BAĞLAÇLAR HAZIRLAYAN : AKİF KARABAY SINIFI : 9 \ B OKULU : ANADOLU LİSESİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BAĞLAÇ Cümleler veya eşit görev ve türdeki kelimeler arasında anlamca bağ kuran kelimelere bağlama edatı (bağlaç) denir. Bağlaçlar yapım ve çekim eki almaz,
Advertisements

Mastarlar.
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
1.Yüklem: Cümlede yapılan işi, oluşu ya da eylemi bildiren kelimeye yüklem denir. Yüklem cümlenin temel öğelerinden biridir. Genellikle cümlenin sonunda.
CÜMLE ÖGELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi veya olayı anlatan sözcük ya da sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Cümlede görevli.
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
SÖZCÜKTE ANLAM.
Cümlenin öğelerini temel ve yardımcı olmak üzere iki grupta inceleyebiliriz. Temel öğeler Yardımcı öğeler yüklem özne nesne Z.T. D.T Edat tamlayıcısı.
AD TAKIMI. İki ismin bir araya gelip kaynaşması ile oluşan tamlamalardır. evin çatısı kedinin gözleri.
CÜMLEDE YAPI.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
BAĞLAÇ. BAĞLAÇ  Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. Başlıca.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
TANIMI: TANIMI: Görevdeş sözcükleri,söz öbeklerini veya cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. Genel olarak söylenirse ya görevdeş öğeleri.
BİLGİ YARIŞMASI 5. SINIF Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Başarılar dilerim.
MORFEMLER. MORFEM TÜRLERİ Şu örneklere bir göz atalım: Boyacının elleri beyaz. Öğrencilerde hefer olmalı.
Paragraf Nedir? & Herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına kadar olan bölümüdür. & Duygu, düşünce, istekleri anlatım tekniklerinden yararlanarak.
TAMLAMALAR.
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
FIRAT OZTURK Konu: Basit Cümle.
Mustafa Süreyya SEZGİN Mustafa Süreyya SEZGİN HAT SANATI Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanat Arap harflerinin 6. yüzyıl.
TÜRKÇE EŞ ANLAMLI KEL İ MELER. EŞ ANLAMLI KEL İ MELER NED İ R EŞ ANLAMLI SÖZCÜKLER (Anlamdaş Sözcükler) Sesleri farklı, anlamları aynı olan sözcüklere.
ZAMIRLER(ADILLAR). ZAMİR (ADILLAR) İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki alabilir.
FİİLLERDE SORU Fiile "mi" soru eki getirilerek soru çekimi sağlanır.
İşlev Açısından Kelime Türleri
KADIN Tanrı 6.günün geç saatlerine kadar kadını yaratmakla meşguldü
yapIlarIna göre fİİller
MORFEMLER.
PARAGRAF Hüdayi Can Çankırı, 2015.
Stokiyometri, element ölçme anlamına gelen Yunanca, stocheion (element) ve metron (ölçme) kelimelerinden oluşmuştur. Stokiyometri, bir kimyasal reaksiyonda.
II.İnönü Savaşı Nedenleri I.İnönü Savaşı'nın üzerinden 3 ay geçmeden Yunanlılar tekrardan saldırıya geçtiler.
Cümlenin yapısı Dildeki her anlam biriminin yapısı bir şekilde incelenir. Mesela kelimelerin yapısı aldıkları eklere ya da iki kelimenin bir arada veya.
Kumaştan hapishane Müzik : Yemen ellerinde.
Sözcük (Kelime) Bilgisi
BİLGİSAYAR 1 AD: MÜRŞİDE SOYAD: EREN BÖLÜM: TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
TÜRKÇE FATMANUR ŞAHİN 6/A 523.
ANONİM HALK ŞİİRİ.
Fiilimsiler (Eylemsiler)
Fiilimsiler (Eylemsiler)
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
OLASILIK.
NİĞDE ÜNİVERSİTESİ YAŞAYAN DEMOKRASİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
Sözcük Türleri İsimler(Adlar)
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
Okul Öncesi Dönemde Fen Eğitimi
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE DİL VE ANLATIM
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
UYARI Lütfen masalarınıza yazı yazmayınız.
ÇELTİKÇİ İLKÖĞRETİM OKULU ATATÜRK'ÜN HAYATI.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Öğr. Gör. Asuman Reyhan KURT
Değerler ve Değişkenler
CAN AKIN ŞAİR VE FOTOĞRAF SANATÇISI BİLEMEZDİM Kİ.
Işığın Kırılması.
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
14. EKİPLE ÖĞRETİM İKİ KAFA TEK KAFADAN DAHA İYİDİR ( Two heads are better than one) ingiliz atasözü.
İleri Algoritma Analizi
ÜNİTE 15 ÜSTÜN ZEKALI ÖĞRENCİLER
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
Sunum transkripti:

BAĞLAÇLAR HAZIRLAYAN : AKİF KARABAY SINIFI : 9 \ B OKULU : ANADOLU LİSESİ

BAĞLAÇ Cümleler veya eşit görev ve türdeki kelimeler arasında anlamca bağ kuran kelimelere bağlama edatı (bağlaç) denir. Bağlaçlar yapım ve çekim eki almaz, dilimizde çok kullanılan bağlaçlar örnekleriyle şunlardır:

BAĞLAÇLARDAN AMA: Anlamca çelişkili ve tutarsız iki cümleyi bağlar: “Kırklar dağına çıktın değil mi?” “Çıkmadım ama çıkacağım.” (Yaşar KEMAL)

ÇÜNKÜ: ÇÜNKÜ: İki cümleyi “Şundan dolayı, şu sebeple, …den dolayı” anlamıyla bağlar: “Ne zaman yolda bir han rastlasam irkilirim. Çünkü sizde gizlenen dertleri ben bilirim” (Faruk Nafiz Çamlıbel, Han Duvarları)

DA (DE): DA (DE): İki yüklemi “ve,….-arak,….-erek” anlamıyla bağlar: “Yıldızlar çamlara değer de geçer, Gün buradan başını eğer de geçer, Sular dizlerini döver de geçer.”

FAKAT : İki eş öğeyi “yalnız,ancak,ama,lakin” gibi olumsuzluk anlamıyla bağlar:

HEM….HEM: HEM….HEM: Sayılan öğeler arasında “eşitlik” bağı kurar: “Sopam artık bana hem göz hem ayak hem eldi”… Ne yalan söyleyeyim kalbime haşyet geldi.” ( M.AKİF ERSOY,SAFAHAT)

İLE: Sayılan öğeler arasında beraber,birlikte anlamıyla bağlama görevi yapar: “jandarma çavuşu ile uzun boylu kadın pencerelerden biri önünde gülüşüyorlardı”. (AHMET HAMDİ TANPINAR,YAZ YAĞMURU)

Kİ: Kİ: Önceki ve sonraki öğe arasında “ve,ama” anlamıyla bağ kurar: “Esmede anlamlı derin, bir rüzgar ki Esintisi Mustafa Kemalcedir.” (Coşkun Erte pınar, küçük Dünyamın İçinden)

LAKİN : Cümleleri “ama,fakat “anlamıyla bağlar. “Ölmek kaderde var,bize ürküntü vermiyor; lakin vatandan ayrılışın ıstırap zor. YAHYA KEMAL BEYATLI(KENDİ GÖK KUBBEMİZ)

VE VE Cümleleri ve eşit görevdeki kelimeleri bağlar: “Gençlik böyledir işte,gelir gider; Ve kırılır sonra kolun kanadın ; Koşarsın pencereden pencereye.” CAHİT SITKI TARANCI(OTUZ BEŞ YAŞ)

VEYA VEYA Sayılan işleri “tercih, seçme;ikisinden biri” anlamıyla birbirine bağlar. “Okuduklarını reddetmek veya tartışmak ihtiyacını duymazlar.”

YAPILARINA GÖRE BAĞLAÇLAR: Bağlaçlar yapılarına göre dört çeşittir: Basit, türemiş, bileşik bağlaçlar,kelime öbeği şeklindeki bağlaçlardır.

1) BASİT BAĞLAÇLAR: Ama,bari,bilakis,bilhassa, binaenaleyh,de,eğer,elbet,fakat,galiba, gerçi,güya,hani,hatta,hele,hem,ki,lakin başlıca basit bağlaçlardır. Bir yapım eki ile türememiş,başka bir kelime ile birleşmemiş olan edatlara basit bağlaçlar denir.

2) TÜREMİŞ AĞLAÇLAR Ancak,bakarsın,bilemedin,ile,yalnız,sakın, yine,kısacası,varsın,üstelik başlıca türemiş bağlaçlardır. Türemiş bağlaçların bir kısmı çekimli fiil şeklindedir.

3) BİRLEŞİK AĞLAÇLAR Beki,çünkü,halbuki,oysaki,meğerse,bunu,ya da,bunun için,veya,yoksa,veyahut. Birden çok sözcüğün birleşmesiyle oluşan bağlaçlara birleşik bağlaçlar denir.