BESİN ZİNCİRİ VE ENERJİ AKIŞI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HÜCREDE GEÇEN TEMEL OLAYLAR
Advertisements

EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ MADDE DÖNGÜSÜ-ENERJİ AKIŞI
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
ADAPTASYON Bugün dünyada yaşayan tüm canlılar yaşadıkları çevreye uyum göstermişlerdir. Canlıların sahip oldukları kalıtsal özelliklerden dolayı bir çevrede.
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
ENERJİ VE YAŞAM NEJLA ADA
Fotosentez Canlılar, büyüyüp gelişebilmesi için besin maddelerine ihtiyaç duyarlar. İnsanlar ve hayvanlar kendi besinlerini dışardan hazır alırlar.
MADDE DÖNGÜLERİ.
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Tüm canlılar hücrelerden oluşur.
SÜNGER BOB İLE AGACAN BOBY'NİN
CANLILAR ARASI ENERJİ İLİŞKİLERİ
Hazırlayan GURUP SAYISAL
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Dersimiz.com
Hücresel Solunum.
MADDE DÖNGÜSÜ Canlıların yaşamında büyük önem taşıyan su, karbon, azot, fosfor gibi maddeler, canlı ve cansız çevre arasında dolaşım halindedir. Bazen.
KAN GRUPLARI İnsan kanında bulunan alyuvar hücrelerinde proteinler vardır. Alyuvarların yapısında: A proteini varsa A grubu B proteini varsa.
YEŞİL NEFES FOTOSENTEZ
METABOLİZMA VE HÜCRESEL ENERJİ KAYNAĞI (ATP)
MADDE DÖNGÜLERİ
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
FEN ve TEKNOLOJİ / FOTOSENTEZ DENEYLERİ
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
K E M O S E N T E Z Kemosentez nedir? Kemosentez çeşitleri nelerdir?
EKOSİSTEM.
HÜCREDE GEÇEN TEMEL OLAYLAR
İNSAN VE ÇEVRE EKOSİSTEMLER.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
GÜNEŞ ENERJİSİNİ CANLILAR NASIL KULLANIR?
BESİN ZİNCİRİ ve BESİN PİRAMİDİ
Fotosentez ve Solunum Fotosentez ve Solunum.
FEN ve TEKNOLOJİ / SOLUNUM
ÜRETİCİ, TÜKETİCİ VE AYRIŞTIRICILAR HAZIRLAYAN:HATİCE CÜCE
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
KAYU İLE FOTOSENTEZ ÖĞRENELİM Derse giriş için tıklayınız.
KONU: CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
FEN ve TEKNOLOJİ / FOTOSENTEZ
Başla Intro(001) Yardım(004) Kazanımlar(002) Güneş enerjisini canlılar nasıl kullanır?( Enerji Kaynağı: Güneş) 200.
Fotosentez.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
Ekosistemde Enerji Akışı ve Madde Döngüleri
Canlı Ve Enerji İlişkisi
SİMBİYOTİK YAŞAM. SİMBİYOTİK YAŞAM Bazı canlılar tek başlarına besin ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için başka canlılarla birlikte yaşarlar. Bu.
CANLILAR VE ENERJİ İLŞKİLERİ
BESİN ZİNCİRİ.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ.
EKOSİSTEMDE ENERJİ AKIŞI
KONU:HAYVANLARDA BESLENME-BESİN ZİNCİRİ
EKOSİSTEM VE MADDE DÖNGÜLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ Yaşama birliğindeki maddeler, canlı ve cansız ortamda yer değiştirirler. Maddelerin bu şekilde yer değiştirmesine modde döngüsü adı verilir.
CANLILAR ARASI ENERJİ AKIŞI
Ekosistemlerin Üretkenliği Yeşil bitkilerin kullanılabilir besin enerjisi yapma hızına=Birim zamanda üretilen madde miktarına NET ÜRETİM denir. Birimi.
FOTOSENTEZ.
CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ
FOTOSENTEZİN GERÇEKLEŞTİĞİ YAPILAR
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
OKSİJENLİ SOLUNUM FOTOSENTEZ İLİŞKİSİ
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
OKSİJEN DÖNGÜSÜ.
MADDE DÖNGÜLERİ Canlı yaşamının devamı için su, oksijen karbon, azot ve fosfor gibi temel maddeler gereklidir.
EKOSİSTEM VE MÜHENDİSLİK İLİŞKİSİ Hazırlayanlar ve sunanlar : Mustafa ÜLGEN Yunus AKBAŞ.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
Biyomların yeryüzünde dağılışını etkileyen faktörler.
MADDE DÖNGÜLERİ.
Konu: 2. Ünite: BESİNLERİMİZ Kaliteli Eğitim Ayrıcalık değil, Haktır.
EKOLOJİ VE ÇEVRE BİYOLOJİSİ-III. hafta
Sunum transkripti:

BESİN ZİNCİRİ VE ENERJİ AKIŞI AYNUR PEHLİVAN 11-A 801

BESİN ZİNCİRİ Doğada canlılar başka bir canlıyı besin olarak kullanırken kendileride başka canlıların besini olurlar. Canlıların birbirlerini tüketmelerine göre sıralanmaları ile oluşan zincire besin zinciri denir. Zincirin her halkası ayrı bir tür tarafından oluşturulur. Ancak hiçbir zaman doğada tek sıralı zincire rastlanmaz. Bir canlı besin olarak birden fazla türü kullanırken kendiside birden çok türün besini olur. Bu durum zincirlerin birbirine karışıp beslenme ağları oluşturmasına neden olur. Besin zincirleri ile canlılar arasında organik madde ve enerji akışı gerçekleşir.

BESİN ZİNCİRİ Dünyadaki bütün canlılar yaşamlarını sürdürebilmek için enerjiye ihtiyaç duyar. Dünyada besin üretmek için gerekli olan her türlü madde (su,oksijen,azot vb.) bulunur. Bu maddelerin canlılar tarafından kullanılabilmesi için organik besinlere (karbonhidratlar, proteinler, yağlar) dönüştürülmesi gerekir. Bitkiler , algler, bazı bakteriler fotosentez yoluyla inorganik maddeleri organik besinlere dönüştürülebilen canlılardır. Bu dönüşümün gerçekleşmesi için güneş enerjisine ihtiyaç duyulur.

Bitkiler, karbondioksit ve suyu kullanarak güneş enerjisi yardımıyla glikoz ve oksijen üretir. Güneşten gelen enerji, fotosentez yapan canlıların ürettikleri besinlerde depolanır. Besin maddeleri canlılar tarafından tüketildiğinde enerji, bu canlılara geçer. Böylece enerji, beslenme yoluyla bir canlıdan diğerine aktarılmış olur. Bitkilerde besin olarak depolanan enerji, bir besin zinciri biçiminde tüm canlılara dağılır.

Besin ZİNCİRİNDEKI CANLI TÜRLERİ 3 GRUBA AYRILIR; 1-)ÜRETİCİLER (OTOTROFLAR) 2-)TÜKETİCİLER (HETERETROFLAR) 3-)AYRIŞTIRICILAR (SAPROFİTLER) Ayrıştırıcılar besin zincirine her halkadan katılabilirler, çünkü her tür canlının atığını ve leşini ayrıştırırlar.

%10 YASASI . Her halkadan bir üst halkaya aktarılan organik besin ve enerjinin oranı canlının kendisi için kullandığının 9 da 1' idir. Yani toplam enerjinin yüzde 10'u bir üst halkaya taşınır. Buna da yüzde 10 yasası denir.

Besin zincirinde enerjinin bir gruptan diğerine aktarıldığı her halka bir beslenme seviyesini oluşturur. Besin zinciri boyunca aktarılan enerjinin büyük bir kısmı o canlının yaşam gereksinimleri için kullanılırken geriye kalanı zincirin bir sonraki halkasına aktarılır.

ENERJİ PİRAMİDİ Besin zincirinin her bir halkasındaki canlıların birey sayılarının karşılaştırılmasıyla enerji piramidi oluşur. Bu nedenle enerji piramidinin ilk katında üreticiler ve son katında yırtıcı canlılar bulunur. Çürükçüller her bir katla ilişki halindedir. Güneşten alınan ışık enerjisi 1. kattan yukarıya doğru besinler içerisinde aktarılmaktadır.

Enerji piramidinde, aşağıdan yukarıya doğru her kattaki; 1-)Canlı sayısı azalır, 2-)Tür sayısı azalır, 3-)Toplam besin ve enerji miktarı azalır, 4-)Vücutta biriken artık oranı artar, şeklinde değişmeler görülür. Enerji piramidin her bir katındaki besin ve enerjinin bir kısmı canlının yaşamında kullanılırken depo edilen miktarı sonraki katlara aktarılır.

ENERJİ AKIŞI

ENERJİ AKIŞI Canlılar tüm yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri için enerjiye ihtiyaç duyar. Ekosistemdeki enerji akışı güneşten gelerek üreticiler, otçul tüketiciler, etçil tüketiciler ve ayrıştırıcılara doğru tek yönlüdür.

Besin zincirinin başlangıcında üreticiler bulunur Besin zincirinin başlangıcında üreticiler bulunur. Çünkü bu canlılar güneş ışığını doğrudan kullanabilirler. Üreticiler güneş enerjisini dönüştürüp bünyelerinde tutabilirler. Bu yetenekleri sayesinde kendi besinlerini kendileri üretebilirler.   Besin zincirinde tüketici denen canlı grupları da vardır. Her canlı yaşamını sürdürebilmek için enerjiye ihtiyaç duyar. İşte besin zincirindeki tüketici canlı grubundaki canlılar ise bu enerji ihtiyacını üreticilerden karşılarlar. Yani besinlerini kendileri yapamaz, dışarıdan hazır olarak alırlar.

TEŞEKKÜRLER…  AYNUR PEHLİVAN