Plazma Plazma: gaz halindeki bir maddenin yüksek sıcaklıkta ısıtılmasıyla atomlarına ayrılması ve bu atomların dış yörüngede elektronlarının kopması ile.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan:Selma Kayaköy
Advertisements

Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir
MADDENİN HALLERİ GAZ SIVI PLAZMA KATI SAFİYE TUT.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
Fizik Dersi Performans Ödevi
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir. Atomda bulunan yükler;
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
Bileşikler ve Formülleri
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
1. Atomun Yapısı MADDENİN YAPI TAŞLARI
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
6.Ünİte Madde ve IsI.
ATOM Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir. Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
MADDENİN YAPISI VE ATOM
Atom ve Yapısı.
ATOMUN YAPISI.
HAL DEĞİŞİMLERİ.
Gazlar ve Plazmalar.
Maddenin Tanecikli Yapısı
MADDE VE ÖZELLİKLERİ MADDENİN 4. HALİ PLAZMA.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
ATOM Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir. Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey.
2. İYONİK BİLEŞİKLER.
PLAZMALAR.
ELEKTRON DİZİLİMİ VE ÖZELLİKLERİ
KIMYA.
Ali DA Ğ DEV İ REN- B. ELEMENTLER VE SEMBOLLER İ.
5. kısım.  Gazların tanecikleri serbest hareket eder.  Gazların belirli bir hacmi yoktur.  Gazlar sıkıştırılabilir.  Gazlar, ağırlıktan bağımsız olarak.
MADDENİN HALLERİ Maddenin katı, sıvı ve gaz olmak üzere üç hâli vardır. Genel olarak madde ya katı ya sıvı ya da gaz hâlinde bulunur. İstenildiğinde ortam.
HATİCE AKKOYUNLU. Katılarda atomlar arası kuvvetler, atomları üç boyutlu bir sırada veya örgü yapısında düzenler. Bunun bir sonucu olarak; katılar hem.
STATİK (DURGUN) ELEKTRİK A. ATOMUN YAPISI VE ELEKTRİK YÜKLERİ
Bileşikler ve Formülleri
Atomun Yapısı.
Maddenin Tanecikli Yapısı
Maddenin yapısı ve özellikleri
ATOM.
3. Ünite 9. sınıflar MADDEYİ TANIYALIM
MADDE Madde kütlesi hacmi  ve eylemsizliği olan her şeydir.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ATOMUN YAPISI.
1. Petrucci, H. R. , Harwood, S. W. , Genel Kimya, Çev. Uyar. T
Maddenin Halleri.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
DURGUN ELEKTR İ K. Cisimleri Dokunarak/Dokunmadan Elektrikleyelim Cisimleri Dokunarak/Dokunmadan Elektrikleyelim Atomda proton ve nötrondan oluşan bir.
Madde ve Özellikleri.
MADDENİN HALLERİ KATI SIVI GAZ SEZEN DEMİR.
A T O M Camı kırmaya devam edersek.
MALZEMELERİN SINIFLANDIRILMASI
Maddenin Halleri.
MADDENİN HALLERİ VE ÖZELLİKLERİ
PLAZMANIN TANIMI Plazma “iyonize olmuş gaz“ anlamına gelir.
ATOMUN YAPISI VE KİMYASAL ÖZELLİKLER
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
Atom ve Yapısı.
7.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ KİMYA KONULARI
ATOMUN YAPISI Nötronlar Atom küre şeklindedir.
Sunum transkripti:

Plazma Plazma: gaz halindeki bir maddenin yüksek sıcaklıkta ısıtılmasıyla atomlarına ayrılması ve bu atomların dış yörüngede elektronlarının kopması ile oluşan pozitif iyonlarının oluşturduğu madde durumudur.

Maddenin Plazma Hali Madde, maddeyi oluşturan atomların enerjileri bakımından üç halde bulunuyordu ve bunlar genellikle herkesin bildiği katı, sıvı ve gaz halleri idi. Ancak daha yüksek enerjilerde maddenin enerji bakımından 4. bir hale de dönüşüldüğü ve bununda plazma olduğu düşünüldü.

Eğer gaz halindeki bir azot, karbon ve hatta su buharı yüksek sıcaklıkta öncelikle atomlarına sonrada iyonlarına dönüşür ve aslında molekül ve atomlarla beraber iyon ve elektronlardan oluşan bir karışım oluşur ve bu karışım PLAZMA dır.

Plazmayı daha basite tek düze bir şekilde tanımlarsak, pozitif ve negatif yüklü parçacıkların bütünde elektriksel yükü nötr olacak şekilde rastgele doğrultularda ve birbirinden bağımsız hareket eden parçacıklar sistemi diyebiliriz.

Plazmanın Özellikleri Çok iyi bilinen iletkendir. Bu plazmayı gaz halinden ayıran en önemli özelliğidir. Bütün maddelerin gaz halleri yalıtkan iken plazma hali elektriği çok iyi iletir. Hatta bu iletkenlik katı hallerden daha iyidir çünkü plazma hali tamamen serbest elektronlara sahiptir.

Diğer önemli bir özelliği yüksüz gibi olmasıdır  Diğer önemli bir özelliği yüksüz gibi olmasıdır. Yani artı ve eksi elektrik yüklü parçacıklar birbirinden bağımsız gibi hareket ederken sistemin bütünüyle yüksüz olmasıdır

Plazmanın en önemli özelliklerinden biri de plazmaya magnetik alan veya elektrik alanıyla etki edebilmesidir.

Plazma örnekleri Tüm yıldızlar nebulalar ve yıldızlar arası uzay plazma halindeki maddeden oluşur.  Güneş dev bir plazma küresidir.

Yıldırım ve Şimşeğin aktığı yol boyunca nötral atom ve moleküller uyarılmış atom ve moleküller pozitif iyonlar elektronlar ve fotonlardan oluşan çok sıcak bir gaz çorbası haline gelir. Bu hal plazma halidir.

Kibritin alevi mumun alevi v.s. düşük sıcaklıktaki plazma halidir.

FATOŞ KAYA 9/A MERYEM TAŞ 9/D