YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK Basit Elektrik devresi: © Elektrik enerjisini ısı ve ışık enerjisine dönüştürür. © Pil, pil yatağı, anahtar, iletken kablo, duy.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
6.SINIF FEN ve TEKNOLOJİ TESTİ
Advertisements

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
İLETKENİ DEĞİŞTİR AMPULÜN PARLAKLIĞI DEĞİŞSİN
ELEKTRİK AKIMI
Elektriği üzerinden geçiren cisimlere iletken denir.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ELEKTRİK.
HAZIRLAYAN KUMRAL KERDİĞE
ELEKTRİK VE MANYETİZMA
Bölüm8 : Alternatif Akım Ve Seri RLC Devresi
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
SEMRA BOZ FEN BİLĞİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ELEKTRİK ENERJİSİ Elektriksel potansiyel enerjiden yeniden türetilen enerjidir .Bir elektrik devresi  tarafından çekilen ve tüketilen enerjiyi açıklar.
ELEKTRİK DEVRESİ KURALIM
Herhangi bir iletkenin uçları arasındaki potansiyel farkın, iletkenden geçen akım şiddetine oranı sabittir. Potansiyel artarsa, akım şiddeti de.
ELEKTRİK ELEKTRİK A. ELEKTRİK AKIMI B. BİR İLETKENİN DİRENCİ.
ELEKTRİK AKIMI ISI Etkisi IŞIK Etkisi MANYETİK Etki KİMYASAL Etki
ELEKTRİK AKIMI.
JEOFİZİK ETÜTLERİ DAİRESİ
AMPULLERİN BAĞLANMA ŞEKİLLERİ HAZIRLAYAN: TANER BULUT FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ.
DİRENÇ. Cisimlerin elektrik akımını geçirirken gösterdiği zorluğa direnç denir. Birimi ohm olup kısaca R ile gösterilir. Devredeki her elemanın direnci.
Bir devrede birden fazla ampul ve pil de bulunabilir. Devrede ampullerin ışık verebilmesi için devreyi oluşturan tüm elemanlar çalışır durumda.
DEVRE YAPIM KİTİ (Circuit Construction Kit ). Devre yapım kiti ; pil, ampul, dirençler,ampermetre ve voltmetre gibi gerçeklerine benzeyen laboratuvar.
ELEKTRİK Fen ve Teknoloji Bu Ünitemizi Proje Temelli Olarak İşleyeceğiz Fadime CAN.
Elektrik yüklerinin üretecin bir kutbundan çıkarak diğer kutba gitmesi için oluşturulan düzeneğe elektrik devresi denir.
CİSİMLERİ HAREKET ETTİRME VE DURDURMA
ELEKTRİK AKIMI.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
İçindekiler Ünitenin Özeti Ünite Kazanımları OHM Kanunu Akımın kollara ayrılması Direncin bağlı olduğu faktörler, eşdeğer direnç Elektrik motoru Kaynaklar.
11. SINIF: ELEKTRİK ve MANYETİZMA ÜNİTESİ Alternatif Akım 1
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ELEKTRİK.
BASİT ELEKTRİK DEVRELERİ
BASİT ELEKTRİK DEVRELERİ
4.KONU Kirchoff Gerilim Kanunları.
-MOMENT -KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ
BİR BOBİNİN ÖZİNDÜKSİYON KATSAYISININ BULUNMASI
Elektrik akımı, Direnç ve Potansiyel fark
BİLEŞİK ÖNERMELERİN ELEKTRİKDEVRELERİNE UYGULANMASI
DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ
NET 103 ÖLÇME TEKNİĞİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
KÜMELER HAZIRLAYAN : SELİM ACAR
NET 103 ÖLÇME TEKNİĞİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ
ELEKTRİK VE ELEKTRİK DEVRELERİ
Akım, Direnç ve Doğru Akım Devreleri
Ölçü transformatorları
ÜRETEÇLERİN BAĞLANMASI VE KIRCHOFF KANUNLARI
Bölüm8 : Alternatif Akım Ve Seri RLC Devresi
Bölüm28 Doğru Akım Devreleri
Bölüm 1: Ohm Yasası ve Ohm Yasası ile Direnç Ölçümü
MBLOCK ile Arduino ve Robotik Kodlama
BÖLÜM 27 Akım ve Direnç Hazırlayan : Dr. Kadir DEMİR
ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ
Bölüm 5 Manyetik Alan.
BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK. BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK.
ELEKTRİK.
SIVILAR Sıvıların genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir.
MEHMET ŞENGİL 7/A 325 FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMEN: SAİME ÖZEN.
ELEKTR İ K VE ELEKTR İ KL İ ALANLARDA GÜVENL İ K BÜŞRA TET İ K BÜŞRA TET İ K - G D İ LARA KARAGÖZ D İ LARA KARAGÖZ - G SEM İ HA KARAARSLAN.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
 SERİ BAĞLAMA  PARELEL BAĞLAMA Bir üretecin kutupları, iletkenle bir ampule bağlandığında negatif yüklerin üretecin negatif kutbundan pozitif kutbuna.
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
Sunum transkripti:

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK

Basit Elektrik devresi: © Elektrik enerjisini ısı ve ışık enerjisine dönüştürür. © Pil, pil yatağı, anahtar, iletken kablo, duy ve ampulden oluşur. ©Basit elektrik devresine özdeş pil eklenmesi ampul parlaklığını artırır. ©Basit elektrik devresine ampul eklenmesi ampul parlaklığını azaltır.

Basit elektrik devresine şekildeki gibi ampul eklenebilir. Devreye aynı iletken kabloya bağlanmak şartı ile ampul eklenmesi şekline seri bağlama denir. Bu durumda ampul parlaklığında azalma gözlemlenir.

Basit elektrik devresine şeklideki gibi de ampul eklenebilir. Devreye farklı iletken üzerinde olmak şartı ile ampul eklenmesi şekline paralel bağlama denir. Devreye paralel bağlı ampul eklendiğinde ampulün parlaklığında herhangi bir değişme gözlenmez.

Peki Neden? Basit elektrik devresine seri bağlı ampul eklendiğinde ampul parlaklığı azalırken ; devreye paralel bağlı ampul eklendiğinde ampul parlaklığı değişmez. Neden? Bu durumun nedeni devrede oluşan akım, gerilim ve direnç büyüklükleridir.

Elektrik AkımıGerilimDirenç İletken içerisindeki yüklerin hareketidir. Pilin kutupları arasındaki enerji farkıdır. İletkenin elektrik akımına karşı gösterdiği zorluktur. Devredeki Gerilim/Akım oranıdır. Akım ampermetre ile ölçülür. Gerilim voltmetre ile ölçülür. Direnç dirençölçer ile ölçülür. Ampermetre devreye seri bağlanır. Voltmetre devreye paralel bağlanır. Direnç ölçer devreye paralel bağlanır. Akım ‘I’ ile gösterilir. Birimi amper’dir. Gerilim ‘ V’ ile gösterilir. Birimi volt’tur. Direnç ‘Ω ‘ ile gösterilir. Birimi ohm’dur. Devredeki akımı yönü pilin ‘+’ kutbundan ‘– ‘ kutbuna doğrudur.

Basit elektrik devresine seri bağlı ampul eklenmesi devredeki toplam direnci artırır. Bu durumda ohm kanunu gereği devrede daha az akım oluşur. Akımın azalması devredeki ampullerin parlaklığının azalmasına neden olur. II. Devrede ki ampullerden birinin patlaması diğer ampulün de sönmesine neden olur. Ayrıca seri II. Devredeki pilin ömrü de kısalır.

Basit elektrik devresine paralel bağlı ampul eklenmesi devredeki toplam direncin azalmasına neden olur. Ohm kanunu gereğince devredeki akım artacaktır. Paralel kollarda akımın paylaşılıyor olması ampullere ulaşan akım miktarının sabit kalmasına neden olur. Bu nedenle ampul parlaklığı değişmez.

OSMAN GÖKÇE TAŞOVA ATATÜRK ORTAOKULU FENBİLİMLERİ ÖĞRETMENİ AMASYA 2016