BALIKESİR SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 2007.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlıklı Pişirme Teknikleri
Advertisements

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
KANSER VE BESLENME.
Keçiören İlçe Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Şubesi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
BESİN GÜVENLİĞİ.
Gıdalarımızı saklama kuralları
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
DİYETİSYEN GÖKNUR TUBA KILINÇ
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
BESİN SATIN ALMA, BESİN HAZIRLAMA, SAKLAMA VE PİŞİRME İLKELERİ.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
BESİNLERİ SATIN ALMA, HAZIRLAMA, SAKLAMA VE PİŞİRME İLKELERİ
BESİNLERİ SATIN ALMA, HAZIRLAMA, SAKLAMA VE PİŞİRME İLKELERİ.
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
İL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
SPOR.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
YAŞ GRUPLARINA GÖRE BESLENME
BESLENME BÜYÜME VE GELİŞME, YAŞAMIN SÜRDÜRÜLMESİ VE
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
OPTİMAL BESLENME VE HAREKETLİ YAŞAM

BESLENME REHBERİ 1.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
GIDA GÜVENLİĞİ ve ALO GIDA 174
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
OPTİMAL BESLENME VE HAREKETLİ YAŞAM
1-3 yaş grubu çocuklarda beslenme
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
YETERLİ DENGELİ BESLENME, OBEZİTEDEN KORUNMA VE FİZİKSEL AKTİVİTE
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET Diyette protein dengesi için Haftada 1 – 2 gün kırmızı et, Haftada 2 – 3 gün beyaz et (tavuk-balık-hindi), Haftada 1 – 2 gün.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
SAĞLIKLI BESLENME VE BESİN GRUPLARI
OKUL ÇAĞI DÖNEMİ VE SAĞLIKLI BESLENME
1 BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU GIDA TEKNOLOJİSİ PROGRAMI ÖĞRETİM GÖREVLİSİ EBRU GÜNEY FUNDA.
GIDA ZEHİRLENMELERİ.
Sağlıklı Beslenme.
1 Rasim Ergene Ortaokulu Keşan / Edirne Bu sunum sunum adresinden alınmıştır.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
SAĞLIKLI BESLENME.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sağlıklı Beslenme.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI YAŞAM ve SAĞLIKLI BESLENME…
OBEZİTE, SAĞLIKLI BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTE
ANTALYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ. BESLENME: Büyüme, yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için besinlerin kullanılmasıdır YETERLİ VE DENGELİ.
SAĞLIKLI BESLENME.
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
EVİNİZDE SAĞLIKLI GIDA TÜKETİMİ.Gıdalar hazırlanmadan önce eller yıkanmalı ve hazırlama esnasında yıkama sık sık tekrarlanmalıdır..Gıda hazırlamada kullanılan.
Yeterli ve Dengeli Beslenme Sağlığımızın korunması için bir günde tüketilen yiyeceklerin dört ana besin grubunu içermesi ; Yaş, cinsiyet ve aktiviteye.
Sunum transkripti:

BALIKESİR SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 2007

SÜT ÜRÜNLERİ  KAYNATILMIŞ, PASTÖRİZE/ STERİLİZE SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ KULLANILMALIDIR.  SÜTLER KABARDIKTAN SONRA 5 DAKİKA KAYNATILIP HEMEN SOĞUTULMALIDIR.  KAYNATILMIŞ VE PASTÖRİZE SÜTLER CAM KAVANOZDA BUZDOLABINDA 1-2 GÜN, KUTUSUAÇILMIŞ STERİLİZE SÜTLER EN FAZLA 3 GÜN SAKLANABİLİR.

 SÜTLÜ TATLI YAPARKEN ŞEKER OCAKTAN İNDİRİLMESİNE YAKIN EKLENMELİDİR.  ÇİĞ SÜTTEN YAPILMIŞ TAZE PEYNİRLER YENMEMELİDİR.  YOĞURT TORBAYA KONUP SÜZÜLÜRSE VİTAMİNİ KAYBOLUR. SÜT ÜRÜNLERİ

ETLER  KIYMA VE ORGAN ETLERİ BUZDOLABINDA SAKLAMAK KOŞULUYLA 1-2 GÜN İÇİNDE TÜKETİLMELİDİR.  ETLER HEMEN TÜKETİLMEYECEKSE NORMAL BUZDOLABI BUZLUKLARINDA 1 HAFTA, DERİN DONDURUCULARDA 3-4 AY SÜRE İLE DONDURULARAK SAKLANABİLİR.  DONDURULMUŞ BESİNLER BUZU ÇÖZDÜRÜLDÜKTEN SONRA YENİDEN DONDURULMAMALIDIR.

ETLER  ÇÖZÜLME İŞİ, ODA SICAKLIĞINDA, SOBA/RADYATÖR VB. YERLERDE YAPILMAMALIDIR.  ÇÖZÜLME İŞLEMİ BUZDOLABININ ALT RAFLARINDA BEKLETİLEREK YAPILMALIDIR.  ÇÖZÜLMÜŞ BESİNLER BEKLETİLMEDEN PİŞİRİLMELİDİR.

YUMURTALAR  KIRIK, ÇATLAK VE KİRLİ YUMURTALAR SATIN ALINMAMALIDIR.  YUMURTA BUZDOLABINDA SAKLANMALI, KULLANMADAN HEMEN ÖNCE MUTLAKA YIKANMALIDIR.  ÇİĞ YUMURTA TÜKETİMİ HASTALIK ETKENİ OLABİLDİĞİ GİBİ BAZI VİTAMİNLERİN KULLANIMINI DA ENGELLER.

YUMURTALAR  YUMURTA EN FAZLA 8-10 DK. SÜREYLE HAŞLANMALIDIR.  UZUN SÜRE HAŞLANMIŞ YUMURTANIN SARISI ETRAFINDA OLUŞAN YEŞİL RENK, BESİN DEĞERİNİN AZALDIĞINI GÖSTERİR. 7

KURUBAKLAGİLLER  KURUBAKLAGİLLER, PİŞİRİLMEDEN ÖNCE İLAÇ KALINTILARINDAN TEMİZLENMELİDİR.  KURUBAKLAGİLLERİN İYİ PİŞMELERİNİ SAĞLAMAK İÇİN 8-10 SAAT ISLATMA İŞLEMİ UYGULANMALIDIR. ISLATMA SUYU DÖKÜLEBİLİR.  KURUBAKLAGİLLERİN HAŞLAMA SULARININ DÖKÜLMESİ BESİN DEĞERİNİ AZALTIR.

TAZE SEBZE VE MEYVELER TAZE SEBZELER ÖNCE AYIKLANMALI, YIKANMALI, SONRA DOĞRANMALI VE YETERİ KADAR SU İLE PİŞİRİLMELİDİR. SEBZELER DOĞRANDIKTAN SONRA BEKLETİLMEMELİ, HAŞLAMA, PİŞİRME SULARI ATILIRSA VİTAMİN VE MİNERALLERİ AZALIR. SALATALAR ÖNCEDEN HAZIRLANIP BEKLETİLİRSE VİTAMİNLERİ AZALIR. 9

MEYVELER KESİLDİKTEN YADA SUYU SIKILDIKTAN SONRA BEKLETİLİRSE C VİTAMİNİ DEĞERİ AZALIR. KONSERVELERİN SUYU DÖKÜLÜRSE VİTAMİN DEĞERİ AZALIR. KAPAKLARI DIŞA DÖNÜK BOMBELEŞMİŞ KONSERVELER SAĞLIK İÇİN SON DERECE TEHLİKELİDİR. ZEHİRLENMELERE YOL AÇAR. TAZE SEBZE VE MEYVELER

