Lineer Cebir (Matris).

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Prof.Dr.Şaban EREN Yasar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi
Advertisements

Yrd.Doç.Dr.Levent Malgaca,2010
Kofaktör Matrisler Determinantlar Minör.
MATLAB’ ta Diziler.
MATRİSLER Şekildeki gibi bir cismin elemanlarından oluşan sıralı tabloya m x n tipinde bir matris denir. i= 1,2,3, .. , m ve j = 1,2,3, ... , n olmak üzere,
TAM SAYILAR.
Prof.Dr.Şaban EREN Yasar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi
Prof. Dr. Halil İbrahim Karakaş
MATLAB’de Diziler; Vektörler ve MAtrisler
MATLAB’İN SAYI YUVARLAMA FONKSİYONLARI
ÖĞRENCİNİN; ADI: SOYADI: ÖĞETMENİN;
-n ÜSLÜ İFADELER a n+m n a a n-m p 8.SINIF.
MATRİSLER ve DETERMİNANTLAR
DERS 2 MATRİSLERDE İŞLEMLER VE TERS MATRİS YÖNTEMİ
KESİRLER.
MATRİS-DETERMİNANT MATEMATİK.
İŞLEM TANIM: A boş olmayan bir küme olmak üzere,A×A nın bir R alt kümesinden A ya tanımlanan her fonksiyona, işlem denir.İşlemi tanımlarken,’’
DERS 3 DETERMİNANTLAR ve CRAMER YÖNTEMİ
Tam Sayılarda Çarpma İşlemi
İŞLEM ve MODÜLER ARİTMETİK.
ÜSLÜ SAYILAR ileri.
DOĞRUSAL DENKLEM SİSTEMLERİ ve MATRİSLER
TAM SAYILAR Pınar AKGÖZ.
KONU: MATRİSLER VE DETERMİNANTLAR
BM-103 Programlamaya Giriş Güz 2014 (4. Sunu)
-n ÜSLÜ İFADELER a n+m n a a n-m p 8.SINIF.
BM-103 Programlamaya Giriş Güz 2014 (9. Sunu)
ORAN.
TAM SAYILARLA BOŞLUK DOLDURMA
NEWTON-RAPHSON YÖNTEMİ
KENAN ZİBEK.
Lineer Cebir Prof.Dr.Şaban EREN
MATEMATİK 1 POLİNOMLAR.
Elif ÇAĞLAYAN Humayla ÖNDER Gamze Nur AYDIN Gülfer YÜKSEKDAĞ
MATLAB’ de Programlama
SONLU ELEMANLAR DERS 9.
Öğretmenin; Adı Soyadı :
Bilgisayar Programlama Güz 2011
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
Leontief Girdi - Çıktı Analizi
CEBİR CEBİRSEL İFADELER Cebirsel ifadelerde toplama ve çıkarma işlemi
TAM SAILAR İÇİNDEKİLER TAM SAYI KAVRAMI MUTLAK DEĞER
Bilgisayar Grafikleri Ders 3: 2B Dönüşümler
Matrisler ( Determinant )
Doç. Dr. Cemil Öz SAÜ Bilgisayar Mühendisliği Dr. Cemil Öz.
CEBİRSEL İFADELER Terim , Katsayı, Kuvvet
Lineer Cebir ve Uygulamaları Neslihan Serap Şengör Devreler ve Sistemler A.B.D. oda no:1107 tel no:
‘nin çözümünü bulmanın bir yolu yok mu?
n bilinmeyenli m denklem
Hatırlatma: Durum Denklemleri
2- Jordan Kanonik Yapısı Elemanter işlemler: (1) Satır (Sütun) değiştirme (2) Satır (Sütun)’u bir sabit ile çarpma (3) Satır (Sütun ) toplama Elemanter.
Biz şimdiye kadar hangi uzaylar ile uğraştık:
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ 6. DERS NOTU Konu: Matlab’ de Diziler ve Matrisler.
Lineer cebrin temel teoremi-kısım 1
KESİRLERDE TOPLAMA İŞLEMİ
AKIŞKANLARIN STATİĞİ (HİDROSTATİK)
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 6: Diziler
EXCEL İŞLEMLER ve MATRİS
Bir sektörün doğrusal üretim fonksiyonu
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
Sistem Özellikleri: Yönetilebilirlik, Gözlenebilirlik
RASYONEL SAYILAR MATEMATİK 7 A-) RASYONEL SAYILARDA ÇIKARMA İŞLEMİ
Sistem Özellikleri: Yönetilebilirlik, Gözlenebilirlik ve Kararlılık
HAZIRLAYAN:ELİF CEYLAN.   Tam sayılarda toplama işlemi yapılırken, verilen tam sayıların aynı veya farklı işaretli oluşlarına göre işlem yapılır. Aynı.
Tamsayılar.
TAM SAYILAR.
EŞİTSİZLİK AKSİYOMLARI
Prof.Dr.Şaban EREN Yasar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi
ÖĞRENCİNİN; ADI: SOYADI: ÖĞETMENİN; ADI: SOYADI:
Sunum transkripti:

Lineer Cebir (Matris)

şeklinde, bir cismin elemanlarının sıralı bir tablosuna mxn türünde(m tane satır ve n tane sütun) bir matris denir. Elemanların sıralanışı olarak tanımladığımız matris bir gösterim, determinant ise bir değerdir. Bunlar matris ve determinantı birbirinden ayıran en önemli iki özelliktir.

Matrisler büyük harfle gösterilir Matrisler büyük harfle gösterilir. Tablodaki yatay sıralara satır, düşey sıralara sütun adı verilir elemanları, A matrisinin 3. sütununu oluşturmaktadır. Burada aij genel terimi gösterir. i, satır numarası ve j, sütun numarasıdır. Bu matrisin m kadar satırı, n kadar sütunu vardır.

 MATRİSLERİN TOPLAMI Aynı boyutlu matrisler toplanır. Bunun için, aynı indisli terimler toplanır.

MATRİSLERİN FARKI Aynı boyutlu matrisler çıkarılır. Bunun için, aynı indisli terimler çıkarılır.

MATRİSİN REEL SAYI (Skaler) İLE ÇARPIMI Bir matris c gibi bir sayı ile çarpılınca matrisin bütün elemanları c ile çarpılır.

İKİ MATRİSİN ÇARPIMI A ve B matrislerinin çarpılabilmesi için A matrisinin sütun sayısı,B matrisinin satır sayısına eşit olmalıdır. m x n türünde A matrisi ile n x p türünde B matrisinin çarpımı m x p türünde olur. Çarpma işlemi birinci matrisin satırları ile ikinci matrisin sütunları çarpılıp toplanarak yapılır.

 MATRİSLERİN EŞİTLİĞİ Aynı türden iki matrisin, bütün aynı indisli terimleri eşit ise, bu matrisler eşittir. Bu ifadenin tersi de doğrudur. Yani, eşit iki matrisin, aynı indisli bütün terimleri eşittir.

MATRİSİN ÖZELLİKLERİ 1. A + B = B + A (Değişme özelliği vardır.) 2. A + (B + C) = (A + B) + C (Birleşme özelliği vardır.) 3. k(A+B)=kA+kB (k:skaler) 4. (k1.k2)A=k1(k2)A=k2(k1)A 5. (k1+k2)A=k1A+k2A 6. A(B+C)=AB+AC 7. (A+B)C=AC+BC 8. A(BC)=(AB)C 9. AB≠BA (genellikle) 10. AB=BC ise A=C olması gerekmez. 11. AB=0 ise A=0 ya da B=0 olması gerekmez.

