Kimyasal Bileşiklerin Formüllerinin Yazılması ve Adlandırılması

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Elektronların Dağılımı ve Kimyasal Özellikleri
Advertisements

BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
ELEMENT VE BİLEŞİKLER.
Yrd. Doç. Dr. Betül DEMİRDÖĞEN
BİLEŞİK FORMÜLLERİ VE ADLANDIRMA
İyon Yükü ve Yükseltgenme Basamağı
ELEMENT VE BİLEŞİKLER.
ELEMENT VE SEMBOLLERİ SAF MADDE: Kendisinden başka madde bulundurmayan maddelere denir. ELEMENT: İçerisinde tek cins atom bulunduran maddelere denir. Yani.
ALİ DAĞDEVİREN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
ORTAÖĞRETİM 9. SINIF KİMYA 2. ÜNİTE: BİLEŞİKLER
Kimyasal Bağlar.
HAVUZ SUYU KİMYASI KİMYA Y. MÜH. ERDİNÇ İKİZOĞLU
2.1.1 Değerlik elektron sayısı ve Lewis Yapısı
MOL KAVRAMI VE KIMYASAL BILESIKLER
HAFTA 9. İNORGANİK BİLEŞİKLERİN ADLANDIRILMASI
Kimyasal Bileşikler.
ALKİNLER Genel formülleri CnH2n-2 olan doymamış hidrokarbonlardır.
HAFTA 8. Kimyasal bağlar.
2. İYONİK BİLEŞİKLER.
1 Kimyasal Bağlar. 2 Atomları birarada tutan ve yaklaşık 40 kJ/mol den büyük olan çekim kuvvetlerine kimyasal bağ denir. Kimyasal bağlar atomlardan bileşikler.
Koordinasyon Bileşiklerinin Adlandırılması
KİMYASAL BAĞLAR KOVALENT BAĞ İYONİK BAĞ
KİMYA KİMYASAL BAĞLAR.
9. SINIF KİMYA MART.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
BİLEŞİKLER NASIL OLUŞUR?
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
KİMYASAL BAĞLAR İyonik Bağlı Bileşiklerde Kristal Yapı İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar birbirini en kuvvetli şekilde çekecek bir düzen içinde.
İYONİK VE KOVALENT BAĞLAR
Kimya Bölümü, Yıldız Teknik Üniversitesi,
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
Farklı elementlere ait atomların belirli oranlarda bir araya gelerek bağ yapmasıyla oluşan yeni ve saf maddeye bileşik denir.
KİMYASAL BAĞLAR.
Bileşik ve formülleri.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER.
Bileşikler ve Formülleri
ATOMUN YAPISI, BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ Her madde gözle görülemeyecek kadar küçük ve bölünmesi zor yapı taşları olan atomlardan oluşmuştur. Atomlar gözle.
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
BİLEŞİKLER 2. Ünite 1. Bölüm: Bileşikler Nasıl Oluşur?
ELEMENT VE SEMBOLLERİ.
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
İyonlarda Bileşik Oluşumu (Çaprazlama Kuralı)
NaCl’de, Na bir elektron vererek Na+ katyonunu oluşturur ve bu elektron  Cl tarafından alınır ve Cl- anyonunu oluşturur. Böylelikle.
Çökelme tepkimeleri Çökelme tepkimelerinde belirli katyon ve anyonlar birleşerek çözülemeyen iyonik bir katı oluştururlar. Oluşan katı ÇÖKELEK olarak isimlendirilir.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
KİMYASAL REAKSİYONLAR ve HESAPLAMALAR (STOKİYOMETRİ)
İYONİK BAĞLAR Hazırlayan: Erçin ÇORBACIOĞLU.
ELEMENT LER VE BİLEŞİKLER
İYON YÜKÜ VE YÜKSELTGENME BASAMAĞI. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son.
ATOMLAR MOLEKÜLLER ve İYONLAR
ATOMLAR MOLEKÜLLER ve İYONLAR
Mol Kavramı Hafta 10.
1 Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
GENEL KİMYA Yrd.Doç.Dr.Tuba YETİM.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ.
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bölümleri için KİMYA Raymand CHANG
ELEMENTLERİN TEKERLEME YÖNTEMİYLE ANLATIMI HAZIRLAYAN: Özmüt ALTINTAŞ Uzman Kimya Öğretmeni.
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
Kimyasal Bağlar.
ELEMENT VE BİLEŞİKLER Fe Co
KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal Bağlar.
Atomların Lewis Sembolleri
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
KİMYASAL BAĞLAR KOVALENT BAĞ İYONİK BAĞ
Atomlar, Moleküller, İyonlar
Sunum transkripti:

Kimyasal Bileşiklerin Formüllerinin Yazılması ve Adlandırılması SKIMO

Ders Akışı İyonik Yapılı Bileşikler Kovalent Yapılı Bileşikler Bazı önemli katyon (+ yüklü tanecik) ve anyonlar (- yüklü tanecik) İyonik Bileşiklerin Formüllerinin Yazılması İyonik Bileşiklerin Adlandırılması Kovalent Yapılı Bileşikler Rakamların Latince Telaffuzu Kovalent Bileşiklerin Formüllerinin Yazılışı Kovalent Bileşiklerin Adlandırılması

İyonik yapılı bileşikler Genellikle metal elementlerin ametal elementler ile iyonik bağlanması ile oluşan bileşiklerdir. İyonik yapılı bileşiklere iyon köklü bileşikler de örnek verilebilir (Amonyum (+ yüklü kök) nitrat (- yüklü kök): NH4NO3) Bileşiklerin formül ve adlandırmaları yapabilmek için elementlerin ve köklerin katyon (+) veya anyon (-) yapısını ve sahip olduğu yükü bilmek gerekir.

KATYONLAR 1+ YÜKLÜ İYONLAR 2+ YÜKLÜ İYONLAR 3+ YÜKLÜ İYONLAR H+1 Hidrojen Mg+2 Magnezyum Fe+3 Demir-III Li+1 Lityum Ca+2 Kalsiyum Al+3 Alüminyum Na+1 Sodyum Ba+2 Baryum Ni+3 Nikel-III K+1 Potasyum Fe+2 Demir-II Co+3 Kobalt-III Ag+1 Gümüş Zn+2 Çinko Cr+3 Krom-III Cu+1 Bakır-I Cu+2 Bakır-II Mn+3 Mangan-III Hg+1 Civa-I Hg+2 Civa-II 4+ YÜKLÜ İYONLAR Cr+2 Krom-II 6+ YÜKLÜ İYONLAR Pb+4 Kurşun-IV Pb+2 Kurşun-II Cr+6 Krom-VI Sn+4 Kalay-IV Sn+2 Kalay-II Mn+6 Mangan-VI Mn+4 Mangan-IV Mn+2 Mangan-II 7+ YÜKLÜ İYONLAR Ni+2 Nikel-II Mn+7 Mangan-VII

ANYONLAR 1- YÜKLÜ İYONLAR 2- YÜKLÜ İYONLAR H-1 Hidrür O-1(O2-2) Peroksit F-1 Florür O-2 Oksit Cl-1 Klorür S-2 Sülfür Br-1 Bromür 3- YÜKLÜ İYONLAR I-1 İyodür N-3 Nitrür P-3 Fosfür 4- YÜKLÜ İYONLAR C-4 Karbür

KÖKLER 1- YÜKLÜ KÖKLER 2-YÜKLÜ KÖKLER 3- YÜKLÜ KÖKLER OH- Hidroksit CO3-2 Karbonat PO4-3 Fosfat CN- Siyanür SO3-2 Sülfit NO3- Nitrat SO4-2 Sülfat NO2- Nitrit MnO4-2 Manganat ClO- Hipoklorit CrO4-2 Kromat ClO2- Klorit Cr2O7-2 Dikromat ClO3- Klorat C2O4-2 Oks(z)alat ClO4- Perklorat MnO4- Permanganat CH3COO- Asetat HCO3- Bikarbonat (hidrojen karbonat) HSO4- Bisülfat(hidrojen sülfat) 1+ YÜKLÜ KÖKLER HSO3- Bisülfit (hidrojen sülfit) NH4+ Amonyum H2PO4- Dihidrojen fosfat

İyonik Yapılı Bileşiklerin Formülleri Kurallar: Önce katyon (+) sonra anyon (-) yazılır. Na+Cl- (doğru) Cl- Na+ (Yanlış) Katyon ve anyonların değerlikleri çaprazlanır. Na+ Cl- Na1Cl1 NaCl Al3+ S2- Al2S3 Cu2+ O2- Cu2O2 CuO (doğru) Bir bileşikte daima toplam yükler sıfır olmalıdır.

İyonik Yapılı Bileşiklerinin Adlandırılması İyonik karakterli metal-ametal ikili bileşiklerinin adlandırılmasında şu kural izlenir: Metalin adı olduğu gibi söylenir, Ametalin adının sonuna “ür” eki getirilir. Ametal oksijen ise oksit; azot ise nitrür; kükürt ise sülfür; hidrojen ise hidrür olarak okunur.

İyonik Yapılı Bileşiklerinin Adlandırılması Dikkat edilmesi gereken nokta, bileşiklerin oluşumunda elektriksel olarak nötralliğin sağlanmış olduğudur. NaCl: Sodyum klorür MgI2: Magnezyum iyodür Al2O3: Alüminyum oksit ZnS: Çinko sülfür KF: Potasyum florür Ca3N2 : Kalsiyum nitrür

İyonik Yapılı Bileşiklerinin Adlandırılması Farklı değerliklere sahip metal iyonları farklı formüllere sahip bileşikler oluşturacağı için, bunların isimlendirilmesinde, metal iyonunun yükseltgenme basamağı (yükü) metal adından hemen sonra parantez içerisinde belirtilir. FeCl3: Demir (III) klorür (Ferri klorür) FeCl2: Demir (II) klorür (Ferro klorür) Hg2O: Civa (I) oksit HgCl2: Civa (II) klorür

İyonik Yapılı Bileşiklerinin Adlandırılması: İyonik kökler Kök içeren bileşiklerde kökün ismi aynen yazılır. Genel kural oalrak önce katyon sonra anyon yazılır. CaC2O4:Kalsiyum oksalat: (Oksalat: C2O42-) KMnO4: Potasyum permanganat (MnO4-: Permanganat) Na3PO4:sodyum fosfat; (Fosfat: PO43- ) NaCH3COO* :Sodyum asetat; (Asetat:CH3COO-) Na2CO3:Sodyum karbonat; (Karbonat: CO32-) NH4Cl: Amonyum klorür; (Amonyum: NH4+) *Bu yazım şeklinde sodyum iyonunun karbona bağlı imiş gibi gözükme durumunu gidermek amacı ile, bileşiğin alternatif yazımında katyon sağ tarafa alınarak CH3COONa veya anyon ters çevrilerek NaOOCCH3 biçimleri de kullanılmaktadır.

İyonik Yapılı Bileşiklerinin Adlandırılması: Bağlanmış Su Yapılarında su molekülü içeren bileşiklere hidrat bileşikleri denir. Bu bileşiklerin sonuna hidrat kelimesi eklenerek adlandırılır. Suyun sayısı Latince olarak belirtilir.

Bi çay molası versek olmaz mı?

Kovalent Yapılı Bileşikler Rakamların Latince Telaffuzu 1: mono 6: hekza 2: di 7: hepta 3: tri 8: okta 4: tetra 9: nona 5: penta 10: deka

Kovalent Yapılı Bileşikler Bir bileşik iki ametal atomundan oluşuyor ise, kovalent bağlı bir molekül yapısı mevcut demektir. Bu tür bileşiklerin adlandırılması, bir önceki metal-ametal ikili bileşiklerin adlandırılmasına benzer. Örnek: HCl: Hidrojen klorür Bu örnekte, önce pozitif yüklü iyonun, sonra da negatif yüklü iyonun yazıldığı görülmektedir.

Kovalent Yapılı Bileşikler İsimlendirme yapılırken dikkat edilmesi gereken husus ametal atomların sayısının Latince isimlerinin element isminden önce belirtilmesidir. SO2: Kükürt dioksit SO3: Kükürt trioksit Bu örneklerde, birinci atom tek olduğu için “mono” ön ekinin kullanılması gerektiği düşünülebilir, ancak basitlik amacı ile kullanılmaz. İkinci atom tek olsa bile “mono” ön eki mutlaka kullanılır.

Kovalent Yapılı Bileşikler Örnek: B2Br4: Dibor tetrabromür Bu örnekte, birinci atomdan iki tane olduğu için, karşılık gelen “di” ön eki, ikinci atom dört tane olduğu için, karşılık gelen “tetra” ön eki kullanılmıştır. Lâtince ön ekler yalnızca ametal-ametal bileşiklerinin isimlendirilmesinde kullanılır; metal-ametal bileşikleri için lâtince ön ek kullanılması yanlıştır. X MgCl2: Magnezyum diklorür (yanlış). Doğrusu (Magnezyum klorür) X FeCl3: Demir triklorür (yanlış). Doğrusu (Demir (III) klorür)

Kovalent Yapılı Bileşikler Örnekler BCl3: Bor triklorür, CCl4: Karbon tetraklorür CO: Karbon monoksit, CO2: Karbon dioksit NO: Azot monoksit, NO2: Azot dioksit N2O: Diazot monoksit, N2O3: Diazot trioksit N2O4: Diazot tetroksit, N2O5: Diazot pentoksit PCl3: Fosfor triklorür, PCl5: Fosfor pentaklorür SF6: Kükürt heksaflorür

Kovalent Yapılı Bileşikler: Aykırı Durumlar

Alıştırma Fosfor pentasülfür : NO : Diazot monoksit : CO : Karbon dioksit : Fosfor triklorür : Tetra fosfor tri sülfür : CCl4 :

Kaynaklar Bağ, H. (2011).Genel Kimya, Pegem Akademi: Ankara. http://home.anadolu.edu.tr/~lyurttas/ http://www.kimyaegitimi.org/sites/default/files/ogretim_materyalleri/kimya_konulu_calisma_yapraklari/bilesik_formullerinin_adlandirilmasi.pdf