Toplamsallık ve Çarpımsallık Özelliği

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Seri ve Paralel Rezonans Devreleri ve Uygulamaları
Advertisements

Süperpozisyon Teoremi Thevenin Teoremi Norton Teoremi
DEVRE TEOREMLERİ.
AC DEVRE ANALİZİ (Sinüzoidal Kaynak Devre Analizi)
Temel Kanunlar ve Temel Elektronik
Projemizin İçeriği: Anahtarlanmış Doğrusal Sistemler
Devre Parametreleri Burada devrenin doğrusal, toplu, sınırlı, zamanla değişmeyen olduğu kabul edilmekte ve bu durum LLF ile gösterilmektedir. Deltay y.
Laplace Transform Part 3.
Devre & Sistem Analizi Projesi
Bölüm 1: Laboratuvarda Kullanılacak Aletlerin Tanıtımı
Bu slayt, tarafından hazırlanmıştır.
DEVRE TEOREMLERİ.
Temel Kanunlar ve Temel Elektronik
ANALOG DEVRE ELEMANLARI
Devre ve Sistem Analizi
Devre ve Sistem Analizi Neslihan Serap Şengör Devreler ve Sistemler A.B.D. oda no:1107 tel no:
Elektrik Devrelerinin Temelleri dersinde ne yapacağız? Amaç: Fiziksel devrelerin elektriksel davranışlarını öngörme akım ve gerilim Hatırlatma Teori oluşturken.
Hatırlatma: Durum Denklemleri
Tanım: (Lyapunov anlamında kararlılık)
1. Mertebeden Lineer Devreler
Maksimum Güç Transferi Teoremi
Zamanla Değişmeyen Lineer Kapasite ve
Lineer, Zamanla değişmeyen 2- Kapılılar Zorlanmış çözüm ile ilgileniyor İlk koşullar sıfır 1- kapılılar için tanımladığımız Thevenin-Norton eşdeğerlerini.
ISIS IRIR ITIT Z=10e -j45, 3-fazlı ve kaynak 220 V. I R, I S, I T akımları ile her empedansa ilişkin akımları belirleyin.
Devre Denklemleri: Genelleştirilmiş Çevre Akımları Yöntemi
Toplamsallık ve Çarpımsallık Özelliği
+ + v v _ _ Lineer Olmayan Direnç Bazı Özel Lineer Olmayan Dirençler
Düğüm-Eyer dallanması için ele alınan ön-örneğe yüksek mertebeden terimler eklense davranışı yapısal olarak değişir mi? Bu soru neden önemli Lemma sistemi.
2- Jordan Kanonik Yapısı
Thevenin (1883) ve Norton (1926) Teoremleri
Genelleştirilmiş Çevre Akımları Yöntemi
Elektrik Devrelerinin Temelleri dersinde ne yapacağız? Amaç: Fiziksel devrelerin elektriksel davranışlarını öngörme akım ve gerilim Hatırlatma Teori oluşturken.
Lineer Direnç Devreleri Lineer, zamanla değişmeyen direnç elemanları Bağımsız kaynaklar Amaç: Özel bir grup direnç elemanlarından oluşmuş devrelerin çözümü.
Devre ve Sistem Analizi
Devre Fonksiyonu: Özellik: Herhangibir devre fonksiyonunun genliği w’nın çift fonksiyonudur, fazı da her zaman w’nın tek fonksiyonudur. Tanıt: ve Lemma’dan.
Devre Denklemleri KAY: KGY: ETB:.
Sürekli Sinüsoidal Hal
Temel kanunlardan bizi ilgilendirenler şunlardır:
Eleman Tanım Bağıntıları
Genelleştirilmiş Çevre Akımları Yöntemi
İşlemsel Kuvvetlendirici
Eleman Tanım Bağıntıları
Özdeğerler, Sıfırlar ve Kutuplar
Genelleştirilmiş Çevre Akımları Yöntemi
Seri ve Paralel 2-uçlu Direnç Elemanlarının Oluşturduğu 1-Kapılılar
Hatırlatma: Kompleks Sayılar
+ + v v _ _ Hatırlatma Lineer Olmayan Direnç
+ - i6 =2i i ik1 =cos2t Vk2 =sin(3t+15) R1 C6 ik1 Vk2 R1 = R1 = 1 ohm
Çok-Uçlu Direnç Elemanları
Ders Hakkında 1 Yarıyıl içi sınavı 11 Nisan 2010 % 26
Maksimum Güç Transferi Teoremi
Hatırlatma * ** ***.
Teorem 2: Lineer zamanla değişmeyen sistemi
Sistem Özellikleri: Yönetilebilirlik, Gözlenebilirlik
SSH’de Güç ve Enerji Kavramları
Sistem Özellikleri: Yönetilebilirlik, Gözlenebilirlik ve Kararlılık
Lemma 1: Tanıt: 1.
Teorem: (Tellegen Teoremi) ne elemanlı bir G grafında KAY’sını
Maksimum Güç Transferi Teoremi
Bir ağaç seçip temel kesitlemeleri belirleyelim Hatırlatma
Matrise dikkatle bakın !!!!
Ön bilgi: Laplace dönüşümü
Thevenin (1883) ve Norton (1926) Teoremleri
Teorem: (Tellegen Teoremi) ne elemanlı bir G grafında KAY’sını
NET 105 DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ
ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
Sunum transkripti:

