya da yıllarca devam eder

Klinik Bulgu ve Belirtiler  Bruselloz  Titreme ile yükselen ateş  Aşırı terleme  Baş ağrısı  Kırıklık  Halsizlik  Kilo kaybı  Bel ve yaygın vücut ağrıları ile seyreden bir enfeksiyon hastalığıdır.

Klinik Bulgu ve Belirtiler  Olgularda en sık rastlanan bulgular  Ateş  Splenomegali  Hepatomegali  Lenfadenomegali  Artrit  Klinik olarak  Subklinik  Akut  Subakut  Kronik seyir gösterebilir

Klinik Bulgu ve Belirtiler  Subklinik bruselloz  Klinik bulgular olmadığı ya da septomlar tam ortaya çıkmadığı halde serolojik bulgular pozitiftir  Özellikle veterinerler,hayvancılıkla uğraşanlarda görülür  Akut bruselloz  Hafiften çok ağır seyirli toksik görünüme kadar değişen klinik tablolar  Olguların yarısında başlangıç ani  Hafif ve orta seyirli hastalarda grip benzeri tablo  Risk gruplarında yüksek ateş, terleme, eklem/vücut ağrılarında bruselloz akla getirilmeli

Klinik Bulgu ve Belirtiler  Akut ve subakut brusellozda  Splengomegali (%20-30)  Hepatomegali (%20)  Genellikle lökositoz görülmez  Akut brusellozlu olguların tedavi edilemeyen bölümü subakut döneme geçebilir  Ondülan ateş, yorgunluk, baş ve bel ağrıları, sinirlilik  Tedavi sonrası birkaç ay içinde yeniden ortaya çıkan brusella enfeksiyonları re-enfeksiyona bağlı

Klinik Bulgu ve Belirtiler  Kronik bruselloz  Şikayetlerin 1 yıldan fazla devam etmesi  İlk epizodun uygun olmayan tedavisi  Kemik, KC, dalakta fokal süpüratif lezyonlar  Halsizlik, yorgunluk, sinirlilik, uykusuzluk,depresyon belirtileri ön planda

Aglütinant antikorlar ( IgG + IgM + IgA ) Akut hastalarda Non - Aglütinant antikorlar ( IgG + IgA ) Kronik hastalarda

Komplikasyonlar  Lokomotor sistem  GİS  Sinir sistemi  Kalp damar sistemi  Solunum sistemi  Genitoüriner sistem  Hematopoetik sistem  Deri ve göz tutulumu

Tanı Örnekler  Kan  Kİ  Dalak  KC  Apse  Biyopsi materyali  Eklem sıvısı  BOS

Tanı

 Kesin tanı bakteri kültüründen izolasyon  En sık kan ve Kİ  Otomatize kan kültür sistemlerinde 5 günlük inkübasyon genellikle yeterli olur.  Tedavi için genus düzeyinde identifikasyon yeterli  PCR duyarlı ve özgül bir yöntem

Tanı  Diger MO.lara göre daha yavaş üreme  Genellikle ; -Trypticase soy agar -Kalp infuzyon agar -Brucella agar  Thayer Martin veya Martin-Lewis agar kontamine örneklerde faydalıdır.

Brucella melitensis

Brucella spp -Gr Boyama

Tanı Serolojik Tanı  Tüp aglütinasyon Testi (TAT) en yararlı yöntem  B. Melitensis ve B. abortus’tan elde edilen Ag kullanılır  Rose-Bengal ve anti- Brucella Coombs testleri  Rose-Bengal (lam aglütinasyon testi) hızlı sonuç alınır.  Dipstick testi  Brucella ya özgü IgM ab. belirler  Duyarlılığı ve özgüllüğü yüksek

Rose - Bengal Negatif reaksiyonPozitif reaksiyon

Tüp Aglütinasyon Testi 1/1/40 1/80 1/160 1/320 1/640 1/1280 Kontrol T 1/160 ve üzeri olanlar pozitif kabul edilir.

Tüp Aglütinasyon Testi

Tanı  Rose Bengal ve dipsticek testi taramaya yönelik testlerdir  Sonuçlar TAT ile doğrulanmalıdır.  TAT; B.canis’e karşı olan Ab saptamaz.  TAT ile ≥ 160 tek bir titre veya 2-3 hafta sonra yapılan testte titrede dört katlık artış anlamlıdır.  ELISA  IgM, IgG, IgA sınfından Ab saptar  TAT’a göre daha duyarlı

Tedavi  Birçok antibiyotiğe invitro duyarlıdır  WHO  Doksisiklin ( 200mg / gün)  Rifampisin ( 600 – 900 mg / gün) 6 hafta süreyle

Korunma ve Kontrol  Enfeksiyonun evcil hayvanlarda kontrolü ve eradikasyon  Aşı mevcut değil.  Süt ve süt ürünlerinin pastörize edilmesi önemli  Çiğ veya kaynatılmamış sütten yapılmış taze peynir en az 3 ay tuzlu suda salamura yapılarak bekletildikten sonra tüketilmeli  Laboratuvar kaynaklı brusellozdan korunmak için sınıf III güvenlik kabinleri.

Korunma ve Kontrol  Risk altındaki kişiler eldiven ve önlük kullanmalı  Hayvanlar sık sık düşük veya ölü doğum yapıyorsa mutlaka bir veteriner hekim kontrol etmeli  Yoğurt asit özellik taşıdığı için brusellanın çoğunu öldürür