ÖZEL MATRİSLER 1-Kare Matris Satır ve sütun sayısı eşit olan matrise kare matris denir. Kare bir matrisin determinantı hesaplanabilir. A matrisi (4 x 4 boyutlu) 4 satırlı ve 4 sütunlu bir kare matristir.

2-Sıfır Matris Tüm elemanları sıfır olan matristir. A dizeyi 2x3 türünden bir sıfır matristir.

3-Köşegen Matris 4-Birim Matris Köşegen üzerindeki elemanların dışında tüm elemanları 0 olan matrise köşegen matris denir. aij elemanlarından bazıları 0 olabilir. 4-Birim Matris Bütün köşegen elemanları 1 ve diğer bütün elemanları sıfır olan kare matrislere birim matris denir ve birim matris I harfi ile gösterilir. Aşağıdaki matris 4 x 4 boyutlu birim matristir.

5-Periyodik Matris A bir kare matris olmak üzere; Ak+1 = A oluyorsa A’ya periyodik matris denir. k=1 için A2 = A ise A İdempotent matristir. Ak=0 (kєN) ise A matrisi Nilpotent matristir.

6-Tekil Matris 7-Transpoze Matris A bir kare matris olsun. Eğer detA=0 ise A matrisine tekil matris denir. 7-Transpoze Matris mxn boyutlu bir A matrisinin aynı numaralı satırları ile sütunları yer değiştirilirse ortaya çıkan nxm boyutlu matristir. A’nın transpozesi AT veya A’ ile gösterilir. (AB)T=BTAT

8-Simetrik ve Yarı Simetrik Matris A bir kare matris olsun. Eğer A’nın transpozesi A’ya eşitse A’ya simetrik, A’nın transpozesi A’nın negatifine eşit ise A’ya yarı simetrik matris denir. AT=A simetrik AT=-A yarı simetrik

9-EK MATRİS (ADJOİNT MATRİS) Bir matrisin elemanları yerine, o elemanların işaretli minörlerinin yazılıp transpozu alınarak elde edilen matrise ek matris denir ve Ek(A) biçiminde gösterilir. ÖZELLİKLERİ A.Ek(A)=Ek(A).A Ek(A.B)=Ek(A).Ek(B)

10-Ters Matris Özellikler; A tekil olmayan bir matris olsun; A.B=B.A= I bağıntısını sağlayan B matrisine A ’nın tersi denir. B= A-1 ile gösterilir. Özellikler;

BİR MATRİSİN ÇARPMA İŞLEMİNE GÖRE TERSİ a = [Aij]m×m biçimindeki kare matrislerin, çarpmaya göre tersini A–1 biçiminde gösteririz. Determinantı sıfırdan farklı matrislerin tersi vardır.

11-Ortagonal Matris A bir kare matris A-1 = AT ise A ’ya ortagonal matris denir.

Bir Matrisin Rankı mxn boyutlu bir A matrisinin tekil olmayan en büyük boyutlu kare alt matrisinin rxr boyutuna A matrisinin rankı denir.(r≤m, r≤n) RankA=r şeklinde gösterilir.

Denk Matrisler Boyutları ve rankları aynı olan A ve B gibi iki matrise denk matrisler denir. A~B ile gösterilir.Aşağıdaki elemanter işlemleri içeren matrisler denk matrislerdir. Anın i’inci satırı ile j’inci satırı yer değiştirebilir. Bu işlem Hij ile gösterilir. A matrisinin i’inci satırı 0’dan farklı bir k sayısı ile çarpılabilir.Bu işlem Hi(k) ile gösterilir. A matrisinin i’inci satırındaki elemanları 0’dan farklı bir k sayısı ile çarpılıp j’inci satıra eklenebilir. Bu işlem Hji(k) ile gösterilir. Bu işlemler matrisin sütunlarına da uygulanabilir. Sütun işlemleri K ile gösterilir KJİ(k)

Bir Matrisin İzi A kare matrisinin köşegen üzerindeki elemanlarının toplamına matrisin izi denir. Özellik: