Bronşiolitis Obliteransta Pulse Steroid Tedavisi Dr.Burak Poyraz.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Enfeksiyöz Hastalıkların Tedavisinde Eczacının Rolü
Advertisements

ASTIM TANI ve TEDAVİSİ.
KOAH ALEVLENMELERİNDE TANI VE TEDAVİ YAKLAŞIMI
ANS 117 Sistem Hastalıkları
HİPERTANSİF HASTAYA YAKLAŞIM
ASTIM Kronik hava yolu inflamasyonu
AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI
Akut Bronşiolit,Krup,Astım Atak tedavisi
ASTIM Prof. Dr. A.Zafer ÇALIŞKANER.
OLGU 2  64y, kadın, evhanımı, Batman ilinden başvurmaktaydı.  20 yıldır orta persitan astım ve rinosinüzit tanısı olan hasta astımı yıllar içinde kontrole.
OLGU SUNUMU 2 B. Gemicioğlu
AKCİĞER FONKSİYON TESTLERİ ve ARTER KAN GAZLARI
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
ASTIM ATAK.
Enfeksiyöz Hastalıkların Tedavisinde Eczacının Rolü Doç.Dr. Kutay Demirkan Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Klinik Eczacılık Anabilim Dalı Başkanı.
NONKARDİYOJENİK VE KARDİYOJENİK AKCİĞER ÖDEMİNDE TEDAVİ
OLGU SUNUMU 1 B. Gemicioğlu
KRONİK BÖBREK HASTALIĞI TANI ve YAKLAŞIM
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Tedavisi
ÇOCUKLUK ÇAĞINDA AKUT KONVÜLZİYONA YAKLAŞIM
Toplum kökenli pnömoni
AKUT ATAK TEDAVİSİ Prof. Dr. Ayten P. Uyan İzzet Baysal Tıp Fakültesi
PNÖMONİLER Dr. Oğuz KILINÇ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi
PULMONER REHABİLİTASYON ve EVDE BAKIM MERKEZİ
BAŞAĞRILI HASTADA DEĞERLENDİRME
Klinik soru oluşturma Dr. Güzel Dişcigil.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
PULMONER REHABİLİTASYON ve EVDE BAKIM MERKEZİ
Eskişehir Osmangazi Ü. Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
DOÇ.DR. İRFAN YALÇINKAYA
OLGU SUNUMU.
1 HAVA YOLU OBSTRÜKSİYONU TANISINDA FEV 1 /FEV 6 ORANININ YERİ İlknur Başyiğit 1, Haşim Boyacı 1, Serap Argun Barış 1, Cavit Işık Yavuz 2, Füsun Yıldız.
DİRENÇLİ YÜZ DÖKÜNTÜSÜ
Kistik Fibrozlu Hastalarda Noninvaziv Ventilasyon Kullanımının Etkileri RE Şenay, ZS Uyan, S Öktem, B Karadağ, R Ersu, F Karakoç, E Dağlı Marmara Üniversitesi.
İLACA BAĞLI AKCİĞER HASTALIKLARI
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
İDİOPATİK İNTERSTİSYEL PNÖMONİLER (IIP)’ DE RADYOLOJİK BULGULAR
Dr.Gülbin Bingöl Karakoç Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi
ENFEKSİYON SEKELLERİ “Postenfeksiyöz Bronşiyolitis Obliterans”
Serum sT4 düzeyleri obez kadınlarda kilo verme tedavisinin etkinliği ile ilişkilidir Dr. Ceyhun YURTSEVER KTÜ Aile Hekimliği ABD Aralık 2015.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 1 Aralık 2015 Salı Yandal Ar. Gör. Uzm.
DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ
Çocuklarda Kardiyak Transplantasyon: İki Olgu Sunumu
ASTIM AKUT ATAK TEDAViSi
Tarsal Tünel Sendromu Dönem II Entegre Oturum 2016.
Astımda özel durumlar fatih türkmensoy. astım ve gebelik 1/3, 1/3, 1/3 İlaç alamalıyım ? Bebeğe bir zararı olur mu ?
Dr. Sencer KAYA Aile Hekimliği AD Giriş Proton pompa inhibitörleri (PPI) çoğunlukla zararsız görülseler de diyare, interstisyal nefrit, pnömoni,
Low Thiamine Levels in Children With Type 1 Diabetes and Diabetic Ketoacidosis: A Pilot Study.
HİPERTANSİF HASTAYA YAKLAŞIM
PROSTAT KANSERİ TANISI KONMUŞ HASTALARDA KEMİK SİNTİGRAFİSİNİN SAĞ KALIM SÜRESİNİ ÖNGÖRMEDEKİ DEĞERİ Elif Marangoz, Doğangün Yüksel, Olga Yaylalı, Suna.
VİTAMİN D EKSİKLİĞİ VE ASTIMLI ÇOCUKLARDA ASTIM ŞİDDETİNE ETKİSİ
TRANSVERS MİYELİT İnt. Dr. Serap KARAKAŞ KTÜ Tıp Fakültesi
AMAÇ Ilımlı ve şiddetli astımda nebulize magnezyum sulfat tedavisinin yararını göstermek.
2 Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD. , Antalya
Böbrek hastalıkları ve gebelik
PROF.DR. İRFAN YALÇINKAYA
Balneoterapi uygulama
RADYOCERRAHİ UYGULANAN AKROMEGALİ HASTALARININ KLİNİK VE LABORATUVAR İZLEMİ 
 MELİHA MELİN UYGUR1, DİLEK GOGAS YAVUZ1, DİLEK DERELİ YAZICI1, OĞUZHAN DEYNELİ1,
İkinci trimester başlangıçlı preeklampside tedavi yaklaşımları
Kardiyopulmoner Baypas Sonrası Ortaya Çıkan Deliryum Üzerine B Vitamini Kompleksinin Koruyucu Etkisi Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama.
Adölesan Kızlarda Haftalık Demir Folik asit Desteği - Demir Eksikliği Anemisinin Yönetimi İçin Etkin Bir Beslenme Tedbiri Dr Burcu Aykanat Yurtsever Karadeniz.
AZALMIŞ KEMİK MİNERAL DANSİTESİ VE HİPERKALSİÜRİLİ HASTALARDA BİFOSFANATLAR Sağlık Slaytları
Aile Hekimliği Anabilim Dalı
HEMŞ.MELİKE ÇELİK DOÇ.DR.ÖZLEM UĞUR DOÇ.DR.EZGİ KARADAĞ
Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
Kardiyovasküler Aciller ve Postop. Hasta Takibi Prof. Dr
ARŞ. GÖR. DR. HAVVA ŞEN KTÜ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ AD
Kronik Diz Ağrısı Hastalarına Yapılan Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu ve Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu Yanında Yapılan Geniküler Sinir Bloğunun.
Sunum transkripti:

Bronşiolitis Obliteransta Pulse Steroid Tedavisi Dr.Burak Poyraz

Bronşiolitis Obliterans Enfeksiyonların indüklediği alt hava yolu hasarına sekonder gelişen nadir bir kronik obstruktif akciğer hastalığı formudur. İlk olarak 1901 yılında bir vakada tanımlanmıştır ancak tam olarak halen aydınlatılamamıştır. Dünya çapındaki prevelansına dair yeterli çalışma yoktur. Özellikle Güney Amerikada artan vaka serileri yayınlanmaktadır.

Dünya çapında kabul edilmiş tedavi protokolü henüz yoktur. Kortikosteroid tedavisi araştırma aşamasındadır. İlk olarak 1958 yılında tavşanlar üzerinde yapılan bir deneyde B.O. gelişimini önlediği görülmüştür. Özellikle IV metilprednizolon tedavisi teropotik etkinliğin fazla yan etkilerin daha az olması sebebiyle önerilmektedir.

Çalışma Sao Paulo Uni. Pediatrik Pulmonoloji Kliniği 5ay-13yaş arası 40 çocuk (30 erkek - 10 kız) En az 6 kür pulse metilprednizolon Retrospektif 6 ay aralarla klinik,radyolojik ve laboratuar verileri karşılaştırılmış

Tanı Klinik: En az 6 haftalık tedaviye dirençli akut alt solunum yolu enfeksiyonu ile ilişkili persistan obstruktif havayolu hastalığı HRCT: Broşiektazi/Mozaik Patern Biopsi Kronik obstruktif akciğer hastalığı nedenlerinin ekartasyonu

Tablo 1-2-3

İstatistik Friedman Wilcoxon McNemar Dunn post-test (α=%5)

Etyoloji 37 postenfeksiyöz 32 tanesi klinik akut bronşiolit 5 tanesi serolojik tanı: 2 adenovirüs, 1 RSV, 2 adenovirüs+RSV 2 aspirasyon 1 GER

40 hastanın tümü inhaler kortikosteroid 23 hasta oral kortikosteroid 23 hasta uzun etkili B2 agonist 23 anti-GÖR 19 antibiyotik profilaksisi 21 antihipertansif 2 digoksin 13 diüretik

Bulgular Wheezing alevlenmesi(p=0.0042) Hastane yatışı(p<0.0001) SpO2 Oksijen kullanımı(p<0.029) Yaşa göre boy Z-skoru(p=0.015) Yaşa göre ağırlık Z-skoru(p=0.039) Oral kortikosteroid kullanımı(p<0.001) Pulmoner hipertansiyon(p<0.001)

