KAYNAKLI PARÇALARDA GÖRÜLEN HATALAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TAHRİBATSIZ MUAYENE (NON DESTRUCTIVE TEST)
Advertisements

NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU.
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Kompozitler Farklı malzemelerin üstün özelliklerini aynı malzemede toplamak amacıyla iki veya daha fazla ana malzeme grubuna ait malzemelerin bir araya.
Mastarlar.
Doç. Dr. Hüseyin UZUN – Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
Betonarme Yapılarda Deprem Hasarları
MIG-MAG GAZALTI KAYNAK TEKNİĞİNDE KULLANILAN KORUYUCU GAZLAR
KAYNAK HATALARI YAPI ÇELİKLERİNİN ERGİTME KAYNAĞINDA GÖRÜLEN HATALARI
Kaynak işlemi sırasında ;
ELEKTRİK AKIMI ISI Etkisi IŞIK Etkisi MANYETİK Etki KİMYASAL Etki
Çözünme durumuna göre Tam çözünme: Bir elementin diğeri içerisinde sınırsız çözünebilmesi. Hiç çözünmeme: Bir elementin diğeri içinde hiç çözünememesi.
6.SINIF FEN ÖDEVİ. Uygulanan yalıtım kalınlığına ve kullanılan malzemenin ısı iletkenliğine bağlı olarak, ısı kaybı % oranında azaltılır. Yoğuşma.
Sakarya Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi /38 Doç. Dr. Hüseyin UZUN – Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 TIG KAYNAK TEKNİĞİNDE ELEKTROD SEÇİMİ.
ELLE YÜK KALDIRMA VE TAŞIMA İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Pik (Ham) Demir Üretimi
SU HALDEN HALE GİRER. İŞTE YAĞMURUN OLUŞMASI! Yağmurun oluşmasında 2 işlem gerçekleşiyor. Yoğunlaşma ve buharlaşma. Güneş ışığının etkisi ile her gün.
Yığma yapıların ana taşıyıcı elemanı duvarlardır
PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ
KAYNAK TEKNİKLERİ VE UYGULAMALARI
Fe/C ve Fe/Fe3C Faz diyagramı
HOŞGELDİNİZ TIG KAYNAK TEKNİĞİNDE ALTERNATİF AKIM KULLANIMI K K ayna
HOŞGELDİNİZ DÖKME DEMİRLERİN KAYNAĞI K K ayna ayna Teknolojisi
Jominy (Uçtan Su Verme) Deneyi
JEOFİZİK ETÜTLERİ DAİRESİ
MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II:
YAKUP KAYA SABİT BAĞLANTILAR SABİT BAĞLANTILAR 1.MEKANİKSEL EKLER 1.MEKANİKSEL EKLER 2.FÜZYON EKLER 2.FÜZYON EKLER.
PNÖMONİ.
DİŞLİ ÇARKLARDA MEYDANA GELEN HASAR MEKANİZMALARI
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 2. MALZEME YAPISI.
Seramik Matrisli Kompozitler
PROJE TABANLI ÖĞRENME ATÖLYESİ
SÜRTÜNME KUVVETİ.
ENERJİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ
Kanatlılarda kesim.
Makinede düz dikiş.
Işık Işık kaynakları Işık ve madde Işığın yayılması Işığın yansıması
2.Hafta Transistörlü Yükselteçler 2
Yansıtıcı antenler.
IR SPEKTROKOPİSİ.
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
Konfeksiyon Yardımcı Malzemeleri
KATI MADDELER oC de buharlaştırma-kurutma sonrası geriye kalan maddelerin tümüne KATI MADDE denir. Yüksek konsantrasyondaki KATI MADDE içerikli.
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
NET 103 ÖLÇME TEKNİĞİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
Kırınım, Girişim ve Müzik
*Tıraş çeşitleri Kıvırma Tıraşı Yakma Tıraşı Bindirme Tıraşı
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Madde ve Maddenin Özellikleri
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
Meriç ÇETİN Pamukkale Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
ANA SONDAJ PROBLEMLERİ
Ölçü transformatorları
SİSMİK YORUMLAMA DERS-7 PROF.DR. HÜSEYİN TUR.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI
Bölüm 5 Manyetik Alan.
ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 10.hafta
EÜT 252 ÜRETİM YÖNTEMLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME.
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
Metallere Plastik Şekil Verme
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KUVVET VE SÜRTÜNME KUVVETİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
ÇATI MAKASINA GELEN YÜKLER
Sunum transkripti:

KAYNAKLI PARÇALARDA GÖRÜLEN HATALAR Oğuzhan tarcan 120355052 GAMZE KARADOĞAN 120305042 BURAK MUTLU 120355047 SEDANUR COŞKUN 120355049 İBRAHİM ÇELİKOĞLU 130355054

KAYNAK HATALARI Tüm kaynak yöntemlerinde kaynak parametrelerinin uygun seçilmemesi, uygun olmayan ilave metal ve kötü bir kaynak tekniğinin uygulanması sonucu bir takım kaynak hataları ile karşılaşılır.

BAŞLICA KAYNAK HATALARI NÜFUZİYETSİZLİK ERGİME NOKSANLIĞI EKSİK DOLGU ( DÜŞÜK KAYNAK ) UNDERCUT ( YANMA OLUĞU ) GÖZENEK VE GAZ KABARCIĞI ÇATLAKLAR OVERLAP ( ÜST ÜSTE BİNME , SOĞUK YAPIŞMA ) AŞIRI NÜFUZİYET SIÇRAMALAR

1.NÜFUZİYETSİZLİK ÜÇ ŞEKİLDE ORTAYA ÇIKAR; TEK TARAFLI KAYNAKLARDA KAYNAK DOLGUSU, MALZEMEYİ TAMAMEN KAPATAMAZ. ÇİFT TARAFLI KAYNAKLARDA İKİ TARAFLI KAYNAK ARASI BOŞLUK T KAYNAĞINDA KAYNAK KÖPRÜ OLUŞTURUR, UÇLARA ULAŞMAZ.

NÜFUZİYETSİZLİKTE KAYNAK AKIMININ ÖNEMİ BÜYÜKTÜR NÜFUZİYETSİZLİKTE KAYNAK AKIMININ ÖNEMİ BÜYÜKTÜR. NÜFUZİYETSİZLİK TEMELDE AKIMIN ÇOK DÜŞÜK OLMASINDAN KAYNAKLANIR VE AMPERİ ARTTIRARAK KOLAYLIKLA DÜZELTİLEBİLİR. DİĞER SEBEPLER;  TORÇ AÇISININ UYGUN OLMAYIŞI,  HIZIN DÜŞÜK OLMASI. HER İKİ DURUMDA DA KAYNAK MALZEMESİ ARKIN ÖNÜNDE TOPLANIR VE PENETRASYONA ENGEL OLUR. ARK, KAYNAK HAVUZUNUN ÖNÜNDE TUTULMALIDIR.

2.ERGİME NOKSANLIĞI Ergime noksanlığında, kaynak metali ana metali eritmeden yan duvarlarına yapışır. En önemli sebebi ise kaynak tekniğin yanlış olmasıdır. Ya kaynak havuzu çok geniş (ilerleme hızı çok yavaş) Makina Hızı Yüksek, Kaynak Ağzı Genişlikleri fazla, tel çapı düşük yada kaynak metali arkın önünde toplanmıştır. Ark kaynak havuzunun önünde ilerlemelidir. Böylece kaynak havuzu çok fazla yayılmaz ve arkın önünü kapatmaz.

3.EKSİK DOLGU ( DÜŞÜK KAYNAK ) En önemli sebebi kaynak tekniğinin yanlış olmasıdır. Ya kaynak havuzu çok geniş (ilerleme hızı çok yavaş) Makina Hızı Yüksek, Kaynak Ağzı Genişlikleri fazla, tel çapı düşük yada kaynak metali arkın önünde toplanmıştır.

4.UNDERCUT ( YANMA OLUĞU ) Yanma oluğu kaynak dikişinin hemen yanında (alt veya üst) oluklardır. Yanma olukları dinamik yükler altında kaynak dikişinde çentik etkisi yaratarak kırılmalara neden olur.

Hız çok yüksek Voltaj çok yüksek VEYA Amper Yüksek DIŞTA YANMA OLUĞU İÇTE YANMA OLUĞU

5.GÖZENEK VE GAZ KABARCIĞI Genellikle eriyen metal içerisine giren gaz veya diğer yabancı malzemeler sonucu oluşur . Paslı, yağlı, boyalı parçaların temizlenmeden kaynatılması Kaynak banyosunun çabuk katılaşması (Gaz Boşluğu) Parçaların ıslaklığı, elektrod örtüsünün rutubet almış olması. Akım şiddetinin zayıf olması durumunda da banyo çabuk soğuyacak, gazlar kaçmaya fırsat bulamayacaktır.

YIĞIN HALİNDE GÖZENEK DAĞINIK HALDE GÖZENEK

6.ÇATLAKLAR Kaynak üzerinde çatlak kesinlikle kabul edilemez. Çatlak bölgesi çıkarılmalı ve tamir edilmelidir.

Kaynak Sırasında Görülen Başlıca Çatlak Çeşitleri Hidrojen çatlakları ( kaynak metali ) Laminar yırtılma Tavlama çatlakları

1.Hidrojen çatlakları ( Kaynak Metali ) Kaynak metalinin ana metalden daha fazla alaşımlı olması. Kalın kesitli malzemelerde yetersiz kurutulmuş elektrod, toz kullanılması veya ön ısıtma yapılmaması. Yüksek hareket sınırlılığı. Aşırı kök aralığı. Kök pasoda oluşan keskin yarık.

2.Laminar Yırtılma Kalınlık yönünde, metalik olmayan kalıntılardan dolayı, kötü süneklik. Sadece haddelenmiş plakalarda görülür. Çoğunlukla kaynak metalinin ana metal yüzeyine yığıldığı durumlarda görülür. T, Köşe, Haç birleştirilmelerde ve hareketin sınırlı olduğu yerlerde sıkça rastlanır.

3.Tavlama Çatlakları Düşük alaşımlı kalın kesitli çelik yapıların ve sürünmeye dirençli çeliklerin kaynak sonrası ısıl işlemleri sırasında görülür. Isıl gerilimlerle birlikte ITAB‘da artan kötü sürünme sünekliği

7.OVERLAP ( SOĞUK YAPIŞMA )

8.AŞIRI NÜFUZİYET Kaynak metali kök tarafında ana metal yüzeyinden daha yukarıdadır. Eğer bu mesafe belirtilen değerlerin üzerinde ise bir hatadır.

9.SIÇRAMALAR İstenmeden kaynak dikişi veya esas metal üzerinde, küresel küçük metal parçacıklarının dağılmasıdır. Parçacıklar, bazen düştükleri yere kuvvetle yapışır. Bu hata, ekseriya elektrik ark kaynağında meydana gelir. Bazı hallerde sıçramaya, elektrodun kendi kaynak özellikleri veya örtüsünün rutubetli olması sebep olur. Fakat sıçramanın esas amili, yüksek akım şiddetidir. Arkın kaynak esnasında sık sık kesilmesi (sünmesi) de sıçramaya sebebiyet verdiğinden, bundan kaçınılmalıdır. ŞEKİL 1 ŞEKİL 2 ŞEKİL 3 ŞEKİL 1:Genleşen gaz kaynaklı sıçrama ŞEKİL 2:Damlaların banyoya çarpması ile sıçrama ŞEKİL 3:Manyetik alan kaynaklı sıçrama

KAYNAK HATALARI İLE İLGİLİ BAZI ÖRNEKLER

BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER..