BOŞALTIM: HÜCRELERDE METABOLİZMA SONUCU OLUŞAN ZARARLI VE İŞE YARAMAYAN AZOTLU MADDELERİN DIŞARI ATILMASINA BOŞALTIM DENİR. *BOŞALTIM ;VÜCUDUN İÇ DENGESİNİN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BOŞALTIM SİSTEMİ.
Advertisements

BOŞALTIM SİSTEMİ.
KUŞLAR.
OSMOTİK DENGE VE BOŞALTIM SİSTEMİ
Canlı nedir?Cansız nedir?
DERS: HAYAT BİLGİSİ KONU: ORGANLARIMIZ
Hazırlayan  Ercan YÜRÜK Fen Ve Teknoloji Öğretmeni 
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
DENEME VE KONU DEĞERLENDİRME SINAVI
BOŞALTIM SİSTEMİ Hücrelerde metabolizma sonucu oluşan artıkların dışarı atılmasına boşaltım denir. Kararlı bir iç ortam oluşmasını sağlayan düzenleyici.
HAYVANLAR.
Ali DAĞDEVİREN BOŞALTIM SİSTEMİ Ali DAĞDEVİREN.
BOŞALTIM SİSTEMİ GRUP FOTOFEN.
CANLILARDA SOLUNUM ORGANLARI
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Dersimiz.com
BOŞALTIM SİSTEMİMİZ VE SAĞLIĞIMIZ
HAYVANLARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
BOŞALTIM SİSTEMİMİZİ TANIYALIM
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
BOŞALTIM SİSTEMİ Vücut organ ve hücrelerinin biyolojik aktiviteleri (sentez, solunum, yıkım, dönüşüm…) sonucu bazı artıklar oluşur. Vücuttaki zararlı artıkların.
BÖBREKLER VE BOŞALTIM SİSTEMİ.
Böbrek İşlevleri Böbrekler metabolizma sonucu oluşan atık ürünlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan sistemdir. En önemli işlevi homeostazı korumaktır.Kan.
HAYVANLARDA SOLUNUM
PROTİSTA ALEMİ Konu süresi: 3 Ders saati.
FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ : EMİNE KURTEL
ANA SAYFA KONU ANLATIMI DEĞERLENDİRLENME HAZIRLAYANLAR ÇIKIŞ.
Sistemleri Anatomisi ve fizyolojisi
KANIN BİLEŞİMİ VE İŞLEVLERİ
SOLUNUM SİSTEMLERİ.
BOŞALTIM VE BOŞALTIM SİSTEMİ NE DEMEKTİR?
BOŞALTIM SİSTEMİ VE SAĞLIĞI
CANLI VÜCUDUNDA BOŞALTIMA NEDEN İHTİYAÇ VARDIR?
ÜNİTE DEĞERLENDİRME -Çoktan Seçmeli Test.
EPİTEL DOKU.
HAYVANLAR 1. HAYVANLAR Çevremizde yaşayan hayvanlar vücut yapılarına göre OMURGALI HAYVANLAR ve OMURGASIZ HAYVANLAR olmak üzere iki bölümü ayrılır.
BOŞALTIM SİSTEMİ.
Vücudumuzun Bilmecesini Çözelim
ANA SAYFA KONU ANLATIMI DEĞERLENDİRLENME HAZIRLAYAN ÇIKIŞ.
Yrd. Doç. Dr. Gülşah SEZEN VEKLİ
HAYVANLARI SINIFLANDIRMA
HELMİNTLER VE PARAZİTLİKLERİ
HAYVANLAR ALEMİ.
OMURGALI HAYVANLARIN ÖZELLİKLERİ
SOLUNUM.
BOŞALTIM SİSTEMİ fsinemb.
BOŞALTIM SİSTEMİMİZ VUCUDUMUZDAN ATIKLARI UZAKLAŞTIRIR
Boşaltım Sistemi Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar
Fen Ve Teknoloji Üreme Sistemi Göker Kökten 6/A 817 Sağlık Slaytları
A. Gaz Alışverişi Gaz alış verişi: Canlılar hücresel solunumda kullanılan oksijeni hücre içine almak ve oluşan karbondioksiti hücreden uzaklaştırmak amacıyla.
BOŞALTIM SİSTEMİ.
BOŞALTIM SİSTEMİ ZEYNEP GÜL.
HAZIRLAYAN: VOLKAN ŞENYÜZ HACI AHMET ARISOY ANADOLU LİSESİ
BOŞALTIM SİSTEMLERİ.
SOLUNUM SİSTEMİ.
Kamçılılar Kök Ayaklılar Silliler Sporlular Algler Cıvık Mantarlar
BO Ş ALTIM S İ STEM İ F İ ZYOLOJ İ S İ. Lüzumsuz ve zararlı maddelerin canlı organizmadan atılması işlemine boşaltım denir. *Boşaltım sisteminin görevi.
SOLUNUM SİSTEMİ Prof.Dr.Kemal SOLAK.
ZARARLI MADDELERİN BOŞALTIMI İstanbul, Kadıköy’de belediye ekipleri tarafından tespit edilen bu ev görenleri hayrete düşürdü. Mahalleliler eve: ÇÖP.
Omurgasız hayvanlar SÜNGERLER SÖLENTERLER YASSI SOLUCANLAR
BOŞALTIM SİSTEMLERİ İNSANLARDA BOŞALTIM SİSTEMİ
BOŞALTIM Vücumuzdaki yaşamsal olaylar sonucunda bazı atık maddeler oluşur.Bu atık maddelerin dışarı atılması olayına BOŞALTIM denir. Vücumuzdaki yaşamsal.
Evimizde çöpler hijyen ve yaşam için engel teşkil edeceğinden çöpleri atarız. İşte vücudumuzdaki çöpler de atık maddelerdir.Vücudumuzda bulunması zararlı.
Kanatlı Hayvanlarda Boşaltım Fizyolojisi
Homostazi Termoregülasyon Osmoregülasyon.
İNSANDA BOŞALTIM SİSTEMİ. İNSANDA BOŞALTIM SİSTEMİ.
Boşaltım Sistemi.
DOLAŞIM SİSTEMİ
İNSAN VÜCUDU.
YASSI SOLUCANLAR YASSI SOLUCANLAR NEDEN YASSIDIR ?
Sunum transkripti:

BOŞALTIM: HÜCRELERDE METABOLİZMA SONUCU OLUŞAN ZARARLI VE İŞE YARAMAYAN AZOTLU MADDELERİN DIŞARI ATILMASINA BOŞALTIM DENİR. *BOŞALTIM ;VÜCUDUN İÇ DENGESİNİN (homoestasi) SAĞLANMASINDA ÖNEMLİDİR.

BİR HÜCRELİLERDE TATLI SULARDA YAŞAYAN TERLİKSİ HAYVANDA BOŞALTIM KOFULU(kontraktil koful)VARDIR. DİĞER TEK HÜCRELİLERDE OZMOZ VE DİFUZYONLA SAĞLANIR.

BİTKİLERDE ÖZELLEŞMİŞ BOŞALTIM SİSTEMİ YOKTUR. TERLEME VE DAMLAMAYLA FAZLA SUYU ATARLAR,ATIK MADDELERİ İSE YAPRAKLARINDA BİRİKTİREREK YAPRAK DÖKÜMÜYLE ATARLAR

OMURGASIZLARDA(sünger ve sölenterlerde) CO2 VE NH3 DİFUZYONLA DIŞARI ATILIR.

OMURGASIZLARDA(yassı solucanlarda) PROTONEFRİDİUM SİSTEMİYLE OLUR.(birçok kanal ve bu kanallarla bağlantılı silli alev hücreleri ile boşaltım deliğinden fazla su atılır) CO2 VE NH3 VÜCUT YÜZEYİNDEN OZMOZ VE DİFUZYONLA ATILIR.

OMURGASIZLARDA(halkalı solucanlarda) NEFRİDİUM LARLA YAPILIR.(vücudun her halkasında bir çift nefridium vardır.)nefridium;silli huni,boşaltım kanalı ve idrar torbasından oluşur.

OMURGASIZLARDA(böceklerde) MALPİGHİ TÜPLERİ İLE SAĞLANIR.(bir ucu kapalı diğer ucu açıktır kapalı ucu ile kandan artık maddeleri alır,açık ucu ile sindirim kanalına boşaltır son bağırsaktan geri emilim sonucu diğer maddeler ürik asit kristalleri halinde dışarı atılır.

OMURGALILARDA BOŞALTIM ÜÇ TİP ÖBREK GÖREV YAPAR 1-PRONEFROZ:balık ve kurbağa embriyolarında köpek balıklarının erginlerinde görülür. yapısı:kirpikli huniler,glomerulus,vardır ve kloak ile dışarı atılır.

2- MEZONEFROZ: balık ve kurbağa erginlerinde,sürüngen kuş ve memelilerin embriyolarında görülür. YAPISI: kirpikli huniler yerine boğman kapsülleri görülür.Bu kanallar ayrı ayrı boşaltım kanalına bağlanır ve bu da son bağırsağa açılır.

3-METANEFROZ: sürüngen kuş ve memelilerin erginlerinde görülür. Nefron görülür. Nefron; malpighi cismi(glomerulus+boğman kapsülü) proksimal tüp,distal tüp ve toplama kanalından oluşur.

İNSANDA BOŞALTIM SİSTEMİ ÜYELERİ BÖBREKLER İDRAR KANALI(ÜRETER) İDRAR KESESİ(MESANE) BOŞALTIM KANALI(ÜRETRA)

Böbreklerin görevi Kanın bileşimini,ph derecesini Doku sıvılarındaki su,Na,K gibi maddelerin miktarının düzenlenmesini, Zararlı ve ya işe yaramayan maddelerin atılmasını sağlar

BÖBREK HER KİŞİ DE 2 ŞER ADETTİR BEL HİZASINDA,ÇUKUR KISIMLARI BİRBİRİNE DÖNÜK OLARAK BULUNUR. BİR BÖBREKTE YAKLAŞIK 1 MİLYON SÜZME BİRİMİ(nefron)BULUN UR. KABUK(KORTEX) PİRAMİT ÖZ BÖLGESİ HAVUZCUK