Toplamsallık ve Çarpımsallık Özelliği Hatırlatma Toplamsallık ve Çarpımsallık Özelliği Teorem: (Toplamsallık) Lineer direnç, kapasite, endüktans elemanları +Bağımsız kaynaklar Grup bağımsız kaynaklar 2. Grup bağımsız kaynaklar 1. Grup bağımsız kaynaklar devrede, 2. grup bağımsız kaynaklar devre dışı iken devre çözülsün 2. Grup bağımsız kaynaklar devrede, 1. grup bağımsız kaynaklar devre dışı iken devre çözülsün Devrede tüm bağımsız kaynaklar varken ki çözüm

+ - i6 =2i i ik1 =cos2t Vk2 =sin(3t+15) R1 C6 ik1 Vk2 R1 = R1 = 1 ohm L3 ik1 =cos2t Vk2 =sin(3t+15) R1 = R1 = 1 ohm C4 = C5 = 1 F L 3 =1 H V6(t) gerilimini belirleyiniz.

Thevenin (1883) ve Norton (1926) Teoremleri Teorem: (Çarpımsallık) Lineer direnç, kapasite, endüktans elemanları+Bağımsız kaynaklar Lineer direnç, kapasite, endüktans elemanları elemanları +Bağımsız kaynakların değeri k katına çıkarılsın ve devre çözülsün Thevenin (1883) ve Norton (1926) Teoremleri Amaç: Lineer, zamanla değişmeyen çok uçlu, iki uçlu direnç kapasite endüktans ve bağımsız akım ve gerilim kaynaklarından oluşmuş bir N 1-kapılısının basit bir eşdeğerini elde etmek. Thevenin Eşdeğeri: + _ v i ZTH VTH + _ v i N 1-Kapılısı

_ _ ZTH Thevenin eşdeğer empedansı Devredeki tüm bağımsız kaynaklar devre dışı iken 1-1’ uçlarından görülen eşdeğer empedans VTH Açık devre gerilimi 1-1’ uçları açık devre iken 1-1’ uçları arasındaki gerilim Thevenin Teorem: N 1-kapılısının uçlarına i değerinde bir akım kaynağı bağlandığında tüm i değerleri için tek çözümü varsa ( tek v değeri belirlenebiliyorsa) Thevenin eşdeğeri vardır. Norton Eşdeğeri: + _ v i YN IN + _ v i N 1-Kapılısı GN Norton eşdeğer admitansı Devredeki tüm bağımsız kaynaklar devre dışı iken 1-1’ uçlarından görülen eşdeğer admitans

iN Kısa devre akımı 1-1’ uçları kısa devre iken 1-1’ uçlarındaki akım Norton Teorem: N 1-kapılısının uçlarına v değerinde bir gerilim kaynağı bağlandığında tüm V değerleri için tek çözümü varsa ( tek I değeri belirlenebiliyorsa) Norton eşdeğeri vardır. Thevenin Eşdeğeri: N kapılısı akım kontrollü değilse Thevenin eşdeğeri yok Norton Eşdeğeri: N kapılısı gerilim kontrollü değilse Norton eşdeğeri yok Norton eşdeğeri yok Thevenin eşdeğeri yok

_ SSH’de Devre Fonksiyonları N + Lineer zamanla değişmeyen elemanlar IS N Lineer zamanla değişmeyen elemanlar Vdk ‘nın Is fazörü sabit iken w ile değişimi nasıldır? ve (jw)’nın reel katsayılı çok terimlileri Sadece N devresine bağlı, Is ‘den bağımsız.

İlgilenilen her büyüklük için benzer fonksiyonlar tanımlanabilir: Empedans Fonksiyonu Giriş Empedans Fonksiyonu Gerilim Transfer Fonksiyonu

Devre Fonksiyonlarının Simetri Özellikleri Ön Bilgi: Lemma: kompleks değişkeninin reel katsayılı çok terimlisi olsun 1) 2) z n(z)’nin sıfırı olarak isimlendirilir. Tanıt: 1) 2) (1)’den

+ _ Vk (t) N-Devresi Sonuç:Devrenin w frekansındaki davranışını belirlemek için genlikleri ile fazlarını belirlemek yeterli.