B)Diziler yardımıyla limit C)Epsilon tekniği ile limit D)Özel tanımlı fonksiyonların limitleri A)Sağdan ve Soldan Limt A)süreklilik şartları Alıştır-

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
LİMİT.
Advertisements

FONKSİYONLAR Hazırlayan:Ogün İçel.
MATEMATİK ÖĞRENEBİLİR
MODÜLER ARİTMETİK.
DERS : KONU : DERS ÖĞ.: MATEMATİK SÜREKLİLİK.
ANALİZ KAVRAMLARI Fonksiyonun limitli, sürekliliği ve türevlenebilirliği Bir fonksiyonun bir noktada tanımlı olması o noktada limitinin olması anlamına.
PARABOLLER.
ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR
TÜREV UYGULAMALARI.
FONKSİYONLAR ve GRAFİKLER
TBF Genel Matematik I DERS – 3 : Limit ve Süreklilik
ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR
TBF - Genel Matematik I DERS – 8 : Grafik Çizimi
KESİRLİ FONKSİYONLARIN GRAFİKLERİ
MATRİS-DETERMİNANT MATEMATİK.
İŞLEM TANIM: A boş olmayan bir küme olmak üzere,A×A nın bir R alt kümesinden A ya tanımlanan her fonksiyona, işlem denir.İşlemi tanımlarken,’’
FONKSİYONLARIN GRAFİKLERİ
Yard. Doç. Dr. Mustafa Akkol
FONKSİYONLAR.
FONKSİYONLAR f : A B.
İŞLEM ve MODÜLER ARİTMETİK.
LİMİTİN SEZGİSEL TANIMININ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİSİ İLE SUNUMU
Yard. Doç. Dr. Mustafa Akkol
KONU: FONKSİYONLARIN LİMİTİ
KENAN ZİBEK.
FONKSİYON TARİHİ FONKSİYON
DOĞRUSAL DENKLEM SİSTEMLERİNİN GRAFİK İLE ÇÖZÜMÜ
DERS:5 TRİGONOMETRİK FONKSİYONLAR.
10-14 Şubat Fonksiyonların Grafiği
Öğretmenin; Adı Soyadı :
ÇOK DEĞİŞKENLİ FONKSİYONLAR
İŞLEM VE MODÜLER ARİTMETİK.
BAĞINTI & FONKSİYONLAR.
Kim korkar matematikten?
TÜREV İ:K (2008). GİRİŞ: Türevin ne olduğunu anlatmaya başlamadan önce limit kavramını tekrar masaya yatıralım. TANIM: (İ:K ) y=f(x) A kümesinde tanımlı.
FONKSİYONLAR.
MATEMATİK MÜFREDATI EKLENEN-ÇIKARTILAN KONULAR
Sayısal Analiz Sayısal Türev
Lineer Olmayan Denklem Sistemlerinin Çözüm Yöntemleri
Sayısal Analiz Sayısal İntegral 3. Hafta
İNTEGRAL.
İÇİNDEKİLER: TÜREV KAVRAMI TÜREV ALMA KURALLARI FONKSİYON TÜREVLERİ TÜREV UYGULAMALARI.
MATEMATİK DÖNEM ÖDEVİ.
Tanım: Bir x 0  A = [a,b] alalım. f : A  R ye veya f : A -{x 0 }  R ye bir Fonksiyon olsun Terimleri A - {x 0 } Cümlesine ait ve x 0 ’a yakınsayan.
Türev Tanım:f:[a,b] R bir fonksiyon ve x0Є(a,b) olsun. Lim limitine (varsa) f fonksiyonunun x0 noktasına türevi denir.
MATEMATİK DÖNEM ÖDEVİ KONU:TÜREV.
İLERİ GERİ Sayfa:2 GERİ Tanım: Bir x 0  A = [a,b] alalım. f : A  R ye veya f : A -{x 0 }  R ye bir Fonksiyon olsun Terimleri A - {x 0 } Cümlesine.
Yeşilköy Anadolu Lisesi. TANıM (KONUYA GIRIŞ) a, b, c gerçel sayı ve a ¹ 0 olmak üzere, ax 2 + bx + c = 0 biçimindeki her açık önermeye ikinci dereceden.
ANA SAYFA BELİRSİZ İNTEGRAL TANIM: f:[a,b]  R tanımlı iki fonksiyon olsun.Eğer F(x) in türevi F(x) veya diferansiyeli f(x).d(x) olan F(x) fonksiyonuna,
MATEMATİK DÖNEM ÖDEVİ.
BAŞLA. Soru : f(x)=x 2 -2x fonksiyonunun artan veya azalan olduğu aralıkları bulunuz? Fonksiyonunun, artan veya azalan olduğu aralıkları bulabilmek.
ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR
A ve B boş olmayan iki küme olsun
f:(a,b)==>R fonksiyonu i)  x 1,x 2  (a,b) ve x 1  x 2 içi f(x 1 )  f(x 2 ) ise f fonksiyonu (a,b) aralığında artandır. y a x 1 ==>x 2 b.
MATEMATİK DÖNEM ÖDEVİ TÜREV.
MATEMATİK DÖNEM ÖDEVİ TÜREV.
ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR Ünite 1. ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR 1.1 Parçalı Fonksiyon 1.2 Parçalı Fonksiyonun Grafiği 1.3 Alıştırmalar 1.4 Mutlak Değer Fonksiyonu.
Banach Sabit Nokta Teoremi (Büzülme Teoremi)
Diziler.
NBP101 MATEMATİK ÖĞR. GÖR . SÜLEYMAN EMRE EYİMAYA
TÜREV ve TÜREV UYGULAMALARI
LİMİTİN SEZGİSEL TANIMININ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİSİ İLE SUNUMU
ÖĞRENCİNİN; ADI: SOYADI: ÖĞETMENİN; ADI: SOYADI:
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Limit L i M i T 1981 yılından günümüze, bu konuyla ilgili 17 soru soruldu. Bu konu, türev ve integral konusunun temelini oluşturur. matcezir.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Konu : Fonksiyonların Lİmiti
TBF Genel Matematik II DERS – 8 : Doğrusal Eşitsizlikler
Sunum transkripti:

