Prof.Dr. Birhan KUNTER BAHÇE BİTKİLERİ Bahar Yarıyılı Ders:1
Bahçe Bitkileri Tarımı; Bitkisel üretim içinde “Bağ, Meyve, Sebze ve Süs Bitkileri” yetiştiriciliğinin ortak adıdır. Adana’da pazar yeri: Fotoğrafçı Hüseyin Türk
BAHÇE BİTKİLERİ MUHAFAZA Soğuk tekniği, termodinamik ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ İnşaat-makine mühendisliği ISLAH Genetik, sitogenetik, biyoteknoloji UYGULAMALI BİLİMLER Fizyoloji, biyoloji, ekoloji TEMEL BİLİMLER Matematik, fizik, kimya HASTALIK VE ZARARLILAR Zooloji, entomoloji, fitopatoloji
BAHÇE BİTKİLERİNİN İSİMLENDİRİLMESİ Elma İngilizce: Apple Almanca: Apfel Yunanca: μήλο İtalyanca: Mela İspanyolca: Manzana
Carl von Linne ( ) - İsveçli taksonomist Eserleri - Systema Naturae - Bibliotecha Botanica - Fundementa Botanica - Genera Plantarum - Classes Plantarum 3658 bitki sınıflandırmıştır…! SİSTEMATİK SINIFLANDIRMA
Bu sınıflandırma şeklinde, bitki türleri morfolojik özelliklerine göre sınıflandırılır. Çiçek yapıları (çiçek tipi, çiçek organlarının yapısı ve çiçek rengi) öncelikle tanımlanır. Bitkiler aleminin sistematik olarak sınıflandırılması: SİSTEMATİK SINIFLANDIRMA Rosaceae familyası çiçeği SINIF ALT SINIF TAKIM FAMİLYA CİNS TÜR ALT TÜR ÇEŞİT Rosales Rosaceae Malus communis Amasya elması
Malus communis Elma Cins ismi Tür ismi Amasya Elması, Golden, Starking, Granny Smith, Fuji, Gala Çeşit
MEYVE TÜRLERİ: MEYVE ÖZELLİKLERİNE GÖRE SINIFLANDIRMA 1.Yumuşak Çekirdekliler (Elma, Armut, Ayva, Yeni Dünya, Trabzon Hurması) 2.Sert (Taş) Çekirdekliler (Kiraz, Vişne, Şeftali, Kayısı, Erik, Kızılcık, İğde) 3.Sert Kabuklular (Fındık, Ceviz, Badem, Antepfıstığı, Kestane) 4.Turunçgiller (Portakal, Mandarin, Limon, Altıntop, Turunç) 5.Üzümsüler (Çilek, Dut, Nar, Ahududu, Böğürtlen) 6.Akdeniz Meyveleri (Zeytin, İncir, Muz, Yeni Dünya, Nar)
SEBZE TÜRLERİNİN YENİLEN KISIMLARINA GÖRE SINIFLANDIRILMASI 1.Meyvesi Yenenler (Domates, Biber, Patlıcan, Karpuz, Kavun, Hıyar, Kabak, Bamya) 2.Baklagiller (Fasülye, Bezelye, Bakla, Börülce) 3.Çiçek Yapıları Yenenler (Karnabahar, Brokkoli, Enginar) 4.Kök, Yumru, Soğanları Yenenler (Soğan, Sarımsak, Pırasa, Havuç, Şalgam, Turp) 5.Yaprakları Yenenler (Lahana, Ispanak, Marul, Salata, Tere, Maydanoz, Roka)
ASMALAR 1.Ürün İçin Yetiştirilen Türler Vitis vinifera L. %96 (Sofralık, Kurutmalık, Şaraplık-Şıralık) Vitis labrusca %4 (Sofralık, Şıralık) 2.Anaç Olarak Kullanılan Amerikan Türleri (Filoksera ve nematodlara dayanıklı) Vitis riparia Vitis rupestris Vitis berlandieri,…………….
SÜS (TASARIM) BİTKİLERİ 1.Kesme Çiçekler (Karanfil, Gül, Gerbera, Kasımpatı, Orkide) 2.İç Mekan (Saksılı) Süs Bitkileri (Kaplı olarak iç mekanda yetiştirilen tüm tek ve çok yıllık bitkiler) 3.Dış Mekan (Tasarım) Süs Bitkileri (Süs ağaç ve çalıları, mevsimlik tek ve çok yıllık çiçekler, yer örtücü bitkiler, çimler) ) 4.Doğal Çiçek Soğanları (Doğadan toplanan ve/veya kültüre alınarak çoğaltılan doğal soğanlı, yumrulu ve rizomlu bitkiler)
Bitkisel Üretim İçin Kullanılan Tarım Alanı: ha Tarla Bitkileri Alanı: ha Bahçe Bitkileri Alanı: ha Alan (1000 ha)Üretim (Ton) Bağ Meyve Zeytin Sebze
Bahçe Bitkilerine ayrılan oranın az olmasının nedenleri: - Bahçe Bitkilerinin yetiştirme özellikleri ve kuruluşlarındaki güçlükleri - Özel yetiştirme koşulları istemeleri - Tesislerin uzun zamana ve yüksek sermayeye ihtiyaç duyması