Uzun süreli oral kortikosteroid kullanımının değerlendirilmesi Oral KS kullanan Hospitalizasyonda azalma Wheezing alevlenmelerinde anlamlı fark yok Kısa süreli pulse tedavisi Oral KS kullanmayan Hospitalizasyonda anlamlı fark yok Wheezing alevlenmelerinde azalma Daha uzun süreli pulse tedavisi

Akut yan etkiler

Yan Etkiler-1 BMD ölçülen 25 hasta 13 normal 11 anormal 1 borderline 8 hastada osteoporoz saptanmış(1 hastada hipofosfatemik rikets ve tuz kaybettiren tübülopati) 4 hasta alendronat ile tedavi edilmiş. Fundoskopik muayene yapılan 28 hasta 2 hastada sistemik HT ilişkili lezyonlar 1 hastada Toxoplazma skarı 1 hastada katarakt (tedavi sonlandırılmasından bir yıl sonra) Üriner Sistem USG yapılan 37 hasta 2 nefrolithiazis 4 nefrokalsinozis 1 pyelokalisyel dilatasyon

Yan Etkiler-2 DM hiçbir hastada tanımlanmamış 16 hastada sistemik hipertansiyon saptamış ancak bunların 9 u pulse steroid tedavi öncesi sistemik HT tanısı almış

Tartışma Mauad ve ark. 34 hasta üzerinde yaptığı histopatolojik çalışmada %97 oranında konstriktif patern olduğunu saptamış (bizim çalışmamızda 13/18) Ratjen ve ark. KİT sonrası BO gelişen 9 hasta üzerinde yaptığı çalışmada hastaların tümünde pulse metilprednizolon tedavisi sonrası SpO2 nin normale geldiğini saptamış. Ancak akciğer fonksiyonlarında normalleşme kaydedilememiş.

Bizim çalışmamızda tedavi başlangıcından 24 ay sonra oral ks kullanan hastaların %83 ü bu tedaviyi bıraktı. %25 hasta O2 tedavisini tamamen bıraktı. %25 hasta tam zamanlı O2 kullanımından sadece geceleri O2 kullanımına geçti. Eko da pulmoner hipertansiyonu saptanan hastaların %52 sinde iyileşme sağlandı. Wheezing ataklarında ve hospitalizasyonda azalma saptandı. SpO2 de anlamlı artış saptandı. Pulse metilprednizolon tedavisi önerilmesinde en önemli nedenler oral kortikosteroid tedavisi alıyor olmak ve evde O2 ihtiyacı olmaktır.

Bizim çalışmamızda 8 hastada osteoporoz, 1 hastada katarakt, 7 hastada anormal üriner sistem USG, 9 hastada sistemik hipertansiyon tanımlanmıştır. Ancak kortikostreoidleri yan etkilerinin doz ve zaman bağımlı olduğu bilinmektedir bu yüzden saptanan bu yan etkilerin oral kortikostreoid tedavisine mi yoksa sadece pulse steroid tedavisine mi bağlı olduğu net olarak bilinmemektedir.

Genel olarak kortikosteroidlerin büyüme üzerine olumsuz etkileri olduğu kabul edilse de bizim çalışmamızda yaşa göre boy Z skorunda ve yaşa göre kilo Z skorunda artış saptanmıştır.

Yaş artışıyla periferal hava yollarındaki gelişme ile beraber obstruksiyona direnç kazanıldığı bilinmektedir. Bu noktada saptanan klinik düzelme sadece pulse steroid tedavisine bağlanamamaktadır. Ayrıca tedavisiz bir kontrol grubu yoktur.

Zhang ve ark. Yaptıkları çalışmadaki31 hastanın %22.6 sında klinik remisyon, %67.7 tedaviye direnç, %9,7 ölüm oranı saptamıştır. 20 hastanın 3 yıl boyunca takip edildiği başka bir çalışmada %55 parsiyel remisyon, %40 stabil, %5 ölüm. Brezilyada 48 hasta ile yapılan bir çalışmada %65 klinik kötüleşme, %35 stabil olarak saptanmıştır. Cazzoto ve ark.11 hastayı ortalama 10.2 yıl izledikleri çalışmalarında hastaların FEV1 değerlerinde yılda %1.01 azalma saptamışlardır.

Sonuç Bronşiolitis Obliterans ilerleyici akciğer fonksiyon kaybı ile giden ve anti inflamatuar tedaviye ihtiyaç duyulan bir hastalıktır. Pulse steroid tedavisi sürekli oral kortikosteroid tedavisinin neden olduğu yan etkileri önleme noktasında tercih edilebilir. Daha geniş vaka serileriyle yapılan çalışmalara ihtiyaç vardır.