B)Diziler yardımıyla limit C)Epsilon tekniği ile limit D)Özel tanımlı fonksiyonların limitleri A)Sağdan ve Soldan Limt A)süreklilik şartları Alıştır- malar

Limit f(x)’sağdan incelersek elde ettiğimiz değer ile,soldan incelediğimizde elde edeceğimiz değer eşit olmalıki limit olsun 1 2 ۵ Limit olması için sağ ve sol limitler eşit olmalı. ¶ Limit varsa tektir. µ Sağ ve sol limitler eşit değilse limt yoktur. ¥ Bir noktada limit olması için foksiyonun o noktada Tanımlı olması gerekmez.

Örnek: Yandaki soruda –3,1 ve 4’ün limitlerini inceleyiniz. -3 için soldan limiti 2 dir fakat sağdan limiti yoktur. 1 için sağdan ve soldan limitleri vardır ve limiti 5 tir. 4 için sağdan ve soldan limiti bellidir ve 3 tür. Çözüm:

Tanım:A R olmak üzere,f:A R fonksiyonu verilmiş olsun. Terimleri A kümesinin elemanı olan bir dizisinin f fonk- siyonuna göre görüntü dizisi denir.

Tanım:A R,f:A R bir fonksiyon a R,L R, olmak üzere önermesine uyan a bağlı varsa x, a ya yakınsarken f nin limiti L dir, denir ve biçminde yazılır. Yani x ler a ayısına yaklaşırken, x lerin ordinatları olan f(/x) ler L reelsayısına yaklaşıyora,”x ler a ya yakınsarken f(x)ler L ye yakınsar.” denir. L şeklinde gösterilir.

1)Parçalı Fonksiyonların Limitleri Fonksiyonunun;x=1, x=2 ve x=-2 noktalarındaki limitini bulalım. Olduğundan, devamı

3)1(lim)( 22    xxf xx Oldugundan, lim=3’tür Olduğundan, lim=1 dir

In bulunuşunda: I:x=a noktası kıritik nokta (f(a)=0) ise,soldan ve sağdan limit incelenmelidir. İİ:Limit sorulan nokta kritik nokta değilse, (f(a) 0’a eşit olmaz) limit değeri ile görüntü değeri eşit olmayacağından, dır. Fonksiyonunun; x=-2,x=0,x=2 ve x=4 noktalarında limitinin olup olmadığını araştıralım. Çözüm:f(x) fonksiyonu tablo yardımıyla parçalı fonksiyon şeklinde yazalım. x x F(x) DEVAMI

Lim f(x)=yoktur. Lim f(x)=2dir Lim f(x) yoktur.

İşaret değiştirdiği noktalarda lim yoktur. Yani fonksiyonun eğer işareti değiştiriyorsa O fonksiyonun limiti yoktur. + _ + _ 2x-12x+1 ÖRNEK: f(x)=2x+Sgn(x-3) CEVAP: Lim f(x)yok

ÖRNEK: ÇÖZÜM: İşaret değiştirdiği için Lim yok. + _ İşaret değiştirdiğinden lim yoktur.

Soldan ve sağdan lim incelenir. ÖRNEK: ÇÖZÜM:

ÖRNEK: CEVAP: İşleminin sonucu nedir? =-3=+2

BİR NOKTADA SÜREKLİLİK Tanım: Tanım:, olmak üzere ye tanımlanan f(x) fonksiyonunda, ise, f fonksiyonu x=a noktasında süreklidir, denir. Bu tanıma göre, f fonksiyonunun x=a noktasında sürekli olması için: 1. f fonksiyonu x= a’da tanımlı olmalıdır. 2. f fonksiyonunun x=a için reel bir limiti olmalıdır. 3. f fonksiyonunun a noktasındaki limiti, fonksiyonun x=a noktasındaki görüntüsüne eşit olmalıdır. Bu üç koşuldan biri gerçekleşmez ise f fonksiyonu x=a noktasında süreksizdir denir.

L=f(a) 0 a x yf(x) 1. f(a)=L 2. olduğundan, x=a noktasında f fonksiyonu süreklidir. L 0 a x x = a’da tanımsızdır. Çünkü a’nın görüntüsü yoktur. Bunun için f fonksiyonu x=a noktasında süreksizdir. L 0 a x y f(a) için f, x=a noktasında süreksizdir. ÖRNEK Fonksiyonu x=1’de sürekl midir? y ÇÖZÜM

ÇÖZÜM

SOLDAN VE SAĞDAN SÜREKLİLİK Tanım: Tanım:, olmak üzere fonksiyonunda: 1. ise f fonksiyonu x= a noktasında soldan süreklidir, denir. 2. ise f fonksiyonu x=a noktasında sağdan süreklidir, denir.

Tanımı aşağıdaki grafiklerle inceleyiniz. y x L=f(a) a 0 x a y f f fonksiyonu a noktasında soldan süreklidir. f fonksiyonu a noktasında sağdan süreklidir. ÖRNEK fonksiyonunun x=1’de soldan ve sağdan sürekliliğini inceleyelim. 0 ÇÖZÜM

ÇÖZÜM           )(f(1) 1)1-x2(limf(x)lim 2)1x( f(x)lim 1x1x 2 1x1x olduğundan, fonksiyon x=1de soldan sürekli değildir. 2. olduğundan, fonksiyon x=1de sağdan süreklidir.

KAPALI BİR ARALIKTA SÜREKLİLİK Tanım: Tanım: fonksiyonu için sürekli ise f fonksiyonu kapalı aralığında süreklidir, denir. Bu tanımı aşağıdaki grafiğe göre inceleyelim. 0x y L=f(a) f(x) 0 K=f(b) ax 0 b y=f(x) ÖRNEK fonksiyonunun kapalı aralığında sürekli olduğunu gösterelim. ÇÖZÜM

ÇÖZÜM için olduğundan, f fonksiyonu kapalı aralığında süreklidir. x y xf(x) 2 

Uygulamalar

1. limitinin değerini bulunuz? Çözüm : = belirsizliği var = = =

2. limitinin değerini bulunuz? Çözüm : = belirsizliği var = 1 = ==

3. limitinin değerini bulunuz? Çözüm : belirsizliği var = = - sinx cosx ==0

4. limitinin değerini bulunuz? Çözüm : = belirsizliği var = e x - sinx 0  0

5. limitinin değerini bulunuz? Çözüm : = belirsizliği var = cosx/sinx 2cos2x/sin2x cosx/sinx 2cos2x/sin2x = Cosx.sin2x 2cos2x.sinx

Cosx.sin2x 2cos2x.sinx 2sinx.cosx 2.sinx.cos 2 x 2cos2x.sinx = = =1

6. limitinin değerini bulunuz? Çözüm : =0   = = = exex 1 = ee 1 =  1 = 

7. limitinin değerini bulunuz? Çözüm : =   = === 2

8. limitinin değerini bulunuz? Çözüm : =  -  = =

== ==