TAHIL VE TAHIL ÜRÜNLERİ  EKMEK YAPMAK İÇİN HAMURUN MAYALANDIRILMASI BESİN DEĞERİNİ ARTTIRIR.  KEPEĞİ AYRILMIŞ FAKAT ÖZÜ VE İÇ KEPEĞİ AYRILMAMIŞ UNDAN MAYALANARAK YAPILAN EKMEĞİN BESLEYİCİ DEĞERİ, BEYAZ UNDAN YAPILAN EKMEKTEN DAHA FAZLADIR. 11

 EKMEK İNCE DİLİMLENİP KIZARTILIRSA BESİN DEĞERİ AZALIR.  TARHANA GÜNEŞTE KURUTULURSA VİTAMİN DEĞERİ AZALIR.  MAKARNA, ERİŞTE VB. BESİNLERİN HAŞLAMA SULARININ DÖKÜLMESİ BESİN DEĞERİNİ AZALTIR. TAHIL VE TAHIL ÜRÜNLERİ

YİYECEK SATIN ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR  PEKMEZ BALDAN DAHA BESLEYİCİDİR.  ELMANIN BESİN DEĞERİ MUZA EŞİTTİR AMA FİATI DAHA UCUZDUR.  YAPRAKLI MARUL GÖBEKLİSİNDEN DAHA BESLEYİCİ VE UCUZDUR.  BULGUR PİRİNÇTEN DAHA BESLEYİCİDİR.  İSTAVRİT LÜFER DEĞERİNDEDİR AMA FİATI İSE DAHA UCUZDUR.  YUMURTA ET DEĞERİNDEDİR FİATI ETLE MUKAYESE EDİLEMEYECEK DERECEDE UCUZDUR. 13

 MERCİMEK KIYMA KADAR BESLEYİCİ OLUP FİATI DA DAHA UCUZDUR.  MEVSİMLİK SEBZE TURFANDA SEBZEDEN DAHA BESLEYİCİDİR.  SÜT GAZOZDAN ÇOK DAHA DEĞERLİDİR  EKMEK ETİMEK BENZERLERİ İLE AYNI DEĞERDE OLMASINA RAĞMEN FİATI UCUZDUR. YİYECEK SATIN ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

ÜRÜN SATIN ALIRKEN İMAL VE SON KULLANMA TARİHLERİ’NİN KONTROL EDİLMESİ GEREKİR. SON KULLANMA TARİHİ GEÇMİŞ ÜRÜNLER KESİNLİKLE KULLANILMAMALIDIR. ZİRA ÜRÜN  BOZULMUŞ OLABİLİR,  MİKROORGANİZMA ÜREYEBİLİR,  LEZZETİ VE FİZİKSEL GÖRÜNÜMÜ DEĞİŞEBİLİR,  BESİN DEĞERİ KAYBOLMUŞ OLABİLİR.

ÜRÜN SATIN ALIRKEN ETİKET ÜZERİNDE;  GIDA ADINA,  FİRMA ADI VE ADRESİNE,  ÜRETİLDİĞİ YERE,  MİKTARINA (NET GRAMAJ),  HAZIRLAMA VE KULLANMA TALİMATINA,  DEPOLAMA VE SAKLAMA KOŞULLARINA, DİKKAT EDİLMELİDİR.

SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN; DOĞAL VE TAZE BESİNLER TERCİH EDİLMELİDİR. ÖĞÜNLERDE 4 BESİN GRUBUNA DA YER VERİLMELİDİR. UYGUN VÜCUT AĞIRLIĞI KORUNMALIDIR. ŞEKERLİ VE YAĞLI BESİN TÜKETİMİ AZALTILMALIDIR. DAHA AZ TUZ İÇEREN BESİNLER TERCİH EDİLMELİDİR. 17

 SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN; YEMEKLER KIZARTILMADAN, KAVURULMADAN PİŞİRİLMELİDİR. HER GÜN LT. SU İÇİLMELİDİR. DÜZENLİ OLARAK AÇIK HAVADA YÜRÜYÜŞ VE FİZİKSEL AKTİVİTE YAPILMALIDIR. FAZLA MİKTARLARDA KATKI MADDESİ İÇEREN BESİNLERDEN KAÇINIILMALIDIR.

A